Last news in Fakti

7 Януари, 2020 16:24 21 659 51

Фаталната грешка на Германия към Русия

  • германия-
  • русия-
  • владимир путин

Политическите отношения между Берлин и Москва достигнаха най-ниската си точка

Фаталната грешка на Германия към Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германия неведнъж си е прехапвала езика пред Путин. Дори когато той лъже. Но така Берлин допуска фатална грешка. Коментар на Йорг Химелрайх.

Политическите отношения между Германия и Русия достигнаха най-ниската си точка. Но въпреки че в Берлин бе убит един грузински гражданин, федералното правителство, а и почти всички германски партии побързаха да се върнат към политическото всекидневие, сякаш нищо не се е случило. Това си го знаем: няма смисъл без нужда да се караме с Путин. Защото, нали, той ни трябва за решаването на други политически проблеми - например в Близкия изток, в Източна Украйна или пък за ядрените оръжия. Така поне гласи безспорното политическо клише.

Кой как тълкува фактите

Но тъкмо тук е скрита и фаталната грешка в сметките на германската политика към Русия: надеждата, че ако със средствата на дипломацията се омаловажават атаките на Путин срещу мира и правовия ред в Европа, той навярно ще бъде готов да прави отстъпки по други въпроси. Но всъщност става тъкмо обратното: Путин тълкува това дипломатическо премълчаване като признак на слабост. И тази слабост на европейците подсилва позициите му - както вътре в Русия, така и извън нея. Защото по-могъщ политически е именно онзи, който съумее да наложи своето тълкуване в днешните времена, силно замъглени от фалшиви новини. По същата причина и публичният език на външната политика в днешния свят на модерните комуникации - с интернет и социални мрежи - става единица мярка за влияние в междудържавните отношения. Казано по-просто: кой може да си позволи да каже нещо на отсрещната страна, без да се страхува от последствията?

Когато френският президент Еманюел Макрон - изнервен от Тръмп и от летаргията на Берлин по отношение на германо-френския оръжеен проект, постави на НАТО диагнозата "мозъчна смърт", германската канцлерка Ангела Меркел бързо се втурна към микрофоните, за да обяснява, че тя и федералното правителство не споделят тази оценка. В същото време, когато преди няколко месеца в Берлин посред бял ден беше убит един грузински гражданин, в германската политика настъпи многоседмично неловко мълчание. Нищо, че много бързо подозрението падна върху Вадим Соколов, който очевидно е действал с подкрепата на руската държава. Тоест - че става дума за политическа екзекуция, която едва ли може да бъде осъществена без одобрението на Путин.

В крайна сметка главният прокурор на Германия все пак се видя принуден лично да поеме случая, защото Русия отказваше каквото и да било сътрудничество. А когато вече нямаше как да се премълчават обстоятелствата около убийството, германското правителство от немай-къде изгони двама руски дипломати, защото иначе направо щеше да стане за смях. Но и тази реакция беше твърде мека, като имаме предвид колко нагло беше посегнато срещу суверенитета и сигурността на Германия.

Нима Путин има право да лъже?

На пресконференцията след срещата за Украйна в така наречения "нормандски формат", състояла се в началото на декември в Париж, Путин заяви в присъствието на германската канцлерка, че убитият е бил "бандит", когото германското правителство отказвало да предаде на Москва. А това, естествено, беше чиста лъжа и същевременно мълчалив аргумент в подкрепа на тази политическа екзекуция с участието на руската държава. Ангела Меркел добре знаеше, че е лъжа. Но въпреки това си замълча. Чак на следващия ден правителственият говорител с половин уста поясни, че Берлин не е получавал искане за предаването на въпросния човек.

Излиза, че в диалога с Германия Путин има право да лъже, без никой да му търси сметка. Берлин по един направо престъпен начин му позволява да налага както своето тълкуване на посегателствата срещу германския суверенитет, така и обичайното си универсално обяснение: всъщност Русия винаги става невинна жертва на клеветите, които Западът разпространява по неин адрес.

Германската политика не бива да разрешава на Путин да прокарва тези свои тълкувания. Защото, ако го допусне, това всъщност ще означава, че официално се съгласява с действията на руския президент и дори му помага да разшири възможностите си за атаки срещу германския суверенитет. Това трябва да стане ясно на всички онези представители на германското правителство и на политическите партии, които смятат, че късогледото премълчаване или омаловажаване на подобни нагли посегателства срещу правото би могло да склони Путин към някакво сътрудничество или пък към определени икономически услуги. Вярно е точно обратното. Тъй че всеки, който държи на безспорно необходимото сътрудничество с Путин, всъщност не би трябвало да се свени да разговаря с него в прав текст.

Йорг Химелрайх е доктор на юридическите науки и преподавател във Висшето училище по търговия в Париж.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 63 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалата

    3 9 Отговор
    Чисти
  • 2 Снайперист

    20 26 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !

    Коментиран от #13, #27

  • 3 Червен еврейски интернационал

    35 15 Отговор
    Глупости........Всички евреи по света се поддържат а Германия отдавна е превзета от тях. За Русия това е факт от 1917г.
  • 4 Монгола

    67 14 Отговор
    Дори не я прочето, обаче не струва щом е oт DW!!!

    Коментиран от #7, #23, #37

  • 5 Горо

    78 8 Отговор
    А да не би госпожа Меркел да е най-честният човек на земята?
  • 6 Deutsche gelle

    56 14 Отговор
    Палачи, Дете - Путин е невинен!
    След като не сте ядрена държава, си го сложете там където слънце не го огрява!
  • 7 кнаус 485

    70 6 Отговор

    До коментар #4 от "Монгола":

    Направих грешка да я чета,пълна боза...

    Коментиран от #8, #12

  • 8 Монгола

    55 9 Отговор

    До коментар #7 от "кнаус 485":

    По - скоро е някоя соросоидна жлъч!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 rusnak

    39 8 Отговор
    Още в началото на пасквила има грешка! Германия, не си е прехапала езика а оная работа. На английски звучи selfblowjob.
  • 11 Бай хой

    79 10 Отговор
    Алоу Дойче зеле съвсем на скоро в Багдад бе убит гражданин на Иран. Нещо по въпроса. Жалки издънки на нацисти. Кой ви дава думата?

    Коментиран от #22

  • 12 Batushka

    12 34 Отговор

    До коментар #7 от "кнаус 485":

    Не разбирам защо статията е "пълна боза"? Бихте ли се обосновали?

    Коментиран от #14, #26

  • 13 Бай хой

    21 5 Отговор

    До коментар #2 от "Снайперист":

    Наскоро писаха че който иска да издига паметник на Гитлер е свиня. Швайне шайзе. Грух, грух. Бегай при ислямистите там ще си в безопасност.
  • 14 rusnak

    39 9 Отговор

    До коментар #12 от "Batushka":

    "Било лъжа, че убитият бил бандит". Нека повече с такива лъжливи се напълни Германия..

    Коментиран от #15

  • 15 Batushka

    7 32 Отговор

    До коментар #14 от "rusnak":

    Т.е. имате данни, че убитият е бандит и трябва да се убива? Бихте ли ги споделили, за да се убедим и ние?
  • 16 Да ама Не

    70 7 Отговор
    Убили някакъв си грузински бандит в Германия и ДВ вече е сигурна,че Путин е виновен...-май това си е чиста шизофрения...Що се отнася до отношенията Германия-Русия-то на всики е ясно,че соросоидите се боят от такъв тандем.Преди 5-6 години плашеха германският бизнес с думите"Путин ще ви изяде и парите и вас" ,но бизнеса продължи и даже увеличи инвестициите си в Русия.Сега плашат политиците-Путин ще ви донесе диктатура--ама след няколко дни Меркел отива в Кремъл..С две думи-сорос-американските подлоги вече никой не им вярва.Направих си труда да влеза на сайта на ДВ-еми там самите немци ги плюват и се подиграват на либералните им измислици и лъжи...
  • 17 Ууууууу

    47 5 Отговор
    Той Путин предвождаше руската армия през 1814г в Париж.А да и организира убийството на Кенеди,а да,участва и н Техеранската конференция през 1943г,където се преразпределяше след военна Европа.

    Коментиран от #42

  • 18 470110

    35 3 Отговор
    ега ти тъпотията ! ми кво искаме - автора е учител по бакалско дело .
  • 19 Тръмп

    51 6 Отговор
    Изцяло тенденциозна статия. Германия тенденциозно се подтиска не от Русия, a от САЩ. С наказателна глоба на WV, c мита и такси, със санкций за Северен поток. И България ще изреве, когато се наложат санкций за Турски поток, колкото и да го преименува Бойко.
  • 20 Фелдмаршал Паулус

    32 5 Отговор
    Дойче Зеле , рупорът на ЦРУ в Германия.
  • 21 gosho

    2 19 Отговор
    na rusnacite vsichki sa im vinovni za vsichko no te nikoga ne sa bili vinovni za nishto tova ot dete go slusham to ne beshe imperializama to ne beshe kapitalizama to ne beshe onanizama vaobshte vseki chovek ne rusnak na zemiata triabva da nosi znachka s nadpis az sam vinoven pred rusia

    Коментиран от #29

  • 22 gosho

    4 16 Отговор

    До коментар #11 от "Бай хой":

    bay hoy ili tam kakto se opredeliash zapomni edno Germania vinagi e bila i shte bade velika i ti vinagi shte si BAY HOY

    Коментиран от #46

  • 23 gosho

    0 11 Отговор

    До коментар #4 от "Монгола":

    da ako beshe ot fakti shteshe da bade savsem dostoverna
  • 24 ТОЧКАТА

    13 0 Отговор
    йок,Йорг,йок!!!!Не с Путин има подписан ,,канцлеракт,, Германия....Ай сикиамджини.
  • 25 gosho

    2 14 Отговор
    edinstvenata fatalna greshka na germania kam rusia e che ne moga da specheli ww2 ako tova se beshe sluchilo sega niamashe da ima megdunarodno pologenie
  • 26 gosho

    1 12 Отговор

    До коментар #12 от "Batushka":

    i az ne razbiram no e dostatachno chovek da pogledne snimkata kam statiata i bez da izka pochva da se smee a tova e dostatachno
  • 27 El chochondur

    15 3 Отговор

    До коментар #2 от "Снайперист":

    ФЮРЕРА ГНИЕ В АДА !
  • 28 Българина

    37 1 Отговор
    ДВ както винаги лъже, и злепоставя Русия.Боклуци.
  • 29 Бай Ганьо

    13 1 Отговор

    До коментар #21 от "gosho":

    Говориш за Боко ТИКВАТА, нали.Невинен е. :-)
  • 30 шопен

    6 20 Отговор
    Само не разбрах къде е лъжата . Вероятно съм пропуснай някой правен аргумент на доктора по право.

    Коментиран от #32

  • 31 Клъц-клъц

    23 0 Отговор
    Вече има Рунет. Клъц кабелчето - вече няма Дойче Веле! Така, че стига повече сме ви слушали и чели глупостите.
  • 32 проф. Хук

    21 1 Отговор

    До коментар #30 от "шопен":

    За пари ще напиша каквито глупости пожелаеш.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 соросоид дебил

    25 1 Отговор
    Няма по-големи лъжци от Гьобелсовата -нацистка медия дойче веле! Много им се иска на някой в Лондон и Вашингтон да спретнат поредната провокация от рода на "Скрипал". Истината е че на следващият ден американските подлоги от "германското" правителство казаха че не е имало ОФИЦИАЛНО искане, но странно защо скриха че е имало искане от руските служби както се прави в такива случай с опасни терористи. След това някой реши да го ликвидира този терорист посред бял ден и вината разбира се отново да бъде хвърлена на Путин.
  • 35 Боби

    14 0 Отговор
    Звучи като американски страх че Германия и Русия търсят начин да работят заедно, да за един американец това не е добре обединението на немски технологии и руски ресурси застрашава господството на неговата държава, но странно написано е на български, а те не знаят български, статията е написана през грешната аудитория.
  • 36 Сибиряк

    1 15 Отговор
    Много е просто,баба Меркел се страхува от гебешника, забелязва се лесно...Освен това немската икономика е силно зависима от въглеводородите,така че трябва да се прави на ощипана мома...А че ръчичките на Володя са оцапани с кръв до лактите ,това е ясно за всички....С него може да се разговаря само от позиция на силата,но европейските политически играчи не я притежават.Но присъствието на Дони кара Вова да се оглежда като шушумига...Лошото е,че света става еднополюсен,а това не е много добър вариант......
  • 37 100

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "Монгола":

    Еми, чети тогава Росийсская газета и ТАСС.
  • 38 Голям Турр.....

    1 3 Отговор
    Какво представява Путин?
    Пред НВ-во Распутин?
  • 39 Azззззз

    22 0 Отговор
    Този великоумник анализатор немски какво мисли за убийството на ирански генерал в Ирак от САЩ. Не е ли още по- брутално и недемократично? Да ви плюя на двойния аршин. Дори и ООН мълчат настани по въпроса. За какъв морал изобщо става дума? С този господарски, менторски и лицемерен манталитет е нормално нито Путин, нито който и да е да ви взема насериозно.
  • 40 Мая Беспартийна

    3 0 Отговор
    В България има една приказка:Нексме живи, нек ни е.. т!
  • 41 Глупав си

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "ислямистите на сапун":

    Виш какви цифри ползваш. Най малко
  • 42 Мао

    0 6 Отговор

    До коментар #17 от "Ууууууу":

    Да батя и аз ,Путя и бат Джугашвили си пушехме лулите в Ялта и се присмивахме на Чърчил,пък к'ва стана тя-няма го СССР,нали затова плачеш?

    Коментиран от #44

  • 43 сноу

    5 1 Отговор
    Бла,бла ,бла и..накрая ми се дос..а...Че тя великата полицейско -ченгесарска германландъ дето спокойно си пъха гагата във всеки немски дом, не смее с години да нарита ни един от ордите арабски, турски и албански престъпни кланове а ако с пот на чело изпроводи някоя дребна риба ,тя на другия ден е цъфнала на Хамбурската тараба.
  • 44 Gost

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "Мао":

    Няма го СССР но пък има Русия и пак сте се о... ли от страх
  • 45 Firefighter

    0 0 Отговор
    FB_IMG_1547471676853.jpg
    Това е решението!!!
  • 46 Бивш Главен Склададжия,Военна рампа- БДЖ

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "gosho":

    Според теб излиза,че Путин е виновен и за избиването и геноцида на индианците в САЩ,нъл тъй gosho...???И колко време ти отне да го разбереш с твоя пилешки мозък...??? И заради това ще си останеш "прасето" gosho...!!!
  • 47 Бесен

    2 0 Отговор
    Поредните малоумици на Дойче вельовците! Пореден жалък опит за пропаганда...
  • 48 Разум

    1 0 Отговор
    Прочетох няколко реда от статията и си казох това само ДВ може да надраска, погледнах горе те са!

    Ако има нещо, което Сатаната иска да се напише, знае че по-добри слуги от ДВ няма да намери.
    Убития Грузинец е отговорен за терористични актове причинили смъртта на десетки хора и вместо да бъден предаден на Руския съд Германия му дава свобода да си ходи където си иска. Представете си тези кои извършват терористични актове на запад да им се даде убежище в Русия и да се разхождат из Москва или другаде спокойно по улиците, и Москва да отказва да ги предаде на съд? Какъв неистов вой щеше да се чува от западните медии срещу Русия.
    Аз съм срещу насилието, но тук ДВ и Германия на Меркел застават зад един явлен убиец терорист и правят извънредно голяма грешка с позицията си.
  • 49 Разум

    1 0 Отговор
    Фаталната Грешка на Германия е избора им Меркел.
    Негрите и Исляма никъде не носят прогрес.
  • 50 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор
    пореден нпо кърлеж от дойче сорос радио, нищо ново.
  • 51 браво краво

    0 0 Отговор
    Ало.. Йох Химера...ще обявиш война на Русия? твоя дядо ял мазния под Москва и в Сталинград, сега с една ракета може да затрият цяла Европа,не дай си боже, що не кротувате, а все прибирате под крилото си то алкайда,после мюслимански братя, идил и други свине..,а после що има терор..ИДИОТИ.