Новини

Последното голямо злодеяние на Живковия режим

78-ият рожден ден на Тодор Живков на 7 септември 1989 съвпада с един национален рекорд

Публикувана: 13 Септември, 2019 13:03
135 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 18417
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.2 от 36 гласа.
 
Източник:
Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Насилствената смяна на имената и последвалото прогонване на стотици хиляди български граждани в Турция подкопават допълнително и без това грохналата икономика на НРБ. Икономистът Румен Аврамов и историкът Михаил Груев добавят нови щрихи към равносметката на този срамен епизод в новата българска история.

78-ият рожден ден на Тодор Живков на 7 септември 1989 съвпада с един национален рекорд: броят на неявилите се на работа работници и служители достига 400 хиляди души, а загубите от спиране на мощности и от неприбрана реколта стават неизчислими. Близо половината от българските турци вече са успели да напуснат страната преди затварянето на българо-турската граница в края на август 1989 година. Голяма част от останалите очакват с нетърпение повторното ѝ отваряне, за да избягат от репресиите на режима. Запустяват цели общини, много от къщите в селата са ограбени. По полетата бродят освободени от оборите животни, реколтата в етнически смесените райони е съсипана, спират работа и много от предприятията. Над 30 000 лекари, учители, инженери и други ценни кадри с висше образование занапред ще практикуват професиите си извън България.

Как "Голямата екскурзия" ускори колапса на НРБ

Само две седмици преди свалянето на Тодор Живков, на 26 октомври 1989 се провежда пленум на Централния комитет на БКП. На него Живков с половин уста признава, че етническото прочистване, замислено от него и обкръжението му още в началото на 1980-те, се е провалило. Както е известно, по онова време съветският лидер Михаил Горбачов вече не подкрепя българския автократ - и Живков се оплаква, че не е получил от СССР необходимата подкрепа за репресията срещу турците и мюсюлманите. И че „социалистическата общност се разпада“. Живков казва още, че вече разполага със съвсем малко време, за да бъде довършено онова, което Пенчо Кубадински нарече „продухване“ на малцинствата в НРБ.

Икономистът Румен Аврамов твърди, че не е възможно да се направи дори приблизително остойностяване на материалните, да не говорим за моралните и другите нематериални щети, които нанасят върху икономиката и демографския баланс на страната т.нар. „Възродителен процес" и масовото бягство на хора, невиждано дотогава в българската история. Само през трите летни месеца на 1989 година една четвърт от територията на България е полуобезлюдена, а официално обявеният национален доход се стопява с около 10% спрямо предната година.

В по-малки мащаби това се случва и през 1950-1951 година, когато режимът на Вълко Червенков настоява Турция да приеме 250 000 „опасни елементи“ (по думите на Сталин). Всъщност става дума за мюсюлмани, които населяват южните граници на НРБ. „Тогава са нанесени огромни щети върху приходите от едно ключово перо на българския износ - висококачествените ориенталски тютюни, отглеждани от турците и помаците в Родопите. Но обкръжението на Живков не си прави никакви изводи от печалната история на тази и други съпътстващи беди за плановата икономика“, отбелязва Аврамов.

В монографията си за стопанските и финансовите щети от т.нар. "Възродителен процес" икономистът посочва, че до самия си залез НРБ разчита именно на тютюна като най-печелившата и конвертируема селскостопанска суровина на световните пазари. И когато държавата търпи загуби по това перо, пресъхва и един от малкото сигурни източници на конвертируема валута през най-тежката за българския комунизъм година - 1989-та.

Историкът Михаил Груев също изтъква редица аргументи за разорителния ефект от действията на българските власти срещу турскоезичното население. „Само смяната на огромен брой всевъзможни документи на близо 1 милион души с насила променени имена поглъща неизчислим финансов и административен ресурс. А по онова време НРБ и нейната планова икономика тъй или инак вече се задъхват поради несъстоятелност, некадърно управление, неконкурентоспособност и дългово бреме", обяснява Груев.

В монографията си за последствията от т.нар. „Възродителен процес" Аврамов посочва, че в началото на юли 1989 ЦК на БКП получава информация за спекулативни сделки, извършени от 61 ръководни „партийни, обществени и държавни дейци“. Тези дейци придобили автомобили по бързата процедура за хора с привилегии, след което успели да продадат тези автомобили на емигриращи български турци срещу изключително високи цени. Очевидно спекулантите са знаели, че режимът се готви да въведе забрана за частни покупко-продажби на леки автомобили, за да затрудни допълнително превоза на изселниците и техния багаж към турската граница.

През август 1989 година организаторите на репресията срещу българските турци обсъждат и действията на 158 милиционери (включително на ръководни постове), на 43 пожарникари и на 39 “отговорни другари“ от ДС, които са засечени в 240 случая на „незаконосъобразни, користни и др. действия“. Огромна част от печалбите на спекулантите с пагони отново е свързана със спекулативни продажби на автомобили за нуждите на изселващите се. Заловени са служители, които изготвяли документи с невярно съдържание и така присвоявали удръжки от заплатите на турците, напуснали работа. Други овластени спекуланти използвали фиктивни пълномощни, за да завземат или да продават недвижимо имущество, принадлежащо на заминаващите. В един клон на ДСК прибирали подкуп от 20 000 лева, за да изплатят на посочен посредник парите от влогове на бягащите към Турция. По данни на Аврамов, цената на конвертируемата валута, която изселниците масово търсели, бързо достигнала 25 лева за долар. В този пазар на черно активно се включили дори работещите в НРБ виетнамски граждани.

"И няма нито един наказан"

„Всички предложени за наказания са заемали постове до равнище общински началник или до чин полковник в репресивните служби, като самото максимално наказание е било просто уволнение. И няма нито един наказан служител от министерствата и другите централни управления“, обобщава Аврамов резултатите от последните опити на тогавашните управници да се справят със зародилите се корупция, спекула и мародерства. Икономистът говори и за бум в битовата престъпност, свързан с грабежите в изоставените къщи. Но никое от тези престъпления не може да се сравни с огромните възможности за събиране на подкупи от страна на митничарите по българо-турската граница, пише в книгата си Аврамов.

„Ако все още има бели петна в изследванията върху щетите за България вследствие на т.нар. „Възродителен процес", това е психологическата окраска и социологическата картина на нагласите след преживените страдания и унижения от страна на българските турци и помаците“ - така историкът Михаил Груев обобщава на свой ред знанието, събрано през трите десетилетия след края на един от най-срамните епизоди в новата българска история.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.2 от 36 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Каквото сам си направиш
1 Отговор
И Господ не може да ти направи. Българинът винаги си е платил от слабост на ума

Оценка:
-96 +63

Гледач
2 Отговор
Е А БАТАШКОТО клане какво е А???Едно е да ти сменят името а друго е да да убият МИЛИОНИ. За това не се правете на педераси с тези кухи теми.

Коментиран от #52, #93, #105


Оценка:
-53 +324

Икономиката
3 Отговор
Хич не беше грохнала!!

ГРОХНАЛА Е СЕГА В МОМЕНТА И НИКОГА НЯМА ДА СЕ ВДИГНЕ!
А ТИЯ ДЕТО НЕ СЕ ЧУСТВАХА БЪЛГАРИ ПРОСТО БЯХА ПУСНАТИ СЛЕД ГРЕШКАТА НА БКП С ИМЕНАТА И СЛЕД ТОВА БЯХА ВЪРНАТИ ПОВЕЧЕТО ОТ ТУРЦИЯ ЩОТО В ТОЗИ МОМЕНТ ТЕ БЯХА ПО ЗЛЕ ОТ ВСЯКОГА!

ПРОПАГАНДАТА Е ГНУСНА РАБОТА!

А И ЗА СЪБАРЯНЕТО НА БЪЛГАРИЯ ЗАПАДНЯЦИТЕ ПОМОГЖНАХА МНОГО КАКТО СЕГА В МОМЕНТА НАПРАВО НИ УНИЩОЖАВАТ!!!

Оценка:
-52 +272

Толкова наивни
4 Отговор
разсъждения от хора, дето не им е работа, а получават държавна заплата!? Затова никой не верва на учените - менте.

Оценка:
-17 +162

Още се чудя
5 Отговор
Тук можеше да стане страшно като в Югославия, да се изколяме. А комунистите са още в парламента. Няма осъдени.

Оценка:
-96 +72

ааа
6 Отговор
Национализма е лош. Антинационализма е добър (строенето на джамии, заличаването на историята ни, прогонването на българите от България, застаряването на нацията ...)
Къде ли в действителност е истината?

Оценка:
-14 +190

гер
7 Отговор
Браво, трябваше по рано, който се чувства чужд на България си отива в Турция

Оценка:
-21 +194

Изумен
8 Отговор
Как не ви е исрам да публикувате такава простотия какви български граждани бе това са просто незаконно пребиваващи турчиля на територията на България тогава по ония времена всички българи искахме те да бъдат върнати там откъдето са дошли заедно с циганите за да го няма тоя резултат сегашния а не ми се мисли какво ще е след 20 год.тогава малцинството ще сме ние в собствената си държава заради такива дето се продават на турските интереси като тоя икономист и историка а и факти жалко че Тодор Живков неможа да запази България а беше въпрос на месеци поклон пред него.

Коментиран от #107


Оценка:
-38 +213

124
9 Отговор
Най правилното решение на Живков всичките фесове вън България си е на българите а не на Доган Осман Местан и тем подобни изроди

Коментиран от #102


Оценка:
-27 +189

Неикономист
10 Отговор
А като напуснаха 2 млн. цъфтим и почти доконваме Германия по БВП. За това не можем да стигнем още показателите на 1989г.

Оценка:
-15 +163

Нелицеприятна истина
11 Отговор
България се самоуби с този си нечовешки акт.

Коментиран от #112


Оценка:
-184 +47

Ян Собиески
12 Отговор
Едни хубаво нещо се опита да направи правешкия цървул, ама и в това се провали...

Оценка:
-66 +43

Хахаха
13 Отговор
Изгонихте турците които са ви хранили 5 века, а оставихте манго който винаги ви е крал и убивал. Хак ви е хала на който сте в момента, ама това са ви хубавите дни, лошото за вас тепърва предстои.

Коментиран от #40, #94


Оценка:
-151 +32

Калоян
14 Отговор
Хора, докога ще търпим тая чужда антибългарска медия да ни казва какво уж се било случвало в собствената ни държава?! Докога ще търпим тази нелепа пропаганда и промиването на мозъците ни, на децата ни?! Тия същите медии през комунизма трубиха в европа и по света колко сме гладни, боси и се самоизяждаме!!! Е, стига толкова лъжи!!!

Оценка:
-16 +117

Преписвач
15 Отговор
За грешно преписани данни ни пишеха 2 в училище.През онези години имаше почти в всеки голям град цигарени фабрики които работеха само с родно производство тютюн.И се изнасяше,най-вече за СССР.А сега почти всички цигари са внос в България!!!

Оценка:
-10 +89

Генерал
16 Отговор
И какъв е този "насилствен" Възродителен процес при който се сменя само името, но не и вярата и при 300 000 българи мохамедани свободно напуснали България, повече от половината се завръщат??!
Ами и днес турската държава не признава българско( и други) малцинство. Но за това не пишете! Конституцията на Турция не признава съществуването и самоопределението на етнически малцинства в държавата, а определя всички турски граждани като турци. Всички турски граждани по националност са турци.Записано им е в Конституцията: "Всеки турски гражданин е турчин".Следователно за национални малцинства и дума не може да става. А на българите-християни е отнето дори правото да носят български фамилии. Окончанията „-ов“, „-ев“, „-ски“ и „-ин“ с забранени. Що се отнася до българите-мюсюлмани, за Турция те са турци и точка.
Освен това, в България няма турци, има българо-мюсюлмани, това че, имат свободата и се самоопределят като турци, не значи, че са! Продажното правителство на Васил Радославов (от Либералната партия), в Народното събрание през 1914 година връща турско-арабските имена на 200 000 българи мохамедани от Родопите (т. е. на почти цялото население в региона), доброволно приели българските имена и преминали в християнската вяра по време на Балканската война през 1912 година - първото самородно възрожденско движение в свободна България, но, за съжаление, неуспешно завършило.

Коментиран от #42, #106


Оценка:
-11 +106

12233
17 Отговор
Николай Хайтов:" Има три връха в цялата ни история.Това са Стефан Стамболов, Цар Борис и Тодор Живков".

Оценка:
-17 +83

Точи и Меси
18 Отговор
Ако не бяха заминали преименуваните тогава за Турция - сега вече щяхме да сме малцинство ! То не че няма да ни се размине.

Оценка:
-13 +56

ссср
19 Отговор
Слава на Тодор Живков. Единствения истински българин който имаше смелост да постави на място и турци и цигани. Мир на праха му.
Вече няма такива българи само продажни кравари джендъри.

Оценка:
-25 +118

Генерал
20 Отговор
Има ли в днешна Турция или в Гърция, които заграбиха големи части от българска Тракия, съхранени български имена на градове, села, реки, хълмове и местности? Няма! Там освен, че българите са насилствено турцизирани и гърцизирани, са унищожени безвъзвратно и последните белези на българщината.

И едва ли, след законите от 1934 година ще срещнете там дори едно единствено българско географски или лично име. Както няма да срещнете там вече и потомствени българи. Те са или просто прогонени, или са зверски избити в миналото. И въпросът за признаването на петвековния геноцид още не е разгледан от нашите „народни избраници”, както и въпросът за тракийските българи – прогонени, избити и ограбени от Турция през ХХ век.

Оценка:
-6 +87

Камен
21 Отговор
По онези години, един съсед си беше купил мотор MZ 150, чисто нов в кашон за 900 лв. Сглоби го, и го покара около година. Дойде един с чисто нова Лада с ремарке и го купи. След години разбрах, че е платил 1800 лв за мотора. Бил турчин от тези, които се изселват. Моторът го взел, за да може, докато чака с колата на границата, да ходи напред назад, да си взима вода и храна за семейството. Хората са чакали с дни да преминат.

Оценка:
-43 +25

бай онзи
22 Отговор
много обичам родоотстъпници... еле пък такива "историци". Ама в тая територия дето си имаме доказан терорист за почетен председател на партия, която трябва да е забранена, ходещ с охрана от нсо, нищо не може да ме учуди.

Оценка:
-11 +65

Участие
23 Отговор
Последици. Заъруднения с тютюна. Активни участвали сега са "светена" вода ненапита. Активно обезлюдяване. Повод за насочен ВОЙ, а не за помирение и поумняване. Нашенски работи, преиначаване.

Оценка:
-4 +26

Мойче Веле
24 Отговор
Да ви напомня за Дуисбург и Дюселдорф- там обърнете внимание! Даже не си направих труда, да ви прочета статията!

Оценка:
-4 +34

1122
25 Отговор
Николай Хайтов:" Има три връха в цялата ни следосвобожденска история.Това са Стефан Стамболов, Цар Борис и Тодор Живков".

Оценка:
-12 +40

Приятел
26 Отговор
Който не е живял по времетона долния комунизъм,да изгледа филма "Маргарит и Маргарита",за да разбере какъв човеконенавистен режим беше това.Свободата е по-важна от кебапчетата ,дрОгари.

Коментиран от #48


Оценка:
-72 +28

Гнида
27 Отговор
А да ти колят 500 години какво е бе тарикат ! Те много деликатни станали башибозуците ! Напишете статия за зверствата Стара Загора ! Знаете ли как са постъпвали с бременните жени ? А там е имало редовна турска армия ! Много точно си беше , джагала като не си сменя името - в Турция !

Оценка:
-13 +77

А-1983
28 Отговор
т. нар. Възродителен процес е най-голямата измама в историята на съвременна България! С този акт бандата около Луканов, П. Младенов и цялата паплач около тях си купиха " индулгенция", чрез която станаха недосегаеми след 10.11.89 г. Още тогава те заложиха и реализираха с изключителен успех противопоставянето на народа. Сега, след толкова години, виждаме в каква опустошителна политика сме участвали...

Оценка:
-16 +32

ПЕНКО
29 Отговор
НИКОЙ НЕ "ГОВОРИ" ЗА ПАНТЮРКИСТКИТЕ НАСТРОЕНИЯ И ОРГАНИЗАЦИИ В БЪЛГАРИЯ -ТОЧНО В ТОЗИ ПЕРИОД !!! В ДОКУМЕНТИТЕ НА ДС ИМА ДАННИ ЗА ОКОЛО 600 000 ОРГАНИЗИРАНИ ПАНТЮРКИСТИ -ИЛИ ПРИОБЩАВАНИ НОВИ !!! ИМАХА СИ ВЕСТНИК-" ЙЕНИ ЯШЪК " -ПРИВИЛЕГИИ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ И РАЗВИТИЕ И ЗАБОГАТЯВАНЕ ...И ПАК ПАНТЮРКИЗЪМ !?!?!?

Оценка:
-2 +57

Българин
30 Отговор
Това не е злодеяние това е положителна стъпка за доброто на България още малко и ще го оцените като се циганизира напълно държава турското влияние в България е повече от нормалното това редно ли е според вас децата ни няма да имат бъдеще в собствената си държава може да се наложи да учат турски и да слагат чалмите от прекалена хуманност ще загубим България както германците ще загубят Германия и обратен процес няма Руско Турска война няма да има вече заради нас продажните копеленца .

Оценка:
-7 +62

Нора Иванова Гюнер
31 Отговор
Значи сега 3 000 000 младо население го няма , и не е колапс , а както рече Бойко цъфтим , и хубавеем. Тез аршини вашите дето мерите все къси .

Оценка:
-3 +64

Ivanoff
32 Отговор
Като се преместиш в САЩ защо си сменяш името.

Оценка:
-3 +40

Сидеров
33 Отговор
Вън Гаджалите от България .

Оценка:
-5 +42

Хитлер
34 Отговор
Ако бях жив щях да ви помогна ама сега не мога мога само с идеи КОНЦЛАГЕРИ.Все още съм тиранин скоро ще ме обявят за герой като ислямизират Германия .

Оценка:
-5 +41

Тошо
35 Отговор
Аз и през Белене щях да ги прекарам не през границата ама не ми стигна живота.

Оценка:
-9 +28

Търкан Дуду
36 Отговор
Няма отърване от нас въдим се като мишки скоро българите трябва да се изселват щото ще ги превземем този път докато свят светува ни Росия ни никой няма да ви помогне пак ще има Батак малко остана като сте продажен народ ние сме сплотени.

Коментиран от #88


Оценка:
-54 +7

дедо Риц
37 Отговор
Единствената грешка на Тоше е,че докато беше Индира Ганди не натовари циганите и не и ги подари !

Оценка:
-1 +69

дедо Риц
38 Отговор
Днес повече от 2 000 000 здрави и прави българи напуснаха страната ,но няма проблем,нали ?Защото начело на държавата е човек прочел една книга през живота си ! Така ли да разбираме публикацията ?

Оценка:
-5 +66

39
Този коментар е премахнат от модератор
Прочети
40 Отговор

До коментар #13 от "Хахаха":


Който ни е крал и е.... Ей такива е искал да изгони бай Тошо а целият процес е започнал защото шепа мирни турци са планували и извършили серия терористични актове и са искали Южна България да е турска пак и това е преляло чашата. Малко се ограмотете а по икономически показатели вземете един учебник по икономическа география да видите кой е бил крахнал.

Коментиран от #44


Оценка:
-9 +62

vasik atanasova
41 Отговор
най добрия политик на България
няма да се роди повече никога такъв
ТАТО
БАЙ ТОШО

Оценка:
-12 +56

Я да погледнем дали
42 Отговор

До коментар #16 от "Генерал":


Българската конституция признава малцинства първо преди да гледаме в чуждото канче...

Коментиран от #51


Оценка:
-18 +3

Георги
43 Отговор
Повечето турци в България, са образовани работни чисти, говорят правилно български език и споделят неволите от некъдърнота българо-турска мафия която ни управлява.
Поправете ме ако греша.

Коментиран от #55


Оценка:
-23 +22

Я се ограмоти малко поне
44 Отговор

До коментар #40 от "Прочети":


Всичките тези терористични актове са дело на българи от ДС за да имат оправдание за насилственият акт. Доста плиткоумно защото никъде по света терорът не е победен с насилствено сменяне на имената...

Коментиран от #49


Оценка:
-50 +9

изобщо не беше злодеяние
45 Отговор
Каза им човека - като се смятате за турци, си заминавайте у вас, тук е България!

Аман от такива простаци, където заливате с помия всеки ден този СВЯТ Човек!

Коментиран от #46


Оценка:
-10 +54

Hirdop
46 Отговор

До коментар #45 от "изобщо не беше злодеяние":


Сега остава другите да кажат на българите по света, след като се чувствате българи, хайде в България, но първо да ги преименуват на Ханс, Джонс....

Оценка:
-18 +13

Дойче веле
47 Отговор
Като откровено антибългарска медия занимаваща се с фалшиви новини и манипулации трябва да бъде премахната от медийното пространство на ЕС.

Оценка:
-2 +30

Щом
48 Отговор

До коментар #26 от "Приятел":


за теб свободата се крие в нахлуването на чалмата...

Коментиран от #74


Оценка:
-3 +17

Ти малоумен
49 Отговор

До коментар #44 от "Я се ограмоти малко поне":


ли си или си предател - соросоидна подлога, че пишеш лъжи? Заради такива, като тебе България загива!

Оценка:
-4 +19

50
Този коментар е премахнат от модератор
Генерал
51 Отговор

До коментар #42 от "Я да погледнем дали":


В България национални малцинства няма, защото в границите и не са включени исконни земи на нейни съседи с тяхното население. Страната ни граничи само със своя етническа територия, която е в пределите на съседните и държави. Това означава, че можем да говорим за български национални малцинства в съседните балкански държави, но не и обратното.

И въпреки това нашите глупави политици ратифицираха в България през 1999 "Рамкова конвенция за защита на националните малцинства" а, Турция и Гърция не са и до ден днешен. Нали се сещаш защо?!

Оценка:
-4 +35

изКОРАХ СА
52 Отговор

До коментар #2 от "Гледач":


Не знаех ,че в Батак са убити милиони !!!

Оценка:
-20 +7

ИМПЕРИАЛИСТ
53 Отговор
Турците никой не ги е гонил от България. "Голямата екскурзия"-1989 г., стана 5 /ПЕТ/ години след преименуването им-1985 г. За да не се получи трус в държавата от внезапното самоволно напускане на работните места от турците, бяха прекратени всички отпуски на Българите по селата и дори учителки влязоха в кравефермите, защото животните измираха. Турските съграждани, по това време, са грозно манипулирани; уж са гонени, а още през първите месеци някои от тях взеха да мислят за връщане. Не минала и една година и се върнали в непокътнатите си къщи от които били "изгонени". За това, какво става с къщите на изгонените, може да попитате сърбите в Косово. В Кърджали, по градоустройствения план, събориха 10-тина продадени от изселниците къщи и по тази причина, по-късно, се вдигна вой до небесата.
И още нещо. Паспортните отдели на милицията, работеха в този период само за турците, за да им се издадат международни паспорти. Как звучи само: ИЗГОНЕН С МЕЖДУНАРОДЕН ПАСПОРТ, ХА-ХА. Българин, през този период, не можеше да се вреди да получи такъв паспорт. Турците не са гонени от Българи или Българската държава, а изиграха предателска роля към Родината си България, подтиквани от Анкара, чрез турската агентура в България.
По въпроса, доколко преименуваните Български „Турци” са турци, най-добре могат да ви кажат ефендитата в Турция.
Причините за това ГЛУПАВО, НАСИЛСТВЕНО, ПРЕИМЕНУВАНЕ заповядано от комунистическото ПОЛИТ-БЮРО, начело с „кръстника” бай Тошо, необяснимо за

Коментиран от #54


Оценка:
-8 +31

ИМПЕРИАЛИСТ
54 Отговор

До коментар #53 от "ИМПЕРИАЛИСТ":


Причините за това ГЛУПАВО, НАСИЛСТВЕНО, ПРЕИМЕНУВАНЕ заповядано от комунистическото ПОЛИТБЮРО, начело с „кръстника” бай Тошо, необяснимо защо все още са тайна.

Оценка:
-17 +9

ИМПЕРИАЛИСТ
55 Отговор

До коментар #43 от "Георги":


Мидхат паша е много силен админстратор и стратег. Той управлява като велик везир и висш държавен служител. Публикува обширна статия с името „Турция в своето минало, настояще и бъдеще“ във френското списание „Ревю сиантифик дьо ла Франс е дьо л`етранж“, година VII, януари-юли 1878 г., стр. 1152, Целта му е тя да достигне до възможно най-много читатели и евентуално до участниците в Берлинския конгрес. В статията се казва:
„ ... Между българите има повече от един милион мохамедани. В това число не влизат нито татарите нито черкезите. Тези мохамедани не са дошли от Азия, за да се установят в България. Това са потомци на същите тези българи, преобърнати в исляма през епохата на завоеванията и в следващите години. Това са чеда на същата тази страна, на същата тази раса, и от същото това коляно. А между тях има една част, които не говорят друг език освен български

Оценка:
-7 +28

Грую
56 Отговор
Вярно е! И сега тези наши сънародници, както и тогава в голямата си част са много трудолюбиви и добри хора, но възродителния процес не е единствения държавен акт, регулиращ миграцията на сънародниците ни от други етноси. През годините преди това е имало и междудържавни спогодби за миграция. Без да се опитвам да защитавам този процес обаче искам да отбележа, че той е за смяна на имена, но не и за смяна на религията. Да сте чули освен смяната на имената да са карали някой да се покръства? То наистина това обстоятелство произлиза от отношението, като цяло на БКП към религиите, но това променя ли самият факт. Нека да не сатанизираме другите за да оправдаем себе си, а ако ще съдим да вземем в предвид и смекчаващите вината обстоятелства!

Оценка:
-5 +17

Полит шаиката
57 Отговор
И комунистите са наи голямата организирана престъпна група заедно с мвр кат дай ...виждате кво е ставало..митничарите също са лапкали

Оценка:
-13 +7

Онея дето тогава са крали
58 Отговор
Сега пак са у властта или са заменени от чаветата им......кога ше има оправия ли? Никога освен ако не доиде чуждо управление

Оценка:
-6 +4

59
Този коментар е премахнат от модератор
LEGIONARIVS
60 Отговор
Слава му на Живков за всичко това! Представете си демогравската картинка сега ако тва не се беше случило! Някой "хора" много ги е яд! Че чак някви скълъпени статийки да плащат да се пишат

Оценка:
-5 +28

NikNay
61 Отговор

До коментар #59 от "Живко Жутев":


Глад, а?

Коментиран от #63, #69


Оценка:
-3 +1

62
Този коментар е премахнат от модератор
63
Този коментар е премахнат от модератор
БНВ ездач
64 Отговор
Майко мила, голям срам, голямо нещо. Аз си помислих, че са направили пак някой папагейт, пък то - циганите си тръгнали към туркието. Голям праз няма що.
Пък и това твърдение - много цигани с висше образование!!!, ще практикуват професията си в чужда държава!!!, а реколтата няма да бъде прибрана.
Циганин с висше образование???!
В чужда държава???! Ми те са си тръгнали за тяхната.
Реколтата не се прибира от цигани с висше образование, а от такива с основно и средно...
Със здраве, рязани пе...и.

Оценка:
-5 +13

бай Даньо
65 Отговор
Възродителния процес е напълно на място , след обезбългаряването на егейска Тракия от гърците и източна Тракия от турците. Само че времето му беше много неправилно. Трябвало е да е проведе още през 70-те години когато СССР стоеше все още здраво на краката си и здраво зад България. Провеждането му в края на 80-те е или тежка некадърност на комунистите или съвсем преднамерено вкарване на България във югославски сценарии ( и изпадане в зависимиост от руска военна подкрепа подобно на днешна жалка Сърбия) и за да се окопае комунистическата клика на власт под мимикрията на национализъм ... Слава богу не успяха. Някой като си мисли че прехода е неуспешен да се сеща за тоя сценарии. Отново жалко че нашите комунисти не бяха патриоти да изгонят чуждите елементи още 50-те и 60-те години , но вероятно тук имат пръст и руснаците. България не беше суверена държава и тия решения са неминуемо идвали от Кремъл. Но тоя процес на етническо прочистване се случва днес съвсем доброволно и мирно с циганите и турци емигриращи за Дуисбург. Жалко е че когато това са го правили турците и гърците чрез промиване на мозъка , насилие от една страна и поощрения от друга резултата е че са добили и територията и население което е чисто българско. Но тая игра свърши , следващо раздаване на картите няма да има. Турците и гърците са си изиграли картите от 50-те и 60-те години правилно , докато ние сме проспали или целенасочено подвеждани от Кремъл да търпим такова нееднородно население ,

Оценка:
-4 +21

бай Даньо
66 Отговор
Турците и гърците са си изиграли картите от 50-те и 60-те години правилно , докато ние сме проспали или целенасочено подвеждани от Кремъл да търпим такова нееднородно население , което е само лост за влияние на разни ... Някой обърнали внимание как най-дивите протести в Гърция за името на Македония бяха в Солун от бившото българско/македонско население истеризирано с промит мозък за гръцките цели... Днес пожелавам прав път на всеки който не се чувства българин. Дуисбург!

Коментиран от #67


Оценка:
-3 +17

67
Този коментар е премахнат от модератор
реалист
68 Отговор
Гледач трябва да знае, че в Баташкото клане не са участвували никакви турци, а само помаци, някои от които днеска се правят на българи.

Оценка:
-3 +13

69
Този коментар е премахнат от модератор
ФИНЦИ
70 Отговор
ЯЖТЕ МУ ХУЯ НА ДЯДО

Оценка:
-0 +2

Правят ни на луди
71 Отговор
Обезлюдяването е сега.Всичко грамотно бяга извън Бъргария .Тук се развъждат само кафяви примата, които се множат неконтролируемо.От пиян баща с непълнолетна дъщеря=олигофрени ,Избиратели на Герб

Оценка:
-2 +16

SS SS
72 Отговор
НАЙ ДОБРОТО КОЕТО Е НАПРАВИЛ КОМУНИЗМА
БРАВО ЖИВКОВ

Оценка:
-8 +11

Всички
73 Отговор
Българи и Турци в кенефа.

Оценка:
-13 +0

Приятел
74 Отговор

До коментар #48 от "Щом":


Роб като теб няма как да говори ,какво е Свобода.За роб като теб е важно да лиже червена подметка и да си въобразява,че е брат на руските.Чуждопоклонничество му се казва.Психиката на подлогата е такава,тя иска да се подложи.

Оценка:
-5 +4

селянин 1
75 Отговор
Тва,го е правил и хитлер,който не е,,ариец,,у огино..а живков е по хуманен,все пак им е дал някакви срокове,за бг името,ако не искаш-отивай си,границата е отворена..тва требваше да го напраат с ромите,език без писменост..тва е хибрид..пълна забрана на,,чае шукарие,,ако не хочиш,у индия..при слоно моя приятел.

Коментиран от #85


Оценка:
-1 +12

Гошо
76 Отговор
Тодор Живков е най-великият държавник, един неповторим ръководител и патриот, защитавал винаги интересите на народа и страната си.Благодарение на него, България става първа икономическа сила на Балканите, и в челната десятка в света.Битовата престъпност е сведена почти до нула.

Хората имат безплатно образование, здравеопазване и жилище.Всяко семейство почива два пъти годишно на балкан или море.

Държавата насърчаване раждаемостта със безвъзмездни заеми и жилища, децата още с раждането си бяха с осигурен подслон.

Всеки имаше къща на село с поне 3 прасета, кокошки, апартамент в града и бостан.

Нямаше кредити, нямаше заробващи ипотечни заеми, всичко се поема ще от държавата!!!!

БЪЛГАРИЯ произвеждане кораби, автомобили, техника и електроника, зеленчуци,химически продукти и др.

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА ТИ ПАМЕТ!

Коментиран от #77, #78, #90


Оценка:
-9 +25

Смях
77 Отговор

До коментар #76 от "Гошо":


Но нямаше частен бизнес и предприемачество,което развива обществото.Имаше икономика на изкуствено подпомагане и престъпност ,за която не се говореше.

Коментиран от #82


Оценка:
-9 +5

Смях
78 Отговор

До коментар #76 от "Гошо":


Точно това вкара хората в кредитни дългове,липсата на кредитна култура и представа за консумацията и отговорността на личния избор.Соца създаде зомбита неспособни да са субект на съществуването си.Хора,които разчитат на друг да ги "оправя",неспособни да се самоорганизират.Еволюционно ниво...кой до където е.Не всеки иска да е стругар или шлосер у заводо.

Оценка:
-9 +3

Смях
79 Отговор
Имало наркомани сега, па да има като са слабохарактерни,някой ги бие да стават наркомани ли.Имало чалгари.Па да има,като са слабохарактерни и не могат да избират музиката си.Имало неграмотни.Па да има ,като не искат да се учат.Еволюционно ниво,етап на развитие.По-лесно е да ти турат хомота и да те направляват.

Коментиран от #97


Оценка:
-7 +2

ГРАД КОЗЛОДУЙ
80 Отговор
А БАТАШКОТО КЛАНЕ А ОБЕСВАНЕТО НА ЛЕВСКИ А ГАРА БУНОВО И МИЛИОНИ ФАКТИ ИМА

Оценка:
-2 +13

Бай Тошо
81 Отговор
Сега ромите като окупират бг ще го търси ме, като почнат да се събират на стада пред блокове и къщи и безкрайни банкети, кварталите не могат да мигнат ден и нощ, може би тогава ще се оцени Тошо и неговата тежка ръка над подобни своеволия на ромите, иначе сега още е широко около врана на повечето и затова така пишат надъхано , против него

Оценка:
-0 +13

ха ха ха
82 Отговор

До коментар #77 от "Смях":


България, каквото развито общество имаше тогава, сега не може и да си мечтае!

да ти пикам на авоарите...

Коментиран от #103


Оценка:
-2 +13

Адолф
83 Отговор
Бай Тошо да го цунете по к. ра. Не можете му стъпите на малкия пръст.

Оценка:
-0 +13

До неграмотния БНВ ездач
84 Отговор
Ти правиш ли разлика между турци и цигани бе галфон.

Оценка:
-3 +3

85
Този коментар е премахнат от модератор
Ivan C
86 Отговор
Както по всяка една тема българите се чувстваме длъжни да изразим мнението си, без значение, колко пошло и некомпетентно е то... Колко от хората, които сте писали по горните коментари, отделихте известно време да помислите, преди да ги напишете? Извинявам се, че ще обесня като за слабоумни, но все пак трябва всеки да може да го разбере... За да може човек, да достига до правилните отговори и да взема най-оптималните решения му е нужно най-проста и елементарна логика и колкото е възможно по-голямо количество информация!!! 1-во: за автора на статията е ясно, че е продажен безродник и не търси истината, а манипулиране на общественото мнение! А нещото, което не може да бъде манипулирано са фактите... Ето само 2: Населението на България тогава е почти 9 милиона, изселените български турци са между 300-350 хиляди, според различните източници! И твърдението на автора "за 3 летни месеца 1/4 от страната е обезлюдена и пустееща тотално..." Тоест на 1/4 от територията на страната са живеели около 3% от населението... ОЧЕВАДЕН АБСУРД!!! Както и останалите 95% от статията и числата, с които така словоохотливо си служи! Факт? ФАКТ!
Така. 2-ро: За самият Възродителен процес, абстрахирайте се напълно от емоцията, все едно анализирате случката в друга държава. Защо се случва това към края на комунизма, когато условията са вече неблагоприятни, и защо по този експанзивен и брутален начин? Не смятате ли, че най-логичният и обясним отговор е от контраразузнаването да е получ

Коментиран от #89


Оценка:
-2 +6

Ставрю
87 Отговор
Едно от хубавите неща които Живкояв направи. Истината е че тези хора турците искат да видят България в гроба. Или си имаме вълк в кошарата с овцете. Пилете за 500 години кланета кражби изнасилства да знаят децата не им обясняваите как Живков имбсменил имената и те решили да си идат в турция като отворил границата.

Оценка:
-2 +8

88
Този коментар е премахнат от модератор
Dedal
89 Отговор

До коментар #86 от "Ivan C":


Точно в десетката.
И според мен целия възродителен процес е организиран, защото разузнаването се е усетило, че така наречения западен блок ни готви Косово.
А тогава имахме разузнаване на космическа висота. Дори и партия ДПС е дете на разузнаването. И ако трябва да сме честни агента Доган си свърши работата блестящо. Ние обедняхме, но не се клахме по улиците.

Оценка:
-0 +10

90
Този коментар е премахнат от модератор
Българин
91 Отговор
Скоро па ще ги преименуваме турчулята и изгоним

Оценка:
-3 +7

123
92 Отговор
Направил го е защото е бил селски тъпанар! И то голям! Можело е просто да отвори границата и който е искал е щял да отиде в Турция. Сега и внучката се пробва да показва интелект. Нищо не става от тази фамилия на селски тарикат и баба циганка. Все едно сегашните цигани да се променят. Това са боклуци, които историята трябва да ги изтрие, ако искаме някога да се оправим.

Оценка:
-6 +4

соросоидни кърлежи
93 Отговор

До коментар #2 от "Гледач":


Същото дойче веле пропагандира и спонсорира различни антибългарски псевдо проучвание от типа "Батак и митове" където се рисуват едни лъжи и подиграват се на жертвите на турски кланета.Докато в България мислеха със смяната на имената други съседни държави вкл.Турция с огън прочисти бивши българските територии и сега няма да намерите и следа и една плоча на български. Зверства на турци към българи са всеизвестни, да не правят на ущипани,хуманисти. Комшиите винаги ще са враг №1 на България и всички го знаем,за жалост допуснахме да има една турска партия да ни трови живота. На когото не му харесва ,прав му пътя.

Оценка:
-2 +8

cazzo di cane
94 Отговор

До коментар #13 от "Хахаха":


(хахаха) За какви хубави дни говориш през петте века турско робство? За кланетата, за потурчването на помаците с ятаган на враът ли, за грабежите ли, за кръвния данък и еничарството, или просто за азиатския ви кьочек и манафските ви нагони?

Оценка:
-1 +11

Mik
95 Отговор
Тогава се почуствах много щастлив, гледайки преселението им. И реколтата не остана неприбрана. Статията има груби фактологически грешки.

Оценка:
-3 +7

Анти милиционер
96 Отговор
Евреинът Сорос и неговото "Дойче" Веле.

Оценка:
-0 +5

Анти милиционер
97 Отговор

До коментар #79 от "Смях":


90% са слабохарактврни. Затова западът е такава миризлива септика днес. Така общество не се култивира... култивират джендъри и льольота.

Оценка:
-0 +3

Дада
98 Отговор
Как така 89? Аз като ги пазех с танк беше 86. Нема грешка., щото всички помнят чернобил. Автора, моля обясни загубените години в вашата статия? И ако не е лични данни, къде беше през 86?

Оценка:
-1 +5

Омг
99 Отговор
Какво доживях. Да псувам руснаци и да жалим турци.

Оценка:
-2 +10

терминатор
100 Отговор
трееше ги асимилират нащи още след освобождението или да ги изгонят както са направили гаджалите по тракия!

Оценка:
-1 +6

data
101 Отговор
т.н. Възродителен процес е срам за България . България която винаги е помагала на бежанци като арменци , евреи , белогвардейци допусна тази нечовешка низост

Оценка:
-7 +3

Така е
102 Отговор

До коментар #9 от "124":


Точно пък и тези дпсари що злини са сторили и продължават за последните 30 години...

Оценка:
-1 +3

103
Този коментар е премахнат от модератор
104
Този коментар е премахнат от модератор
ПОЗНАВАЧ
105 Отговор

До коментар #2 от "Гледач":


ТИ като плещиш глупости нямаш спирка явно!!!!Какви милиони при Баташкото клане бе?Като при падане под османско иго по българските земи са живели около 2 милиона, а през 1878 година сме около 3800 000 българи..При Баташкото клане избити милиони ебати тъпотията!!!По време на възродителния процес има убити, един от убитите е 18 месечно бебе, премазано от танк!!!В Гоце Делчев има също убити в гръб от милицията!!!!Милиони убити при Баташкото клане, хахаха, ами убитите след 9 септември, пострадалите по лагерите и те ли турците са ги клали, А?

Коментиран от #115


Оценка:
-3 +4

ПОЗНАВАЧ
106 Отговор

До коментар #16 от "Генерал":


КАТО ТОЛКОВА ХВАЛИШ ТОШО ЗА МЪДРИЯ МУ ХОД СЪС МЯНАТА НА ИМЕНАТА ТРОЛ НЕЩАСТЕН, ЗАЩО НЕ КАЖЕШ ЗА МОЛБАТА МУ ДА СТАНЕМ 16 РЕПУБЛИКА НА СССР БЕ!!!РУСНАЦИТЕ И БЕЗ ТУЙ НЕ СА ПРИЗНАВАЛИ БЪЛГАРИЯ ЗА НИЩО, А?ЦЯЛАТА ИКОНОМИКА НА НРБ БЕШЕ НЕ ПРОСТО ПОДЧИНЕНА НА СССР!!!БЯХАМЕ ЗАДЪЛЖЕНИ ДА ПРОДАВАМЕ НА РУСНАЦИТЕ ВСИЧКО НА ПОЛОВИН ЦЕНА, Е ДИРЕКТИВА В СИВ/ПОНЕЖЕ СТЕ ПУБЕРИ ПОВЕЧЕТО Тука ПИШЕЩИ, КАЗАВ СЕ СЪВЕТ ЗА ИКОНОМИЧЕСКА ВЗАИМОПОМОЩ/!!!!НЕЩАСТНИЦИ

Коментиран от #120


Оценка:
-7 +5

ЗНАЕЩ
107 Отговор

До коментар #8 от "Изумен":


Властта след 9 септември е незаконна, ясно!!!Що не кажете за поведението на съветската армия след 9 септември?А?Грабежи, изнасилвания и убииства, а този правешки кретен беше техен човек тук в България!!!Така, че незаконно пребиваващ е той и пасмината му!!!Благодарение на него през 70 те години в България раждаемостта сред Българите е в пъти по - малка от колкото сред циганите!!!Той докара тумби цигани в България през 60 те години от къде ли не, защото другарите от политбюро прибираха пари под път и над път от Сърбия, Турция и къде ли не!!! За циганския проблем в България благодарете лично него!!!!Заплатите по негово време бяха 120 -130 лева, пенсиите бяха по 60 лева - това се нарича силна икономика!!!А режима на тока помните ли го?Когато една държава върви към банкрут започва да търси врагове!!!!По - добре уважаеми тролове кажете колко ви плащат , за да пишете глупости тука!!!!

Коментиран от #118


Оценка:
-6 +8

Дгд
108 Отговор
Кога ще направим помен за една друга годишнина? За насилственото налагане на исляма на българите по време на Османското робство

Оценка:
-3 +8

ВЪЗРАСТЕН
109 Отговор
А ЖИВКОВИТЕ ПРОИЗХОДНИ СА НАЦИОНАЛНО БЕДСТВИЕ - Станишев, Виденов, Румен Пикаещият шадраван, Радев , Лупи , Лилов, Младенов, Луканов кУрни и БСП !

Оценка:
-1 +4

serjant
110 Отговор
TEZI PROVOKATORI DW TRYABVA DA BADAT ZABRANENI SAS ZAKON . Takova promivane na mozaci i GYOBELS NE EPRAVIL ....

Оценка:
-3 +2

Румен
111 Отговор
Всичко е вярно в статията...но Българина едва ли е поумнял...повече от 95% от Българите са на мнение и теза в главите..Щом си роден в България значи си Българин и освен Български език нямаш право да говориш друг език * особено турски език и турци не съществуват*
АБСЮЛЮТНА ГРЕШКА И ГЛУПСТ..Всяка една Държава във света е съставена от многонационални и многоезични националности...

Коментиран от #113


Оценка:
-4 +3

Истината боли много...
112 Отговор

До коментар #11 от "Нелицеприятна истина":


Не България,а комунистите са творците!Комуниста няма родина!Комуниста е интернационал-далавераджия!Краде от Родината и влачи в гнилият капитализъм ...

Оценка:
-3 +4

Истината боли много...
113 Отговор

До коментар #111 от "Румен":


Вземай акъл от Ердоган...Той ,,интегрира" кюрдите.....

Оценка:
-0 +4

114
Този коментар е премахнат от модератор
Истината боли много...
115 Отговор

До коментар #105 от "ПОЗНАВАЧ":


Истина е няма народ по света който в 1393 година да бъде два милиона,а след петстотин години турско робство да е три милиона и половина??Явно мирното съжителство се е отразило на популацията на Българите....При нормалните държави населението е вече седем -осем милиона.....

Коментиран от #128, #129, #130


Оценка:
-2 +3

Биткойна
116 Отговор
Тогава прогонваха българските турци принудително, а сега властите "прогонват" българите доброволно по социално-икономически причини, а и границите са отворени.Като не ти утърва бягай вместо да стоиш в тая мизерия и немотия.

Оценка:
-2 +5

Пешо Спеца
117 Отговор
Истината е една.. 500 години под турците..но след 500 години като Нация българите не са изчезнали..това са повече от 8 поколения..задайте Въпроса ..Защо..Задайте въпроса защо когато Царска България при Цар Симеон е най могъща била , граничи със ТРИ МОРЕТА не се е запазила и още по могъща не е станала.Защо не завладяла териториите на сегашна ТУРЦИЯ и не е държала във владение също 500 години..Защо...Защо е пропаднала.....Защо е била в територията на Османската Империя цели 500 год....Запомнете ..ИСТОРИЯТА не може да се промени..Времената се сменят...Да мислим положително....Защо да не станем със правилна политика една ШВЕЙЦАРИЯ на Йзточна Европа..но със това тясно мислене на Българина и Менталитет едва ли .._ И бъб Швейцария живеят повече от 4 националности..Пътуваш 20 км и чуваш повече от 4 езика..никой не казва защо говоруш Немски,Френски,Турски или Български..безкрайно съм ЩАСТЛИВ че живея във ШВЕЙЦАРИЯ а не в България

Оценка:
-0 +4

Тенесиста
118 Отговор

До коментар #107 от "ЗНАЕЩ":


Преди комунистите, до 1945 година, България беше на предпоследно място в Европа. На послено място беше Албания.

По времето на комунистите, когато бяхме Социалистическа Република, България стана една от 30те държави в света, произвеждащи и изнасящи машини на световния пазар и бяхме на второ място по темпове на развитие.
Бяхме първата и единственна страна на Балканите с развита ядренна енергетика. Тогва бяхме уважавана държава.

След падането на комунистите, от 1989 година насам вървиме все надоло и сега сме на последно място в Европа.
Атрибутите на демокрацията;
Безработица, Бездомничество, Просия, Проституция, Педерастия, Несигурност, Корупция и Простащина.

При комунистите рядко имаше банани, но за това пък имахме всичко друго, като най-важното е че имаше сигурност, спокойствие и морал.

Оценка:
-2 +5

Мюсюлманин
119 Отговор
Първата грешка бе, че ни покръсти ха, а втората че ни върнаха имената

Оценка:
-2 +1

Генерал
120 Отговор

До коментар #106 от "ПОЗНАВАЧ":


Някой може да е искал, но 16-та република не станахме.
За сметка на това България стана географска област в ЕС, като се лиши от суверенитет при ратифицирането на Лисабонския договор през 2009. Факт, така да се каже!

Оценка:
-0 +3

121
Този коментар е премахнат от модератор
българин
122 Отговор
Каквото и някои хора да говорят, неоспорим факт е, че при бай Тошо, в България нямаше нито безработни, нито бездомни, нито гладни хора. Докато в същото това време, в някои европейски държави, тогава имаше хора които си лягаха гладни и трябваше да смучат хурката за закуска.... че и за обяд и за вечеря. Ако някой ви каже нещо противно на това, да знаете че ви лъже. Питайте някой свестен човек който е живял по онова време и той ще ви каже истината.

Оценка:
-1 +6

Гостилничаря
123 Отговор
И, какво като са ги изгонили, че те сега са повече отколкото тогава!?

Оценка:
-0 +0

124
Този коментар е премахнат от модератор
Libre comme air
125 Отговор
Загубите са силно преувеличени..
Ще излезе че само турците и помаците са работели аз съм от смесен район и през 89 не съм стоял гладен... като сега... А че МВР рекетираше турците е факт..

Оценка:
-1 +0

Libre comme air
126 Отговор
Загубите са силно преувеличени..
Ще излезе че само турците и помаците са работели аз съм от смесен район и през 89 не съм стоял гладен... като сега... А че МВР рекетираше турците е факт..

Оценка:
-1 +0

Libre comme air
127 Отговор
Загубите са силно преувеличени..
Ще излезе че само турците и помаците са работели аз съм от смесен район и през 89 не съм стоял гладен... като сега... А че МВР рекетираше турците е факт..

Оценка:
-1 +0

ахъ
128 Отговор

До коментар #115 от "Истината боли много...":


Г-н гнида, джагала му смениха името още 1984-85 година. "Продухването" се направи с цел да се намали "това население", което живя и работи за Родината. В статията липсва само едно изречение, но съществено: жалкият журналист, вероятно умишлено премълчава истината, че цялата кампания е дирижирана от комунистическите функционери по места-партийни и милиционерски.Изселването бе "доброзоро"-правеха се списъци и се раздаваха заявления, това пропуска жалкия журналист да отбележи. Това си беше прогонване/етническо прочистване.Г-н "генерала" нещо изкривява числата-върнаха се мързеливите, а останаха "оттатък" над 500000 обичащи Родината България, а "ромляните" са си тук ...

Оценка:
-0 +0

ахъ
129 Отговор

До коментар #115 от "Истината боли много...":


След освобождението си през 1878 г. извън България остават по-голяма част от българите-забравяш или не знаеш, че Княжество България е малка част от територията, която са населявали българите през 14-ти век.

Оценка:
-0 +0

ай де бе
130 Отговор

До коментар #115 от "Истината боли много...":


Я сметни за едно поколение 20-30 години, средно по 4-5 деца в семейство на 1 милион семейства за 500 години, колко прави?? Че аз нещо с такива големи цифри не моа а сметам.

Оценка:
-0 +1

131
Този коментар е премахнат от модератор
Баба Вуна
132 Отговор
ДОЛУ ГЕШЕВ!

Оценка:
-0 +0

факт
133 Отговор
що не се върнат!?

Оценка:
-0 +0

факт
134 Отговор
и Бойко участваше!

Оценка:
-0 +0

135
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Д-р Мирослав Ненков
Д-р Мирослав Ненков, бивш здравен министър, пред Нова тв
Аз нямам 16 имота, майка ми не притежава верига бензиностанции, тъща ми няма три хотела на морето."

Още бисери