Новини

Кой трябва да каже какво да гледаш по БНТ?

Изходът от конкурса за ген. директор на БНТ разочарова. И остави усещане за безсмислието на самия конкурс. Обществото трябва най-после да знае какво е и за какво му е обществена телевизия, която издържа с данъците си.

Публикувана: 14 Юли, 2019 19:06
23 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2418
Кой трябва да каже какво да гледаш по БНТ?
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.
 
Източник:
Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Георги Лозанов

Почти не се чуха публични гласове в подкрепа на избора на СЕМ за генерален директор на БНТ. За сметка на множеството критично настроени – в диапазона от недоумяващи до яростни. Заедно с общото разочарование от изхода на конкурса остана и усещането за безсмислие на самия конкурс. То идваше на първо място от това, че всички запознати с темата предварително можехме да кажем кой ще бъде избран и даже поименно да посочим членовете на СЕМ, които ще гласуват за него. Идваше и внушението, че най-важното качество за бъдещия директор е да се разбере с управляващите да покрият тежкия финансов дефицит на медията. Но без, естествено, да се обсъждат щетите от подобно разбирателство върху независимостта ѝ. Избраният Емил Кошлуков дори пледираше за увеличаване на институционния контрол над БНТ. Досега за толкова години не бях чувал подобно нещо. Даже кандидати, които видимо са разчитали на връзките си с властта, от „кумова срама” са се обявявали за по-голяма независимост на обществената медия.

Безсмислието на конкурса обаче в най-голяма степен идваше от това, че обществото все по-малко знае какво е и за какво му е обществена телевизия, която да издържа с данъците си. И тук вече, особено след превръщането на интернет в основен информационен източник на активните поколения и то безплатен, място за общи приказки няма. Въпросът може да намери отговор само ако най-после се опише „черно на бяло” и се приеме след публични дебати обществената мисия (задължение, ангажимент) на българската обществена телевизия. Тя трябва да синтезира онова, което днес очакваме от БНТ и което комерсиалните телевизии не могат да ни дадат. И то така, че да се реализира в конкретно програмно съдържание. Само неговото производство има основание да се издържа от държавния бюджет (субсидията трябва да е пропорционална на мисията). Съдържанието извън мисията трябва да се самоиздържа с търговско слово (реклама, спонсорство и продуктово позициониране). Без това ясно разграничение, финансирането на БНТ от фиска има сериозен риск да се приеме като държавна помощ спрямо един играч на рекламния пазар, която е забранена в ЕС. И останалите играчи могат да подадат жалби срещу него. Причината, поради която не го правят, не е за хвалба – просто рекламният дял на БНТ е толкова ограничен, че с нищо не ги заплашва засега. Но ако започне да нараства, каквато би трябвало да е целта на всеки генерален директор, БНТ ще бъде обвинена в нелоялна конкуренция. За да не се случи това, въпреки двойното ѝ финансиране, тя трябва със средствата от бюджета да изпълнява задачите, които обществото ѝ е поставило чрез мисията ѝ. Съдържанието, което не е уникално и е сходно с това в комерсиални медии, пък трябва да реализира единствено с приходите от реклама, спонсорство и пр. Без да може да прехвърля пари „от единия джоб в другия”.

Държавна субсидия и приоритети

Приемането на мисията, освен че ще изпълни задължението ни като държава-член на ЕС, ще реши ключови въпроси, на които сега търсим отговор като гледаме в звездите.

Например, колко трябва да е държавната субсидия на БНТ? Размерът ѝ ще може да се изчисли точно според разходите за производство на съдържанието, което отговаря на мисията (в субсидията ще трябва да се прибавят и разходите за разпространение на обществената медия, което е ангажимент на държавата и които в момента генерират основния дефицит).

Например, спортът част ли е от обществената мисия на БНТ? Очевидно не, защото е съдържание, за което тя се конкурира с комерсиалните телевизии и присъствието му в програмите ѝ трябва да се финансира от реклами. Обратно на културата и нейното отразяване, които са съществена част от мисията на БНТ, защото са насочени към малка публика, без необходимата пазарна мощ да ги издържа сама. Въобще, задоволяването на информационните потребности на малките публики е приоритет за обществените медии.

Какво трябва да влиза в обществената мисия

Например, корупцията. Доколкото тя е централен проблем на днешното ни общество, в обществената мисия трябва да влязат формати, които се борят с нея. На първо място разследващата журналистика. А специално корупцията по високите етажи на властта изисква мисията да защити критическата функция на журналистиката във всичките ѝ формати. Това предполага управляващите задължително да се поставят в ситуация на медиен дискомфорт и изключва приарски интервюта с тях.

Например, сериалът „Дързост и красота”. Той бе спрян по БНТ, което е в противоречие с мисията ѝ, тъй като тя в нашето застаряващо общество трябва да предлага съдържание според комуникативните стереотипи на третата възраст. Сондажите показват, че сериалът беше точно такова съдържание. Младите от своя страна могат да бъдат реинтегрирани към БНТ с развитието на онлайн услуги, което също трябва да залегне в мисията ѝ. И т.н.

Това, разбира се, са мои бележки по мисията, което не ми е работа. Работа е на експерти в институционално качество и в активен диалог с обществото. Но все не може да се случи, заради един неписан договор между ръководствата на БНТ и политиците. Първите предпочитат сами да решават как и за какво да харчат държавната субсидия, а за вторите непрозрачността на изразходването ѝ е добър инструмент за влияние върху първите. Новият генерален директор на БНТ още преди конкурса подсказа, че е готов да спазва този договор повече от всеки друг.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 5 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ии бреее
(гост)

Неутрално
1 Отговор
е направо няма да се гледа и готово

Оценка:
-3 +21

qwerty
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Гого, какво му е на спорта? Римляниъе са го казали: " Хляб и зрелища.". И не всеки има достъп до нет. Ела на село и виж колко са на стайни антени. Те спорт не обичат ли? Цял ден на къра....

Оценка:
-3 +14

Бобо
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Гого, не стига, че си фалшив доцент, ами и никакъв експерт не си. Аман от ментета. Ментета ментета коментират.

Оценка:
-6 +17

Пламен
(гост)

Неутрално
4 Отговор
Гледах единствено "Стани богат" по БНТ1. Борсукът щял да го спре. Добреее. Остава само "Времето" за утре.

Коментиран от #13


Оценка:
-2 +32

Кой68
(гост)

Неутрално
5 Отговор
На държавна тв сроред мен трябва да е българския зрител и главно само български предавания и филми.Но отдавна тя е ориентирана политически и според управляващите в момента.

Оценка:
-1 +15

да ве
(гост)

Неутрално
6 Отговор
Той май иска доста неща да орязва.Гледах го как пелтечи пред каките от СЕМ бил и против да се дават пари за световното по футбол , е какво ще гледаме ?

Оценка:
-1 +21

Престъпника от Банкя
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Наркоман - директор на БНТ!
Мутра - мин.председател на България!

Оценка:
-4 +20

Батман Боко
(гост)

Неутрално
8 Отговор
Който плаща,той поръчва музиката!
Новоизлюпените демократи,които излъгаха народа през 1989 и го лъжат и досега,дори не трябва да се показват и по радиото,а те ги правят шефове.
Е...ти държавата,щом тоя е шеф на БНТ,а оня шериф на държавата!
НАРОДЕ?????

Оценка:
-1 +17

Кика
(гост)

Неутрално
9 Отговор
БНТ в момента за мен е единствената стойностна телевизия.Филмите, които се излъчват са стойностни и смислени за разлика от комерсиалните боклуци залели целия ефир.Предаванията имат дух и съдържание.Навсякъде в ефира е пълно с всякакви лигочи и безсмислици и филми повтарящи се за хиляден път.Шапка ви свалям заради популяризирането на европейското кино.БНТ не се мъчете да спечелите всички, вие имате своите зрители, не се променяйте, не се разваляйте, вие сте запазена марка.Пусна ли телевизора винаги някоя от вашите четири програми ме грабва.Не се превръщате в поредната безличностна телевизия! Ние вашите зрители ви ценим в момента и ви желаем много години да ни радвате и да запълвате тв гласът ни със смислени неща.Успех.

Коментиран от #14


Оценка:
-11 +12

Много бла-бла за нищо
(гост)

Неутрално
10 Отговор
Истината е проста. Не е нормално бедна страна да има 4 канала. Второ, какъв е смисълът от държавна телевизия като на много места тя не може да се хваща с обикновена антена от по бедните хора.

Оценка:
-4 +17

Порно
(гост)

Неутрално
11 Отговор
Абе пичове , тия въобще гледа ли ги някой ? Като кърлежи са , само смучат от бюджета. Да ги продават или да ги закриват.

Оценка:
-7 +9

Лудо нормален индивид
(гост)

Неутрално
12 Отговор
Кой ли?
Онзи който е най-достоен.

Оценка:
-1 +2

то пък
(гост)

Неутрално
13 Отговор

До коментар #4 от "Пламен":


едно времеее...СДС навремето и него открадна,щото било тяхно.Сега Кошлука ще ни го връща ли,кво ли?Нито новините са новини,нито предаванията са предавания,а филмите...едни и същи!Вземат пари за нови предавания и филми,а блъскат едно и също от 34-та г.Виж,за рекламите са супер-по 10 мин.едно и също нещо рекламират,сякаш някой ще им се върже.Едно предаване ако е един час,като махнем рекламите става...15 мин.
И още нещо-някой питал ли ни е дали ги искаме тези реклами?И има ли отчети къде са парите от тях?

Оценка:
-1 +2

не говори
(гост)

Неутрално
14 Отговор

До коментар #9 от "Кика":


от името на всички-ако остане да получава пари от зрители,БНТ да е фалирала отдавна с един зрител(това си ти)

Оценка:
-2 +2

НАП ЛАП
(гост)

Неутрално
15 Отговор
Как кой бе ,Ахмед Доган и Бойко Борисов, сервитьорката Пеевски
ще пише програмата ,Беновска ще я чете, канали колкото искаш
сега вече след като изхарчиха милиярди за нагледна агитация и
телевизионни канали да защитават кражбите от НАП ,ще започват наистина да се обединяват, в
един единствен канал .

Оценка:
-0 +4

Гого
(гост)

Неутрално
16 Отговор
Ще спра и новините и прогнозата за времето. Ще има само турски сериали и предавания за третата възраст.

Коментиран от #18


Оценка:
-2 +2

Телевизията е за манипулация на хората
(гост)

Неутрално
17 Отговор
Едно обикновено оръжие за внушения, заблуда и обогатяване на избрани индивиди. Кой получава пари от там?

Оценка:
-1 +1

Анонимен
(гост)

Неутрално
18 Отговор

До коментар #16 от "Гого":


Здравейте турските сериали да си ги гледат по Нова Телевизия и по Диема Фемили а не по Бнт 1
Лека Вечер

Оценка:
-0 +0

19
Този коментар е премахнат от модератор
Цар Вул
(гост)

Неутрално
20 Отговор
КОЙ ЛИ ПЪК ГИ ГЛЕДА ТЕА?И ЗА КАКВО?ДА НИ ПОКАЗВАТ СРЕДНИ ПРЪСТИ??Е ТОВА НЕ НИ ЛИПСВА!ТИКВОЧА И СИЕ НИ ГО ПОКАЗВАТ ВСЕКИ ДЕН!!!ПАРИ ЗА САМОЛЕТИ ТАРАЛЯСНИЦИ ИМА,А ЗА СОЦИАЛНИ
ДОБАВКИ КЪМ ПЕНСИИТЕ НЕ!!!ХВАТИТ!!ДА ГИ ИЗДУХАМЕ ТЕЗИ НА ИЗБОРИТЕ И ДА ИЗВИКАМЕ ОРБАН!Т,ВА Е СПАСЕНИЕТО!!ИЛИ РЕВОЛЮЦИЯ!И КОСЕНЕ С КОСАЧКАТА ДО КОРЕН!!КАЗАХ!!!

Оценка:
-0 +1

бнт
(гост)

Неутрално
21 Отговор
БНТ е единствената която си струваШЕ да се гледа(Без сериялите). Дано не я комерсиализират ...

Оценка:
-1 +1

ПЕНКО
(гост)

Неутрално
22 Отговор
ТРЯБВА РЪКОВОДИТЕЛ НАРЕЧЕН ХАЧО БОЯДЖИЕВ -ЕДИНСТВЕН ШАНС

Оценка:
-0 +0

цвцв
(гост)

Неутрално
23 Отговор
дано не е кошлука вкара само индиано-еврейски филми събота детските филмчета започват в 6часа сутринта лека нощ е около3минути идиотщина

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Ахмет Давутоглу:
Турският премиер Ахмет Давутоглу оправдава в парламента свалянето на руския бомбардировач.
А, ако Турция бомбардира в Украйна?"

Още бисери