Last news in Fakti

24 Февруари, 2020 10:00 3 228 28

Ел Гринго де Лос Балканес

Испания не е Дубай и чорапа, който следователите започнаха да разплитат ще бъде разплетен до край. Бездействието на българската прокуратура по въпроса не помага с нищо за намиране на истината

Ел Гринго де Лос Балканес - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Божидар Чеков във „Фейсбук“

Далеч е времето когато ЦСКА вдъхваше страхопочитание в Барселона. Когато българският футбол беше равностоен на испанския и „българин“ звучеше гордо в столицата на Каталуния. Головете на Христо Стоичков още не са забравени, но поводите за гордост обаче изчезнаха.

На тяхно място криминалните рубрики се изпъстриха с български имена замесени в трафик на проститутки, наркотици и нелегално производство на цигари. Тези дни Георги Семерджиев-Шопа, Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха избутани от страниците с криминални произшествия от името на Бойко Борисов. Българският министър председател е заподозрян в пране на пари.

Във всички демократични страни има закон наречен „Лошо придобита собственост, чрез отклонение на държавни средства.“ Конкретно казано – корупция.

При действаща съдебна система е достатъчно да се подаде жалба със съответните доказателства и данъчната полиция слага начало на разследването. От доста време в България имаше сигнали за „Къщата в Барселона“. Заради един телефонен разговор по този повод, съдийката Владимира Янева и магистратката Румяна Ченалова бяха грубо санкционирани от началниците си. С изпадането им в немилост, темата вместо да заглъхне, раздразни любопитството и продължи да се обсъжда в кафенетата около Съдебната палата, с още по-голяма сила.

За да има разследване, жалбата трябваше да бъде подадена там където са веществените доказателства за придобиване на частна собственост с държавни пари. Именно това направи българската неправителствена организация БОЕЦ през март 2019 година. Само за 12 месеца каталунската полиция направи „скенер“ на имотното състояние и дейността на бившата българска манекенка.

През 2012 година Борислава Йовчева основава фирмата „Numin Invest », чиято дейност е търговия с недвижими имоти. Капиталът е скромен – 1500 евро. Предприемчивата жена намира сили, в едно и също време да ръководи фирма и да стане майка.

Детето е с баща от неизвестен произход. Случва се. Самият баща на Борислава, електротехникът – Георги Йовчев от Сандански влага 1500 евра, за да подкрепи начинанието. До тук няма нищо лошо, нито подозрително. В чужбина е пълно с предприемчиви млади българки, които лансират фирми за козметика, други отварят фризьорски салони, трети работят като сервитьорки и продавачки. Малко са бащите, които ги придружават, но има и такива.

В нашия случай бащинското рамо изиграва ролята на трамплин за нови предприемачески реализации, докато майката готви и чисти в къщи. Борислава Йовчева наема без да ѝ мигне окото 140 кв.м. на търговската улица „Пасео де Грасиа“, където лансира магазин за мода. Манекен да продава дрехи е нещо като краставичар да продава краставици. Уверени в собствената си звезда, получили 5 милиона евра от изневиделица през 2013 година, баща и дъщеря купуват обширна многоетажна сграда в квартала "Есплугес", с басейн и стаи за гости.

Оттук семейство Йовчеви напускат емигрантското ежедневие и се качват в облака на благодентствието за което не са се потили много. Замогването им става само една година след започване на дейността на двете фирми. От чисто счетоводна гледна точка, те са губещи.

А милионите идващи от Кипър са много пари, дори и за дипломирани красавици завършили престижни университети. Какъв е източника на тази щедрост е въпрос с бъдеще. Още повече, че след добиването на тази собственост финансовият поток към двете фирми не спира. В капитала на „Numin Invest” влизат нови акционери Александър Чаушев и съпругата му с 2 милиона и 900 хиляди евра.

Тази инвестиция изобщо не съответства на развитието на фирмата и обяснението, че по този начин съпрузите Чаушеви вземат ръководна роля не е убедително. Нещо подобно се случва и с „ЕММА“. Там Борислава се весва само от време на време. Хвърля по едно око към продавачките и изчезва. Активността на продажбите е повече от скромна. Въпреки това през 2015 година от Кипър прииждат нови 3 милиона евра, които остават също без обяснение. Един от донорите е кипърецът Никос Михайлидис, който по професия е безработен.

Други трима дарители са от най-близкото обкръжение на Бойко Борисов. Това са: Иван Създов – собственик на Тенис клуб в Банкя. Радослав Иванов – братовчед на Бойко и Йордан Христов – управител на Спортни имоти Приморско и директор на бойковата "Ипон". Всички те са получили призовки от испанските следователи. Междувременно магазина за мода на ул.“Пасео де Грасиа“ обяви фалит и спусна кепенци. Къщата в квартала „Есплугес“ също се е изпразнила от обитателите си. Бягството в никакъв случай не вещае „презумция за невинност“.

Испания не е Дубай и чорапа, който следователите започнаха да разплитат ще бъде разплетен до край. Бездействието на българската прокуратура по въпроса не помага с нищо за намиране на истината.

Паричните преводи от София към Никозия са оставили следи в архивите на банките от които са тръгнали. Вместо да призове към съдействие на испанското разследване Екатерина Захариева, без да си дава сметка, „че вместо да изпише вежди – вади очи“, заяви, че подозренията към Бойко Борисов са фалшиви?! Наличието на руски граждани в мрежата опъната от София до Кипър доказвала злонамерената руска намеса. Испанската полиция не се интересува от паспортите на участниците в сериала „Къщата в Барселона“. Търси се произходът на парите и тяхното предназначение. Призованите за разпит, няма да се отърват от белезници само с „не знам“. Вместо Захариева да кърши ръце пред журналистите, тя не бива да пречи на Иван Гешев да си върши работата. За да спука балона от подозрения, прокурорът ще трябва да остави Деси Радева на мира и отлети час по-скоро към Испания. Пробойните в хазната са зейнали застрашително и не са цените на тока и водата, които ще ги запълнят. Освен това, българското общество иска да разбере час по-скоро дали прокурорът е къртица или плъх маскиран на къртица.

Чуват се гласове за ДНК проба на дъщерята на Борислава. Категорично не! При всички положения, детето трябва да остане извън съдебната анкета. Настрана от мръсотията. Достатъчно е, че цял живот ще носи името на фалиралата фирма за дрехи от Барселона.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 30 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    40 3 Отговор
    Детето може да не е виновно, но майка му е!
    Щом трябва и ДНК тест да направят, тогава истината ще излезе наяве!

    Коментиран от #8, #10

  • 2 Братовчеда

    28 3 Отговор
    Ех, братчет нали говорихме да пишеш всичко на мен, а ти не и не. Абе нали съм ти "двойник". Утре ще кажеш в съда - Аз съм невинен, той братчеда ги върши едни, абе оправяйте се с него...

    Коментиран от #13

  • 3 А....

    37 3 Отговор
    Да видим сега колко е "независим" главният прокурор ?! Или ще бъде изпратен със ЗАПОВЕД да бъде глашатай и да ни обяснява колко "чист" е премиерът, като "сълза"...!!!

    Коментиран от #11

  • 4 луд умора няма

    5 36 Отговор
    Бреййй ! Ама на някои хора не им омръзва ,а ?! Дали пък не е заради едни рубли (а не ,не са рубли - нашите помияри си предпочитат заплащането в евро) ,дето се сипят (щедро-щедро) и от Москва ,и от Белград и (по нов момент) от ОАЕ ??? Досада !
  • 5 ФАКТИ

    3 28 Отговор
    Стига помия ,дайте факти !
  • 6 кауза пердута

    6 27 Отговор
    Бе че Радевчето е тъпо парче ,знаем ,че Льони боата е гад ,също знаем ,че тубата олигархчета дето са в пандиза и зад граница имат още яко кеш и това знаем ,че всички тези искат кръв ,ясно е ,ама ми е чудно ,руснаците толкова ли са отчаяни ,та са се хванали с тях да свалят ББ?

    Коментиран от #23

  • 7 Паси Пидала

    35 4 Отговор
    Ама я вижте от сутринта по всички телевиэии как са поканили само эащитниците на Батман от Баканите.
  • 8 оня с коня

    6 30 Отговор

    До коментар #1 от "Някой си":

    И КАК ти хрумна Идеята че Майката на детето е Виновна- арестувана ли е,Осъдена ли е и има ли Решение на Съда?И понеже Решаваш че "Щом трябва и на детето ще се направи Тест ДНК",КОЙ ще реши ДАЛИ ТРЯБВА ИЛИ НЕ ТРЯБВА- такива като тебе ли?Или драскачи като Чеков с Откровени ПОЛИТИЧЕСКИ пристрастия?И е крайно време "некои хора" да осъзнаят че КОЛКОТО ПОВЕЧЕ хвърлят Чернилка върху Премиера,той ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ПОБЕЛЯВА!

    Коментиран от #12, #14, #18

  • 9 гнус

    4 27 Отговор
    Еххх ,какво кирливо сайтче е Факти ! Дано , барем да си получават рублите редовно.

    Коментиран от #15

  • 10 Б Б

    30 4 Отговор

    До коментар #1 от "Някой си":

    Само не и ДНК тест, не замествайте детето ми, аааа детето. То е невинно горкото...аз нищо за себе си не съм откраднал. Всичко е за децата и внуците
  • 11 Гешев

    6 16 Отговор

    До коментар #3 от "А....":

    Премиера е невинен, колко пъти трябва да ви го казвам
  • 12 Джудже

    22 3 Отговор

    До коментар #8 от "оня с коня":

    Премиера е толкова побелял, че вече взе да става прозрачен (във финансово отношение).
  • 13 Ради съм бе

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Братовчеда":

    Даже и шамари може да ти бие, ей така по роднински
  • 14 Към оня с коня

    22 2 Отговор

    До коментар #8 от "оня с коня":

    Добре се стараеш,активен,нападателен и с назидателен тон!За тея пари-браво!Само,че вече стана предвидим,скучен и банален!Такава е съдбата на троловете!
  • 15 Еблю

    23 2 Отговор

    До коментар #9 от "гнус":

    Значи когато сайтчето критикува президента е хубаво а когато се вади нещо срещу премиера е кирливо и са намесени рубли.Няма значение кой какъв е щом си нарушил закона трябва да те разследват и да си понесеш последствията
  • 16 гост

    3 11 Отговор
    А ,адвокатката Гунчева,кога ще се изока? След нея да се готвят Люската Георгиев,Попкутев,Огито Стефанов,пияната Веселина и т.н. Няма да ми стигне деня да ги изброя.
  • 17 кръстосан агън

    18 1 Отговор
    Време и е на тежката артилерия Лаура от Брюксел , много пари от еврофондове има тука.
  • 18 хихихиххи

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "оня с коня":

    Ох, въй направо ореол му сложи на главата на Вожда!
  • 19 СеСеСерем

    13 2 Отговор
    А ерудитът с каскета в кое село се скри да търси дамаджани с безакцизна ракя. Жалки имитатори
  • 20 Borislav Popov

    8 2 Отговор
    Прокуратурата да се самосезира
  • 21 Ели

    12 1 Отговор
    Като му е била любовница и са създали дете добре и е купил къща. Дава ли издръжка за детето. Да бъде мъж и да си признае пред българския народ. Ще му олекне.
  • 22 Тръмп

    9 0 Отговор
    Защо да плаща като се оказва, че е имал и бадзанаци. Настияваме за генетичен анализ. Покрай млада, хубава и сексапилна жена винаги е навалица.
  • 23 няма умора

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "кауза пердута":

    с тази руска връзка. И в САЩ и у нас … лайтмотива е един и се запява като хит.
  • 24 Така е

    11 1 Отговор
    г- н Чеков,от Франция където живеете нещата са такива,но от Боковата кочина всичко е цветя и рози.Браво.
  • 25 Бай Дончо

    0 3 Отговор
    Като зная автора на тази глупост каква видинска мастия е много се развеселих ! Курволяк всякакъв , баце !
  • 26 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор
    що все говорите за детето, може пък майката на детето е дъщеря на Борисов..а сега..как го измислих..браво.
  • 27 оцелял от грабежа СДСарски българин

    1 0 Отговор
    Навремето един ДОСТОЕН българин-емигрант със същото име написа книгата"Третия светилник",която през 2002г. беше забранена . Казват,че това е сторено по заповед на силните тогава на деня - от СДС-Шайкаджиите.
    Търсете я в Гугъл и четете! Трябва да намерите отговорът"Защо"!
  • 28 оцелял от грабежа СДСарски българин

    0 0 Отговор
    "До момента има три издадени книги в България - "Стрелецът от Айфеловата кула", С. 1997, "Втората Айфелова кула", С. 2000 и "Третият светилник", С. 2002. Първите две книги можете да поръчате и закупите от виртуална книжарница "Българска книга"
    Питам за третата книга!?