Last news in Fakti

16 Юли, 2012 11:52 2 254 3

Лазар Груев: Всички загубихме от решението на ВСС за уволнение на съдия Тодорова

  • лазар груев-
  • мирослава тодорова-
  • всс-
  • уволнение
Лазар Груев: Всички загубихме от решението на ВСС за уволнение на съдия Тодорова - 1
Снимка БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всички загубихме от решението на Висшя съдебен съвет за уволнението на съдия Мирослава Тодорова. Това каза председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев по време на извънредното  заседание на ВСС, съобщи БНР. Загуби България, защото сме в навечерието на важен доклад. Загубиха всички добросъвестни съдии, които се справят с увереността въпреки условията, загубиха гражданите, които се объркаха от това какво значи разумни срокове.

Лазар Груев изрази съжалението си, че този случай е отворил темата за натовареността на съдиите и припомни, че в продължение на 3 години във всеки свой доклад пред парламента е поставял въпроса и е обяснявал, че съдиите са на границата на нормалната работа.

Защо винаги реагираме, когато колата се обърне, попита риторично Груев.

Преди Груев следователят Пламен Стоилов, който е участвал в предложението Тодорова да бъде уволнена, категорично застана зад решението на Съвета. Той коментира и част от делата, заради които тя е наказана, като обясни, че за да не наруши закона, ще коментира дела, за които е видял информация в пресата. Той цитира тези дела с номера и каза, че ВСС е поставен под безпрецедентен натиск и че цялото общество трябва да знае, че решението е взето, за да защити онези български граждани, които са пострадали от престъпления, а извършителите на тези престъпления не са били наказани заради такива случаи като цитираните в дисциплинарното производство.

Междувременно стана ясно, че към този момент Мирослава Тодорова все още не е получила официално съобщение, че е уволнена, така че реално съдия Мирослава Тодорова се води на работа.

Целта на ВСС е да "домотивира" решението си като заклейми Тодорова, но ако го стори, ще наруши закона, предупреди юристът Георги Атанасов в предаването "Преди всички" на "Хоризонт".

Всякакви внушения от последните 2 дни, че става дума за акт на отказ от правосъдие, са неща, които стоят извън предложението и извън предмета на спор в това дисциплинарно производство. Абсолютно невъзможно е да бъде поставено на въпрос разглеждането на определени допълнителни данни във връзка с казуса. На 12 юли, постановявайки решението си, ВСС е приключил участието си по това дисциплинарно производство. Оттук нататък то се развива пред съда.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фатмака

    0 0 Отговор
    Ако не беше завела дело срещу Цецо крадецо,щях да си помисля,че заслужава уволнението,но в този случай просто всичко смърди,та чак вони на полицейщина.
  • 2 иван

    0 0 Отговор
    Не е вярно че всички са загубили. Аз лично спечелих вяра в съдебната система
  • 3 ОТНЕСЕН

    0 0 Отговор
    Не загубихме , просто спечелихме още малко демокрация , а той да си гледа подопечните , защото касират дела , а после който наддаде повече....Например т.н. съдия Белазелков