Last news in Fakti

26 Октомври, 2019 19:04 9 145 37

Перспективите за нови войни на Балканите

  • балканизация-
  • конфликти

Балканизация 3.0 протича с Горбачовската перестройка, довела до разпад на източноевропейския социализъм и биполярната система

Перспективите за нови войни на Балканите - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От Освобождението насам съдбата на България и на Балканите, пренаписването на тяхната история и смяната на „големите началници“, които дърпат конците на политиците, са били зависими от геополитическите процеси. В периодите на нарастваща криза на капитализма и променящи се геополитически баланси на силите, при което протичат глобални войни или прокси войни за налагане на нечие превъзходство, се появява феноменът „Балканизация“, свързан с етнически и националистически конфликти, войни, разпад на държави, убийството на стотици хиляди хора, смяна на територии, бежански войни и поява на нови държави.

Зад това обаче стоят едни или други велики сили, които водят войните си с помощта на балканските държави. Досега е имало три цикъла на такива балканизации, а сега навлизаме в четвъртия. Всеки от тях е свързан с вълна на ненавист и омраза, конструиране на истории и идентичности, промени в техните територии, умножаване на държавите. Затова Балканите са и едно от местата в света, където през ХХ век са водени най-много войни и имаме най-много разпадни процеси.

Балканизация 1.0 протича от 70-те години на ХIХ век, когато Османската империя фалира, не можейки да си плаща външния дълг, а геополитическите баланси в Европа се променят поради появата на две нови държави – Германия и Италия. Освобождението на България става възможно именно в периода на промени на такива геоикономически и геополитически баланси, когато Германия е заинтересована от пренареждането на зависимостите на Балканите и Бисмарк лобира пред Александър II Русия да се намеси след Априлското въстание в полза на българите. Тази битка продължава след това с Балканската война, която е прокси война, свързана със засилващите се противопоставяния между Германия и Великобритания. Преминава през първия геноцид в Европа през ХХ век – този над тракийските българи, и завършва с Първата световна война. Резултат от нея е Ньойският договор, първата национална катастрофа на България, окончателното разпадане на Османската империя, появата на Югославия.

Балканизация 2.0 протича с възхода на Хитлер и фашизма, с подновяването на геополитическата битка между Германия, Великобритания и САЩ кой да бъде новия световен хегемон, дърпащ конците на света. Свързана е с разделянето на Балканите в два различни военни съюза по време на Втората световна война. Краят на този процес на балканизация идва поради новото глобално пренареждане на силите в една биполярна геополитическа, идеологическа, социално-икономическа система. България и Румъния влизат в едната част на тази система, Турция и Гърция – в другата, а Югославия е някъде помежду им.

Балканизация 3.0 протича с Горбачовската перестройка, довела до разпад на източноевропейския социализъм и биполярната система. Създаденото от социализма е разграбено и унищожено, прави се преход към американизиран неолиберален капитализъм и в резултат на всичко това демографските и военни загуби на бившите социалистически страни на Балканите са много по-големи отколкото при предишните балканизации. Днес българската армия е по-малка и в по-лошо състояние отколкото във времената след Ньойския договор. Демографските загуби и на България и на всички балкански страни са по-големи от всякога преди това в историята. В Югославия между 1991 и 2001 г. загинаха между 100 000 и 110 000 души, а около 1.8 милиона човека загубиха домовете си. Германия, която от възникването си се е месила в процесите на Балканите, скоростно призна и подкрепи отделянето и независимостта на Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Косово. Отново разпадането не стана без намеси на големите европейски сили и на САЩ, а и на бойци от различни части на света, участващи във войната на Балканите. България пострада от обеднения уран, а подземният престъпен свят правеше пари по време на войната там. Броят на балканските държави се удвои.

В резултат на трите балканизации Балканите са единственият регион в Европа, в който е имало толкова много войни през ХХ век и в който имаме такава държавна фрагментация. А след последната балканизация имаме и гигантски срив в демографско и икономическо отношение, довело до промяна на баланса на силите между балканските държави. През 1990 г. числеността на населението на Турция е 53 милиона, което е 75 % от населението на останалите балкански държави. През 2015 г. тя е 80 милиона и това е 125 % от населението на всички останали балкански държави, които взети заедно са 63 милиона (1). България и Македония са страните, претърпели най-голяма демографска катастрофа.

Балканизация 4.0 започна през последните години и е резултат на новата геополитическа битка, свързана със загуба на хегемонни позиции на САЩ, с икономическите, технологически, хибридни, нови студени войни на американците с Русия и Китай, засилващото се разделение между САЩ и ЕС, кризисните процеси в ЕС и нова мултиполярна битка.

Турция с нейните неоосманистки амбиции се превърна в самостоятелен играч на Балканите и Близкия Изток, несъобразяващ се с никого. Води тотална пропаганда, подкрепя свои партии във всяка балканска страна. Ислямът е нейно бойно оръжие, с което се опитва да привлече под свой контрол цялото мюсюлманско население на полуострова, финансирайки го и подкрепяйки множество ислямски училища в различните страни. Води война в Близкия изток. Неведнъж турският президент обяснява как един или друг български град е в сърцето му, а в Турция се публикуват карти с територии на България, превърнати в територии на Турция. Върви сблъсък на САЩ с Русия на територията на всички балкански държави. Както по времето на Стамболов се арестуват русофили. Води се битка чрез православната църква и последните изяви на истанбулския патриарх, както и признаването на украинската православна църква от страна на гръцката са проявление именно на сблъсъка на геополитически интереси.

В тези условия, заради вкарването на Северна Македония и Албания като част от балканските държави във военен блок, като част от геополитическата битка им бе обещано, че ще станат членове на ЕС. И те, а и нашите политици повярваха в това. Всъщност пълен наивитет беше да се смята, че ще има ново разширяване след Брекзит и след като започна разпадът на договорености от рода на споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС, а между САЩ и ЕС започна икономическа война. Германия не се подчини на нареждането на САЩ за Северен поток 2, а САЩ от своя страна започнаха поредица от атаки, удрящи най-големите германски компании. В тази ситуация политиците у нас се подчиниха на геополитическия натиск да дадат зелена светлина на македонците за влизане в ЕС, да почнат да купуват оръжие и възстановяват армията, свързано с новата геополитическа битка. Всичко това се оказа обаче напразно и не доведе до подобряване, а до влошаване на нещата.

Пожелателно, но нереалистично бе мисленето и у нас, и сред някои европейски кръгове, очакването за интеграцията на Западните Балкани във време, когато новата геополитическа и геоикономическа ситуация и разпадът на системните партии във водещите западни страни правят това невъзможно. Всъщност процесът на разширяване на ЕС завърши и петата икономика в света – Великобритания демонстрира, че няма нужда от него. Турция вече няма илюзии за това и се занимава главно с шантаж, за да измъкне повече пари от ЕС, а украинците вече бяха прецакани с надеждите им за влизане в него преди македонците. На украинците Майдана не им помогна за това, нито на македонците – преименуването в Северна Македония.

В самия ЕС с напускането на Великобритания имаме ново разположение на силите. Франция по принцип винаги е била скептична към разширяването на изток, от което печели главно Германия. Сега, когато Великобритания си отива, тя показва ясно това, макар и маскирайки го с тезата, че първо трябва да се направят реформи, стабилизиращи ЕС. Новото разположение на силите на Германия с кризата на системните партии там води до парализа на нейните предходни амбиции за разширяване на Изток. Холандия и Дания също не гледат с възторг на Балканите, а вътре в тях големи политически сили демонстрират тревога от емиграцията и идването на престъпност от Балканите.

Разделението между бедни и богати региони в ЕС и държавите в него са предпоставка за разпад, а не за обединение. Разделението между Северната и Южна част на Великобритания бе предпоставка за Брекзит. Икономическото разделение между Словения, най-богатият регион в Югославия, и Македония, която бе няколко пъти по-бедна бе един от факторите за разпад. Отделянето обикновено започва от богатите региони, които не искат да делят богатството с по-бедните, а ако може да измъкнат ресурси от тях. В момента Каталуния, най-богатата част от Испания води битка за отделянето си от нея. Кой не иска Северна Македония и Албания – това са някогашните богати колониални империи Франция, Дания, Холандия.

Половината балкански държави са в ЕС, другата половина не са. Такива като нас, които са членове на ЕС в нарастваща степен са неглежирани за повече интеграция в Шенген и еврозоната, независимо че формално са изпълнили нужните изисквания за това. Богатите държави като Холандия, Дания, Франция не ни искат. Франция си гледа интереса и заедно с други като нея прокарва еврозакони, които биха били катастрофални за един от най-големите отрасли на българската икономия – транспорта. Богатите части на ЕС вече нямат нужда от по-бедните след като изсмукаха голямата част от техните ресурси. Отказът на ЕС да почне преговори вече намери израз в политическата дестабилизация и предсрочни избори в Северна Македония, които ще променят политическия пейзаж там. Кризата ще засилва и македонисткия национализъм.

У нас непрофесионализмът и примерното изпълнение на указанията на „големите началници“ доведе на практика не до подобряване, а до влошаване на отношенията ни с Македония. За разлика от Гърция у нас договорът с Македония бе направен толкова некадърно, че сега македонците гледат много повече със страх и като на врагове на българите в сравнение с времето преди това. А уж договорът беше за засилване на нашето приятелство. Получи се обратното, засили се неприятелството. Според проучване на изследователския център „Евротинк“ в Северна Македония броят на хората, посочващи България като „враждебна“ страна през миналата година е бил 0.5 %, а след като сключихме споразумението за приятелство делът им е скочил на 23.1 %. Гърците сключиха договор с Македония, с който бяха удовлетворени всичките им искания и промени в отношението към тях няма. България сключи договор, в който липсват исканията ни за признаване на истината за българската история, а след това политиците ни почнаха да правят изявления с такива искания, и резултатът е рязко скачане на враждебността към нас. Все повече македонци ни смятат за врагове, а перспективите те да видят ЕС в условия на криза и разпад на системните партии във все повече страни в него се минимизират.

Това поставя началото на нов етап на балканизация, на нови прокси войни и намеса отвън в засилващата се мултиполярна битка . Албания досега пазеше поведение, но загубата на перспектива за ЕС с голяма вероятност може да завърне амбицията ѝ за Велика Албания, в която негласно може да се включи и Турция, която ще се надява да спечели от това. Вече се говори за нов етап на противопоставяне и битка в Косово, Сърбия, Северна Македония, а и на други места.

В момента имаме съвпадение на две геополитически драми – новата студена война и краят на разширяването на ЕС. Това води и ще води до засилването на амбициите на Албания за национално обединение на всички албанци, до нарастващ стремеж на босненските сърби да се присъединят към Сърбия, на албанците от Северна Македония да се присъединят към Албания. Този процес може да бъде насилствен в контекста на нарастващите битки между великите сили, които така ще воюват с чужди ръце (2). Деглобализацията, забавянето на световната икономика, очакваната нова глобална криза, войната за енергийни, човешки, производствени, интелектуални ресурси, възобновената надпревара във въоръжаването и новите сфери на битки, каквито са киберпространството и космоса, са индикатор за процесите, типични за предходните три балканизации от XIX век насам. А битката за глобална хегемония тепърва ще се разгръща. От тук с голяма вероятност да последва и екстремен стадий на Балканизация 4.0.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 28 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Eee

    31 18 Отговор
    Друг път не пиши толкова много,моля.

    Коментиран от #3

  • 2 Западните Балкани

    28 24 Отговор
    Наистина много писал, но анализът не е съвсем точен. Не ни искат в Шенген, заради такива неща като назначаването на Гешев за прокурор. Как да ни верват като ние сами не си верваме и знаем, че ако сме в Шенген, ще наводним Европа с всякакви гадове. Така че да си го кажем, ние сме се оставили на нечистоплътни да ни тровят живота и холандците не виждат защо да тровим и техния живот.
  • 3 бл.134 в Зап. парк

    18 9 Отговор

    До коментар #1 от "Eee":

    България на 6 морета.Крим е български
  • 4 Хасан

    20 37 Отговор
    500 г всички тия етноси,религии,мслцинства как са живели заедно ..без да се хванат гуша за гуша ?!дошъл кръстоносеца от Изток и Запад и само дразги и войни

    Коментиран от #25

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 херодот

    34 4 Отговор
    Има ли връзка на "шенген" с мигрантите ? Има. За това, не сме в шенген и това е добре за нас ,зле за гърци и италианци.
    Северните Македонци не ги поканиха в наша полза.Така избегнахме скандала да ги блокираме ние заради непризнаването на общата ни историята.Мхм....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хасан

    4 31 Отговор
    Тава на картата е Българската империя преди нашествието на нас османците. Знам че, попиляхме една много развита култура, но кво от тва, важното е само османците да са добре от робство и издевателства...

    Коментиран от #37

  • 9 Долу радикалния ислям

    34 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    хасанчо аз отдавна те определих като РАДИКАЛЕН ИСЛЯМИСТ, но се чудя, защо още ДАНС или ГДБОП не са те грабнали за насаждане на етническа и религиозна омраза и антибългарска пропаганда.
    Най после ти сам си показа истинското лице на радикален ислямист и националист.
    Не се учудвам, че такива като №7 СОДОМ са ти вдигнали мерника. Сам си го просиш и ако службите не те грабнат и не те подведат под съдебна отговорност, то някой като този някой ден ще те срещне и сам ще си си виновен.
    Като не ти харесва толкова в България, какво майка си търсиш тук? Хващай си парцалите и бегом към югоизтока, за където си се разревал.

    Коментиран от #12, #13, #22

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хасан

    3 11 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Стига си правил провокации от мое име
  • 12 Хасан

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "Долу радикалния ислям":

    Не съм аз бе човек..честен кръст !

    Коментиран от #14

  • 13 Хасан

    0 6 Отговор

    До коментар #9 от "Долу радикалния ислям":

    От днес преставам да ползвам тоя ник
  • 14 Долу радикалния ислям

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Ти усещаш ли, колко нелепо звучиш?
    Ти, който си мюсюлманин да говориш за честен кръст.
    Леле и това доживях да чуя.
  • 15 Лелееее

    16 2 Отговор
    Тук някй май иска да се изострят нещата по между ни умишлено.
    Следователно е краварски джендър оти само те могат да са толко долни и нагли.
    Па ние нека се тепем за глупости.
    Я погледнете,честно ко праят краварите по целию свет.
    С нашата омраза един към друг им пълним касичките.
    Но споко ,все ще се задавят някой ден
  • 16 Обективен

    14 0 Отговор
    Част от анализа в статията е точен, но има и едностранни изводи... Защо пък трябва да се разширява ЕС... Няма смисъл... Той и сега едвам се крепи... Ако влезе Украйна, Македония и Албания, съвсем ще се скапе...
  • 17 Ветеринар

    19 1 Отговор
    Из оня ден бях писал точно това, как стоят нещата с ЕС и защо им се отказаха преговори за присъединяване на СМ и Ал. Също и че и ние не сме им много удобни на Великите сили и сигурно съжаляват даже, че са ни приели. Само от хорски срам дето не го показва.
    Сега човека много обширно го е представил. Нещата се дърпат винаги от Великите сили. Така е било открай време, така ще е и навеки. Ние къде сме и кои сме? Водели са ни за носа постоянно като катунарска мечка, едни или други. И не е добре да се тупаме в гърдите, че сме велики с великите щото сме в момента с тях. А утре като им скимне друго и ни подменят, запяваме другата песен, угодна на новите ни властелини. Така ставаме само смешни и им е ясно че сме лесни за манипулации. Важно е да сме си винаги с обицата на ухото и да си вадим положителните изводи за нас. А не да ближем чужди задници. Бъдещето ни зависи единствено и само от нас самите. Да не чакаме друг отвън да ни оправя. Ясно е защо нали? Който не го е разбрал е за негова сметка.
    Така че престанете с постоянните си нападки от двата лагера (русопитеци и соросоиди и там подобни). Всички сме българи и живеем в тая държава, която е по-важното и наша родина. Искаме да живеем в нея много по-добре от сега. Та затова си размърдайте мааалко повече мозъците около всичко случващо се с нас преди да се започват нападките. И вместо да се пускат в коментарите просташки обиди не е ли по-добре да се дискутират конструктивно и обосновано нещата, как биха били по-до
  • 18 1234

    3 0 Отговор
    Словения не е на Балканите. И правилно...
  • 19 NSDAP

    4 18 Отговор
    Османците са били много умни и точно хора.Трябваше България и Османската империя да се разберем като хора и да си сътрудничим и да бъдем приятели,а не да се колим като диваци,защото и ние и Османците бяхме накрая прецакани.
  • 20 да,бе

    15 3 Отговор
    Това мнение на господин Проданов, е твърде тенденциозно, и малко преувеличено!Великите сили това,онова, и бла бла бла бла бла,целящо да оневини нашенския манталитет,безхаберието с което правим всичко и кражбата на държавна собствинност и на самата държавност от определен кръг хора,което нямат нито ценза, нито възможностите ,нито желанието да управляват държавата народоугодно!Истината е ,че балканите са развъдник на престъпност,беззаконие и неспазване на всякакви правила и норми,породени от спецификата на славянската култура,нрави и народопсихология!Как две англосаксонски държави могат да се съюзят и да управляват света,а толкова много славянски държави си бъркат в очите и я карат като слепци!?? Защо не се споменава в статията икономическата мощ на една Турция,която през 70- те години на миналия век, въведе военно положение с цел да натрупа база за икономически растеж!А ние ,готова база разграбихме и съответно съсипахме каквато и да е нататъшна политическа мощ на Балканите, щото политиката е преди всичко икономика!А ние,ние я окрадохме,пък и всички балкански държави постъпиха като нас,поради същите причини !
  • 21 4321

    4 1 Отговор
    Моля пишещите да не оценяват положително собствените си писания. Фактът,че публикувате мнения означава, че това е вашата позиция. Смешно е да оценявате положително собственото си мнение. Другото е шизофрения.....
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 PAX OTTOMANICA

    1 21 Отговор
    Едни прости османци за 5 века са направили този регион от клоаката на Европа райска градина и само за по-малко от век сме в изходно положение.

    Коментиран от #34

  • 25 Някой

    18 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Тези всички етноси са били в България на три морета.Почти целия балкански полуостров е бил български .Когато е основана българия 632 вие турците сте нямали самосъзнание

    Коментиран от #26, #27, #33

  • 26 Абе вече в б-я

    3 3 Отговор

    До коментар #25 от "Някой":

    Не учите ли история?

    Коментиран от #28

  • 27 Айде,айде

    3 7 Отговор

    До коментар #25 от "Някой":

    Я, седни да понаучиш историята !Виж, там първо от кого я вземаш територията ,за да основеш държава и как!?После за самосъзнание приказвал като понаучиш как турци и българи били са в в един хаганат!
  • 28 Айде,айде

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "Абе вече в б-я":

    Ако бях ти видял коментара,нямаше да си правя труда !Хахах
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 И какво му е на това Аллах Акбар?

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Долу радикалния ислям":

    Знаеш ли въобще какво значи? Понякога се чудя от ДНК то ли ви е или вземате нещо специално за затъпяване? Ако един кубичен километър просталащина струваше една стотинка щяхте да сте мултитрилиардери. Сигурно си мислиш, че като пишеш от неговия Ник за да му отговаряш после някой ти се вързва хахахс
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Людвиг

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "PAX OTTOMANICA":

    С такива фалшиви заключения можеш да вземеш 99 долара за манипулация. Османската империя разруши много прожресивни неща тук. И всеки, който я оправдава е престъпник пред Човечеството. Да оправдаваш живогинският вандализъм е грях. Не е донесла нищо прогресовно тук.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Османците сте индианци.

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Тюрките сте индианци черни тръгнали от Етиопия, Сомалия, Еритрея, Нубия и Египед от Африка. В Китай сте се назовали Тюрки и сте се върнали в Анатолия, а друга група от вас са преминали през Аляска и са станали в САЩ като местните индианци. Велики сте. Вярно е това, което си написал, вие сте унищожители и изнасилвачи - главорези, насекоми и хлебарки раждащи по многоо. Радваш се като, четеш истината ааа.