Last news in Fakti

17 Декември, 2019 13:05 3 340 58

Допустимо ли е да сравняваме нацизма и сталинизма?

  • нацизъм-
  • комунизъм-
  • европа-
  • русия-
  • съветски съюз

Сталинизмът е режим на лъжата и омразата. Режим на нечовешки ужаси и терор. И въпреки това Съветският съюз все пак е нещо по-прилично от нацистка Германия, твърди известният руски писател Виктор Ерофеев.

Допустимо ли е да сравняваме нацизма и сталинизма? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Спиралата на конфронтацията между Европа и Путинова Русия навлезе в нова фаза - и то по повод на една война, която приключи преди почти 75 години. След няколко месеца предстои юбилей от годината на победата и страстите тепърва ще се нажежават - особено когато става дума за това кой е бил виновен за тази война. И затова не е чудно, че Путин реагира толкова остро на една резолюция на Европарламента, която подчертава сходствата между двата тоталитарни режима и осъжда пакта Молотов-Рибентроп, отворил пътя (според Европа) към Втората световна война.

Защо Русия пое греховете на Съветския съюз?

Сегашният сблъсък между различните възгледи ще продължи дълго и ще се води агресивно - дотогава, докато Русия не се откаже да бъде политически и историко-идеологически правоприемник на Съветския съюз. Но защо ли младата Русия, току-що освободила се от съветския тоталитаризъм, реши да поеме греховете на СССР? На това му се казва глупаво решение!

От гледна точка на историческата логика ролята на правоприемник на Съветския съюз поставя Русия в трудно положение и я изолира от цивилизования свят. Така на практика тя признава, че Сталин е бил прав по главните въпроси. А Сталин е самото Зло - не само за Европарламента, но и за Манделщам, Ахматова, Пастернак, Солженицин, Шаламов, за цялата велика руска интелигенция.

Може би да признаем успехите на Сталин във вътрешната политика? Индустриализацията беше проведена в чудовищни условия, целият режим беше изграден върху лъжа, омраза и терор както по отношение на класовия враг, който всъщност беше най-продуктивната част от обществото, така и по отношение на цялото население, което стана жертва на непреодолимия страх от репресии. Или може би да признаем успехите на колективизацията и големия терор в края на 1930-те години? Всичко това е немислимо, освен ако не навлезем в територията на безумната и безсмислена комунистическа идеология.

Всъщност няма нужда всичко това да се признава, достатъчно е да се замълчи по тези въпроси. Ето как в днешна Русия се ражда положителният образ на Съветския съюз и на самия Сталин.

Да поддържаш линията на Сталин във външната политика - това на практика означава да мечтаеш за възраждането на съветската империя и да плашиш съседите, които причисляваш към сферата си на влияние, без да ги питаш за мнението им. Мигар някой е питал съседите за мнението им, когато са подписвали пакта между Сталин и Хитлер? По онова време всичко се решаваше от позицията на силата, тъй че малките балтийски страни се оказаха в безпомощно положение.

Втората световна война започва не на 22 юни 1941, когато Германия напада СССР, а на 1 септември 1939 година - една седмица след подписването на договора между Хитлерова Германия и Сталиновия Съветски съюз. Сталин много бързо окупира голяма част от Полша, балтийските държави, Финландия, Бесарабия, Северна Буковина. Слабите съседи са истинска радост за онзи, който се стреми да увеличава територията си. Тази радост продължава до ден-днешен.

Външната политика на Съветския съюз се свежда до Студената война и омразата срещу „капиталистическото обкръжение" - тоест, срещу западните демокрации. Хитлеровият режим също мрази демокрацията - с тази разлика, че в случая омразата е не класова, а расова.

Когато един ден Русия стане демократична страна

Да сравняваш тези тоталитарни режими на омразата е трудна работа. В своята бесовска природа те са неравностойни. В идеологията на комунизма първоначално звучи нотка на социална справедливост, която привлича лявата интелигенция на Запад. А Хитлер беше обявен за безусловен враг на цялото човечество. Както и да го погледнем, в историческа перспектива СССР наистина се оказва нещо по-прилично от „Третия райх".

Но отвъд разликата в идеологиите, има и още една разлика. Нацистка Германия беше разгромена от Съветския съюз и западните му съюзници, което помогна на Западна Европа да се освободи. Докато тъй наречените „народни демокрации" изпитаха на гърба си същинския ужас на сталинизма. В резултат от това Съветският съюз и до ден-днешен си остава нещо като мит за Западна Европа - и същински пъкъл за Източна.

75-годишнината от победата във Втората световна война, която ще отбележим през май, е безспорно велика дата. И когато един ден стане демократична страна, Русия ще трябва да излезе на чисто както със себе си, така и със съветските ужаси. А победата никога няма да бъде забравена, защото тя беше без съмнение народен подвиг.

Виктор Ерофеев е един от най-известните съвременни руски писатели. Той е още литературовед и телевизионен водещ, кавалер на френския Орден на почетния легион.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен на Вермахта

    31 21 Отговор
    Единственият борец за справедливост, за честност и за равенство между богатите и бедните е в ляво на горната снимка.

    Коментиран от #20

  • 2 Танас

    36 20 Отговор
    Сталин е избивал собствения си народ,какво по страшно от това.

    Коментиран от #23, #40, #45, #54

  • 3 Тръмп

    23 8 Отговор
    Между масовите убийци,разликите са само в думите и детайлите!!!:):):)
  • 4 Евро

    31 15 Отговор
    И сега паметниците на тоя сатрап стоят в Русия, а 80%от населението й, го одобрява...Какво да говорим повече!? С варвари говори ли се!?

    Коментиран от #10

  • 5 Byg

    27 12 Отговор
    Не е допустимо. сталин е избил много повече от всеки друг диктатор , и то от собствения си народ

    Коментиран от #48

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Реално

    13 15 Отговор
    Вчера беше сьщата помия от ДВеле...не е допустимо да се сравняват.По една проста поичина-Нацизма е осьден официално като идеология от международният трибунал в Нюнберг-и то то целият свят...Ама с такива елементарни либерал-идиотски щуротии ДВеле сьвсем загуби читателите си.
  • 8 Истината

    26 17 Отговор
    Сталинизма е много по-безчовечна и людоедска доктрина от нацизма!

    Коментиран от #11, #17

  • 9 Комуниста

    12 15 Отговор
    Фашистите от тази кочина DW скоро ще пишат как Германия ще плаща данък на Москва!
  • 10 00000014

    11 7 Отговор

    До коментар #4 от "Евро":

    А ти защо не се замислиш защо е така. Може би не си запознат с истинската ситуация, или си зомбиран от статии като тази, чиято цел е единствено дестабилизация на противника и промиване на съзнанието. А истината е винаги някъде по средата. Вярно, е че Сталин е избил много невинни, но си помисли, ако той беше тук сега колко ли "наши политически величия" щяха да отидат в отвъдното.

    Коментиран от #12

  • 11 Последния софиянец

    13 6 Отговор

    До коментар #8 от "Истината":

    Затова и е победил. Побеждава този който не жали хората си.

    Коментиран от #50

  • 12 Евро

    20 2 Отговор

    До коментар #10 от "00000014":

    Нашите политически величия са пряко или косвено свързани със Сталин ската Епоха.... Цялата икономическа и политическа власт у нас е на бивши, пребоядисани комунисти
  • 13 соросоид дебил

    17 12 Отговор
    Когато Сталин освобождаваше помиярите в Европа от нацизма беше добър съюзник. Причината за тази пропаганда на Гьобелсовата медия дойче веле са обаче други..Истината е че никой не е отменил договорите от след ВСВ и разделянето на Европа по предложение на Чърчил на сфери на влияние. Сегашните помияри на Запад много ги е страх Русия като правоприемник на СССР да не поиска да и се върне всичко обратно за което има пълното право.Само че Русия не иска повече да храни нито нас българите, нито поляци ,унгарци и тн.. Така че нашите соросояди помияри да се успокоят. Ще останете вечни роби на краварника защото просто Русия не иска повече да се занимава с нас.

    Коментиран от #28

  • 14 Абе...

    6 7 Отговор
    Тая простотия не я ли четох вчера?
  • 15 Учен

    15 6 Отговор
    Такова сравнение е абсолютно недопустимо.Нацистите не са избивали собствения си народ все пак.

    Коментиран от #25

  • 16 Монгола

    6 6 Отговор
    70 ГОДИНИ ЖЪЛТА ПРОПАГАНДА DW!!!
  • 17 Ххх

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Истината":

    Така и си помислих. Нямаше как Истината, Само питам и Хрониките на Евразия да не са компетентни по въпроса.

    Коментиран от #29

  • 18 Допустимо е

    2 0 Отговор
    точно толкова колкото е допустимо да сравняваме нацизма с демокрацията.
  • 19 Бай хой

    11 5 Отговор
    Допустимо ли е да фалшифицираме историята? Явно комунизма е най-голямата заплаха за режима в сащ.

    Коментиран от #21, #27

  • 20 Бесен Язовец

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "Фен на Вермахта":

    Ти ще спечелиш награда палячо за 2019г.как само го бяха изпънали руснаците с кърпените чирапета за снимка и отстрани салдатите с акордеоните!
  • 21 Бесен Язовец

    7 5 Отговор

    До коментар #19 от "Бай хой":

    Страх ги е баце страх ги е вече 30 г. от как няма СССР обаче страхът в алчните капиталисти си остана щото зная, че имат да плщат да данъци за греховете си!
  • 22 Танас

    7 1 Отговор
    Какво друго да очакваме от ДВ, ако не лъжи и преиначаване на събития.
    Ок, ВСВ не е започнала на 22.06.1941, а на 01.09.1939, но дали пък не е започнала на 29-30.09.1938 с подписването на Мюнхенското споразумение?
    Колко удобно забравяме този сговор от 1938г., а изтъкваме пакта Молотов-Рибентроп от 1939г. Навсякъде ни говорят за пакта, но не и сговора, защо? Едното не е ли резултат на другото след като в Мюнхен СССР не е поканен?
    По инициатива на Хитлер и представители на Германия, Италия, Англия и Франция (Хитлер, Мусолини, Чембърлейн и Деалдие)
    се съгласяват с германското искане за анексиране на Судетската област, а после и на цяла Чехословакия.
  • 23 Малии

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Танас":

    А сега не ни ли прогониха, не избиват ли българите с немотия и здравеопазване?
  • 24 Ал та фанах Атаопънах

    8 0 Отговор
    Че защо само двамата сравнявате? Къде е Мустафа Кемал, заради него безследно изчезнали милиони арменци? Къде е крал Леополд 2-ри от малката Белгия, дето превърнал във спорт отсичането на ръце на милиони африканци от Конго? Къде е император Хирохито, по чието време японската армия измислила повече от 101 начина да убиеш китаец?

    Коментиран от #33

  • 25 Ххх

    5 5 Отговор

    До коментар #15 от "Учен":

    Не знам по какви критерии се титолуваш като учен. Но има да учиш доста, поне по определени теми. Нацистите на били избивали собствения си народ ? Може би не в такава степен, както Сталин е избивал в СССР. Но, доколкото знам, в някакъв момент, не съм сигурен точно за периода и цифрите, в Германия са евтаназирани няколко стотин хиляди тежко болни, за да не тежат на държавата. А това, че с лека ръка подминаваш другите избити, по фронтовете, в концлагерите, в окупираните територии, го оставям на съвестта ти, доколкото я имаш.

    Коментиран от #32

  • 26 Бай Пърдечко

    5 5 Отговор
    Вижте оценката на Чърчил за Сталин и тогава се изказвайте!

    Коментиран от #30

  • 27 Руските свине са

    10 7 Отговор

    До коментар #19 от "Бай хой":

    единствените, които фалшифицират историята бе руска подлого!
  • 28 Ххх

    6 7 Отговор

    До коментар #13 от "соросоид дебил":

    Въпрос на подход от страна на съответната държава. СССР ни хранеше, защото му бяхме съюзник. Сега сме съюзници на Щатите. Най - богатата, просперираща и технологична държава, по думите на американските тролове в сайта. А Щатите хранят ли ни ? Или всячески ни изнудват да им снасяме по един или друг повод, било за оръжие, било по неизгодни за страната ни икономически проекти.
  • 29 Истината

    10 3 Отговор

    До коментар #17 от "Ххх":

    Ако наистина можеше да мислиш, нямаше да правиш проруска пропаганда и да възхваляваш най-големият убиец в историята на човечеството Сталин.

    Коментиран от #46

  • 30 Истината

    5 5 Отговор

    До коментар #26 от "Бай Пърдечко":

    Няма такава оценка. Ива фалшиви руски цитати на Чърчил много популярни сред руската измет.
  • 31 Ххх

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Разрушителят на фактите":

    Под още колко статии ще копираш бисерчетата си ? Пък и не разбрах какво са наградите и къде ще ги връчваш ?
  • 32 кой е по по най

    10 2 Отговор

    До коментар #25 от "Ххх":

    И малките деца от първи клас вече знаят че жертвите на Сталин са двойно повече от колкото на Фюрера и то в мирно време Лагерите на Смърта ГУЛАГ са болшевишки патент запазена марка взаимствана след това и от Националсоциалистите в Германия Сталин е бил масов убиец също като Ленин Оставям ти ги на твоята съвест каквато съм сигурен че нямаш

    Коментиран от #34, #36

  • 33 и още има

    3 3 Отговор

    До коментар #24 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Къде го нашия пръдльо Янко къде го Кадафи Садам Хюсеин Асад и специалистчето по детски градини болници и училища Най Великия
  • 34 Ххх

    2 3 Отговор

    До коментар #32 от "кой е по по най":

    Кой е по, по, най. Това е може би състезанието между Хитлер и Сталин. А ти си "обективния" съдия в случая ? И как точно преброи жертвите на единия и другия ? Жертвите на СССР във войната доколкото знам са 27 милиона, избитите в концлагерите - доколкото знам 6 милиона. Но с това жертвите на Хитлер не приключват. Хайде сега ако обичаш, информирай ни за жертвите на Сталин, защото ми стана интересно с какво число на избитите според тебе той печели състезанието ?
  • 35 Лекар БГ

    10 4 Отговор
    Не мога да ги дишам и двамата-изроди.
    Кой е по-големият сатрап...не знам,товщ.Коба е победител.
    Добре изучен от предшественикът си,Ленин,продължава с терора.Колко милиона съветски граждани е наредил да бъдат избити,в мирно време?
    Колко излишни милиона съветски войници,са били жертвани срещу нацистките оръжия?Кой шзбива цветът на Червената армия,непосредствено преди Войната/43 хил.офицери и генерали./
    Кой мести цели народи из териториите на СССР?
    Кой връща немски емигратни-комунисти и анти-фашисти на ГЕСТАПО?
    Адолф е не по-малък изрод.И ненормалник.
  • 36 Бай хой

    4 5 Отговор

    До коментар #32 от "кой е по по най":

    Я сметни сега избитите индианци. А избитите американци по време на сухия режим, голямата депресия, жертвите от бомбардировките през всв, през войните в Корея, Виетнам, Лаос, Гватемала, Хаити, Сомалия, Судан, Еритрея, Югославия, Ирак, Афганистан, Либия,Сирия, от. и т.н. океан от кръв пролят в името на хамериканските икономически интереси. Няма фашизъм няма комунизъм, мериканската демокрация е най зловещата чума сполетялала някога човечеството.
  • 37 Генерал

    7 6 Отговор
    "Сталин разбра историческата задача, поставена от епохата пред съветския народ и пред съветската държава, и я реши. Реши я, както знаеше и както можеше, на известна цена. Това не значи, че той е добър или лош. Значи, че успя! И който може по-добре, нека опита.

    Засега никой не е успял. И докато такъв успех няма, вълните на антисталинизъм и на десталинизация ще се разбиват в огромния постамент на сталинските победи. Да се реши проблемът „феномена Сталин”, и наистина да се победи неговия образ и паметта за него, може само по един-единствен начин: в подобни обстоятелства да се решат по-мащабни задачи, отколкото е решавал Сталин - с по-малко загуби и на по-ниска цена. Останалото е лъжа и измама!

    Ето затова се воюва срещу Сталин така ожесточено и без да се подбират средствата. Защото Сталин е опасен, много опасен дори и мъртъв. Много опасен за съвременните глобалисти, либерали и за всички, които претендират за световно господство. Много опасен, защото е реален творец на алтернативния път на човешкия вид, път, по който се решава „загадката на историята”.
  • 38 someone

    6 6 Отговор
    Пак глупости на квадрат - точно Сталин изгради индустриално СССР с такива темпове, които позволиха да се спечели войната с хитлериска Германия, без това войната ще е проиграна.Колкото до демократична Русия - този филм са го гледали руснаците , за разлика от нас тук те си научиха урока какво представлява Запада и истинското лице на демокрацията, втори път няма да правят тази грешка.

    Коментиран от #41

  • 39 боцмана

    2 3 Отговор
    Може да се намерят много сходни неща и с герберизма в България.
  • 40 Иво

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Танас":

    По- страшното са тези, които сега слагат портретите му да висят по стаи, кафенета, гаражи, работилнички....! Това е страшното - имперските мании !
  • 41 132

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "someone":

    someone - то и Хитлер изгради икономически Германия на времето, но очевидно не вдяваш приликата , или не ти изнася ?!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Защо се стигна до тук !

    2 0 Отговор
    Когато смачкана на змията главата , оставиха читави яйцата и те ти ги на , те плъзнаха отново ! Ще оставим ли този път яйца на?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 А бе

    4 3 Отговор

    До коментар #29 от "Истината":

    Дали Сталин е най голямия убиец не знам,всеки пляпа ко си иска.Но ако не бе Сталин сега краварите,англичаните и половината свят немски щеше да говори.
    Но защо ли руснаците го боготворят?
    Колкото и краварите и англичаните да се опитват да променят историята,поне пред руснаците туй не минава за разлика от нашите управници.За жълти центове и най милото биха продали.
    Те за това сме на туй дередже.България без българи остава.
  • 47 Да да

    4 3 Отговор
    Допустимо е да се сравнява Нацизма с Американизма.
    И заключението е едно.Хитлер искал целию свет за себе си.Краварите искат целию свет за себе си.
    Май само подходите са различни.Е краварските са по долни и безцеремонни.
    Разликата е ,че всичките тез събития се случват в различна времеви период.
    Приликата е ,че и краварите както Хитлер някога ,че го ядат пак от русите.
    Оти Европа е нещо кат джендърите ,хем така хем инак.😂😂😂😂
    А лошото е ,че и нии шъ гу ядем,както всеки път де.
  • 48 мнение

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Byg":

    всъщност ги е избил защото НЕ са неговия народ , грузинското селянче Джугашвили още докато е учел в семинарията не знам защо и как но е развил ненавист срещу руснаците и дори откровенно и многократно е заявявал как трябва да им хвърчат главите , ама впоследствие се намърдал на най-горното стъпало само защото му харесала идеята за комунизма , изобщо не знам защо руснаците не обръщат внимание на тия факти ,
  • 49 NAZISMA = AMERIKANISM

    2 0 Отговор
    NAZIAMA = AMERIKANISMA
  • 50 Грешиш

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Последния софиянец":

    Сталин е победил защото е водил справедлива война и Господ Исус Христос му е помогнал. Нищо не става без Божията воля. Сталин е СПАСИТЕЛ на човечеството. Само сатанистите сравняват Сталин с Хитлер.

    Сталин два пъти спаси света.

    Първият път от еврейско-болшевишката мафия в Русия, начело с Троцки, Зиновиев, Бухарин, Тухачевски... която изби милиони православни руснаци, царското семейство и разруши стотици православни църкви, заедно с Православната Руска империя.

    Вторият път Сталин спаси света от германския нацизъм и хитлеро-фашизма, като уби мераците на хранителите и покровителите на Хитлер в САЩ да ликвидират държавата на трудещите се - СССР - чрез Хитлер.

    Сталин спаси от планиран нацистки геноцид руския народ и народите на славянските държави и на първо място народа на Полша, а след Победата над фашизма Сталин разшири Полша и спаси България от трета национална катастрофа.

    Коментиран от #52

  • 51 безпартиен

    1 0 Отговор
    Който владее миналото-владее бъдещето!Който владее настоящето-владее миналото!От това следва и забраната на нацистките символи!За символите на комунизма/социализма,за "героите"Че,Сталин,Ленин и всякакви терористи това не важи!Въпросът е защо един път човек взел оръжие за сваляне на законно избрана власт е революционер,а друг път терорист?А атговорът е в първите две изречения тук!
  • 52 Генерал

    3 0 Отговор

    До коментар #50 от "Грешиш":

    Браво, най-после един, който да знае и мисли...и да допълня:
    Западът сътвори комунизма и интернационалното комунистическо движение. Той изпрати болшевиките на Ленин и Троцки, за да ликвидират Руската империя. Ленин е бил един слуга на глобалния картел, нищо повече. Инструмент. Винаги, когато чуете „комунизъм“, „социализъм“, тази мисъл автоматично трябва да изниква в съзнанието ви.
    Комунизма беше натресен на руския народ. Избити са милиони селяни, граждани, офицери, дворяни, свещеници. Разгромено е православието, разрушени са стотици храмове. Точно тези виновници и техните помагачи са репресирани, съдени и избити през 1937-1939 г.- по време на сталинските репресии бе ликвидиран елитът на болшевишката партия. Сталин спаси страната си от разграбване и разпарчетосване.И повежда народа през огромни лишения и свирепи репресии по пътя от ралото до атомното оръжие и статута на свръхвелика сила, като хитро използва тоталитарната система на Комунизма в своя полза. Сталин бе първият, който се светна, че може да приложи Комунистическата тоталитарна идеология от врага, срещу него. Е, няма как до го харесват на Запад! С техните камъни по техните глави, дет се вика!
    На 9 май 1945 г. антихитлеристката коалиция прие капитулацията на Хитлеристка Германия. Появи се Холокост и Израел, а изсипаните десетки милиарди германски марки пострoиха новата израелска държава, евреите получиха неограничени права по целия свят!
    Но войната не свършва дотук. Съюзниците, заедно със СА
  • 53 Генерал

    7 0 Отговор
    Продължение...
    Но войната не свършва дотук. Съюзниците, заедно със САЩ, продължиха войната си срещу Русия (с което доказаха -кой доведе Чиччо Шикългрубер), вече глобална, която продължава и до днес ... нещата са докарани дотам, че единствено Холокоста е пречка Хитлер да бъде тотално реабилитиран.
  • 54 Факт

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Танас":

    Сталин е грузинец! Брежнев украинец!
  • 55 Все Тая

    0 2 Отговор
    Сталин е Велик!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Мици

    4 0 Отговор
    Сталин и Хитлер:Две Братчета-две Пиратчета,Сатрапчета!
  • 58 Хгф

    0 0 Отговор
    Скоро гледах гладомор или украинският глад само това стига за да разбера какъв убиец е Сталин това са малки деца бе това не е воини и такава жестокост никога няма да има това е наи голямото престъпление и всеки които говори за Сталин като герои тои не знае за какво става въпрос скоро един германски офицер разказваше за войната и каза всичко е лъжа Хитлер бе обичан от народа е какво повече винаги наи лошият е Хитлер защото предпочитах германия да спечели отколкото този комунистически режим които 45 години направи источна Европа на нищо а това което направи на Полша и убийствата е непростимо така че не хвалете комунистическия убиец номер 1 няма оправдания