Last news in Fakti

18 Октомври, 2019 14:56 3 580 17

Забравени на скенера

  • скенер-
  • забравени

Докато чакаме да ни кажат диагнозата, онези си тръгнали

Забравени на скенера - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Случаят със забравената пациентка на скенера в болницата на Павликени едва ли е изненадал някого в многострадалната ни родина. Извън драмата за близките на 70-годишната жена, които разбираемо са изпаднали в паника, ние можем да направим хладнокръвна и пряка връзка между случая и цялостното състояние на обществото ни.

Да, всички ние сме забравени на скенера. Каквото ни кажат, приемаме го. Когато ни го кажат - правим го. Който и да ни го каже - изпълняваме. Стига да звучи като "голям началник". Лежим си на персоналните скенери и чакаме някой да каже "готов си, обличай се". Ако си мълчат, чакаме. Можем до безкрай.

Шестте часа на женицата от Павликени, чакала заветното "готово, ставай", нищо не са. Защото "големците" знаят защо мълчат и кога да кажат нещо. Щом не казват, значи имат причина. Лежим и чакаме. Те със сигурност знаят какво става. Те имат план. Затова мълчат. Част от плана е.

Да си лежим на скенера всъщност не е толкова лошо. Не правим нищо, защото има кой да го направи. Не мислим нищо, защото има кой да мисли - ние със сигурност няма да го измислим, както онези биха го измислили. И допреди 30 години ни казваха да не берем грижа, защото не е наша работа, а има кой да мисли - онези от портретите в коридорите.

Същото е и днес. Излиза "големецът" по телевизора и започва да се кара, защото му се бъркаме, а това и онова не са наша работа, а негова. Той знаел как, а пък ние, ако продължаваме да питаме, ще му счупим държавата. Сякаш тя му е пластмасовата пожарникарска кола от стрелбището на селския събор.

Лежим на скенера и чакаме собствената си диагноза. Подозираме, че сме идиоти, но е хубаво да ни го кажат така някак с по-купешки думи.

Лежим и чакаме. А те ни забравили.

И си тръгнали.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мислещ

    19 4 Отговор
    Много точен анализ. Първо се зачудих как не е имала телефон или просто не е чукала на вратата. А то всъщност не си е дала изобщо сметка какво се случва. Затова и телефонните терористи са толкова успешни. Почти никой за нищо не си дава сметка. А тези, които го правят...ами те са преди всичко от породата на телвфонните измамници.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Иво

    14 2 Отговор
    Жената е лежала вързана на скенера,как да чука по вратата или да се обади по телефона.
  • 3 Мислещ друг път

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мислещ":

    Какъв телефон в скенера? И с какво да чука вързана 70 годишна жена? Сигурно е викала, но кой да я чуе, тя лаборантката и тя била мислеща като тебе...
  • 4 БляБля

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мислещ":

    Какъв телефон в Скенера ти чуваш ли се какво говориш или си някое хлапе което няма понятие или изобщо не си бил на снимка в ренгена Там метални предмети няма нито електроника възможно е да има аларма но като няма никой в апаратната отсреща кой ще чуе. А времето е много което е прекарала вътре ако операторката е излязла и се отнесла и забравила за жената. Всичко се случва дори са забравяли инструменти в пациент и после пак са ги отваряли да ги извадят.
  • 5 преминаващ

    10 3 Отговор
    А заплатата,дали ще забрави,да си я вземе?Лаборантката.
  • 6 123

    5 0 Отговор
    ЕХООО-тихичко да не ги ядосам
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 0 Отговор
    Погребение. На поклонението изведнъж откъм ковчега се чува чукане, тропане и едва доловим глас:
    – Минке, Минке, помощ! Моля те, Минке, измъкни ме оттук, жив съм!
    Опечалената Минка:
    – Млъкни бе, Стамате! Докторите знаят най-добре...
  • 8 Агент

    2 1 Отговор
    Ми тя лаборантката нали утре ще се оплаче - съсипаха я таа държава ...
  • 9 Xa... Xa... Xa... Xa...

    1 0 Отговор
    НЯМАМ. ДУМИ.....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 vasik atanasova

    1 1 Отговор
    три пъти съм правил магните резонас
    последния път ме държаха 30 минути
    и направо щях да откача
    а тази жена 6 часа
    просто не исках да го чувам това дори
    има хора влизат с упойки там
    адски тясно е
    и е студено
    а ако е било петък и да е оставят за почивните дни там
    това е ужаст и наказанието е 50 лв
    тази жена която е забравила вътре другата е за затвор
  • 15 Аман от умници

    1 1 Отговор
    А бе, многознайковци, правите ли разлика между компютърен томограф и магнитно-резонансен томограф?! При компютърния томограф ( в сенера ), както и при всяка рентгенова уретба може да влезеш не просто с GSM, ми и с телевизор, ако можеш. Просто метални предмети не трябва да попадат в областта на изследването, защото скриват органите. Не ми е ясно, правили ли сте си такова изследване и ако да, кой ви е вързал?! "Връзват" се само пациенти в безсъзнание, да не паднат от апарата. Ако буйстват, не можете да ги удържите. Изследване не може да стане, а и ще се увредят или ще увредят апарата. Склеротичният бабек си е теглил един сън, защото подложката е мека и удобна. Вярно, че лаборантката е патка, да не погледне като изключва апарата, но доколкото ми е известно, тогава са докарали от "Бърза помощ" поредните общували посредством ножове мургавелници. Персоналът и без това е малко навсякаде, та си представям "шоуто". А с метални предмети и то от метали с магнитни свойства не се влиза при магнитен резонанс. Ако металите са без магнитни свойства, няма проблем. В магнитния резонанс не ви връзват, а слагат върху вас допълнителни "антени", според изследването. А на "гения", с 30 те минути ще му кажа, че даже малко са го "държали". Има изследвания с продължителност до близо час.
  • 16 Минка

    1 1 Отговор
    Има хора в България, които могат да живеят със 100 лева цял месец. Тогава 50 лв. се оказват 15 или поне 10 дни живот. Имаме глоба, обвинение в професионална немарливост,проверка по случая, споменаване по всички медии в пряка и непряка реч, допълнителен стрес и напрежение за замесените страни - за 6 часа сън без други усложнения. Да,можеше и да има, но не е станало нищо.Освен че всички са се стреснали.В този ред на мисли "наказанието" в публичното пространство ми се струва повече от достатъчно, дори малко прекалено.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.