2 Октомври, 2019 13:01 2 137 19

Китай отново иска да е номер едно в света

  • китай

В  началото на 1990-те години стотици милиони китайци наистина успяха да се спасят от бедността

Китай отново иска да е номер едно в света - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За 70-годишнината от основаването на Народната република, Китайската комунистическа партия (ККП) с гордост изтъква това, че Китай е успял да се превърне във втората най-голяма икономика в света. По някои други показатели Китай е сред водещите нации в света или дори заема първото място: например по обема на чуждите валутни резерви, по дължината на изградените линии за високоскоростни влакове или по броя на мобилните телефони в употреба. Много от тези рекорди обаче се дължат на огромното по брой население на страната, а не на необикновените успехи на нейното ръководство.

А ако вземем предвид икономическата дееспособност на глава от населението, оценката няма как да е особено висока: по този показател Тайван, Япония и Южна Корея значително изпреварват Народната република, която МВФ поставя едва на 73-то място. А какво да кажем за твърдението на китайските комунисти, че са "избавили стотици милиони хора от мизерията"? Това си е чисто фалшифициране на истината.

В началото на 1990-те години стотици милиони китайци наистина успяха да се спасят от бедността, но това е тяхна лична заслуга - те го постигнаха с цената на изнурителен труд на удължено работно време при мизерно заплащане и без всякаква синдикална и правна защита от страна на независими съдилища. Това създаде благодатна бизнес-среда за големите мултинационални компании, от която се обогати и комунистическият елит на страната. През 2018 година най-богатите 153 китайски депутати са притежавали общо състояние от 650 милиарда щатски долара, което горе-долу отговаря на икономическата мощ на Швейцария.

Мрачното наследство на Мао

Не е нов фактът, че между официалните изказвания и реалната действителност в Китай няма нищо общо. Едва ли има китайци, които да виждат някакъв рационален смисъл във фразите на Си Цзинпин, който все повтаря: "Ние се придържаме твърдо и неотклонно към китайския тип социализъм". Затова пък всеки знае какъв е дълбокият смисъл на това изречение: "Дръж си езика зад зъбите и слушай Партията!"

Политическата злоупотреба с езика е фатално наследство от ерата на Мао Дзъдун и неговата Културна революция. А Си Цзинпин и ръководството на Комунистическата партия не могат да се откажат от него току-така: Мао им е нужен като пример и ориентир. Други програмни насоки те не са в състояние да открият.

Както е известно, Мао накара китайците да вярват в безумната мания за някакво национално превъзходство, съчетана с претенции за световно лидерство. Тази заблуда, причинила огромни човешки страдания, завърши с хаос и повечето китайци си обещаха станалото никога повече да не се повтаря.

Но днес, 4 десетилетия по-късно, официален Китай отново е решен да стане "№ 1 в света", а „китайските особености" отново се превръщат в достойнство. Към „гордите" технологични достижения на новото време спадат например камерите за видеонаблюдение, които позволяват разпознаване на лица, както и националната база-данни за оценка на благонадеждността на гражданите.

Ако безумният проект на Си Цзинпин успее, това ще бъде лошо и за Китай, и за света. Но също и един негов провал крие опасности, защото не знаем колко дълго би продължил хаосът, който ще последва, и какви ще бъдат последиците от това за света. Може ли да се намери някакъв среден път, по който с мирни средства да се създаде един Китай „с човешко лице"? Онези китайци, които работят в името на тази кауза, за съжаление, не разполагат с почти никакво влияние.

Ще има ли скоро смяна на върха?

Цели 70 години след основаването на Народната република, господството на Комунистическата партия изглежда доста стабилно. Но нека все пак видим в какво положение се намира нейният пръв ръководител. В момента Си Цзинпин е принуден да се бори срещу най-различни неща: демократичното движение в Хонконг, търговската война на Тръмп, свинския грип в страната, който оскъпява живота на хората, и признаците, че китайската икономика постепенно забавя ход. Когато един-единствен човек е концентрирал цялата власт в ръцете си, какъвто е случаят със Си Цзинпин, и отговорността е изцяло негова.

Бившите водачи, които са съгрешили, по стара комунистическа традиция, неизменно се оказваха зад решетките. Техните семейства също не са били защитени от разправа. След смъртта на Мао неговата съпруга, например, се озова в затвора.

Преди броени дни издателите на теоретичното списание на ККП Qiushi направиха нещо странно - публикуваха реч на Си Цзинпин от 2014 година. В нея китайският ръководител казва, че една здрава политическа система се нуждае от "планирана смяна на ръководството". Известно е, че още преди години Си премахна ограничението на управленските мандати на държавния глава. Каквото и да означава публикуването на тази стара реч: ако Си междувременно е премислил едновремешната си позиция, не е трудно да се досетим какви биха могли да са причините за това.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Грауч.

    18 7 Отговор
    Как ще ги стигнем китайците??? По-хубаво китайски комунизъм отколкото щатски капитализъм доказателствата са налице.

    Коментиран от #4, #8

  • 3 rаи

    3 8 Отговор

    До коментар #1 от "Valio":

    "Спуканият балон" е доста по-напред защото там няма скрито-покрито. В Китай е мъгла и реално партията казва какво да се казва, пише и показва пред света. Познай кой предизвиква кризата в последно време в Китай? Мда, "спукания балон" където уж е много зле.
  • 4 Налито

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "Грауч.":

    Браво! Заповядай в Китай!

    Коментиран от #6

  • 5 Апфффф

    21 3 Отговор
    Китай отдавна е първата икономика в Света, а САЩ живеят отдавна на кредит и ги спасява контрола над долара и петрола.
  • 6 Грауч.

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Налито":

    Е и, а ти вече там ли си, че ме каниш? 😂
  • 7 Неприлично е

    6 1 Отговор
    на юбилей да критикуваш юбиляра още повече, че успехите на КНР и КНП са безспорни. Но... това е демокрацията, не чака.
  • 8 Димитър

    1 9 Отговор

    До коментар #2 от "Грауч.":

    Чудесно заминавай за Китай и не се връщай в европейска България за да я цапаш. Комунистически Китай е най големият производител на кичозни стоки. Ако не е запада от които да открадне или купи технологии, ноу хау и други модерни производства китайците ще духат супата. Един чисто китайски телефон и друг по лиценз например самсунг не вярвам, че някой ще си купи китайският. Много китайци живеят бедно и скромно. Ами събитията на площад тян мън където пострадаха много хора от репресията на китайските комунисти. Не мерси опитахме при Тошо тъпото червената тояга и беднотията плюс желязната завеса. Китай е един колос с глинени крака и никой не знае кога ще рухне. Най големият крадец на всичко модерно от САЩ са китайците. Фалшива и бедна държава въпреки напъните и. Които иска да заминава приятно пътуване за Китай, но без право на връщане.

    Коментиран от #13

  • 9 Димитър

    12 2 Отговор
    Китай е номер едно поне от 10 години, каквото и да казват разните му натъкмичестки финансови агенции (до една американски). Алчността на големите западни корпорации го допусна, сега си скубят косите но е късно.
  • 10 КЕтайЦки

    9 2 Отговор
    Китай иска и Е номер едно, колкото и да не се харесва това на краварите.
    Да се сърдят сами на себе си! Кой изнасяше производствата си в Китай ,че там по-евтино? Кой остави населението си без препитание, че в Китай за паничка ориз работят?
    Запада, поради алчността си си подари ноу-хауто и производството на Китай, а сега санкции-манкции, тинтири-минтири.
    Алчност и капитализъм са добре, но по една лъжичка на ден. Инак става, каквото става сега.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Чук

    2 1 Отговор
    Китай Е номер едно!
  • 15 Бай Шиле

    3 1 Отговор
    В DW работят некадърници.Пропагандата им е в стил 1960 г. и има обратен ефект.
  • 16 Митьо

    4 1 Отговор
    С какви очи критикуват Китай, а не си видят останките гъзове?! Преди век, ранчосите, плащаха за убит индианец. Допреди 40-50 години правата на негрите бяха само на хартия. И сега продължава тормоза над тях от страна на полицията. Ами "демократична" Холандия и Белгия какви ги вършеха в Африка до преди 80-90 години!? Ако кланета и експлоатация на местните! Още по-демократичната и либерална Швеция до началото на '80 години на ХХ век скопяваше децата, за които имаше съмнения, че са с умствени проблеми. Така че англо-саксонците да не ми говорят за човешки права и свободи. А че Китай е номер едно, е номер ЕДНО!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 еми

    4 0 Отговор
    Когато бях млад слушах "Дойче веле" и Свободна Европа " и наивно вярвах на това което казват. След години разбрах, че всичко е лъжа и пропаганда особено в " Дойче веле " работещите журналисти са за мен свине защото някои от събитията съм видял или съм бил свидетл и когато прочета това което описват съвсем обратното нямащо нищо общо с реалното и още веднъж повтарям най-долното най-отвратителното информациано и никога нищо правдиво няма в статиите им.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.