29 Октомври, 2019 19:00 2 141 27

Има ли в България друга интелигенция, освен опитомената?

  • българия-
  • интелигенция-
  • демокрация

И ако от Сирия хората бягат от ужасите на войната, кланетата и разрухата, тук бягат от несправедливостта, корупцията, подмяната на демокрацията

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Повечето българи искали промяна, - тръбят политолози, социолози, орнитолози, гинеколози и прочие. Така ли? Май имате проблем с очите и с разсъдъка. Управляващите печелят, въпреки някои предвиждания. Как, е друг въпрос, но той никога не е бил дискутиран и разнищван. Нито от опозиция, ако има такава въобще, нито от експерти.

За общественото мнение да не говорим. Такова просто няма. Няма, и не се правете на изненадани, защото допуснахте от ваше име да говорят кафяво-черни медии, призвани да подменят истината. Търпите и гледате върха на обувката си. Хоризонтът не е там, на друго място е…

Българите пак чакат промяната да пристигне на Орлов мост на крилете/раменете/шмайзерите на някой друг. Ако може отвън. А ние ще чакаме там с хляб и сол, както вече се е случвало. Българската житейска философия се изчерпва с раболепието, като фактор за оцеляване. Предателството, безсъвестността, подлостта и алчността пък са фактори за кариера и осъществяване на материалните мечти. То други май отдавна няма…

За да има промяна трябва преди това да се случат няколко задължителни неща.

Гражданите и селяните да проумеят, че всичко ги засяга. Ако има реална борба с корупцията, стотици милиони няма да потъват в двайсетина джоба, а ще намерят по-добро приложение и разпределение. За прозрачност говоря. Например при обществените поръчки. Управляващите все повтарят, че всичко е законно. Само че ние се съмняваме. Защото няма прозрачност. Не знаем колко струват командировките на чиновници, депутатите, министрите и пр. А ги плащаме ние. Защо ги пазят в тайна, щом всичко е законно?

Редно е да знаем също какви автомобили разкарват държавните баровци и техните семейства нагоре-надолу, в събота и неделя, по време на отпуски и по време на празници. Да кажат броя на шофьорите и охранителите, техните командировъчни – пак ние ги плащаме. Защо това е тайна?

Честно е да знаем техническите параметри, на чиято база се формират цените за строителство на пътища магистрали, околовръстни тангенти, междуселски пътища, градски улици, ремонти на ремонтите и пр. Много е съмнително 6,8 км от столичния кв. „Младост“ до разклона за АМ „Тракия“ да струва 144,6 млн лева. Няма такава цена нито в Германия, САЩ, Франция, Норвегия, Швеция… Има само в Русия, но дори там това е наречено корупция и грабеж.

Примерите са много. Грабенето е страхотно. Лошото разпределение на бюджета е факт – доказва го дори постоянният недостиг на средства за здравеопазване въпреки отделените милиарди. Издържаме над 460 болници, над 50 вуза. Естествено е болните и кандидатите за висше да не стигат и няма как това да не доведе до абсурди във финансирането.

Събудете се, бе, хора. Грабят ни пред очите ни и ни убеждават да сме благодарни, че все пак няма война. Че не са ни заляли потоци от бежанци. Че Турция още не ни е нападнала като Кипър или Сирия. Вярвате ли на тези глупости?

Истинската реална опасност е корупцията. Както и лошо работещата съдебна система, попаднала в прегръдката на прокуратурата, както зайче в хватката на анаконда… Сега ви е все едно дали Гешев ще смени Цацаров или някой друг. Почакайте да почукат призовкарите на вратата ви. Ще е много късно, повярвайте.

Конституцията я има само на хартия. Шуробаджанашко и партийно кадруване е парализирало цели институции и ги е превърнало в инструмент за частни, нерядко мафиотски интереси. Фактът, че политиците не успяват да ни убедят в обратното, е достатъчен. Щом населението е вдигнало безпомощно ръце, щом няма и помен от обществена енергия и гражданска съпротива срещу очевидните неправди, значи националното пропадане е факт. Единственото поддържащо средство са помощите, изпращани от двата милиона и нещо българи в чужбина. Над два милиона „бежанци“ на няма и седем милиона население е огромен процент. Толкова хора не сме губили във всичките войни!

И ако от Сирия хората бягат от ужасите на войната, кланетата и разрухата, тук бягат от несправедливостта, корупцията, подмяната на демокрацията и изкривената до циничност пазарна икономика. Това устройва ли ви?

И стигаме до екзистенциалната питанка: Защо, аджеба, народ, който уж има традиции, с които се гордее, не успява да проумее очевидното? Отговорът е, както човешката история показва: да се случи национално събуждане, трябва да има хора, които да го обяснят достъпно и аргументирано. Както го е правил отец Матей Миткалото, например. Или Левски. От град на град, от село на село, от врата на врата, от човек на човек. Възраждане. С ясно съзнание за цената, която ще платят тези, които се захванат с това дело. Ще бъдат оплювани, обругавани, обвинявани в какво ли не, съдени, преследвани, лишавани от права и работа. Семействата и близките им ще страдат. Не се заблуждавайте.

Става дума за не повече от 3-4 процента от населението. За интелигенцията най-вече иде реч. Тя е локомотивът, изтеглил човечеството до полетите в космоса и света на компютрите. Така е било и тук. Със скърцане, съмнения, предателства, неблагодарност и присмех, но се е случвало. Шепа апостоли са ни показали пътя и посоката, които днес сме забравили и изоставили.

И тук се сблъскваме в проблема - опитомената интелигенция. Предалата/продалата се интелигенция. Обезсилената и демотивираната интелигенция. Къде са прехвалените, накичени с награди, титли и лаври творци? Защо скъсаха връзката с Добри Чинтулов, Ботев, Петко Р. Славейков, Гео Милев и Христо Смирненски? Ами скъсаха я, защото са заети да си скъсват задниците да попаднат в директорски бордове, масонски ложи и държавни хранилки. Освен мастилото и кръвта им пресъхна. И потриват ръчички, че вече няма луди глави като Хайтов…

Без духовни водачи всяка нация е просто объркано дете в непроходима гора. Когато няма искра и пламък в сърцата, там се настанява примирението към обстоятелствата. Какво от това, че са налагани от хора, които ни презират и мразят. За тях сме маса от несретници и аутсайдери. Този модел роди политически и икономически чудовища. Даде им лостове и влияние да моделират държавата, да осакатяват мечтите на милиони, да вкарат мисленето в матрицата на страха и лакейството. Ще оцелееш, ако целуваш ръка; ще успееш, ако слугуваш. Духовното обезличаване може да се сравни единствено с периода след нахлуването на османските пълчищта в земите ни и то не с голяма сигурност.

Догаряме като свещ в ограбена селска черква… И вяра не ни остана. Спасението е да започнем отначало. Първата стъпка е да поговорим със себе си и с хората край нас. И да почнем да казваме истината. Да търпим дъното, където ни слагат всякакви класации, е национално унижение. Да бягаме от страната си, вместо да я защитаваме от хайдуците, е трижди по-голямо национално унижение! Никакви чиновници от Брюксел и Вашингтон няма да ни поднесат промяната. Те гледат своя интерес, така както го гледа и Москва.

Ще е трудно, ще трябва да минем през катарзис, ако щете и през съпротива с целия арсенал, който съдържа това понятие. Длъжни сме заради децата си и заради себе си.

Политическите сирени, които ни омайват с лъжливите си песни, ни водят към гибел. Животът се дава един път, дявол да го вземе. Защо да минава под диктата на свинечовеците, които смятат, че кочина с молове и чалготеки е подходящо място за родина на българите.

Поредните избори показаха поредния отказ да променим нещо. Защо?

Коментарът на Огнян Стефанов е публикуван във frognews.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФЕН

    10 10 Отговор
    Защо ли не намирам разлика между жабата и Дойче веле? Едни и същи спонсори?
  • 2 Така така

    22 2 Отговор
    Има не опитомена интелигенция в бг.има.
    Ама избяга в странство,по лошо е,че продължава да бяга
  • 3 Кумчо Вълчо

    37 5 Отговор
    Браво,много точен и прецизен анализ на настоящето дано да го чуем и осмислим защото положението в България е трагично и дано се намерят достатъчно хора за Възраждането на народа ни.
    Поклон пред автора.
  • 4 Damn and J

    3 10 Отговор
    Ей Охо дето си написал статията в стил дай да сме Ербап---В тази територия има структури дето го подържат това,за да правят пари и никой не го интересува този народ.Капиш Охо.
  • 5 АМИИИ

    6 14 Отговор
    ИНТЕЛИГЕНТНИ КОМУНИСТИ ПРОСТО НЯМА !

    Коментиран от #8

  • 6 Ал та фанах Атаопънах

    14 2 Отговор
    Българина получава повече признание в чужбина, може и да чисти тоалетни, ама му дават пари. А тука, не само че е на минимална, ами няма гаранция че ще ти я и дават редовно.

    Коментиран от #10

  • 7 Другия с коня

    3 1 Отговор
    Като задаваш Екзистенциални въпроси,ще получиш и Екзистенциален Отговор на ЗАЩО.....Защото и салама си го бива,освен Свободата.....САЛАМА......
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 бля, бля

    4 15 Отговор
    за идиоти. Корупцията се бори с конкретни факти, а не със статии ки за идиоти без нищо да казват. Само упражнения разбира се в червени сайдчета притив правителството
  • 10 Billy the Kid

    3 8 Отговор

    До коментар #6 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Айде да се разберем за чистенето на тоалетни . Там ги чистят хората които и в БГ шяха да чистят тоалетни . Стига сте преекспонирали . И кво не е престижно ли .. но печелиш колкото цялото село на някой .

    Коментиран от #12

  • 11 Сега разбирам

    4 2 Отговор
    Че в България имало интелигенция макар и опитомена, макар и само на книга....
  • 12 Мордекай

    9 8 Отговор

    До коментар #10 от "Billy the Kid":

    Нищо не изкарват тия чистачи на кенефи. Колко да изкарат , колкото да си платят режийните и квартирата , живеят като клошари , стига сте превъзнасякли тя чужбина. Истината е че който може там , може и в България. Два три месеца бачкат като роби на тръстиката , върнат се 5-6 бона и ги приключат за месец и после пак глад. Абе всеки е свободен да си харчи живота по лично усмотрение , но тук е в пъти по добро място за живеене от много други места и ако си малко от малко кадърен , ще си живееш един перфектен живот.
  • 13 Behemoth

    7 2 Отговор
    В България освен ментета и нов внос нищо друго няма....още от времето на конската опашка когато се роди някой по умен от останалите са го изпращали при Тангра с въже и високо дърво ,да не им разваля хубавото...и до сега е така...
  • 14 ГосТ

    6 0 Отговор
    Бистра вода в блато да наливаш.
  • 15 ДЕМОНкрация!

    15 0 Отговор
    Проблемът на обществото не е изхранването на Доган, Бойко, кралица Елизабет, японския император или някой друг с висок ранг. Те са няколко стотин, дори хиляда да са не е проблем. Проблемът на обществото са над 10 милиона държавни служители и неправителствени служители и техните близки, които искат да живеят Царски, без труд, без принос, без спазване на правила. Проблемът е огромното статукво с огромния му стандарт на живот, който е на гърба на обществото и природата. ДЕМОНкрацията е развъдник за статукво и тази система трябва да се унищожи, за да бъде унищожено и статуквото! Статуквото е окупирало всичко и в момента всичко е НЕПОТИЗЪМ!!! Никой не може да прави нищо, ако не е дете на еди си кой, или приятел с еди си кой. Дори Грета Тунберг, дете на милионери от статуквото, се води за борец за екология, а живее в охолоство, летят с частни самолети, ядат пържоли, имат стотици дрехи, диаманти и кво ли не, и най-нагло лъжат обществото в очите! Навсякъде ни се пъче статуквото и ни дава команди как да живеем, как да гладуваме, как да пазим, как да си траем, докато те си правят каквото поискат. Дори професорите вече получават тази титла, ако са част от статуквото, иначе нямат шанс. Статуквото е най-големия враг на човечеството и планетата!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Антон Антонов

    9 3 Отговор
    Много точно и вярно . Аз дълго се мъчех в България ,имах трудности както много млади българи,но не ми издържаха нервите и сега съм в Лондон. Искам да се върна дори веднага,но не виждам перспектива в момента,едно и също управление от началото на демокрацията,не се наядоха. Постоянно се надявам да дойдат млади ,интелигентни и хора със съвест,но постоянно се разочаровам. За две години видях тук видях много повече от колкото в Бг,тук има закони които се спазват, закони за ВСИЧКИ..... Държавата ни буксува,младите бягат ,мутри управляват. Всичко Добро свършено за тези години е прах в очите на обикновените хора. И колкото и да обичам България,на този етап не мога да се прибера,особенно когато чуя някой да казва: " ..и какво толкова е станало, никой нищо не може да промени ,гласове се купуват,моя и твоя глас няма да промени нищо....
  • 18 Yohi

    1 3 Отговор
    Isan bildigi gibi yashar
  • 19 както винаги

    6 0 Отговор
    промяна Но ако промяна означава да се замени ГЕРБ с БСП да ти … промяната Когато искаш промяна трябва и да обясниш с какво и как трябва да се промени А само крещейки -всичко трябва да се промени - е това е лозунга на шарлатаните
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Пакича

    7 0 Отговор
    Има ли неопитомена интелигенция
    в България?
    отговор—Няма
    защо?
    защо ли,защото ако имаше то,поне един
    щеше да излезе и да опровергае премиера
    ни простак когато произнесе прословутата
    фраза—Аз съм прост,и вие сте прости......
  • 22 1944

    4 3 Отговор
    болните мозъци чакат поредното освобождения от матушката, ама не са разбрали че който ни освободи той ще ни пороби. от 75 години пак чакаме някой да ни освободи от освободителя , който пък ни освободи от свободата ни. не сме народ , а мърша е казал един поет.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 допълнение

    4 0 Отговор
    А още и освен "лабораторната", грантаджийската и "интегрираната"...?
  • 25 нилк

    8 0 Отговор
    Има ли по прост народ от Българския
  • 26 безпартиен

    2 1 Отговор
    Интелигенция създавана с години,беше унищожена,опитомена и сломена след 9.9.1944 г.!!!Създадената нова такава в основата си беше вярна на "партийната линия",като редовно заклеймяваше отклонилите се от пътя и съдействаше за репресиите върху тях!Примери ли?Ами почти всички са деца или внуци на АБПФК,които по всяко законодателство и във всяка страна биха били определени като терористи!Хайде сега вземете оръжие и защитавайте свои идеи чрез въоръжена борба,та да видите дали няма да ви обявят за терористи!!!Ама такова било времето.Времето и сега и тогава си е едно и също.Разликата е,че комунизмът вече е победил у нас и в целия свят.
  • 27 Слави Славов

    1 0 Отговор
    Интелигенция в България не е имало и няма и в настоящия момент с някои малки изключения,които са незначителни.Погледнете само на кого позволихме да управлява държавата и ще разберете.Министър-председател,който не може да свърже две думи,правосъден министър,който е със същите възможности,кандидат за главен прокурор,който говори като гамен,военен министър,който не знае къде се намира,министър на финансите,който върви като пале след Борисов и постоянно ни заблуждава и т.н. и т.н. Единственият разумен и читав политик е президентът,но той не притежава никаква реална власт и нищо не може да промени,освен ако не се реши на някакви военни мерки,което е съмнително за момента!Та,такава е ситуацията и дали ще се промени и кога,не е известно!