Last news in Fakti

2 Януари, 2020 16:04 3 725 30

Рискуваме санкции заради Турско-Балкански поток

  • турски поток-
  • балкански поток-
  • газ-
  • северен поток 2

България нарича “Балкански поток” продължението на “Турски поток” през своята територия и не изглежда обезпокоена от американските санкции, вероятно благодарение на формулировките в съвместното комюнике. Но САЩ вероятно четат този текст по различен начин

Рискуваме санкции заради Турско-Балкански поток - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

САЩ ще наложат санкции на всякакви продължения на приоритения за Русия газопровод “Турски поток”, научи EURACTIV. Сърбия вече завърши, а България доизгражда скъпа инфраструктура, за да внася газ от “Турски поток” и да го пренася по-нататък в Унгария и Австрия.

На 20 декември президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи санкции върху два офшорни газопровода, проектирани от Москва за заобикаляне на Украйна и увеличаване на доставките на газ – през Балтийско море до Германия (Северен поток 2) и през Черно море до Турция (Турски поток, наричан също TurkStream).

Санкциите срещу “Северен поток 2” получиха голямо медийно внимание, защото Германия и ЕС излязоха с критични изявления.

Американските санкции вече засегнаха изграждането на офшорната част на “Северен поток 2”, след като швейцарско-холандската компания AllSeas, която отговаряше за полагането на тръбите, напусна проекта. Русия ще се опитва да замени нейните услуги със собствено оборудване, въпреки че не притежава модерната технология на своите чуждестранни подизпълнители.

Освен това САЩ ясно заявиха, че намерението им е “да се спре” изграждането на “Северен поток 2”, а Русия беше принудена да признае, че проектът няма да бъде завършен преди втората половина на 2020 г.

Междувременно САЩ е малко вероятно да повлияят върху изграждането на офшорния участък на Турски поток, тъй като според наличната информация работата по първата тръба е приключила, а по втората тръба е в напреднал етап. Кремъл заяви, че руският президент Владимир Путин планира да посети Турция, за да открие проекта с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган на 8 януари.

EURACTIV разговаря с американски служители и получи разяснения, които сочат, че компаниите, участващи в допълнителни линии към втората тръба на “Турски поток”, ще бъдат обект на санкции, когато газът започне да тече.

Първата тръба на “Турски поток” е предназначена за вътрешния пазар на Турция (15,75 милиарда кубически метра годишно). Втората тръба с допълнителни 15,75 млрд. куб. м./г. е предназначена за европейския пазар, като маршрутът е България, Сърбия, Унгария, и завършва в газовия хъб Баумгартен край Виена.

Американски служител каза пред EURACTIV, че санкциите, приети в “Закона за национално разрешение за отбрана през фискалната година 2020”, се прилагат само за офшорната част на Турски поток, но добави, че след приключване на подводния участък, санкциите ще се прилагат към всички допълнителни линии изградени в бъдеще.

Говорител на представителството на САЩ в ЕС заяви: “Дългогодишният ангажимент на САЩ към европейската енергийна сигурност не се е променил. Енергийната политика на Кремъл има за цел да създаде национална и регионална зависимост от руските енергийни доставки, използвайки тази зависимост, за да оказва недопустимо ниво на политическо, икономическо и военно влияние. Северен поток 2 и втората тръба на TurkStream представляват заплаха за европейската енергийна сигурност. Ние работим в тясно сътрудничество с нашите европейски партньори и съюзници, за да гарантираме, че Русия не може да използва европейските нужди от своя износ на енергия, за да окаже зловредно политическо и икономическо влияние.”

Българският премиер Бойко Борисов се срещна с президента на САЩ Доналд Тръмп на 25 ноември, като енергетиката беше част от дневния ред. Съвместно комюнике приветства България за това, че е инвестирала “в капацитета на обратния поток на Трансбалканския газопровод за диверсификация на вноса на газ в Източна Европа в съответствие с правилата на Европейския съюз”. Понастоящем Трансбалканският газопровод пренася руски газ през Украйна, Румъния и България за Турция.

Когато Турция започне да получава директни доставки през Черно море, България планира да обърне потока и да пренася руски газ в обратна посока, от Турция през своя територия към Сърбия. България е сключила договор с 1,1 милиарда евро с ръководената от Саудитска група Аркад за изграждането на участък от 308 км. газопровод до Сърбия, работата по който все още продължава. От своя страна Сърбия вече съобщи, че е завършила участъка от газопровода през своята територия, водещ до Унгария.

България нарича “Балкански поток” продължението на “Турски поток” през своята територия и не изглежда обезпокоена от американските санкции, вероятно благодарение на формулировките в съвместното комюнике. Но САЩ вероятно четат този текст по различен начин. Под “инвестирайки в капацитета на обратния поток на Трансбалканския газопровод за диверсификация на вноса на газ в Източна Европа в съответствие с правилата на Европейския съюз”, САЩ имат предвид, че този тръбопровод ще пренася газ от източници, различни от Русия.

Също така “правилата на Европейския съюз”, на които се позовават американските власти, се отнасят до запазване на достъп на алтернативни доставчици до всеки газопровод. Според наличната информация Трансбалканският газопровод ще се нуждае от 100% от капацитета си за пренасяне на количествата газ от втората тръба на Турски поток.

EURACTIV попита българските власти дали са наясно, че санкциите на САЩ могат да се отнасят до всякакви допълнителни линии към Турски поток, включително Балкански поток през България. До момента на публикуването на тази статия отговор не беше получен.

Автор: Георги Готев

Източник: EURACTIV.BG


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    83 3 Отговор
    САЩ по кой член от международното право налагат едностранно санкции на чужди държави и компании?

    Коментиран от #9

  • 2 Слава на Русия

    43 4 Отговор
    Сърбия завърши нали нямаше да е готова преди България,пак излъга Борисов,и България няма как да пренася за Унгария и Австрия защото няма граници с тях ще пренася до Сърбия.
  • 3 ДА ИМ КУПЯТ ОЩЕ ОТ САМОЛЕТИТЕ

    56 3 Отговор
    А НАСРЕЩА НИ ГАЗ , НИ ПАДНАЛИ ВИЗИ.Е ТОВА Е ДА СИ ,,СВЕТОВЕН" ПОЛИТИК. ДА ПОЗНАЯ , ВИНОВНА ЩЕ Е НИНОВА ИЛИ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ ИЛИ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ.САМО ЕДИН Е БЕЗГРЕШЕН В ТАЯ ДЪРЖАВА ( ЖОКЕР-КАРА ДЖИП ПО МАГИСТРАЛИТЕ)

    Коментиран от #25

  • 4 мими

    34 0 Отговор
    И каква стана тя,бадева Баце тътри кундурите до Вашингтон.Пак ще целува Херо ,няма накъде! Тююю!
  • 5 Уотсън

    53 2 Отговор
    Вече подарихме контрола над потока на Турция вместо да е при нас, сега май вървим към това да подарим на някого и транзита на газ към южна и централна Европа. Нещо тъпи ли сме или сме просто продажни?

    Коментиран от #19, #27

  • 6 1944

    3 34 Отговор
    скоро и другаря си цзипин ще подритва жужи извън сибир.

    Коментиран от #7, #12, #16

  • 7 любопитен

    24 0 Отговор

    До коментар #6 от "1944":

    Теб това какво те грее?
  • 8 onq s konq

    44 1 Отговор
    В Европа единствено можем да се сравняваме с Украйна. Само тази несъстояла се държава ни надминава по кражби и разсипия.

    Коментиран от #26

  • 9 шщшшро7

    28 1 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    те се ръководят от собствения си детероден орган, решили че другите членове (международните) са създадени за другите народи. В това се крие абсурда ! Ама всичко до време. Вече им идва краят !
  • 10 Обективно

    36 0 Отговор
    Ей ,много ги е страх някой от тия американски санкции.И какво,ще спрат да плащат за базите си у нас?Или пък ще вдигнат цената на тока от амер.централи?Или ще спрат да плащат и малкото което плащат за златните концесии?Или ще спрат издаването на визи?От тези санкции ги е страх няколко политици,(уредили си синчетата и дъщерите там) журналисти и нпо-та по разбираеми причини.И някой друг български бизнесмен изнесъл огромен паричен ресурс зад океана,който така или иначе никога няма да се върне в България.
  • 11 Не го грее

    13 0 Отговор
    но нали за това му се плаща.
  • 12 555

    6 5 Отговор

    До коментар #6 от "1944":

    1/ Не говори.Най -добре издавай мучащи звуци!
    2/Купи си златен пръстен и ходи с отворен международен паспорт!
    3/Уведоми другите за лошото си константното си менталното си състояние!
    "Как да не ни личи когато сме прости"?
  • 13 ПЕНКО

    20 4 Отговор
    ПРОБЛЕМИТЕ НЕ СА В АМЕРИКАНЦИТЕ-ИЗБИЛИ ИНДИАНЦИТЕ !!! ПРОБЛЕМИТЕ СА В ЕВРЕИТЕ -СЕМИТИ - ЦИОНИСТИ- В САЩ -ЧАСТ ОТ КОИТО БАБИТЕ НИ И ДЯДОВЦИТЕ НИ СА СПАСИЛИ ОТ ХИТЛЕР !?!?!?!?
  • 14 дядо коледа

    24 2 Отговор
    Няма да ни доставят обещаните F-16, блок 70, ха ха ха
  • 15 питанка

    24 3 Отговор
    що се харчите да трошите клавиатурата?
    Турски поток вече "тръгнъ" и ще режат лентата!
    пък бай дончо дагодуе!!
  • 16 талири

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "1944":

    ти нали си с реотан в задника, трай си
  • 17 дядо мраз

    14 1 Отговор
    Заради няколко умни тикви, ще мръзнат на мнозина топките!
  • 18 Пендо

    29 1 Отговор
    Какви санкции ще ни наложат САЩ? Ще ни бомбардират ли , що ли?
    Де да имат топки нашите държавници да се озъбат на САЩ така както прави Ердоган.Ще гледам сеира на американците.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Голем смях

    1 20 Отговор
    Трябва немедлено да се спре строежът през България.Вече получаваме газ от Турция и не ни интересуват братята на руснаците .
  • 21 Ататюрк

    13 4 Отговор
    Пътят на България минава през Босфора и Москва!
  • 22 Обрязаният бог Юсуф

    10 2 Отговор
    Ке ми пръднат на божественият накрайник с тези санкции
  • 23 123

    16 2 Отговор
    Сащ ще ядат тоягата. Икономически от Китай. Huawei е чист пример как Китай настига и ще задмине Сащ по високи технологии. А в политиката са леш. Във влиянието си все повече ще отслабват също.
  • 24 боцмана

    9 1 Отговор
    Като наложат санкции , реципрочни и от България.Парички за базите , без координационен център във Варна , ножица за Мариците и визи по180 лв за Америка.
  • 25 шуролинков инженер гениколог

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "ДА ИМ КУПЯТ ОЩЕ ОТ САМОЛЕТИТЕ":

    КЪДЕ ЗАБРАВИ ОРЕШАРСКИ
  • 26 макдоналдс тръмп

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    С МАЛКО НО СА ПРЕД ВАС
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 стоян георгиев

    0 9 Отговор
    турски поток няма никаква икономическа логика.тва е тръба дублираща друга съществуваща такава.реално проекта е създаден с политическа цел за да се дестабилизират украина и балканите.лошото е че борисов се върз на въдицата и сега ще носим негативите на проекта.веднъж санкции втори път поскъпване на газа и трети път разнобои в еврпеиските държави по отношение на русия.
  • 29 Матей

    1 0 Отговор
    Няма никаква гаранция,че нашия участък ще бъде построен поради една проста причина,тук е слабото звено на веригата,неведнъж се е късала,пак ще се скъса.Какво се е променило,правителството ли,щатския посланик ли няма правомощия на гаулайтер,посещението във Вашингтон е многозначително.Нещо се върши,но докато не се положи последната тръба,все едно няма сигурност.
  • 30 Коце

    1 0 Отговор
    На момента без да чакаме безсмислени те им санкции. Махат се от земите ни и кракът им да не стъпва по славянските земи. Свине нищо не ви дължим. Убийци на невини хора.Схемата ви е ясна на всички по света. Набутват държавите в кредити непосилни после изкупуват националните богатства. Енергетика пристан ща и т. н. Бандити.