ФАКТИ.БГ

Срам ме е заради строителите на Белмекен-Сестримо

И какво ми казаха... Не могло “Стара планина”, най-много “Кирил и Методий” с огърлие

Публикувана: 21 Януари, 2020 10:00
46 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 17270
Срам ме е заради строителите на Белмекен-Сестримо
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 94 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Любка Качакова, фейсбук

Пролетта на 2009 беше много напрегната. Идваха избори и вероятността да останех в МОСВ след тях изглеждаше нищожна. Покрай битката за Места се срещах с всички доайени хидроинженери, които бяха вече много възрастни. Та тези хора, проектирали и построили “Белмекен-Сестримо” , ПАВЕЦ “Чаира” и всички ни язовири бяха живите легенди на българското хидроинженерство, за което пише във всички учебници по света.

И понеже те никога нищо не са искали от държавата, аз внесох доклад да бъдат наградени с орден “Стара планина” Инж.Куков - проектирал най-обсъждания днес “Белмекен”, проф. Патоков и още двама.

И какво ми казаха... Не могло “Стара планина”, най-много “Кирил и Методий” с огърлие. Добре викам- каквото ви се откъсне от сърцето- това им дайте. Само да им окажем тази толкова заслужена чест.

И мина докладът на Министерски съвет.

И изборите минаха.

И поне 10 пъти звънях в Президентството да питам кога ще им връчат ордените. И НЕ ! Не им ги връчиха. И Куков и Патоков си отидоха от този свят без това заслужено признание!

Срам ме е .. и се чувствам виновна. Може би трябваше с гръм и трясък да вляза някой ден на “Дондуков”..
Днес от техните язовири спасяваме Перник.
Дано поне някой някога кръсти на тяхно име една уличка.
Няма вече такива хора. Няма..

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 94 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Кр Русев
1 Отговор
Изгубихме една знаеща и можеща България. Днес не можем да оценим това което сме имали. Мисленето ли се промени какво стана? Сега да знаеш означава да имаш интернет.Сега да можеш да мислиш правилно не е вече важно.Трябва само да си сексоално и социално и политически праведен. Докъде ли ще ни доведе тази Бркотия ?

Оценка:
-5 +175

Обяснение
2 Отговор
Да даде Президента, 2002 до 2012 година, Георги Първанов

Оценка:
-3 +56

ядосан
3 Отговор
Поклон и Светла им Памет на тези достойни Българи - Куков и Патоков!!!

Оценка:
-1 +145

Анонимен
4 Отговор
"Хидроинженера" получава наградите

Оценка:
-0 +104

Впечтляващо
5 Отговор
Съоръжение е павец чаира. Само че се пропуска фактът, че 75% от средствата за изграждането му са от световната банка, а турбините и електрониката са производство на тошиба. Иначе и нашият принос е сериозен.

Коментиран от #10, #11, #29, #31


Оценка:
-53 +33

Българина
6 Отговор
По времето на соца България направи множество язовири, заводи, АЕЦ и т.н.Какво направиха "демократите" за тези 30 години, освен, че ни натрапиха ГЕЙпарадите?

Коментиран от #12, #24


Оценка:
-16 +183

Дядо ви Тошо
7 Отговор
Хехехе по мое време се строеше а не се крадеше.Имахме велики инженери и работеха за Родината си.И сега имаме инженери но ги изгонихте в чужбина.

Оценка:
-5 +114

Многознайко
8 Отговор
Всеки от големите язовири у нас е проектиран и строен след изключително задълбочени, даже уникални за времето си инженерно геоложки и хидрогеоложки изследвания. Сега в България няма потенциал за подобни изследвания. Т.е. голям язовир ще се построи, ако се използват старите проучвания, които са правени, но не са построени язовирни стени, или се направят нови изследвания от чужди компании. Геофондът на Енергопроект е практически унищожен или частично приватизиран. Жалко за безценната информация.

Оценка:
-1 +102

Азид
9 Отговор
Ако трябва да казваш една, единствена молитва, нека тя бъде : БЛАГОДАРЯ!!! за всеотдайната и честна работа на тези хора!!!! А тогавашният президент Първанов да си носи сам греховете.

Коментиран от #15


Оценка:
-1 +87

Знаещ
10 Отговор

До коментар #5 от "Впечтляващо":


Така е, но такива големи обекти не са по силите дори и на много по-развити в икономическо отношение държави. Каскадите Белмекен-Сестримо, Рила (Калин-Каменица-Пастра-Рила) с най-високоразположения язовир на Балканския полуостров -2394м и други са построени по ония времена... Сега, за 30 години, върховите постижения са 4 етажните МОЛове и май за друго не сещам. Ааа и т.наречените "магистрали".

Коментиран от #13, #44


Оценка:
-2 +132

антиЛибера
11 Отговор

До коментар #5 от "Впечтляващо":


До 1950 г. у нас са изработвани водни турбини с мощност до 10 КW. През 1954 г. произведохме турбина и генератор с мощност 700 КW. В 1960 г. изнесохме в Китай 30 турбогенераторни комплекта за ВЕЦ. Към 1980 г. вече работеха 30 ВЕЦ с 80 български турбогенератори с обща мощност 840 МW. Венец на турбостроенето ни са трите агрегата за ПАВЕЦ “ЧАИРА”, всеки с мощност 215 МW по чертежи на “Тошиба”, Япония.

Нашите енергетици проучваха, проектираха и строиха енергийни обекти за сложни геоложки, земетръсни и други условия в Ливан, Йордания, Кувейт, Сирия, Ирак, Алжир, Либия, Румъния, Чехословакия, Испания и др.
А това,"че75% от средствата за изграждането му са от световната банка" е невярно-ние бяхме в СИВ.

Оценка:
-4 +130

Госあ
12 Отговор

До коментар #6 от "Българина":


Да, интересен е фактът, че румънците направиха своята атомна централа по време на т.нар. преход. И привлякоха всички големи корпорации при тях. Докато в България процъфтя чалгата и търговията на дребно.

Оценка:
-2 +84

Дядо ви Тошо
13 Отговор

До коментар #10 от "Знаещ":


Сега ви докараха до положение че не за 30 а за 130 години не може да смените само тръбите на водопроводите.

Оценка:
-2 +80

ВЪЗРАСТЕН
14 Отговор
ТОЧНО ТОВА АЛЧНО ПЛЕМЕ ОТ КОМУНИСТИ ПОЛАКОМИЛИ СЕ ЗА ВЛАСТ И ПАРИ СВАЛИ ТОДОР ЖИВКОВ И УНИЩОЖИ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА !

Коментиран от #30


Оценка:
-9 +61

15
Този коментар е премахнат от модератор.
Ив Иванов
16 Отговор
Мили "всезнайковци" не знам дали знаете, но за да се случи вашата наша"демокрация" в САЩ до 93г. са работили 1263 института. С ята икономисти и психолози и т.н, проучващи източна европа и СССР, както ловците проучват дивеча и превръщането ви в консуматори на техните продукти. Основна грешка е разделението на "комонисти" и "демократи" все един кенеф е! Защо се превръщате в проводници на психологическа методика от арсенала на оранжавите революционери? Целта им е да се затрият БЪЛГАРИТЕ...

Оценка:
-4 +63

читател
17 Отговор
Имената им са Макс и Мориц в свободен превод.

Оценка:
-20 +4

18
Този коментар е премахнат от модератор.
СТЕНЛИ
19 Отговор
Греховете се изкупуват от децата ни...един ден нашите деца няма да ни простят сторените грешки...Ние вода газим,а те жадни ще бъдат...

Оценка:
-0 +45

Пико
20 Отговор
Това което бе построено през соца не могат сега само да го боядисат/класика ББ/,построените язовири да ги напълнят след като изсякоха горите.

Оценка:
-2 +39

Бачо Киро
21 Отговор
Ама как бе, преди 1989 било само диващина, нали нищо не било направено.... Да го боядисате не можете днес, не да го построите! Кокошарник не можете да сковете...

Оценка:
-1 +58

Чико
22 Отговор
Новина-След 50годишен износ на ток за Турция,вече внасяме и ток от Турция.Защо ,,свободните"медии мълчат за този факт.

Оценка:
-2 +68

Тая па що се учудва
23 Отговор
Че налитакива като нея заклеймиха, отрекоха и унищожиха построеното при социализма - БСП,сдс, НДсв,дпс и много други,атлантици,архивари, историци, политолози и пр.
Късно е за покаяние.Време е за въздаяние.

Оценка:
-2 +29

Баш Бащицата
24 Отговор

До коментар #6 от "Българина":


За 30 години демокрация скоро ще строим ли, ще откриваме ли ЕДИН /!!!/ нов язовир! Четох напоследък някъде..... Магистралите... Ами, сравнете Тракия и Хемус от Сф първите 60 км през какви терени минават, после вижте магистрала Тракия 60км между Чирпан и Нова Загора, после вижте и цялата Марица... Тези хора, които построиха съвременна България, която беше опоскана са не за медали, а са светци, на фона на пладнешките обирджии, които съсипаха и окрадоха всичко след тях. Тъжна история! Онези строили с душа и сърце за всички, включително децата и внуците си, тези гледат как да уредят да има за децата в чужбина, а тук не им пука какво ще става.... Да почиват в мир достойните строители на съвременна България - инж.Патоков и инж.Куков. а и другите знайни и незнайни специалисти, дали живота си за нас.

Оценка:
-0 +73

25
Този коментар е премахнат от модератор.
Защо
26 Отговор
не споменавате и яз."Бели Искър"?Как,кога и от кого е построен,и защо толкова години стената му не е ремонтирана?А рилския водопровод,тръгващ от него?А ако гениалният план за спасването на Перник скъса тая стена и цял Самоков бъде наводнен?

Оценка:
-1 +20

Бегайте кои къде му видат очи
27 Отговор
Не раждаите и не правете наченки на какъвто и бизнес тука

Оценка:
-10 +9

накратко
28 Отговор
Благодарение на т.н. „демокрация” и новите ни „приятели” сега сме в най голямата тотална катастрофа за цялата ни история като държава и с опасност да изчезнем като народ.

Оценка:
-1 +44

С извинение
29 Отговор

До коментар #5 от "Впечтляващо":


Тук изобщо не става дума за машини и съоръжения, които СА СМЕНЯЕМИ И НЯМА кой знае какво ЗНАЧЕНИЕ ТОЧНО КАКВИ СА. Говори се за хидроинженери, ама ти може би няма как да разбереш. А що се отнася до турбините, основни детайли до скоро се правеха в Плевен - "Вапцаров" и леярните в града. Дразнещо е, че непрестанно някой олигофрен се опитва да омаловажи постиженията на България в миналото и се опитва да представя, че сега сме голямата работа. Само дето не се сещам с какво точно?...

Оценка:
-0 +58

Последно
30 Отговор

До коментар #14 от "ВЪЗРАСТЕН":


Кой свали Живков и това добро ли е или не? Защото имаше различни мнения по въпросите, особено от "демократите".

Оценка:
-0 +21

Кумчо Вълчо
31 Отговор

До коментар #5 от "Впечтляващо":


А другите 25% ни ги отпусна Кристалина от МВФ.
Боже ,боже пази боже сляпо да прогледа.

Оценка:
-2 +19

Така каза Тодор Живков
32 Отговор

До коментар #18 от "Тираджия":


"Което Тодор Живков е направил, вие няма да можете да боядисате!" (Той говореше за себе си в трето лице). Но и той не е преценил точно. Не "няма да можете да боядисате", днешна България не може дори да произведе необходимата боя, самото боядисване си е допълнителна работа. И още по-точно - съвременна България дори не може да изчисли, колко боя трябва да произведе за целта. Пък и не знае, от какво да я направи.

Оценка:
-1 +37

одъртял комсомолец
33 Отговор
Преди няколко години, когато синът ми беше кандидат-студент се оказа, че във УАСГ за специалностите от Хидротехническия факултет е въведена нулева година. Липсвали кандидати. Нямам представа какво е положението в момента, но допускам, че не е много по- различно. Появиха се частни строителни ВУЗ-ве, но и те предлагат специалности съобразно търсенето. Демек хидроинженерство липсва. В интерес на истината трябва да кажа също, че голяма част от моите колеги от хидро факултета всъщност никога не са работили по специалността. Ние завършихме горе долу в началото на демокрацията. По онова време Желю Желев тръгна да раздава справедливост, чрез реституция, при което стотици язовири на бившите ТКЗС-та отидоха в преразход, оставени да съществуват на самотек, поне докато не залеят поредното селище,на поливното земеделие беше сложено черта, а пък доброто водоснабдяване се оказа вредно за бизнеса с ужким минерална вода. Пък и за какво ли да се инвестира във водоснабдяване след като и без друго сме на изчезване.

Оценка:
-2 +39

9689
34 Отговор
Щом си толкова срамежлива не се ли срамуваш,че крадеше .......

Оценка:
-6 +0

гост
35 Отговор
През март 1989 година се стига до официален фалит на правителството по вътрешния дълг,Дълговата криза достига своята кулминация през март 1990 година, когато България прекратява плащанията по външния си дълг.Добре де строили ,правели неща дето сега не можем да боядисаме и ето до къде са я докарали.След това се пребоядисаха,те това го могат и сега оплювате демокрацията ,която никога не се е случвала в България.

Коментиран от #39, #42


Оценка:
-27 +8

Овчар Овчаров
36 Отговор
Скъпи българи.Така стана защото държавата я управляват най-честите овчери и калпазани с хулигани от улицата...

Оценка:
-1 +16

дон Чичо
37 Отговор
45 години стигат! Времето е наше! Кой не скача е червен! Който скача ...ели гладен...ели жаден... ели в чужбина арбайтер ай ся бирайте говеда

Оценка:
-1 +4

танас
38 Отговор
Тази Качакова не е ли от крадливото племе на царя? Помним я как се облажи с някакви заменки и къщи за гости, помним какъв спец беше и тя - тип "калинка". По-доре да си мълчи и да се радва, че имаме нераотеща прокуратура.

Оценка:
-0 +4

МВФ не искаше да рефинансира с 300 млн
39 Отговор

До коментар #35 от "гост":


Долара стария смешен дьлг/ в сравнение със сегашните мноооого милиарди/ .за да изнуди политиците да започнат масовата приватизация/ унищожение/ на Сичко направено до тогава.само ще спомена че имахме Милиони глави дял
Всякакъв добитък .Самоизхранваме се и нямахме дульри за банани и портокали.Сега има банани Бол ама Сичко друго е Унищожено.....

Оценка:
-2 +11

темелко
40 Отговор
Съгласен съм с болшинството коментари.Оценяваме това което сме имали когато го загубим.

Оценка:
-0 +5

Гошо
41 Отговор
По-лошото е, че няма и да има такива хора т. е. основният проблем е, че няма кой да поддържа това което е изградено!

Оценка:
-0 +1

Банкер
42 Отговор

До коментар #35 от "гост":


Това което си писал е официалната и невярна информация за спирането на плащанията по външния дълг.
Но какво направи предателя Луканов?- Спазваше инструкциите получени от запада...
Тогава в началото на прехода към небитието ,колко хора знаеха ,че Луканов разрешава и забранява изявите на "младата" ни опозиция.Никой не знаеше за "кръглата" маса в сянка.Но доста по -рано той вече знаеше и се готвеше за раздържавяването по метода Ран-Ът .
Когато (1990) българската делегация е във Франкфурт в централата на Дойче банк, за да търси кредити разбира, че България обявява мораториум и няма да си плаща дълга си. Това беше огромна изненада, после става ясно, че решението е еднолично на Луканов. Обявяването на мораториума на практика спря дейността на търговските банки и срина икономиката. Защото и Лондонският, и Парижкият клуб след това спряха да дават пари. Тогава започна инфлацията, качването на цените, раздаването на продукти срещу купони и черните дни за България.
Остава ни да се гордеем с прехода и да псуваме даже и за неща, които не са правили върлите комунисти до прехода или преврата ,наречен мирна революция.Прехода бе предназначен за тотален грабеж и разруха, и без мораториума на Луканов той нямаше да се случи.

Коментиран от #46


Оценка:
-0 +9

незнайко
43 Отговор
КАК ДА ИМА ??? НАЛИ ИМА КОМПЮТРИ !!! ТЕ ЩЕ РАБОТЯТ ВМЕСТО ТАКИВА ЛИЧНОСТИ !!! После оправданието ще е " ТЯ ПРОГРАМАТА ГО ПРАВИ " !!!

Оценка:
-0 +1

заз
44 Отговор

До коментар #10 от "Знаещ":


Правят се неща , но много по-малки като обем , но все още има кадърни хора макар и доста малко де...

Оценка:
-0 +1

popo
45 Отговор
Тази проста жена не разбрали , че няма уважение към никого и това дето е построено по времето на Живков искат да го унищожат.

Оценка:
-0 +0

ТОЧКАТА
46 Отговор

До коментар #42 от "Банкер":


бе ЗВЪРТАШ!!!луанов ПЪРВО ПОЛУЧИ ,, ПЛАЪТ Ран/Ът,,....И ХОРАТА ОТ КОРПОРАЦИЯТА СЪВЕСТНО!!!!бяха описали действия и ПОСЛЕДСТВИЯ!!!!!!!И Луканов се УПЛАШИ И ДРЪПНА НАЗАД!!!Той ВЯРВАШЕ В СИЛАТА НА НАРОДА!!!...Че ще го ОБЕСИ!!!!...ОБАЧЕ,народът беше ДРУГ...а Американците...ПОДОЗИРАХА ТОВА,пък и не им пукаше...ТЕ НИКОГА НЕ !!!!са искали НАРОДЪТ!!!!да е с тях!!!!!!НЕ им пука за тъпия народ!!!!ТЕ ИСКАТ БИЗНЕС!!!!И ...ПРАВИЛНИТЕ ХОРА!!!!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Ивайло Московски
Транспортният министър Ивайло Московски с коментар за мерките срещу джигитите
Длъжни сме да спрем войната по пътищата. Битката е комплексна и изисква сериозен ангажимент от няколко държавни институции"

Още бисери