11 Януари, 2020 10:00 4 678 23

Няколко въпроса за ареста на Нено Димов

  • нено димов-
  • оставка-
  • арест

За неуспелите да снимат акцията пресцентърът на държавното обвинение качи и снимки на сайта си

Няколко въпроса за ареста на Нено Димов - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Невиждани действия на прокуратурата".

"За първи път е арестуван действащ министър".

"Държавното обвинение търси виновника за кризата в Перник и стигна до Нено Димов".

"Прецедент в българската политика - управленец е задържан".

Такива са само част от коментарите след акцията на прокуратурата в Перник и София, която завърши с 24-часовия арест на министъра на околната среда Нено Димов.

Без да съобщава подробности, малко преди централните новини на телевизиите, говорителката на държавното обвинение потвърди, че Димов е именно задържан, въпреки че около обед уж беше само отведен за разпит. Самото му извеждане от сградата на министерството е съществен елемент от сюжета, тъй като то беше зрелищно: заобиколен от представители на правоприлагащите органи, министърът се качи в черен бус с бял бранд “Прокуратура на Република България”. Отвеждането му протече бавно, което улесни медиите да направят добри кадри.

За неуспелите да снимат акцията пресцентърът на държавното обвинение качи и снимки на сайта си. Веднага след това издания, известни с проправителствените си нагласи, аплодираха случващото се. Довчерашни защитници на министъра взеха да припомнят миналото му в ДСБ – партията, посочвана от тях като носител на политическото зло у нас. Още от тези заглавия стана ясно: брандираният бус ще откара Димов към края на кариерата му.

Очакваният арест и логичните въпроси

Измежду всички въпроси, които следват оттук нататък, на първо място е очевидният: след като Нено Димов неколкократно е декларирал, че ще съдейства на разследването по водната криза в Перник, защо беше отведен за разпит така показно?

И не беше ли доста по-просто, ефективно и не на последно място запазващо достойнството му, изпращането на призовка, какъвто всъщност е редът?

Веднага след това идва следващ въпрос: след като прокуратурата е водещата по разследването, какво наложи Димов да бъде задържан по Закона за МВР, а не според разпоредбите на Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК)?

Когато държавното обвинение разследва престъпление и в рамките на наказателен процес някой трябва да се разпита, към него се вземат мерки именно по НПК - такова е правилото. Ако прокурорите не могат да открият приложима мярка от процесуалния закон, то просто няма мярка. И именно защото обвинението не работи по Закона за МВР, задържането на Димов по разпоредбите на този нормативен акт изглежда като прибягване до хитрост.

Защо (и как) е задържан?

Текстовете, регламентиращи 24-часовото полицейско задържане, определят 6 основания за това човек да бъде задържан: ако има данни, че той е извършил престъпление; след предупреждение, че той съзнателно пречи на полицейските органи да изпълняват задълженията си; ако той показва тежки психически отклонения; когато не може да се установи самоличността му; когато се е отклонил от изтърпяване на наказание или е обявен за издирване.

Най-вероятно министърът е задържан по първата хипотеза, защото останалите са неприложими. Тогава обаче от МВР трябва да посочат изрично за какво престъпление става дума. А това не се случи. В същото време в четвъртък от прокуратурата, под чийто контрол действа МВР в момента, твърдяха че тепърва ще се изяснява дали има извършено престъпление.

Ето защо всички изяви по темата и полицейският арест говорят, че прокурорите не са готови с обвинението. Целите им пък изобщо не приличат на процесуални, а на медийна демонстрация, в която, от една страна, е въвлечен реквизит (бусът) и мизансцен (отвеждането на министър), а от друга е добавено пояснение - с изказване на главния прокурор Иван Гешев пред медиите за това колко тежко се живее в Перник без вода, “а все пак това е град, в който има малки деца и възрастни хора”.

И отново най-същественото: ако цялата акция не беше демонстрация, тя, на първо място, щеше да се развива по описаното в НПК. Тогава нормативният ред щеше да е следният: обвинение срещу Димов; и евентуално прокурорско постановление за задържане до 72 часа, а после и евентуално искане до съда за постоянна мярка на министъра.

Цонев, Иванчева... и Димов

В ситуацията има и друг нюанс. Вярно е, че напоследък е модерно да се бяга в калъфи на музикални инструменти, както направи бившият шеф на "Рено-Нисан", но Нено Димов е точно обратният случай - той дни наред обясняваше, че съдейства на разследването. Което ще рече, че няма данни той да избяга. Ако ли пък е подготвял бягство, обвинението би следвало да съобщи, че е разкрило намеренията му. Но щом не го прави, то кое, освен медийна демонстрация, може да наложи задържането му? Разбира се, ако има опасност той да извърши престъпление в качеството му на министър, то законът предвижда друго следство – след като го привлекат като обвиняем, може да бъде поискано съдът да го отстрани от длъжност.

Разбира се, някои биха казали, че Нено Димов трябва да е благодарен, че не го поставиха на колене с думите, че е “абсолютен престъпник”, както се случи с бившия министър на отбраната Николай Цонев или пък да се радва, че не стоя 7 часа с белезници на улицата, както стана при ареста на бившата кметица на Младост Десислава Иванчева. Но всъщност, между тези случаи има нещо много общо: те приличат на съзнателно търсени бомбастични новини, от които после нищо не излиза. Или и да излиза, това са осъдителни решения на съда в Страсбург.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Woldemars

    14 9 Отговор
    Свободна Европа радиостанция ли?! Бягай, соросоидна изгъзня!

    Коментиран от #2, #3, #16

  • 2 А ТИ ОТ

    11 17 Отговор

    До коментар #1 от "Woldemars":

    ГАВАРИТ МАЦКВА ЛИ ИСКАШ РУСУФИЛИСТИКО БЕСЕПЕРАСТКИ.???
  • 3 🇺🇸🇮🇱🇺🇸🇮🇱🇺🇸🇮🇱🇺🇸🇮🇱🇺🇸🇮🇱

    1 9 Отговор

    До коментар #1 от "Woldemars":

    🇺🇸🇮🇱🇺🇸🇮🇱🇺🇸🇮🇱🇺🇸🇮🇱🇺🇸🇮🇱🇺🇸🇮🇱🇺🇸🇮🇱
  • 4 Анти милиционер

    3 7 Отговор
    Свободен Сорос.
  • 5 Усмивката

    35 0 Отговор
    Ами когато Борисов търсеше коалиционни партниори никой не се запита що са му. Глания енергетик на България си търсеше бушончета. Едно изгърмя.Валката Симеонов.Опитаха с Варненския валия. Сега Каракачанката заквича.Че е ПРОС прос е . Ма тия са по прости от него

    Коментиран от #7

  • 6 Коректен

    12 0 Отговор
    Да не забравят да се наредят да го снимат, като го пускат.
  • 7 Така е

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Усмивката":

    Прекарва наред да се наложи , да се прехвърли отговорноста , тия да влязат в коалиция с тоя некъдърник са улави.
  • 8 Behemoth

    10 2 Отговор
    Свободна Европа психодясна клоака....
  • 9 имало едно време

    10 0 Отговор
    Смътно си спомням за една приказка някогашна: прасенце заживяло в глутница вълци. Какъв ли беше краят на приказката?
  • 10 кълвач

    6 4 Отговор
    Да си каже, кои са му съучастниците и кой го е подучил! Хубаво да го разпитат , като творчески приложат опита на нашите любими съюзници от Гуантанамо!
  • 11 Хахаха

    6 4 Отговор
    И сега патридиотите ще скочат срещу Боко с цялата си мощ - русенският шишко и Жамбаски. ..... Останахме без ОП. Хахахахахаха
  • 12 Трайчо вебер

    23 0 Отговор
    Всеки, който се докосне до тиквената партия, ГОРИ.
    Г-н гл. Прокурор,
    Кога ще има нови арести та да пуснем телевизора?
    Ще ми бъде интересно да гледам арестуването на Лиляна Павлова?
    И моля за белезници и задължително пранги.
  • 13 Умно село

    17 0 Отговор
    У нас гърмят само бушони, но от години наред старите резбови бушони са заменени с АВТОМАТИЧНИ. Това означава, че ще бъде преместен на друга служба и ще светне пак.
    Такъв беше мушмурокът Нанков. гръмнал бушон от едно място и прехвърлен на друго табло да гърми.
    Така беше и с нашето момче с балконите.
    Това се случва само в уж държава от EU, държава на калинки и всекакви паразитни насекоми.
    Че не е читав, не е! Човек от поредното НПО и на хранилка, но все някой трябва да посочан за в Брюксел при квадратните глави.
  • 14 Последния софиянец

    8 0 Отговор
    Трябваше им везирска глава. По възможност да не е от Герб.
  • 15 Eistee

    4 9 Отговор
    Всички искаха да се потърсят виновните. Сега когато виновните се търсят, мрънкате - ама що така. Ами как? Нали помните по 3 минути като маймуните и затова всичко се прави показно, ясно и по няколко пъти. Честно, не знам вече нормални ли сте изобщо? Бойко Борисов бил такъв-онакъв, не бил направил нищо. Добре, човекът започна да реже лентички и то така, че и най ощетеният интелект да го забележи. "Ама защо реже лентички навсякъде?" се понесе мрънкане от всяка уста, принадлежаща на индивид с IQ 75. Човекът спря да се показва как реже лентички. 3 минути по-късно маймуните забравиха и се започна "Бойко Борисов не е направил нищо!" и т. н. Е, хайде, седнете си на гъзовете и помислете малко. Рязане на лентички ли искате по всяка медия или най-накрая ще започнете да си пиете Гинко-Билобата. Писна ми от неграмотни, лениви и морално инвалидизирани нещастници, които пълнят форумите с помия. Запомнете най-накрая нещо и ще спрат да ви го повтарят и да ви го пускат в карлтинки и на забавен каданс като на идиоти.

    Коментиран от #17, #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ХУ Ю

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Eistee":

    Е ТИ СИ ЧОВЕКА КОЙТО ИСКАМ ДА МИ ГО ЛАПКА ,НАВИТАК МИ ИЗГЛЕЖДАШ
  • 18 Е кой ги пише тези закони?

    3 0 Отговор
    И защо не е предвиден текст, който да защити обществото от подобни действия на министри, а? Айде сега се мъчете да го изкарате невинен!
    И защо другите виновни не са хванати? Следователно няма защо да го оплаквате, явно е показна акция, която да потуши недоволството от управлението.
  • 19 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    " АЗ СЪМ ПЕРНИШКО МОМЧЕНЦИ -ТРА -ЛА-ЛАЛА-ТРАЛАЛА ...ВЕЧЕ НЯМЯ ДЯ СЕ МИЯ -ТРАЛА -ЛАЛА-ТРА-ЛА-ЛА ... ЗЪБКИ НЯМА АЗ ДА МИЯ .ТРАЛА -ЛАЛА-ТРА-ЛАЛА ...МАМА САМО ЩЕ МЕ БИЕ -ТРАЛА -ЛАЛА -ТРАЛАЛА ... И ДА ИСКА ДА МЕ МИЕ - ТРАЛА -ЛАЛА-ТРАЛАЛА -ВЕЧЕ САМО ЩЕ МЕ БИЕ ...НИЕ НЯМАМЕ ............... !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 20 Альоша Гърневски

    2 3 Отговор
    Вината му е очевадеща, направо да заминава в панделата.
  • 21 тоя с катъра

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Eistee":

    Църви/ галено/, ние искаме крадците и престъпниците в затвора! А не бушоните!!!
  • 22 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    Това поведение си е по ПР технологията...Ама ,както и всичко внесено е побългарена!!!от свинки,калинки,чалгаджии и тук таме джендър за аромат....Пък и все още има ходили на УЧИЛИЩЕ едно време,когато си беше училище.
  • 23 Дедо Вангьо

    2 0 Отговор
    А бе тази авторка - Пополина някоя си, не знае ли ( ами да пита тогава) колко струва комисионната за една композиция боклук. А какво ще каже за безплатно апартанентче в Банско? Виж за морето не съм сигурен, защото имотеца е върху нова територия - бивша на МО. А сега пък на Каракачанов му се дръпна лайното. Сериозен проблем, защото неговото не е какво да е! Адио, Бочко! Стъпил си с двата крака на него! Сега българите очакват да направиш двоен аксел!