23 Септември, 2019 10:03 13 886 2

Безкръвна операция на тумор на пикочния мехур

  • красимир нейков-
  • урология-
  • безръвна интервенция

Проф. д-р Красимир Нейков разкрива тънкостите на този щадящ метод на интервенция

Безкръвна операция на тумор на пикочния мехур - 1
Снимки: М. Богданова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За да обсъдим най-новите лечебни методи, както и основните рискови фактори, симптоми и прогноза при туморите в пикочния мехур, разговаряме с Проф. д-р Красимир Нейков - уролог, онколог, началник на Клиниката по урология при Онкологична болница - София. Освен че има 38-годишен стаж като уролог, професора придобива и специалност онкология и здравен мениджмънт. Специализирал е в Германия, Холандия, Италия и Испания.

- Проф. Нейков, наши читатели ни звънят, за да ни попитат за новите методи при лечението на рак на пикочния мехур. Какво можете да им кажете?

- Най-вероятно вашите читатели се интересуват от безкръвните методи за лечение на този вид тумори. Всъщност това са оперативни интервенции, които се извършват без кожен разрез или т.н. трансуретрална резекция. Достъпът до пикочния мехур и тумора е през пикочния канал, като за целта използваме специална апаратура, с помощта на която изрязваме туморната повърхност и в дълбочина. Това на практика означава, че видимата част от тумора изпращаме за хистологично изследване в първия контейнер на патолога. Много важен момент от ежедневната ни работа е, че след като изрежем видимата част на тумора изрязваме в дълбочина тъкан от основата на тумора, която поставяме във втори контейнер и отново изпращаме на патолога. След няколко дни той ни отговаря за вида на тумора и колко надълбоко в стената на мехура прониква. По този начин успяваме да диагностицираме в кой точно стадий е съответното заболяване. Това стадиране е от голяма онкологична важност, тъй като се прилага и различен вид лечение. При повърхностни тумори напр. се прилагат противотуморни лекарствени средства в кухината на пикочния мехур, докато при дълбоко проникващите се предприема хирургично лечение – частично или напълно премахване на пикочния мехур с отворена хирургична интервенция.

- Подходящ ли е този лечебен метод за всеки стадий на заболяването? И кога е невъзможно или немислимо да се провежда подобна операция?

- При първичен тумор, дори и целият мехур да е изпълнен с тумори, пак се извършва подобна интервенция. Диагнозата „Карцином на пикочния мехур” изисква да се изпрати част от тумора за хистологично изследване при патолога на болницата. Разбира се, не се тръгва към изрязване на всички тумори, нужно е да се вземе биопсия от едно-две места, за да знаем със сигурност каква е хистологията.

Няма диагноза рак, без да има хистология, без да има изследване на тъкан от самия тумор. В урологична клиника към УСБАЛО имаме на разположение всички най-нови методи и апарати за извършване на подобни операции, както и видео наблюдение от дистанция. От почти една година притежаваме и лазерна апаратура, чрез която изрязваме не само простатни жлези но и туморни формации на краче. Методиката е много ефективна, като значително се съкращава опасността от кръвоизливи и перфорации на пикочния мехур, липсва и стимулация на обтураторния нерв. Прилага се и при пациенти с придружаващи заболявания на сърдечно-съдовата система /клапно протезиране, стентове/, като си позволяваме да изрязваме без проблем и много големи туморни формации. След изрязването им ги раздробяваме в кухината на пикочния мехур с помоща на морселатор. При по-малки туморни формации /до 3-4 см/ операцията с лазер е много щадяща за пациента и вероятността от локални рецидиви е по-малка.

- Проф. Нейков, да припомним симптомите на рака на пикочния мехур. Има ли някакви начални признаци?

Първият и безспорен симптом за рак на пикочния мехур е уриниране на кръв. През последните 4-5 години обаче този симптом се среща все по-рядко, дори и при големи туморни формации в пикочния мехур!

Друг признак, макар и много рядък, е запушване на пикочните пътища или запушване на единия или другия бъбрек от самия тумор.

- Т.е. кръвта в урината или съсиреците, за които споменахте, са безспорен симптом за рак на този орган, така ли?

- Да, безспорен симптом са. Друг признак, който обаче се появява много по-рядко - това е запушване на пикочните пътища, което пречи на болния да уринира. Или пък може да се получи запушване на единия или другия бъбрек от самия тумор. Това състояние се нарича хидронефроза. То може да се открие чрез ултразвукова диагностика, която напоследък много често се използва. И след като вече болният е подложен и на останалите изследвания, по-задълбочените, тогава се установява, че причината е по-надолу - в пикочния мехур, където вече се е образувал тумор.

- А общото състояние на човека променя ли се на този етап?

- Като изключим случаите, при които заболяването е много напреднало, общото състояние на пациента наистина си е съвсем добро.

Ултразвукова диагностика на пикочните пътища показва наличието на тумора

Ако проявявате подобни симптоми, особено след навършване на 50 години, непременно търсете специалист.

- И какво се предприема при тези първи, но сигурни признаци?

- Ако човек започне да уринира кръв, особено ако е над 50 години, а ние имаме и значително по-млади пациенти, първото нещо е да се помисли за тумор в пикочния мехур. Какво би могло да се направи най-лесно и най-бързо? Най-лесно е да се извърши неинвазивна, т.е. ултразвукова диагностика на пикочните пътища. Пациентът трябва да дойде с пълен пикочен мехур при нас, специалистите, за да може той да се огледа. Обикновено като има тумор, се вижда една негативна сянка, захваната за стената на пикочния мехур - по това познаваме, че има туморна формация в пикочния мехур.

- А съществува ли риск от рецидив?

- Винаги съществува риск от рецидив. Особено при папиларните тумори - 40-50 на сто от тях рецидивират - било то на същото място, било на друго място. В много редки случаи трябва да се мисли и за тумори, които идват от легенчетата и чашките на бъбрека, или от уретера. Туморните клетки, ако идват от легенчето на бъбрека следват пътя на урината и се имплантират в уретера или пикочния мехур. В такива случаи трябва да се търси туморна формация по пикочните пътища чрез образно изследване – скенер с използване на контрастна материя. Рецидивите след операция по повод на тумор на пикочния мехур са също чести. Диагностицират се на мястото на предишната резекция или на други места по лигавицата на пикочния мехур. За намаляването им се препоръчва поставяне на противотуморни лекарствени средства или БЦЖ ваксина.


Редно е болните с тази диагноза да се доверяват на специализираните клиники

Прогнозата е добра, стига да се започне навременно лечение.

- Често ли се диагностицира такова заболяване?

- Да, това е един от най-честите тумори. Например в сравнение с рака на простатата, където имаме около 2500-2600 случая годишно, ракът на пикочния мехур наброява около 1700 нови случая всяка година за България. Жените боледуват 3-4 пъти по-малко от мъжете. Основен рисков фактор е тютюнопушенето, замърсената околна среда, работещите в кожарската, обувната, бояджийската промишленост, работа с оцветители, анилин и неговите производни.

- Проф. Нейков, идват ли при вас, във вашата клиника, болни, които са претърпели операция, но не са се излекували?

- За съжаление, да, масово идват от провинцията. Оперирани многократно, с неподходящи апаратура и хирургични методи, с не добре разчетена адювантна терапия и проследяване. Една от големите грешки при лечението на туморите на пикочния мехур е, че се оперира на отворен мехур, което налага и поставяне на супрапубичен дренаж за промивка на пикочния мехур. Всички такива случаи прогресират много бързо, тъй като туморен процес в първи стадий след поставяне на супрапубична цистостома за 1-2 месеца авансира до 4ти стадий. Дори и отстраняването на пикочния мехур е свързано с висока смъртност. Операциите, които се извършват при нас са в 90% ендоскопски /безкръвни/ и само в малък процент са свързани с частична или тотална цистектомия /премахване на част или целия пикочен мехур/. Това е нормалната практика за урологична клиника с онкологична насоченост, каквато е нашата.

Безкръвна операция на тумор на пикочния мехур


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 левретов

    4 0 Отговор
    Наистина може да се доверите. Пет пъти е избиран в класацията "Лекарите, на които вярваме", комплексна услуга, чудесно обзаведена клиника и отзивчив персонал......
  • 2 Иванчо

    2 0 Отговор
    Прекрасни професионалисти, работещи в екип. Благодарности към всички лекари и персонал. Здравето се връща от техните ръце! Доверете им се!