Last news in Fakti

10 Февруари, 2020 16:03 7 390 18

Така в Япония са се отнасяли с германските военнопленници

  • япония-
  • военнопленници-
  • първа световна война

Много съвременници дори не знаят, че Германия и Япония са воювали. Преди 100 години Япония освобождава последните германски военнопленници от Първата световна война. Как са се отнасяли с тях японците?

Така в Япония са се отнасяли с германските военнопленници - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато Австро-Унгария и Германската империя започват Първата световна война през лятото на 1914 година, надали някой си е представял, че скоро хиляди техни сънародници ще се окажат в японски плен. Причината: войната се оказва подходящ повод за Великобритания да разшири позициите си в Тихия океан и да поеме контрола над германската колония Циндао. Британският съюзник Япония настоява германците там да се разоръжат. Когато те отказват, японските военни тръгват към града. Същото се случва и с контролираните от Германия Маршалови и Мариански острови.

„Историята на войните често представлява поредица от омраза и отмъщение", казва Масаюки Хоши пред ДВ. Той работи за общината в град Нарашино, който се намира в залива на Токио. Хоши от години се занимава с историята на германските военнопленници. „Прекъсването на тази поредица и деленето на една и съща земя, ни кара да превърнем омразата в приятелство. Смятам, че германските войници в Нарашино са разбрали това". В един свят, в който все още се водят войни, е важно подобни истории да се предават на поколенията. Това важи и днес – 100 години след освобождаването на последните германски военнопленници в Нарашино.

Първият от общо 12 лагери за военнопленници е отворен през 1915 година. Войници от завладените тихоокеански острови са отведени там, както и екипажът на австрийския военноморски крайцер "Кралица Елизабет". Когато е бил най-пълен, според Хоши, в лагера е имало 4 700 задържани и 1 000 надзиратели.

Хляб, наденички и музика

Обстановката в него обаче е била спокойна. „Въпреки че лагерът е бил опасан от бодлива тел, обитателите му са можели спокойно да излизат навън", разказва Хоши. „Една домакиня, която живее в съседство, си спомня мелодиите на песните, които задържаните пеели. Децата от Нарашино, които идвали в лагера, получавали лимонада от германските войници, дори са били забавлявани с пантомима".

„Задържаните са произвеждали собствен хляб, наденички и сладки – неща, които японското население дотогава рядко е виждало", допълва Хоши. „А музиката от лагерния оркестър се е чувала в целия град. Човек може да каже, че задържаните неволно са играли ролята на посланици на мира".

Официални документи от това време показват, че за затворниците са били организирани както курсове по счетоводство и електротехника, така и по японски и френски език. Те също така те са можели да участват в лагерния оркестър и да играят футбол, тенис и хокей.

Трийсет военнопленници загиват в лагера, 25 от тях от испанския грип, който се разпространява епидемично в света през 1918 и 1919 година. Всички те са погребани с почести във военното гробище в Нарашино. И до днес в тяхна памет се водят богослужения в началото на ноември. Те се провеждат от германо-японската организация Чиба. Представители на германското посолство в Токио също вземат участие.

Краят на войната означава и край на пленничеството

Когато в Европа войната приключва през ноември 1918 година с капитулацията на Германия, започва организирането на връщането на военнопленниците в тяхната родина. Докато първата група замине обаче минава още цяла година. Последните пленници се натоварват на корабите за Германия в края на 1920 година.

Някои задържани толкова се влюбват в Япония, че избират да останат там. Едни стават преподаватели в университети, други отварят будки за вурстове. „Техният успех е излекувал напълно раната, която войната отваря между Япония и Германия", казва Хоши. „Повечето граждани на Нарашино и повечето японци не знаят, че Германия и Япония са воювали преди 100 години. Важно е да си спомняме."


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русороб

    43 33 Отговор
    Къде са те и къде е другаря с каскета Сталин, избил и подложил на глад собственото си население.

    Коментиран от #2, #5, #6, #7, #8, #9, #10, #11

  • 2 Гео Милев

    38 35 Отговор

    До коментар #1 от "Русороб":

    60години русофобите морихте българския народ от глад от 1877-1944г!
  • 3 Въпросче

    24 3 Отговор
    А защо не е било така с американските военнопленници по време на ВСВ ?
  • 4 ДДРОнег

    22 6 Отговор
    То като гледам и снимките, и като чета как са се отнасяли, и на мен ми се иска да съм военопленник в Япония :):):)
    Каква ли е всъщност истината ?!
  • 5 да ти го накича на ухото

    18 7 Отговор

    До коментар #1 от "Русороб":

    На 3 декември 1917 година се провела специална конференция с участието на САЩ, Англия, Франция и съюзните им страни, на която било прието решение за разграничаване на зоните на интереси на териториите на бившата Руска империя. Като зона на влияние на Англия били определени Кавказ и южноруските области, на Франция — Украйна и Крим. Американците щели да вземат Сибир, а японците искали да получат част от Далечния изток.
  • 6 тъп ли си или прост

    25 9 Отговор

    До коментар #1 от "Русороб":

    На 1 август 1918 година английските войски дебаркирали във Владивосток. Пак там през август пристигнали американците. Пак през август американци, англичани и французи превзели Архангелск. Интервентите обявили военно положение, въвели военнополеви съдилища, за времето на окупацията те изнесли 2686 хиляди пуда различни товари на обща сума над 950 милиона златни рубли. Плячка на интервентите станал целият военен, търговски и риболовен флот на Севера. Американските войски изпълнявали наказателни функции. Над 50 хиляди съветски граждани (повече от 10 % от цялото подконтролно население) били хвърлени в затворите на Архангелск, Мурманск, Печенга, Йоканга. Само в Архангелския губернски затвор били разстреляни 8 хиляди души, 1020 са умрели от глад, студ и епидемии.
  • 7 как си с условните рефлекси

    21 6 Отговор

    До коментар #1 от "Русороб":

    В Приморието американците са вършили удивителни по своята безчовечност действие, а остров Руски, където тези дни се провежда срещата на върха на АТИС, станал концентрационен лагер, където докарвали пленници. Имало и други лагери на смъртта, където американците унищожавали местното население, но лагерът, създаден на остров Руски, просъществувал по-дълго от другите – до октомври 1922 г. Изтощените в лагера хора давили до острова, поединично и заедно на цели баржи, като връзвали ръцете им с бодлива тел.

    Има свидетелства, че вече след завършване на интервенцията, един от водолазите, работейки на потопените обекти край остров Руски, се натъкнал на една от тези баржи, в която „стояли, като живи, вързани хора“. Шокиран от видяното, водолазът полудял.
  • 8 колко грама мозък имаш

    19 6 Отговор

    До коментар #1 от "Русороб":

    А и самият генерал Гревс, командващ американския експедиционен корпус, по-късно признал: „от тези райони, където се намираха американските войски, ние получавахме съобщения за убийства и изтезания на мъже, жени, деца…“

    Не по-малко откровен в своите спомени е и полковникът от сухопътните войски на САЩ Мороу, който се оплаква, че горките му войници … „не можели да заспят, ако не са убили някого през този ден (…) Когато нашите войници вземаха в плен руснаци, те ги караха на гара Андрияновка, където вагоните се разтоварваха, пленниците бяха довеждани до огромни ями, край които ги разстрелваха с картечници“. „Най-забележителният“ за полковник Мороу бил денят, „когато били разстреляни 1600 души, докарани с 53 вагона“.
  • 9 Хи их хи

    14 6 Отговор

    До коментар #1 от "Русороб":

    Козяшки птеродактил!
  • 10 можеш ли да четеш

    18 5 Отговор

    До коментар #1 от "Русороб":

    Разбира се, американците не са били самотни при тези зверства. Японските интервенти не са им отстъпвали ни най-малко. Така например през януари 1919 г. войниците от Страната на изгряващото слънце изгорили напълно село Сохатино, а през февруари — село Ивановка. Ето как свидетелства за това репортерът Ямаути от японския вестник „Урадзио нипо“: „Обкръжихме село Ивановка. 60-70 къщи, от които се състоеше то, бяха напълно изгорени, а неговите жители, включително жените и децата (всичко 300 души) бяха заловени. Някои се опитаха да се скрият в къщите си. И тогава тези къщи се подпалваха заедно с намиращите се тях хора“.

    Само през първите дни на април 1920 г., когато японците внезапно нарушиха договореността за примирие, те унищожиха във Владивосток, Спаск, Николск-Усурийск и околните селища около 7 хиляди души.
  • 11 голяма грешка на руснаците е

    24 6 Отговор

    До коментар #1 от "Русороб":

    намесата на Русия в гражданската война между Севера и Юга в САЩ, която е станала няколко десетилетия преди началото на гражданската война в Русия. Тогава руската държава е била на върха на своето могъщество и императорът Александър II изпратил към бреговете на Америка две ескадри, обозначавайки руското присъствие и в Тихия, и в Атлантическия океан, при което замисълът бил не руските военни да вземат участие в боевете, а само тяхното присъствие да охлади англичаните, които възнамерявали да влязат във войната против Линкълн (на страната на робовладелските щати, разбира се).

    Така или иначе, по време на знаковата война между Севера и Юга, Русия много ясно очертала своята позиция, резултат от която станало запазването на териториалната цялост на САЩ и сравнително бързото прекратяване на бойните действия. Ще отбележим, че руските военни не са убили нито един човек, нито един не са осакатили.

    Коментиран от #13, #14, #15, #16, #17

  • 12 Balgarin

    4 12 Отговор
    Putin e izbil povece Sega ruskite se hranyat s koreni I borovo shosharki.zari glad I razkosjna mizeria
  • 13 Бесен Язовец

    13 10 Отговор

    До коментар #11 от "голяма грешка на руснаците е":

    Какво общо имат твоите съчиненения с коментара на Русороба ? Човека ти говори за зверствата на Сталин над собственото си население, а ти му пееш за американците. Каквото и да са правили американците, това оправдава ли зверствата на Сталин ?
  • 14 Бесен Язовец

    11 5 Отговор

    До коментар #11 от "голяма грешка на руснаците е":

    Пращали са им храна и оръжие руснаците на неблагодарните амеро по време на гражданската!
  • 15 ТОЧКАТА

    7 6 Отговор

    До коментар #11 от "голяма грешка на руснаците е":

    Прав си !!!Днешна Америка е РУСКИ ПРОДУКТ!!!!!За съжаление !!!А всъщност...ПО ОНОВА ВРЕМЕ Е БИЛА СИМВОЛЪТ!!!!НАДЕЖДАТА!!!!ЗА НОВАТА ЕПОХА!!!!Битката завършва НЕ НА БОЙНОТО ПОЛЕ!!!а ПРИ ,,ПРЕВЗЕМАНЕТО НА Д О Л А Р А.!!! о олигарсите!!!!
  • 16 Бай хой

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "голяма грешка на руснаците е":

    Ескадрили ескадри, каква стана тя. По това време ескадрилите са били с балони навярно.
  • 17 Йонко - понко

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "голяма грешка на руснаците е":

    По време на ВСВ , американците не дават ли рамо на съветите за да дръпнат технологично и да превъоръжат, армията си въпреки идеологическите си различия.
  • 18 методиките на менгеле

    2 0 Отговор
    са плагиат от "научните опити" , които са правили японците ( след цусима и в 20-години) с руските военнопленници в секретните "лаборатории" : ефектът от еднообразна храна ( 3 месеца) , химическа интервенция в организма , внасяне на зарази и експерименти по лекуване с химия , рязане на органи (ръце,крака,) и опити за присаждане на друг човек . нямат край научните им стремежи . А сега си искат Курилските острова , за бази на уса . още не са подписали мир. договор с москва . А иначе като хора са добрички и наивнички и работливи и честни и ...... Само дето са ДИВИ и ЖЕСТОКИ азиати - ама нищо !