7 Февруари, 2020 19:08 3 802 24

За американския хумор, Помпео и Кърк Дъглас

  • майк помпео-
  • кърк дъглас-
  • американци
За американския хумор, Помпео и Кърк Дъглас - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Досега мислех, че само американското кафе не става за пиене, но сега за пореден път се убедих, че американският хумор също не го бива. Случвало ми се е да разказвам вицове пред смесена компания от европейци и американци. Накрая, когато европейците се превиват от смях, американците изобщо не разбират, че вицът е приключил. Историите разказвани от американци, също не разсмиват никога. За сметка на това, когато разказвачът се напъне повече от колкото трябва, той самият става за смях, повече от съдържанието на разказа му. Точно това се случи с американския държавен секретар Майк Помпео. Въпреки тежестта на американския политик - със световен авторитет, оповестяването на мярката за борба с "българската корупция", от страна на Държавния департамент на САЩ, звучи като нескопосан виц. Когато цялото изтъняло от корупцията на властта българско общество с последни сили наостри сетивата си, Помпео показа някаква магистратска мишка. "Черният печат" на САЩ се стовари с гръм върху цялото "мише семейство" и развесели немалко посърнали български пенсионери.

Точно този момент избра "Последният Мохикан" на Холивуд - Кърк Дъглас, за да напусне Белия свят, на 103-годишна възраст. Той е един от дългата редица потомци на руски емигранти, между които Натали Вууд, Чарлз Бронсон, Юл Бринер и много други. Дъглас, освен блестящата си кариера на актьор и продуцент, е пример на човек, за когото човешкото достойнство е над всичко. В разгара на Маккартизма, период през който десетки кинодейци са в "Черния списък" за антиамериканска дейност в полза на СССР, Кърк Дъглас възлага на Долтън Тръмбо сценария на филма "Спартак". Тръмбо е анатемосан като "комунист", току що излязъл от затвора и се укрива от властите, пътувайки между САЩ и Мексико. "Спартак" се появява по екраните през 1960 година и се превръща в световен успех.
Майк Помпео със сигурност го е видял, но едва ли е разбрал посланието на сценария. Чрез него Тръмбо и Дъглас увековечават победата на угнетените, лишени от права - роби, над самозабравилите се - владетели.

Автор: Божидар Чеков


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Червена кокошка

    4 46 Отговор
    Аз съм червената кокошка
  • 2 Петко Славейков

    75 5 Отговор
    Добра статия! Тъжно, но вярно...

    Коментиран от #13

  • 3 Уйчо

    71 4 Отговор
    Браво , на автора ,точно в десятката.
  • 4 Факт

    62 3 Отговор
    Америте са пълни смешници и без да разказват вицове!
  • 5 Госあ

    57 4 Отговор
    В краварите няма нищо интересно. Наглост и простотия. Отново добър коментар на Чеков

    Коментиран от #9

  • 6 боцмана

    53 3 Отговор
    Такива са си , жалка нация на няма и два и половина века. Нация изградена от боклука на Европа. Нация която по време на втората световна война и гонитбата на евреите е издавала визи за държавата си по списъци в които са влизали известни художници , творци и светила в науката и са оставяли на прага на посолствата им в Европа да арестуват и малтретират обикновените хора. Държава в която в отделни щати робството и смъртното наказание е официално , парадират за демокрация и са тръгнали да оправят света. Това са хора на бялото и черното , при тях нюанси няма , как искате да разбират от хумор. Ако изпитваха и чувство на срам , до сега трябваше да потънат в земята от простотиите на президента си. Но най лошото е , че има получовеци , държавници които им се възхищават и слугуват.

    Коментиран от #8, #24

  • 7 ПОМПИ ще се освободим от ВАС.

    38 4 Отговор
    ГЕРБ, СДС, ДПС, ВМРО, Атака, ВОЛЯ, ОП напуснете властта. Тези партии без връщане властта. България на Българите и народът на България, без значение на етносът им. Тези партии вън от властта с еднопосочен билет. Ние БЪЛГАРИТЕ ВИ прощаваме, но вън от Властта СЕГА и ЗАВИНАГИ. Всички да протестираме, като баба СТОЙНА, велика БЪЛГАРКА. ДА СПРЕМ НАМЕСАТА НА САЩ ВЪВ ВЪТРЕШНАТА И ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРИЯ.
  • 8 бай Шиле

    38 1 Отговор

    До коментар #6 от "боцмана":

    Боцмане,споделям същото.Но не употребявай "нация".Американците не са нация.Нация е съвсем друго нещо.
  • 9 бай Шиле

    27 5 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Нищо подобно.САЩ са родината на напредничави неща в почти всички сфери.Друг е въпросът,че от 2СВ насам се стремят да превземат цял свят.Това рано или късно ще доведе до 3-та световна война:всички срещу САЩ.Лошото е,че ще останат живи само пингвините на южния полюс и то с по осем крака.

    Коментиран от #10, #11, #14

  • 10 Госあ

    43 1 Отговор

    До коментар #9 от "бай Шиле":

    След втората световна война, от обикновен обор,краварите се превръщат в напреднала територия заради плячката си от Европа и Азия. Това време отмина обаче и сега се опитват да направят трета световна война, в която отново като лешояди да накацат накрая.
  • 11 Госあ

    37 2 Отговор

    До коментар #9 от "бай Шиле":

    От атомната бомба до търсачката Гугъл,нищо не е американско. Дори хамбургера
  • 12 Алфа Ромео

    32 3 Отговор
    Поклон пред Кърк Дъглас, голям мъж с чест, достойнство и чувство за справедливост!
  • 13 goni

    21 0 Отговор

    До коментар #2 от "Петко Славейков":

    Така е! Тъжното е вярно,а вярното е тъжно!
  • 14 goni

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "бай Шиле":

    Няма да има последна война! Всички войни ще са предпоследни!
  • 15 Оффф

    7 34 Отговор
    А робите на комунизма са най-зле.Работеха по бригади за без пари,живееха заградени като добитък с телени мрежи и се радваха на вегетацията си,а в същото време комсомола получаваше жилища и автомобили за подарък.Тъпа и манипулативна статия,а овцете се радват.Даже не споменават,че истинския Спартак е бил тракиец,а не потомък на руснак.Роби недоразвити

    Коментиран от #17

  • 16 неамериканец

    5 17 Отговор
    Може би този, който разказва вицовете на американците е трябвало да им ги разкаже на английски.
  • 17 Бай хой

    16 3 Отговор

    До коментар #15 от "Оффф":

    Сънува ли го, от Козяк ли ти го казаха или звездите ти го говорят? Я марш обратно в стаята на леглото си!

    Коментиран от #18, #19, #21

  • 18 Оффф

    4 9 Отговор

    До коментар #17 от "Бай хой":

    Кое бе примат?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Шалом алейхем

    19 0 Отговор
    И Кърк Дъглас и Чарлз Бронсън и Юл Бринър .....са "руски" емигранти от еврейски произход.

    Коментиран от #22

  • 21 Що триете че Спартак е тракиец

    12 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бай хой":

    Спартак е тракиец,[2][3][4] произхождащ най-вероятно от племето меди[5][6][7][8] (населявало средното поречие на река Стримон), но е възможно също да е бил член на племето беси (обитавало териториите от Мизия до Родопите) или на племето гети (разположено по двата бряга на Долен Дунав).[8] Смята се, че Спартак е бил войник от тракийска помощна войска, сражавала се на страната на римляните,[9] или е бил пленен по времето на наказателен поход на Сула през зимата на 86 – 85 г. пр.н.е. срещу медите.
  • 22 А всъщност

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Шалом алейхем":

    Евреи са палестинците,а самозваните евреи са хазари от Стара Велика България.Хазари пък,както и татари никога не е имало,това са измислени по ятия.И какво излиза...който има глава да мисли.
  • 23 Всъщност

    7 2 Отговор
    И какво излиза,че автора си ги смуче от пръстите тия статиики.В продължение на три столетия хазарите доминират в обширните области от степите на Волга и Дон до източен Крим и северен Кавказ.[4]

    От VIII век хазарските владетели и значителна част от аристокрацията приемат юдаизма, но многоетническото население на страната изглежда изповядва различни религии - езичество, тенгризъм, юдаизъм, християнство, ислям.[5]
  • 24 Тотю

    1 4 Отговор

    До коментар #6 от "боцмана":

    Президентът им е ОК.