Last news in Fakti

2 Август, 2019 10:00 2 012 20

Държавата като погребална агенция

  • погребална агенция-
  • африканска чума-
  • заден двор

И какво му остава на Задния двор - освен сам да се запали или сам да скочи в реката и да се удави

Държавата като погребална агенция - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Свинската чума роди една убийствена метафора - метафората за Задния двор. Там, в Задния двор, където бедният човечец, облечен в скъсан анцуг, тениска и гумени цървули, отглежда едно прасе, е адът на света според българските властници. Злото на земята е Задният двор на човечеца. На сухия като изваден корен човечец.

Задният двор (такъв, какъвто го видяхме от репортажите и такъв, какъвто е), е най-тъжното място на Вселената. Кален, порутен, мръсен, отчаян, той сякаш е Задният двор на последното африканско село, изгубено сред блата и джунгли. И не магистралите, не индустриалните зони, не полузаконните небостъргачи, а Задният двор е истината за двете Българии, които се намират в две различни галактики.

Няма нищо по-омразно за властта от Задния двор. Той ги гнуси, стряска ги, тревожи ги, разваля пейзажа им от косена трева и сини басейни.

И разбира се, че Задният двор е виновен за свинската чума. И човечецът от Задния двор е виновен. Той не съдейства на властта, а крие прасето си в спалнята, за да го спаси. Той разнася в багажника на жигулата си заразено месо - той е злодеят от криминалния филм.

А човечецът с анцуг и половин тениска, точно както и моят първи братовчед от село Арчар, иска и той да сложи парче месо на масата си за Коледа. И ако може към парчето месо да има и два-три картофа. После човечецът мига на парцали, пие две ракии вечер и заспива. И не чува как Томислав Дончев с мрачен и грапав глас реди по телевизията мерките, които взема властта.

А когато държавата взема мерки, тя най-често взема нашите мерки.

Държавата като погребална агенция. И тая двайсеткилометрова санитарна зона- всички сме в нея.

И какво му остава на Задния двор - освен сам да се запали или сам да скочи в реката и да се удави. Така ще остане да се шири само Задният двор на лицемерието, което властниците наричат грижа за хората и отговорност. А отговорност е най-любимата им дума на света.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пушкин

    51 0 Отговор
    Браво!
  • 2 Знам

    37 0 Отговор
    ГРОБ ?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Цвъке

    30 1 Отговор
    Еми то не само за прасетата, предимно за хората , тия малоумни задници на власт съсипват и грабят наред и си купуват имоти.
  • 5 паспорт без снимка

    46 1 Отговор
    Браво,много добре казано,точно и ясно.Това правителство на ГРОБ доказа,че е сбирщина от клоуни.Томислав ,Горанов,Ангелкова,време е да си купите билети за последният влак.
  • 6 Прасета в парламента

    28 0 Отговор
    Тях няма ли да ги колим? Умишлено употребявам тази дума, вместо „евтаназирам”, щото дебелян пеевски не заслужава евтаназия.
  • 7 Чинга чук

    29 0 Отговор
    Таз година без месо ( за Коледа) , а до година и без картофи! Гарантирано .
  • 8 Повторение

    26 0 Отговор
    Връщаме се в 90 те, когато хапвахме месо само за празници и рождени дни. А зимата, заради цената на тока и топлото, ще си носим на работа сандвичи с маргарин Lindo.
  • 9 Обикновен човек

    20 2 Отговор
    България е задният двор на европейският съюз!!!!!!!!!

    Коментиран от #11

  • 10 Гост

    16 0 Отговор
    всьо казва че вируса не е опасен за хората.
    Можеше да се вземе свинеферма А, да се обработят всички животни ( да се брои на русенско варено и тн каквото е 100% безопасно ) да се дезинфекцира цялата свинеферма и да се продължи към втората.

    те сега ги избиха все едно химическа зараза... живите мъртви...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Димитров

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост1":

    до5 а защо ние а те
  • 13 Анонимен

    10 0 Отговор
    А замисляте ли се колко месо изядохме досега защото на европееца му излиза по-скъпо да го унищожи отколкото да го докара тук и да се пусне по веригите да се продава?
    Ама за пари какво ли не правят хората?
  • 14 Гост

    20 0 Отговор
    Преди години видяхме какво беше с птичия грип.
    И това ще отмине,но овцата си остава заспала овца.
  • 15 Ала бала

    7 0 Отговор
    Чак пък ,,държавата" , а виж втората част е вярна!
  • 16 Ставрю

    10 0 Отговор
    ФАКТИ поздрав за матриала. Задния двор е 90% от тая държава, така смятат и управляващите които са в предния луксозен двор и хал хабер си нямат как живее селянина.

    Коментиран от #17

  • 17 Гоше

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ставрю":

    Прав си! Преди малко, един ''едър'' производител, сравняваше прасетата от задния двор с наркотиците. И как трябвало да се забранят. Дайте го на бай Пешо и ще го транжира безплатно.

    Коментиран от #19

  • 18 Димов

    7 0 Отговор
    Много добре написана статия. Браво на автора. Като гласуваме за правителство, ние не гласуваме за хора, които да работят в наш интерес. Ние гласуваме за хора, които да работят срещу нас. За това, драги ми сънародници, внимавайте за кого ще гласувате, или дали въобще ще гласувате за някой!
  • 19 Димов

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гоше":

    Очаквай, някоя едра таксиметрова фирма, да сравни превозът с личните мпс, с трафикирането на мигранти.
  • 20 ДОКО

    0 0 Отговор
    СИНОНИМА НА ГЕРБ Е...ГРОБ..