Last news in Fakti

11 Юли, 2019 10:05 1 568 9

Криптолев за здраво общество

  • николай николов

Усилията за подобряване на финансовия контрол у нас може да бъдат подкрепени със създаването на национална цифрова валута, която се контролира от българската държава

Криптолев за здраво общество - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Твърдят, че криптовалутата е кръвта на цифровата икономика. И още – че тя е палач на корупцията. Подкупите с нея са изключени, защото за плащанията не се използват физически пари.

Традиционните банкноти представляват купюри, издавани от националната банка, които имат номер и воден знак. С техния цифров еквивалент също може да се купуват стоки и услуги, но тяхната парична стойност се съхранява и предава в електронен вид.

Средствата за бюджетни разходи и изпълнение на проекти по линия на ЕС биха могли да се цифровизират и маркират според предназначението. Така би бил осигурен непрекъснат контрол на тяхното движение. Съхраняването на сведенията за транзакциите в блокови вериги (или казано на чист български: блокчейн) повишава сигурността.

Няколко думи за блокчейна. Общо казано това е картотека, в която се внасят записи, наречени «блокове» - те са свърани помежду си и шифровани. Пазената от тях информация е достъпна винаги за проверка, но не може да бъде променяна, понеже се държи не на едно място, а в милиони компютри по целия свят. Ето защо, ако например, се отпуснат сто хиляди евро за ремонта на училище, сумата гарантирано ще бъде използвана по предназначение и няма да се пръсне по чужди джобове.

Методът на блоковите вериги е перспективен и набира все по-голяма популярност. Освен в банките и борсите той се използва в болници и нотариати, за удостоверяване на самоличността, автоматично изпълнение на договори и т. н.

Усилията за подобряване на финансовия контрол у нас може да бъдат подкрепени със създаването на криптолев - национална цифрова валута, която се контролира от българската държава. Емитираните от БНБ електронни пари биха имали множество достойнства: разплащанията с тях стават мигновено и лесно се проверяват, кражбите се изключват, разходите за издаването и поддръжката им са минимални. Това би била една от емблемите на отечеството в новия век.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Boxer

    11 5 Отговор
    Идеята всеки лев да се вижда къде е и у кого е, не е лоша. Но мафията няма да го позволи.
  • 2 Абвгд

    11 1 Отговор
    Здравото общество се гради на възпитани хора. Парите са второстепенни. И кой беше Криптолев?

    Коментиран от #8

  • 3 Сус бре шашкъни

    10 0 Отговор
    А комисионните как ще вървят по веригата? Ами ние управлението на комисионни го крепим...
  • 4 Именно

    9 2 Отговор
    Изключително некадърно и наивно написана статия!
    Вярно е че блокчейн технологията може да предотврати подправянето на данни (транзакциите които се записват в него). Примерно блокчейн би трябвало да се използва и за електронното гласуване пак със същата цел, да направи фалшифицирането на гласовете по-трудно в геометрична прогресия с всеки глас (или по-точно блок от гласове) във веригата.
    Но има още един куп подробности от които това зависи за да се получи желания ефект и статията не ги споменава.
  • 5 мислещ

    9 1 Отговор
    Изключително неадекватно твърдение. Подкупите по никакъв начин не са изключени. То криптовалута се полава за плащане на най-нелегалните дейности, та за един чиновнически подкуп ли ще е проблем?
  • 6 тъпчо

    8 0 Отговор
    Четиво за наивници, най вероятно от г-жа Цифрова.
  • 7 321

    14 0 Отговор
    А къде е надписа продуктово позициониране. Този автор да не огладнял собственик на биткоини, които е решил да изкара малко пари от спекулативното покачване на цената на нищо неструващия блокчейн. Цената му е колкото е готов да ти даде купувачът. Тоест след някоя година може и 1 стотинка да не струва. Много интересно каква сигурност дава която и да е електронна валута, която е виртуална и е на милостта на електроснабдителните дружества. Като ти спрат тока ще караш на спомени за нея. При една евентуална война първото нещо, което ще изчезне от света е Интернет. Тогава отивайки в магазина, автора ще каже - абе имам един много ценен блокчейн, с който искам да си купя хляб, а продавачът ще си го представи - ако има добро въображение. После ще му покаже снимката на хляб и ще му пожелае да има добър апетит когато отиде в къщи и кара на хранителни спомени.
  • 8 НАТО ВЕЦ

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Абвгд":

    Криптолев е брата на Криптодесен ;)))) Иначе тук всичко ни е "крипто", а може би по-скоро "клепто"...
  • 9 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    ...па нима да стане...Дека е келепиро?????А козяк како ще ни влади дистанциооно????Кофтар бе!!!!