9 Август, 2019 19:03 51 370 72

Борисов няма как да се измъкне от отговорност

  • герб-
  • бойко борисов-
  • емил радев-
  • африканска чума

С 300 лева, едно живо прасе и един Емил Радев премиерът се опита да замаже драматичните проблеми, които се стовариха това лято

Борисов няма как да се измъкне от отговорност - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това лято на министър-председателя му се струпаха много главоболия, с които вече явно хич не му се занимава. За известно време даже изглеждаше, че се е укрил. Но няма как - накрая всичко опира до него. Та се наложи да иде лично в Пазарджик, за да увещава собствениците на прасета да си ги изколят. И докато се опитваше да се измъкне „тънко“ (с по 300 лева и едно живо прасе) от кризата с надигащите се протести по селата заради африканската чума по свинете, реши да отхвърли още една досадна неприятност – кризата около т. нар. избор на главен прокурор и набиращите сила протести по градовете. Както се казва - да мине с един масраф.

Искал, ама нямал желание

Повод му даде Корнелия Нинова, която го упрекна, че не е наредил на министъра на правосъдието да упражни законовото си правомощие и да внесе втора кандидатура и така не е осигурил състезание за поста. Всъщност така самата лидерка на БСП се опита да се измъкне „тънко“ от темата, след като дни наред бе упреквана, че си мълчи. Защото проблемът е не толкова в липсата на състезание, колкото в набиващата се на очи непригодност на единствения кандидат, за когото тя не смее да каже нищо. На това поле управляващи и опозиция от години играят в един отбор, тъй че казаното от лидерката на БСП е не упрек, а удобно подадена топка. Която премиерът пое и отигра.

"Тя каза, че аз съм виновен, че не съм издигнал втори кандидат. Що за глупост? Например да издигна Емил Радев. Предлагам го него. Ами ако го изберат? Какво щеше да се каже след това? Евродепутат от ГЕРБ стана главен прокурор", обясни премиерът. Както бе казал героят в един телевизионен репортаж: „Исках да гласувам, обаче нямах желание".

Плоска манипулация

Даденият пример не е резултат от спонтанно моментно хрумване - дълго време се говореше, че въпросният евродепутат е сред обсъжданите кандидатури. Но това е подробност. Важното е, че поставянето на партийно ангажирани лица на такива постове наистина е грозно и вредно. Тъй че по принцип премиерът е напълно прав. На практика обаче той пак се опитва да се измъкне „тънко“ от темата. Обяснението му не е нищо повече от дребна манипулация, която разчита на по-неосведомените и невнимателни слушатели. Защото в България има много юристи, които не са членове, депутати и каквото и да било друго на ГЕРБ (или на друга партия) и никога няма да бъдат. И мнозина от тях със сигурност са подходящи за този пост.

Което означава: да не са безропотни и безскрупулни изпълнители на поръчки; да не плещят каквото им падне по телевизията и да не ползват похватите и езика на „кафявите“ медии; да не сочат престъпници и врагове на народа и да не заплашват всички, които не ги харесват (или не харесват господарите им); да не се занимават с политика, пропаганда и пиар; да зачитат достойнството на хората дори когато са заподозрени за престъпление, и да не държат беззащитни жени по пет часа на улицата, за да ги снимат телевизиите; да не са скарани с фундаментални принципи на правото и демокрацията като презумпцията за невиновност и разделението на властите. Както и да са: прилични, възпитани, почтени, ерудирани, културни, отлично образовани и професионално подготвени, авторитетни и уважавани, безпристрастни, независими, смели и решителни.

Невъзможен избор

В България обаче сега е невъзможно издигането на такава кандидатура. Още по-малко - избирането ѝ. Системата не би го допуснала в никакъв случай.

"Прокуратурата е независима власт. Аз нямам общо с прокуратурата", оправдава се премиерът. Той говореше същото и за избора на сегашния главен прокурор. Но ние помним: „Не ми се подсмихвай, ти си го избра“. Вярно, може моментното съотношение на силите зад кулисите да е друго. И не е ясно кой избира днес и чия воля се слуша във ВСС. Както и кой от кого зависи и дали в тази комбинация не е заложена и съдбата на правителството. Но за обществото това няма особено значение, защото крайният резултат ще е един и същ. И част от отговорността при всички случаи ще е на премиера - най-малкото заради провала на съдебната реформа, бетонирал днешната система.

Тъй че няма как да се измъкне лесно от досадните неприятности около „избора“ на главен прокурор. Също както и от кризата с чумата по свинете, проспана ловко от подчинените му институции.

(Заглавието е на "Сега")

Автор: Ясен Бояджиев, "Дойче веле"


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти милиционер

    41 86 Отговор
    Хахах СОРОС скочи срещу креатурата си. Взема да ми допада Мутрата покрай тази реч на омразата от Сороз.

    Коментиран от #9, #64

  • 2 Боко тиквата

    188 27 Отговор
    Както винаги аз не съм виновен за нищо.
  • 3 ФатмакЪ

    158 16 Отговор
    Публикувано във факти.бг: едно живо прасе и един Емил Радев.. Нима има разлика?!?
  • 4 Тръмп

    49 150 Отговор
    За комуниста няма угодия,все търси маана и ако има нещо за крадене!!!:):):)ДСБ и БСП да се обединяват, вече не се и крият като комунисти под прикритие,а съвсем открито го заявяват!!!:):):)Христо Иванов няма да бъде Главен Прокурор,нито някоя негова пионка!!!:):):)

    Коментиран от #17, #31, #66

  • 5 Суджука

    148 30 Отговор
    Да направим всички прасета на суджуци!
    Премиера ще си хапне!

    Коментиран от #34

  • 6 Венци Мартинов

    125 20 Отговор
    СНишаване. Докато мине "бурята".
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Анти Трол

    39 134 Отговор
    Тъпа и злобна статия.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ivan

    140 27 Отговор
    Българския народ е хванат в яки клещи от комунисти-ченгета и няма измъкване. Положението е отчайващо.

    Коментиран от #53

  • 11 антрашпиц

    41 2 Отговор

    До коментар #9 от "Дриснята метев":

    Aмм,ако пък му хареса а?Тогаз ко ша прави?
  • 12 Не го мислете

    150 22 Отговор
    И Него няма кой да го накаже. А че се крие - винаги Го е правил, защото е мъжкар само пред пърхащите около Него журналистки. Този човек е страхливец и марионетка с грандомански комплекси. Затова никога няма да чуете от Него да се произнесе по важните за държаата въпроси. Дай му да си играе с булдозери и лентички.....

    Коментиран от #16

  • 13 Кой68

    131 15 Отговор
    Откакто е "демокрацията"да има висш чиновник осъден?Борисов бил такъв,Борисов бил онакъв и на изборите кого избирате-Борисов!!!!!
  • 14 666 :-)

    113 10 Отговор
    Много се краде в тази държава!
  • 15 нафто

    95 7 Отговор
    Борисов сам няма да може да се измъкне,но добре платените му послушници ще го измъкнат.
  • 16 Батман Боко

    88 14 Отговор

    До коментар #12 от "Не го мислете":

    Знаете,че в България не управляват по-български,управляват по-американски,по-руски,по-европейски,но от 30 години не и по- български.
    Бяхме независими,но отдавна вече не сме.

    Коментиран от #52, #68

  • 17 Зъл

    88 14 Отговор

    До коментар #4 от "Тръмп":

    Абе ей, че герб да не би да не са комунисти?

    Коментиран от #22, #32

  • 18 Гост

    116 11 Отговор
    Бити военни от цигани. Кражби. Беззаконие. Афери с големми фирми. Злоупотреби с фондове. Имотни измами. Унищожаване на свиневъдството. Всичко това само за тази година, а Борисов не се е появил да коментира нищо от тези неща. Показват го само като има лентички за рязане, на някоя тангента.

    Коментиран от #71

  • 19 Бубу

    37 49 Отговор
    А тези от ”дойче веле”, нещо много ми напомнят на тези от в. дума, да не би да са едни и същи а само щита да е дойче велето. Напълни се с писачи оплюващи всичко в България и все от „дойче веле„, изглежда ако не плюят не им се плаща. Тъпи мекерета, не журналисти а скъпо платени продажници
  • 20 Серж

    89 14 Отговор
    Да избиват животните на Бълигария е най лесно за това правителство на Боко тиквата.Това става систематично от години под външно въздействие.
  • 21 И кой бе

    57 6 Отговор
    Кой ще му потърси отговорност?
  • 22 Комунисти истински сини Герб

    64 24 Отговор

    До коментар #17 от "Зъл":

    Абе хора, започвате да разбирате, че истинските Комуняги Тоталитаристи ДС са сините Герб, а Социалистите БСП са други - партията на народа. Имате напредък, но още е рано, като още малко ГЕРБ ви изтормозят, ще проумеете, па го проумеете.

    Коментиран от #23

  • 23 onq s konq

    46 20 Отговор

    До коментар #22 от "Комунисти истински сини Герб":

    Е как БСП уж партия на Народа,пък точно тоя Народ вече 10г. гласува за ГЕРБ и ги държи на власт?И възниква въпросът:ЗНАЕ ЛИ ТОЯ "НАРОД" че БСП е НЕГОВА ПАРТИЯ?

    Коментиран от #24, #25, #26

  • 24 Това е въпроса

    29 5 Отговор

    До коментар #23 от "onq s konq":

    Подмяна на факти. Фактите в тоя народ са променени.
  • 25 БРП

    36 11 Отговор

    До коментар #23 от "onq s konq":

    Нещата се назовават с други имена, така се подменят фактите. Герб умело боравят с назоването на нещата с други имена. И така народа не знае, че БСП е негова партия оригиналната БРП преди 1945г.

    Коментиран от #28

  • 26 БРП+БЗНС+ПК "ЗВЕНО"=БКП в 1948г.

    30 1 Отговор

    До коментар #23 от "onq s konq":

    БРП не са БКП, към БРП през 1945г. се присъеденяват БЗНС и ПК "ЗВЕНО", в 1948г. всичките заедно са БКП.
  • 27 1989г. БКП се разцепва на фракции

    38 3 Отговор
    И тук започват, големите лъжи - Кой, кои е? Вече 30г., интересно и никой не назовава нещата с истинските им имена. Дано някой ден си признаят. Кой, кои е?
  • 28 onq s konq

    33 23 Отговор

    До коментар #25 от "БРП":

    Ами след като ГЕРБ продължават да са на власт,значи или ВИЕ които знаете си траете и не ги обяснявате на Народа,или пък Народа НЕ ВИ ЩЕ ОБЯСНЕНИЯТА и е убеден че БСП не са правоприемници на БРП от преди 1945г,а на БКП от "СЛЕД" 1945г.И сега ко праим?- Народа вироглав,Вие неубедителни...А Времето лети и наесен ГЕРБ ПАК ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ:)
  • 29 Ще живеем и ще видим

    21 5 Отговор
    Вероятно си прав.
  • 30 Артиста

    46 7 Отговор
    Г -Граби Е-ЕВРОПЕЙСКА Р-РЕПУБЛИКА Б-БЪЛГАРИЯ
  • 31 Свети Петър

    62 11 Отговор

    До коментар #4 от "Тръмп":

    ЧЕ ПО ГОЛЕМИ КОМУНИСТИ ОТ ГЕРБ ИМА ЛИ?
    ЩО ПИШЕШ СМЕХОРИИ

    Коментиран от #70

  • 32 Свети Петър

    50 9 Отговор

    До коментар #17 от "Зъл":

    ТОЧНО ТЕ СА КОМУНИСТИ И НАЙ МЕ ЯД НЯКОЙ КАТО ЧОЧНЕ ДА ЧЛЮЕ КОМУНИСТИТЕ А,ЙВАШИ ГЕРБ
    .ЗАСПАЛИ ГУРГУРИ
  • 33 аааааа

    47 7 Отговор
    Абе, те нас от години избиват, та едни прасета няма да избият..
  • 34 Българин 1

    25 3 Отговор

    До коментар #5 от "Суджука":

    Той ша хапне ама няма да плати.
  • 35 SAAB

    42 5 Отговор
    Дните на главанака са приброени......щом тия дито го туриха У файтона спират да го хвалат и галат по чутурата ........

    Коментиран от #51

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Усмивката

    32 1 Отговор
    А, Кой.... Кой? Това е въпросът. Кой предложи Гешев
  • 38 Момо

    38 2 Отговор
    Управляващите нямат срам знаят че са мразени и въпреки всичко се бутат пак и тоя Гешев няма срам аз бих се отказал а той ни баламосва от екрана
  • 39 Коце

    29 4 Отговор
    300 лв за малко прасенце! Малко ли е?!? Това е голяма прчалба за големите свинеферми! Замислете се! Средно едно малко прасенце тежи 70 кг. Трупното месо е по 3 лв колко струва едно прасенце???? 200 лв! Колко го плаща държавата? 300 лв. А я да помислим дали и колко се загробват? Дали не се прави реекспорт от съседна държава и се продава отново? Никой не знае..... абе щом големите свинеферми не роптаят...... да за малките производители не е добре . Но кой ли го интересува за съжаление
  • 40 Коце

    12 3 Отговор
    300 лв за малко прасенце! Малко ли е?!? Това е голяма прчалба за големите свинеферми! Замислете се! Средно едно малко прасенце тежи 70 кг. Трупното месо е по 3 лв колко струва едно прасенце???? 200 лв! Колко го плаща държавата? 300 лв. А я да помислим дали и колко се загробват? Дали не се прави реекспорт от съседна държава и се продава отново? Никой не знае..... абе щом големите свинеферми не роптаят...... да за малките производители не е добре . Но кой ли го интересува за съжаление
  • 41 Devil666

    11 29 Отговор
    Много гадни и подмолни са комунистите...Няма отърване от тях... Помагат им Русия...И тая кУрнелия - отврат е ! Червени боклуци !
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Герб = Комунисти

    25 7 Отговор
    Това е!
  • 44 ТРОПЧО

    33 3 Отговор
    СПОКО БОКО ЩЕ ОПРАВИ ПОЛОЖЕНИЕТО С ЧУМАТА И С ПРОКУРОРЧЕТО ЩЕ СЕ СПРАВИ ТОИ Е КАТО ТАТКО БАРБА НАВСЯКАДЕ И НИКАДЕ
  • 45 КОНСТАНТИНОВ

    37 7 Отговор
    Незабавен арест за Борисов Цацаров Пеевски Гешев и още дузина герберски престъпници
  • 46 плевен

    19 11 Отговор
    Съгласен. Ако някой може да ме накара да харесам Борисов, това е DW. Не може Най-смотаните немци да ни се бъркат в работата. А те не са и немци.

    Коментиран от #48, #60

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Повръщащия

    5 4 Отговор
    Кви са тия глупости?
  • 50 Т.Живков

    15 3 Отговор
    В ада до казана на българите няма дявол да ги натиска вътре, те сами се дърпат за краката!!!!!
  • 51 Ханко от село Осеня

    3 9 Отговор

    До коментар #35 от "SAAB":

    Боабаб много си далеч от истината , пък и този писквил няма нищо общо с тези които ти визираш
  • 52 МОЛИ

    2 16 Отговор

    До коментар #16 от "Батман Боко":

    КАТО БЯХТЕ?ПРЕЗ ОНЕЗИ 45 ЛИ?СЕГА НИ ГЛЕДАХА В УСТИТЕ,КАКВО ЩЕ КАЖЕМ?
    КАКВО ИСКАТ 3000 ЛИ ЗА ПРАСЕ.АЛЧНИ ,НЕНАСИТНИ.ДА ИМ ДАДЪТ КОМУНИСТИТЕ ДЕТО ДА ПОДСТРЕКАВАТ.НО НЕ БИ НЯКАЙ ДА ИМ Е ЗАНЕСЪЛ ЧУМАТА... ..
  • 53 Алфа Ромео

    18 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ivan":

    Абсолютно си прав, но някои ентусиасти твърдят че в момента не управляват комунистите, блажени са вярващите...
  • 54 АнтиЦолипай

    9 0 Отговор
    укр за боко, урк за полицията! през цялото време работим против вас кучетаааааааа!!!!!!

    Коментиран от #55

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 СЛАВА РУСИЯ.🇧🇬🇷🇺

    17 2 Отговор
    Прасетата умират от свинска чума а ние от краварска чума.
  • 57 Георги Илиев Митев

    19 4 Отговор
    ОДА ЗА БОЙКО
    БОЙКО ОТ ВСИЧКО РАЗБИРА.
    ВОЖДА ПРЕД НИЩО НЕ СПИРА.
    ВСЕКИ ПРОБЛЕМ ЩЕ РЕШИ.
    НИКОГА ТОЙ НЕ ГРЕШИ.
    БОЙКО ПРИЗНАТ Е СПОРТИСТ:
    КАРАТИСТ, ТЕНИСИСТ, ФУТБОЛИСТ.
    ДОКТОР НА ПОЖАРНИКАРСКИТЕ НАУКИ.
    НЕ Е КАТО НЯКОИ НЕУКИ.
    ОТ СЕГА И ЗАНАПРЕД
    БОЙКО Е ЕЗИКОВЕД.
    ИЗБОРИТЕ НАШИЯТ МЕСИЯ
    ВСЕ ПЕЧЕЛИ ГИ НА ВЕРЕСИЯ.
    ЛИЧНИЯТ МУ ЛЕКАР-ЛЪЧО
    ВЕЧЕ Е ДОЦЕНТ.
    БОЙКО ПЪК СЕ ЦЕЛИ...
    В БЪДЕЩ ПРЕЗИДЕНТ.
  • 58 Георги Илиев Митев

    14 4 Отговор
    БОЙКОУСПОКОЯВАЩИ ЗА НАС СА БЕЗ ПАРИ. И ВИЖДАМ ВЕЧЕ АЗ БОЖЕСТВЕНА ГЛАВА (ДА КАЖА ТУК ПОХВАЛНИТЕ СЛОВА). ТРИ ПАПИ ПО ГЛАВАТА ГО ГАЛИЛИ И БОГОВЕТЕ НИМБА МУ БЛАГОСЛОВИЛИ.
  • 59 Мария

    8 28 Отговор
    ДОБРЕ ЯСНО Е ЧЕ МРАЗИШ БОЙКО НО ПО ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ НАРОДА НИ НЕ СПОДЕЛЯ ТАЗИ ОМРАЗА И РАЗБИРА ДОБРЕ СТАРАНИЕТО НА БОЙКО ДА ПРАВИ ДА ПРОМЕНИ СТРАНАТА НИ КЪМ ПО ДОБРО.ТРУДНО МУ Е ЗАЩОТО ЕЗАОБИКОЛЕН ОТ ХОРА КОИТО ГОНЯТ СОБСТВЕНИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ.ЗА КОЙ НА НЕГОВО МЯСТО ОПАСНОСТИ НЕ Е СЪЩАТА.ЛЕСНО ТИ Е НА ТЕБЕ ДА ПЛЮЕШ, КАТО СИ ТОЛКОВА ЗНАЕЩ И МОЖЕЩ ЕЛА И ПРАВИ НЕЩО РЕАЛНО ЗА ПОЛЗА РОДУ. ТОВА ТВОЕТО ГО СЛУШАМЕ МНОГО ЧЕСТО ОТ НЕРЕАЛИЗАНИ ТРАКТОРИСТКИ В ЧИЯТО МЕЛНИЦА ЛЕЕШ ВОДА.
  • 60 Уии

    5 0 Отговор

    До коментар #46 от "плевен":

    Ти кого харесваш
  • 61 Матей

    12 1 Отговор
    Отговорност се търси на жълтите павета,не в глухата провинция,крайно време е и защо ощетените не използват този повод и да се премине към промяна на целия ред в страната,един вид социална революция?Защото тази гавра с 300лв за дезинфекция,утре ще има по-големи гаври,дребните фермери ще отпаднат по административни причини,свинско само от магазина.
  • 62 Альоша Гърневски от Пловдив

    20 3 Отговор
    Да му ева майката и на Тиквата, и на Бойко, и на Борисов. Време е да си ходи.

    Коментиран от #63, #72

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Иванов

    10 0 Отговор
    Значи като започне едно плюене таа... Първо да се разберем:
    Какво е комунизъм?

    Създаване на общество на справедливостта, благосъстоянието, братството и щастието, където свободното развитие на всеки човек е условие за развитието на всички хора.
    Или по простичко обяснено, да няма експлоатация на човек от човек.

    А относно тия дето се наричат комунисти, социалисти, либерали и тем подобна пасмина(тия дето са в парламента и в власта) Ми това са си най обикновени престъпници.
    В последните правителства са и много прости и нагли. Поне да имаха някакъв минимален речников запас, а то са кухи лейки. Да не забравяме и всички преди тях, от едно котило са всички.
  • 66 Отровата

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тръмп":

    Имаш предвид пожарникарят комунист от герб и другите подобни ,тоже бивши.Боклуци долни.
  • 67 Отровата

    6 0 Отговор
    Имаш предвид пожарникарят комунист от герб и другите подобни ,тоже бивши.Боклуци долни.
  • 68 Дърко

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Батман Боко":

    И кога сме били независими че не мога да се сетя.щото много добре помня че през соца бяхме много зависими ,или по точно бяхме никои.
  • 69 Жони

    10 0 Отговор
    Само едно знам...комунистите са зло...ГЕРБ е страшно...имали избор Българина?За кои да гласува?Имали нормална партия? Няма.Ее..мина лошото -идва страшното...Няма живот с тия помияри..Мафията и ДС...това ни е бъдещето.Да му мислят децата ни...Все е било ...но сега е финала
  • 70 Усмивката

    8 0 Отговор

    До коментар #31 от "Свети Петър":

    ГЕРБ са фракция на БКП. Тези са най вече крадливата фракция. БСП, бесните стари пенсии, могат да бъдат отделени от последните да речем като идеалисти. ГЕрбаджиите окончателно са заявили, и отрекли, своята ДНК, от родителската такава. Но при един простоват ДНК тест се наблюдава почти пълно сливане на генната им мутационна част от веригата. Така е. По простовати са и по откровени. Пример е лидерът на партията им и идеолог. Той най откровено го заявява.... Ние ще ставаме все по богати, а вие все по бедни. Силови играчи са. Техна е заслугата за утвърждаване режима през 50 те години на миналия век. ТОЛКОЗ за Бойко
  • 71 Iv - Nik

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Важното е, че не е "Нин ... " на показ, положителната посока на движение ! Имаме избор, повече възможности да се радваме на ...
  • 72 Алфа Ромео

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Альоша Гърневски от Пловдив":

    Скоро си тръгва, пътник е вече, изтича му времето...