29 Ноември, 2019 16:02 2 475 19

Учителю, не си отивай!

  • стефан данаилов

Стефан е Символът на българското кино в пълния смисъл и ще продължи да бъде такъв въпреки, че си отиде

Учителю, не си отивай! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ралица Паскалева

Септември 2008г. Изпитите В НАТФИЗ

Всички, които бяхме останали след първи кръг стояхме строени и чакахме реда си.
Сцената беше огряна в толкова силна светлина, че не виждах кой е в публиката.
Докато казвах името на материала, който ще представя, видях пламъче на цигара, а после и очертанията на огромна достолепна фигура, която приближавайки се към мен изплува от мрака.
Тогава застанах очи в очи със Стефан Данаилов.
Той ми каза “Здравей, мойто момиче! Как си?”

Това негово “Здравей, мойто момиче! Как си?” сложи началото на години любов, уважение и привързаност.

Бях едно от 5-те момичета избрани от него да бъдат в класа му сред стотици други кандидати, което беше истинска благословия.

Да спечелим доверието и любовта му. Да го имаме за учител и приятел.
Така започна всичко.

Започнаха 4 години без почивен ден, 4 години в безброй забавления, смях, сълзи, преодоляване, репетиции. Репетиции в НАТФИЗ, репетиции в дома му, репетиции в Народния Театър, репетиции в Министерството на културата дори. Той ни водеше навсякъде със себе си. Ние бяхме не просто негови студенти, ние бяхме негови деца.

Той знаеше всичко за всеки. Винаги. Той тайно плащаше семестриалните такси на закъснелите студенти, той поръчваше пица за всички на рождените ни дни, той водеше всеки болен за ръка до лекар и чакаше с него в коридора. Той беше нашият Мастър.

Винаги отбелязваше празниците си в нашата компания. Събирахме се всички негови студенти през годините и се веселяхме. Един от пътите се прожектираше филм направен за него. Осъзнах, че пред нас се прожектираше всъщност неговия живот. Ние виждахме на екрана всички етапи от живота му. Видяхме го на 20, на 30, на 45, на 55 ..

Разплаках се. Беше толкова вълнуващо, а той стоеше безмълвно и гледаше. Чудех се какво ли си мисли?! Какво ли е било чувството да изгледаш живота си до този момент на лента?!
Това е Стефан. Стефан е Символът на българското кино в пълния смисъл и ще продължи да бъде такъв въпреки, че си отиде.

Да, отиде си, но не буквално. Той е още сред нас. Повярвайте ми. Ще ви се усмихне от “Дами канят”, ще ви развесели с “Топло” , ще можете да го видите пак и пак в “На всеки километър", “Сватбите на Йоан Асен”, “Черните ангели” .. , ако ви липсва както на мен , просто си пуснете някоя от безбройните му роли. Няма да ви омръзне, обещавам.

Случваше се да му ходя на гости или просто да му се обадя без причина, ей така да го чуя как е. Той въпреки многото си ангажименти винаги намираше време за едно кафе и винаги вдигаше и ми казваше “Здравей, мойто момиче! Как си?”. Това ще ми липсва.

Имам безброй много спомени с него и ще го помня такъв.
Добър, справедлив, ироничен и винаги готов да помогне на всеки. Непрежалим!

Учителю, сбогом. Благодаря ти от сърце за всичко!
Ще бъдеш с любимата си Мария. Тя те чака.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Русораб

    8 35 Отговор
    Ние сме на всеки сантиметър и така до края на света!

    Коментиран от #6, #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ПЕНКО

    16 2 Отговор
    САМО НА СЦЕНАТА СА ВЕЛИКИТЕ АРТИСТИ / ХУМАНИСТИ-НАЙ-ЧОВЕКОЛЮБЦИ/ !!! НЯМА ВЕЛИКИ В КИНОТО ---ТАМ ИМА : ДУБЪЛ-ДАБЪЛ-ДУБЪЛ...И ДАБЪЛ ДУБЪЛ !!!!!!!!! ТОЙ НИ ПОСТРОИ БЕЗКРАЙНИ СЦЕНИ ЗА АРТИСТИТЕ НИ -ХУМАНИСТИ !!!!!
  • 5 НАТФИЗ

    29 5 Отговор
    Велик като артист-и колос като човек...Поклон пред теб учителю.От теб научихме най-важното и стойностно нещо в живота-да бъдеш човек.
  • 6 ЦЦЦ

    21 4 Отговор

    До коментар #2 от "Русораб":

    Знаеш ли кои са ,,на всеки сантиметър,, както казваш? ЕДНОКЛЕТЪЧНИТЕ МИКРООРГАНИЗМИ като теб. АМЕБИТЕ. Едноклетъчното нищожество което си ти, никога няма да разбере какво е да си истински ЧОВЕК!
  • 7 локомотива

    17 3 Отговор

    До коментар #2 от "Русораб":

    Факти,спрете да публикувате коментарите на ОЛИГОФРЕНИТЕ,ти ги пускат в отпуск в петък и в неделя пак ги прибират.
  • 8 Бранник

    17 3 Отговор
    Той беше велик и ще си остане велик винаги. Политическите пристрастия нямат никакво значение. Един велик актьор ще си остане велик дори и да влезе в политиката и да не направи нищо. В САЩ президента Рейгън също беше актьор, губернатора на Калифорния Шварценегер също. Не плюйте великите хора те са постигнали много повече от вас.

    Коментиран от #9

  • 9 Усмивката

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Бранник":

    Един велик учител така казваше .....,,оставете магарето да се из....ди.Оставете прасето да се оваля в кал.Иначе как да го различим от човека.”Мисля си ,времето в което живеем само издига личности като нашия ,,Ламбо”.
  • 10 човек

    11 2 Отговор
    Поклон,беше ми един от любимите български актьори.Даде много,живя пълноценно,остави кадърни ученици!И както казваше една позната-всички го обичаха и всички жени искаха да спят с него...След такъв блестящ живот нека го изпратим с аплодисменти!

    Коментиран от #19

  • 11 Мара

    1 8 Отговор
    Какъв учител може да бъде един набеден артист ? Ако не беше външността му,никой нямаше да го знае !
  • 12 Ефекта , Файдата , Следата видна ли е

    0 0 Отговор
    Къде се вижда днес сред ЕЛИТА туй за що го представяме Стефан . Колкото и академик Вежди Рашитков днес е Върха и Доаиена на българските тенекеджийски и калайджиски занаятчии . Нека да бъдем реалистични - РЕЗУЛТАТ ДИРЯ ИТЕЛЕКТНО МОРАЛНО И КАЧЕСТВЕНО ИЗРАСТВАНЕ НА ЕЛИТА - НЯМА . Елита разрушава държавата е ние ги ВЪЗХВАЛЯВАМЕ ! Нима сме с Ментал Дисордер ?
  • 13 Обръщението с " Моето момиче "

    0 0 Отговор
    Не се тълкува по никакъв начин а има само едно значение ! Искаш кариера ? Така е на всякъде и в кралската фамилия и в Холивуд , Там първо укротяват малките "ДЯВОЛИ " И после влизаш в кадър ! Пусни - да те пусна ! Моето момиче ! Та апропо, аджеба от тебе какво излезе като си била негово момиче ? Артистка или Артисала ?
  • 14 Имаш страхотни очи ! Дами канят !

    0 0 Отговор
    Много ти е бяла баджата , а пък тий черен куминя ! Господ да тъ убий - колко бързо мъ кандардисъ , цял ша тъ глътна с каваля !
  • 15 Днес родолюбци с морал у нас няма !

    0 0 Отговор
    Всичко е ШЛАКА ! Но никой не ти забранява да вярваш в каквото щеш - " Аз вярва в че мога да летя " из песен от САЩ ! I believe, I can fly ! Що пък не , дан си камила я ? ?
  • 16 Пиша за елита днешен

    0 0 Отговор
    Защото НАРОДА отдавна е ОБХВАНАТ от летаргичния сън преди да мине в клиничнас мърт.Та нали ЕЛИТА е призван да бъде ЛИДЕР ? Да вдъхнови да води да твори да утвърждава да възпитава да издига да подобрява- де го ? А ? Една РАЗРУХА ! Криминален капитализъм и конвенционален геноцид ! Стига ПУДРА и козметика - ДУШМАНИ ВИЛНЕЯТ И ГАЗЯТ БЕЗНАКАЗАНО ЗЕМЯТА НАША ! И ще ми се напиваше че имаме култура !?
  • 17 Пиша за елита днешен

    0 0 Отговор
    И ще ми се напиняш че има днес у нас КУЛТУТА ?
  • 18 Краси Радков и Лафазански

    0 0 Отговор
    Туй е днес творението и силата на ЕЛИТА ! И Съветите за секс от Миглена - е ЛИДЕРШИПА ОТ ЕЛИТА ! Моето момиче ! Чакай възвишение и прошка от Бога !
  • 19 Коя е твоята позната дето говори от

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "човек":

    Твое име ? Жената не е като човека ! На едрото все са и очите ! Те ви сега Бойко и той е едричак , няма да ви липсва Стефко ! Гъска !