Last news in Fakti

29 Юни, 2024 13:16 1 660 6

Мачове, мачове...

  • мачове-
  • футбол-
  • война-
  • конфликти

А що се отнася до европейското първенство по футбол, там наистина се разиграват интересни мачове. В него участват страни като Албания, Грузия, Словения и Словакия, чието ниво е несравнимо по- ниско от това на България във златните и години на футболна слава

Мачове, мачове... - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мачовете- това са онези битки на европейското първенство по футбол, за които ще стане дума по долу. Но мачове, или не по- малко интересни битки между съперници, се разиграват днес и на международно и национално поле.

В международен план, такъв мач вече трета година представлява битката с дронове, ракети и бомби между Русия, подкрепяна от Иран и Северна Корея от една страна и Украйна, подкрепяна от САЩ и НАТО. Има голяма вероятност мачът да бъде спечелен от Русия рано или късно на масата на преговори, като Украйна ще трябва да приеме руското искане за неутралитет и да се откаже от територии, с преобладаващо руско население. Докато това стане, страните от НАТО и България ще продължат да оказват помощ на Украйна „толкова, колкото е необходимо“, по думите на служебния премиер Главчев, каквото и да означава това.

Кървав мач се разиграва в Газа между Израел и Хамас. Бойци на Хамас убиха над 1000 евреи и взеха заложници , а в отговор досега израелската армия е убила близо 40,000 палестинци, включително хиляди деца и е ранила близо 80,000 души. Заради което Израел е обвивен в геноцид. Израелският премиер Нетаняху вярва, че ще спечели мача, като унищожи Хамас, но това е илюзия. Защото братята на убитите деца и синове на убити палестинци ще пораснат и Хамас ще се възроди и ще отмъщават. Изходът е мачът да завърши с равенство, като се създаде палестинска държава, което Тел Авив засега не приема.

Мирен, и без жертви се разиграва мач между САЩ и Китай, който иска да присъедини Тайван. Изходът от този мач засега е неясен.

В САЩ се разгаря тежък мач- битка за президентския пост между Доналд Тръмп и Джо Байдън. След първия дебат между двамата, везните клонят в полза на Тръмп. Което е лоша новина за украинският президент Зеленски. По време на дебата, Тръмп обвини Байдън, че при всяко идване на Зеленски във Вашингтон, украинският президент си тръгва обратно с обещани няколко десетки милиарда долари.

Във Франция президентът Макрон губи по точки в мача- битка с крайно десния "Национален съюз" на Марин льо Пен.

Във Великобритания вечният мач- двубой между Консервативната и Лейбъристката партия се очертава да приключи в полза на лейбъристите. Там се появява нов играч- Партията на Найджъл Фараж "Да реформираме Обединеното кралство”, която според проучвания може да измести консерваторите и да излезе на второ място на изборите на 4 юли за Камарата на общините долната камара на парламента). И Фараж, както и Льо Пен не са фенове на Зеленски.

У нас тече тежък меч - битка между ГЕРб.СДС и опозицията. Мачът е безинтересен за не гласуващата голяма част от обществото, което изпитва отвращение спрямо политическата класа, и на което му омръзват безкрайните избори. Бойко Борисов не може да се примири, че няма повече да бъде премиер и иска нови избори, на които щял да поеме отговорност, ако спечели 80 депутати . Но защо 80 ? Понастоящем той има 68 депутати и даже с безусловната обещана му подкрепа от Делян Пеевски, не може да събере необходимите 121 депутати. Със сегашния брой депутати няма как да състави правителство на малцинството. А при 80 депутати, ще обяви правителство на малцинството, заявявайки, че няма за де коалира с ДПС, и ще управлява безпроблемно, защото ДПС ще му оказва пълна подкрепа в парламента.

Интересен мач протича у нас между премиера Главчев и президента Румен Радев, който отказа да ръководи българската делегация на срещата на НАТО. Държавният глава заяви, че не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна. На това Главчев отговори , че няма понятие какви са причините да се притесни президентът. Според него позицията на страната ни е утвърдена с всички решения на Народното събрание. Но ако е така, защо позицията е обявена “за служебно ползване“, което лишава обществеността да се информира каква е тя? Този мач няма как да бъде спечелен от Главчев, който по случайност стана премиер и външен министър, българският гласоподавател не е гласувал той да заеме тези постове, докато президентът е избран от народа на избори.

А що се отнася до европейското първенство по футбол, там наистина се разиграват интересни мачове. В него участват страни като Албания, Грузия, Словения и Словакия, чието ниво е несравнимо по- ниско от това на България във златните и години на футболна слава. Няма ни нас на това първенство и не се знае кога пак ще участваме в него, да не говорим пък за участие във световно първенство.

Това, което прави впечатление на европейското първенство е нарастващият брой на играчи от африкански произход в почти всички европейски страни с футболни традиции и постижения. Другото е наличието в много отбори на брадати футболисти.

Може би сте забелязали, и че много футболисти са татуирани, по краката, ръцете, че и по шиите- такъв пример е бившият английски национал Дейвид Бекъм. Татуирането обаче е патент не само на футболистите, днес се татуират по света, а и у нас много млади мъже и жени. Но тези дни в английският вестник „Дейли Мейл“ беше публикувана статия „Защо някои експерти считат, че татуировките може да причинят рак на кръвта“- (https://www.dailymail.co.uk/health/article-13563761/Tattoos-cause-blood-cancer-Inkings-no-matter-big-linked-tumours-years-later-SOPHIE-FREEMAN-reports.html). В статията се споменава, че татуировките може да причинят и рак на кожата. И рискът е много по- голям, колкото по- голяма част от човешката кожа татуирана.

Ето в такъв интересен свят на какви ли не мачове живеем.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    4 2 Отговор
    Футболът и Политиката са Несъвместими

    Коментиран от #5

  • 2 Град Козлодуй

    6 1 Отговор
    Футболът е Спорт а Политиката е от женски род
  • 3 ТТТ

    3 9 Отговор
    Рузия не може да спечели, защото няма кауза, а води захватническа, колониална война, но освен кръв и страдание няма какво друго да предложи.

    Коментиран от #6

  • 4 Госあ

    3 1 Отговор
    Хехе мачове вика….интересни били…два братски народа се избиват, чиф@дите извършват геноцид над цял един народ, на него му било интересно…ск@п@няк
  • 5 Куту Кузлудуй

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    Коиту гу можи,гу можи. Браво. Фътбулъ е шпорт.
  • 6 ТъТъТъ

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "ТТТ":

    Русия може и да не спечели, но САЩ определено ще загубят, а ЕС и НАТО могат дазагубят всичко. Никой няма да търпи агресивен военен съюз от пудели и дакели на границата си.