3 Октомври, 2019 18:23 2 526 5

Каквото и да направи Лукашенко, от него нищо не зависи

  • беларус-
  • русия-
  • зависимост-
  • лукашенко-
  • путин
Каквото и да направи Лукашенко, от него нищо не зависи - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много от това, което се случва вътре и около страната ни пряко води до опасността от скорошно анексиране на Беларус от Русия и по-нататъшното ѝ превръщане в поредната безлична руска провинция. Налице са все повече и повече подобни опасности, коментира Всеволод Раневский от информационния сайт UDF.BY.

Така например, в наскоро представената от беларуското правителство на Лукашенко програма за интеграция между Беларус и Русия, която беше съгласувана от правителствата на двете държави, е бил решен основният въпрос, който дълго време е възпрепятствал подписването на въпросния документ – унифициране на принципа на продажба на енергийни суровини.

Познавайки добре Русия е трудно да се предположи, че тя би направила каквото и да било „отстъпка” безплатно – досегашния опит в сферата на търговските и енергийни войни не дава повод да се мисли така. Тогава защо го прави?

Независимост. Именно така могат да бъдат окачествени другите точки от въпросния документ – единна данъчна система и бюджетна политика, която между впрочем ще започне да се въвежда още от декември 2019 г. От 2020 г. ще започне унифициране на митническата и съдебна системи. Също така се прокрадва и идеята за обща валута на двете държави, макар Централните банки на Беларус и Руската федерация да не могат към момента да стигнат до общо решение, а е известно, че Лукашенко е привърженик на това. Така, че няма съмнение – единна валута ще има, и то не на най-добрите за нас (бел. ред. беларусите) условия.

Какво ще остане от независима Беларус в случай, че тази „пътна карта” се реализира? За момента за руснаците не е решен само един важен въпрос – армията. През юли, в „Деня на независимостта”, Лукашенко заяви, че не желае обединение на военния сектор. Само, че кой ще го пита – ще му направят „предложение, на което не може да откаже” и готово. Естествено, не сега. Сега е важно да не се „сплашва”, а поле – по време на унифициране на съдебната, митническата, данъчна и бюджетна политики на фона на единен руски емисионен център. Това е от просто по-просто. В самата Руска федерация подобни въпроси се решават без дари да се замислят: дали да дават или не пари на регионите в Москва се решава на база степен на тяхната „удолетвореност”.

И това не е никак преувеличено – в тези условия Беларус по статут не просто ще се превърне в поредния руски регион, но и дотиращ, тъй като значителна част от компаниите, които формират беларуския бюджет ще бъдат изкупени от Русия и присъединени към холдинги, които плащат данъци, разбира се на Москва. На нас ни остава само да се надяваме, че по някаква причина на Русия не са ѝ интересни част от компаниите, тъй като данъците, които плащат са нищожни.

Дълго ли ще просъществува Лукашенко в икономически зависимата държава, която е напълно „зависима” от руската нормативна база – въпросът е риторичен. Ще трябва да се пътува за пари до Москва и то без гаранция, че ще бъдат получени. Забелязвате ли, че в последно време въпросът за строителството в Беларус на база на въздушните сили на Руската федерация е свален от дневния ред. И действително, за какво им е база, като ще получат цяла Беларус?

Въпросната посока на движение на родината ни „на Изток” отлично се вижда от Запада. Един от основоположниците на берлинския интелектуален Център за либерална дейност – М. Бек заедно с бившия президент на фондация Хенрих Бел – Р. Фюкс, публикуваха материал със заглавие „Путин се хваща за Беларус”. В него пише: „Незабелязано за Запада Путин засилва влиянието си така, че да принуди Беларус към държавен съюз. Това би означавало край на беларуската независимост в Централна и Източна Европа”.

„Икономически независимата система е основният лост за Москва. До 10% от БВП на Беларус зависи от добрата воля на Кремъл. Тя включва евтиния петрол и газ, безмитен внос на селскостопански и промишлени стоки, а също така и кредитите, които позволяват на Лукашенко да поддържа status quo вътре в страната” се посочва още в материала.

На фона на всичко това, много показателно е, че малко след посещението на Н. Патрушев в Минск, Лукашенко заяви в интервю за украински журналист, където за пръв път направи паралел между конфликта в Донбас с кримския въпрос и дори предложи наши погранични служители (бел. ред. беларуски) да контролира украинско-руската граница. Най-неприятното в дадената ситуация е, че ключът към нея, по всичко личи, че е визитата на Патрушев – освен икономиката и признаците на държавността (данъци, бюджет, съд и митници) ние изпускаме още и външнополитическата си независимост и най-важното за какво – за отстъпка от цената на петрола, който като се съди по последните събития, все повече ще бъде замърсен с хлор.

Жалко, че ситуацията до голяма степен е „изпусната” и дори от действията на самия Лукашенко малко неща зависят.

Всеволод Раневский UDF.BY


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аман от сензации

    8 17 Отговор
    Червените боклуци никога няма да пуснат кокал, който са захапали. Трябва да се изважда със взрив, без да се пазят имперските зъби.
  • 2 ТОЗИ КОЙТО ВИЖДА

    16 5 Отговор
    ТЪМНИТЕ СИЛИ СА ПОБЕСНЕЛИ, ЗАЩОТО ВИЖДАТ ЧЕ ГОЛЯМОТО ЦАРСТВО НА СВЕТЛИНАТА СЕ ОБЕДИНЯВА ОТНОВО! КАКВО БЕШЕ КАЗАЛ ВЕЛИКИЯТ БИСМАРК ЗА РУСИЯ "Даже най-благополучната война няма да доведе до разпад на Русия, която се държи на милионите православни християни. Тези последните, дори да бъдат разделени с международни договори, така бързо пак ще се съединят едни с друг в едно, както бързо и цялостно се сливат капките живак. Тази неразрушима държава на руската нация е силна както със своя климат, своите пространства и своята непретенциозност, така и с осъзнатата необходимост от постоянна защита на своите граници. Тази държава, даже след пълно поражение ще бъде за нашето потомство стремящ се към реванш противник (из отговор на принц Генрих VII Рьойс в секретно писмо № 349, Берлин, 03.05.1888 г.)"
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ПОЗНАВАЧ

    3 2 Отговор
    Подли и крадливи
  • 5 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Само се питам - защо в страната му има ред и дисциплина ? И навярно в международен мащаб от него нищо не зависи.....Той обаче задава един въпрос за НАТО и......никой не му отговаря !?. Всичко зависи от бати Бойко Борисов - премиер-министър на РБ !!! Естествено и от "тяхни Височества" управниците на Естония, Литва, Латвия,Молдова, Северна Македония, Унгария, Румъния, Полша, Австрия, Швейцария,Словения, Харватска, Словакия, Чехия, Албания и моите любимци от Косово !!!!!! / Останаха ли още "велики" държави от Европата, дето не съм ги споменал - да не вземат да се разсърдят - Белгия, Дания, Холандия Монако, Вадуц и Андора, че и Португалия.......?!? Ей ... ами Ватикана с папата Римски.....