7 Юли, 2019 22:00 3 714 10

Стига са залъгвали с празни обещания

  • балкани-
  • ес-
  • ангела меркел-
  • западни балкани

Страните от Западните Балкани са избутани в глуха линия

Стига са залъгвали с празни обещания - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Познан Меркел се опитваше просто да утешава, а Макрон дори не се появи. Страните от Западните Балкани са избутани в глуха линия. Залъгват ги с обещания, които после никой не желае да изпълни. Коментар на А. Файлке.

В настоящата политическа ситуация в Европа и дума не може да става за присъединяването на Западните Балкани към Европейския съюз. Истината е очевидна: ЕС е раздиран от вътрешни конфликти, а по отношение на страните от Западните Балкани няма ни най-малко единодушие.

Европа подава противоречиви сигнали, които разкриват цялата дилема. От европейските столици утешават държавите в региона с обещания за бъдещето, но когато дойде време тези обещания да бъдат изпълнени, всичко се отлага за неопределено време, а новите политически играчи в ЕС не се чувстват ангажирани с изпълнението на поетите преди тях ангажименти.

Време е за нова европейска стратегия за Западните Балкани - стратегия, която да е приемлива за целия ЕС, и която да дава на хората от региона конкретни и изпълними перспективи. Така нареченият “Берлински процес”, в чийто рамки бе проведена Срещата на върха в Познан, играе ключова роля в това отношение!

Усилия, които не бяха възнаградени

Ето как се развиха събитията през последните години и месеци: ЕС обеща, че Северна Македония и Албания ще започнат преговори за присъединяване. Страните положиха много усилия, за да изпълнят повечето изисквания. Отказвайки се от името си, Северна Македония успя да сключи историческо помирение с Гърция, а Албания задейства исканата от ЕС болезнена процедура за проверка на всички съдии и прокурори. От всички европейски страни се чуват всевъзможни похвали, но въпреки това членовете на Европейския съюз нарушават обещанието, дадено през 2018-та, и отлагат началото на преговорите за присъединяване.

Вярно е, че има и някои основателни причини за това: например сегашната държавна и конституционна криза в Албания, която застрашава досега постигнатия напредък.

Въпреки това ЕС трябваше да спази обещанието си и преговорите да започнат. Защото това щеше да е само началото на един твърде продължителен процес! Но обещанието от Солун 2003-та – за сближаване на ЕС с шестте държави от Западните Балкани - отдавна вече не се поддържа от болшинството членовете на Общността. Нима е останал някой, който наистина да иска по-нататъшно разширяване на ЕС? Френският президент Еманюел Макрон заяви съвсем ясно: първо процесът по вътрешна интеграция трябва да се задълбочи, а чак след това може да се говори за приемане на нови членове.

Никой не мисли за ново разширяване на ЕС

Черна гора и Сърбия преговарят с ЕС от няколко години, но процесът е в застой. За Босна/Херцеговина и Косово началото на присъединителните преговори засега изглежда невъзможно. Косово е единствената страна в Европа, чиито граждани не могат свободно да пътуват из континента, а обещаната либерализация на визовия режим се отлага непрекъснато. Повече от съмнително е, че Косово ще получи някакви облекчения по този въпрос, ако Жозеп Борел наистина стане Върховен европейски представител по външната политика. Знае се, че неговата родина – Испания – дори не е признала независимостта на Косово. Фактът, че тъкмо двата европейски протектората – Босна/Херцеговина и Косово – в най-малка степен отговарят на критериите за прием в ЕС, е ясно доказателство за липсата на единство в европейската политика спрямо Западните Балкани. По време на срещата в Познан дилемата, свързана с този регион, си пролича още по-ясно. Полският президент Дуда открито показа разочарованието си от това, че останалите европейски партньори се колебаят да предложат на страните от Западните Балкани по-голямо сближаване със ЕС. Меркел се опитваше просто да утешава, а Макрон дори не се появи.

Малки стъпки напред

В регионалното сътрудничество все пак има конкретен напредък – по отношение на различни инфраструктурни проекти и на младежкото сътрудничество – а това са все мерки, които реално подобряват живота на хората в региона. Тази работа трябва продължи и занапред. Икономическите облекчения и стимулирането на сътрудничеството следва да бъдат допълнително засилени. Ако между страните от Западните Балкани и ЕС има повече пропускливост и обмен на различни нива, проблемът за присъединяването към Общността вече няма да е от първостепенно значение.

Взаимното признаване на дипломи, което беше договорено в Познан, е реален и конкретен напредък за хиляди млади висшисти! Нека си го кажем направо: ако разширяването на ЕС е неприложимо в средносрочен план, би трябвало поне да има многобройни малки стъпки за нормализация на отношенията между съседните държави, съчетани, разбира се, с ясни изисквания за спазването на правовите принципи и за конкретни реформи. Тъкмо от това имат нужда хората и това е, което те ценят! Т. нар. “Берлинският процес”, предложен от Ангела Меркел през 2014 г., е може би най-реалистичният инструмент за политика на сближаване в настоящата криза в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям прос

    22 7 Отговор
    Хайде да влизат в ЕС, че да отклонят малко стоки второ качество с което ни тровят. И да дадат някой лев "членски внос", че ни ошушкаха нас. С две думи - толкова...

    Коментиран от #4

  • 2 Факти

    26 7 Отговор
    Когато създадоха ЕС бяха богати държави и няколко по бедни.Богатите наливаха пари в по бедните и те живееха добре.После дойдоха много бедни цървули и кранчето пресъхна.За да има някакъв ред в ЕС там не трябва да има страни с по малко от 2000 евро средна заплата и всички под това ниво трябва да бъдат изхвърлени.Защото иначе ще говорим за Европа не на две скорости , а на заден ход.

    Коментиран от #10

  • 3 В момента ЕС

    27 0 Отговор
    Не знае на кой свят се намира. Тотална неадекватност както във вътрешната, така и във външната си политика.
  • 4 позната история

    15 6 Отговор

    До коментар #1 от "Голям прос":

    Ганьо пак чака някой друг да му свърши работата, това може да са жените и децата му, но не и той. Иначе е голям юмак, особено на маса.
  • 5 Blackthorn

    18 4 Отговор
    Верно си е! ЕС е пред разпад, последното нещо за, което се мисли в момента е възможно разширяване. Как да разширяваш нещо, което отива на кино??
  • 6 Какво ти разширение

    12 2 Отговор
    ЕС се чуди как да се отърве от новоприетите членки които му развалиха рахата.
  • 7 ГОШО

    4 1 Отговор
    Ако искт ЕС да продължава да живурка не трябва да го разширяват ,ако искат да го затрият оментално за да оправдаят създаването на нов тога да приемат и Западни балкани и Молдова ,Грузия, Армения Ама после слер това ние трябва да знаем че си оставаме с тъх а Гремания и Франция ще си направят нов
  • 8 Адолф Хитлер

    6 4 Отговор
    Здравейте роби на еврейте!Докато вие глупаците се биете и се правите на русофилчета и русофобчета (а русофилиите и русофобите са слуги на хазарският еврейн Путин,докато русофобчетата на другият еврейн Трумп?) еврейте ви обират денонощно!!!Тока е безбожно скъп,водата също,цените на храните също,а заплатите ниски.В Палестина избиват хиляди невинни,защото са ГОИ(който не знае нека види това какво означава в нета),а глупаците ходят на църква и катедрала и празнуват 9 май,като папата е еврейн по бащина линия,църквата е пълна с попчета от КГБ и ДС,а 9 май е ден,в който България и цяла източна Европа падна от еврейско-комунистическо робство.Докато глупаците ходят и гласуват за еврейски марионетки и славят 2-те страни на ционистите(САЩ и Русия),нека се замислят защо в Русия няма руски политик на висока длъжност(Лавров-еврейн,Путин-еврейн,Медведев-еврейн, АБРАМОВИЧ-еврейн, Березовски-еврейн).В САЩ е пак същото,но там поне повече се прикриват,като назначават арийци,но продали душите си на Рокфелер и Ротшилд.АЗ ДА ВИ ПИТАМ ВИЕ ЗА КОЙ ЕВРЕЙСКИ КЛОН СТЕ:
    -КОМУНИЗЪМ
    -ЛИБЕРАЛИЗЪМ
    -ПСЕВДОНАЦИОНАЛИЗЪМ

    СЪЩО ТАКА ДА А ЗНАЕТЕ, ЧЕ БИБИ НЕТАНЯХУ И ВЛАДИМИР ПУТИН СА ХАЗАРСКИ ЕВРЕЙ И ДВАМАТА ПОДДЪРЖАТ МНОГО ДОБРИ ОТНОШЕНИЯ!!!
  • 9 Пешо

    11 3 Отговор
    България във който и съюз да влезне винаги го прецаква. То не бяха германците, руснаците сега ке дойде времето и на ЕС и НАТО. Просто ни трябва време.
  • 10 Стефан

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Факти":

    Ти да имаш представа какви са били заплатите в Германия при Плана Маршал, селяко? А знаеш ли защо изобщо е създаден ЕС? Дееа таа проста саката тролска пасмина!