21 Март, 2020 09:56 3 888 21

"Простакът победи": кой и защо преби Слави Ангелов?

  • слави ангелов-
  • георги лозанов

Тази новина успя да си пробие път в потока от тревожни вести за коронавируса: бруталното насилие срещу Слави Ангелов. Главният редактор на "168 часа" е журналистът, написал думите: "Простакът победи и ни върна в 90-те".

"Простакът победи": кой и защо преби Слави Ангелов? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Георги Лозанов:

Една новина успя да пробие в пандемичния дневен ред на медиите: журналистът Слави Ангелов бе бит с метални тръби на централен булевард в София. И сега всички журналисти би трябвало да се почувстват бити. Защото посланието е ясно: внимавай какво говориш и пишеш, понеже не струва много ти да си следващият. Цената на „услугата” била паднала до 500 лева...

"Простакът победи"

Това е най-драстичната форма на медийна цензура - физическата. Към нея се преминава, когато другите форми - корпоративният натиск и икономическата принуда - не дават резултат. А че в случая става дума именно за цензура, а не за битови мотиви или някаква нещастна случайност, личи по това, че всички версии на полицията водят до побой заради публикации.

Така погледнато, Слави Ангелов има за какво да бъде бит. Той е дългогодишен криминален журналист, чиито разследвания се отличават с гражданска непреклонност и фактологична прецизност. И които не оставят място за замазване на вини и половинчати ходове. Поредицата му от публикации (родила документална книга) за „Наглите” имаше специална роля за разобличаването им и за идентифицирането на грешките в правораздаването, които дълго са им помагали да се измъкват. Други негови разследвания успяват да вкарат побойник в затвора, да изправят сводник пред съда и т.н. Но те принадлежат по-скоро на професионалното му минало. Сега той трупа популярност с коментарите си, някои от които достигат до половин милион читатели в интернет. Вярно, че не престава да се занимава с горещи теми като отношенията между Васил Божков и съдружниците му или делото за унищожената дюна на „Смокиня”, но го прави не толкова от разследваща, колкото от аналитична гледна точка. Стреми се през отделния казус да покаже негативни процеси в обществото, както личи още от заглавието на коментара му за дюната: „Простакът победи и ни върна в 90-те: дюната я няма, той невинен”.

Голямата опасност

Ако има нещо по-лошо от това Ангелов да е бит заради разследващата си журналистика, то е да не е бит заради нея, а за коментарите и анализите си. Защото ще значи, че нападението срещу главния редактор на „168 часа” не е отмъщение на засегнати лица, а опит да се блокира критическата функция на журналистиката. Да се принудят мислещите журналисти да спрат да мислят. Ще значи също така, че ограничаването на някои права заради коронавируса се използва с цел да се посегне с мародерски средства и на други - на правото на мнение и на информация, на свободата на словото. Така стигаме до голямата опасност: когато излезем от сегашната криза, да се окажем далеч по-малко свободни, отколкото бяхме преди нея.

Дали е така - или това е прекалено сложен сценарий за простака от 90-те и от следващите десетилетия? Ще научим отговора на този въпрос, ако институциите намерят извършителите с „профил на ултраси” и поръчителите с невидим засега профил. А ако не го направят, Слави Ангелов ще оздравее и някой ден ще свърши тяхната работа, като сам проведе журналистическо разследване на престъплението срещу самия себе си.

Автор: Георги Лозанов


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аноним

    23 5 Отговор
    Бит е защото топи тоя който е неудобен на този който му е платил,и понеже няма прокуратура и съд изпусната работа в държавата

    Коментиран от #11

  • 2 Курдоколенко

    27 7 Отговор
    В държавата на Боко тиквоча тези неща са нормални.
  • 3 ПОБЕДИ ОЩЕ ПРЕЗ 2009

    25 4 Отговор
    И СЕ НАРОИ , И КЪЩА ПОСТРОИ ( В БАРСЕЛОНА) И СЕГА ИСКА ПАК ДА ПОБЕДИ (ВИРУСА).ОБАЧЕ НЕ ИСКА ДА ПЛАТИ (КАТО В ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ) - АМА ЩЕ ТРЯБВА (АКО НЕ СЕГА СЛЕД ГОДИНА)
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ЛюбоFF

    9 24 Отговор
    Престанете с тия глупости!!!!! В случая е замесена жена и няма нищо общо с работата му!!!!

    Коментиран от #6

  • 6 Ivan

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "ЛюбоFF":

    Разкажете повече за да се успокоим че не са замесени мутри.

    Коментиран от #14

  • 7 Аноним

    5 7 Отговор
    Журналистика подборна води до бой
  • 8 Хайде Гешев действай медения месец мина

    13 2 Отговор
    Прокуратурата какво чака, да им се молим да търси престъпниците ли?
    Ако не ги намери , ще е поредния вмирисан на корупция случай.
    До кога, ще ни отнемат правото да се изказваме и борим с перото и гласа си корупцията, ние сме в Европа, а не в Турция!
    Солидарен съм със Слави Ангелов, изпитвал съм корупцията в Прокуратурата сам на гърба си.

    Коментиран от #9

  • 9 Хасан

    3 6 Отговор

    До коментар #8 от "Хайде Гешев действай медения месец мина":

    Е как го върза за Турция ? Там да не би да бият журналисти ? Съдят ги и ако е виновен ги тикат в затвора

    Коментиран от #17

  • 10 Детелина

    4 4 Отговор
    Доскоро в ,,новини” основна тема бе Васил Божков. Сега ковид 19. А проблемите седят нерешени от десетилетия. Вирусът ще е глобална катастрофа, каквато светът не е виждал. Това сега е само началото. Няма ваксина още, и как се лекува неизвестното?

    Коментиран от #18

  • 11 Руди

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Аноним":

    Прав си. Журналистите са в услуга на господаря, и който не приема статуквото го целуват ....студен.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ПЕНКО

    7 5 Отговор
    КАТО МНОГО ВЕСТНИЦИ И "168 Ч." ВЕЧЕ НЯМА ЧИТАТЕЛИ-ПОКУПАТЕЛИ !!! ТОВА Е ГЕРОИЧЕН ХОД НА ГЛАВНИЯТ МУ РЕДАКТОР !!! АМИ АКО НЕ БЕШЕ "ТРЪБА " А " ВИНКЕЛ" ?????????

    Коментиран от #16

  • 14 Гошо

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ivan":

    Напротив замесени са ,тоя им дължи пари
  • 15 Голем смях

    4 4 Отговор
    Този ,ако не бяха го пребили никога нямаше да знам ,че е съществувал.168 часа е един жълт парцал ,който не съм пипал от може би 3 годиин.Даже не знаех че съществува още.А може би е рекламен трик и хич не са го ритали толкова много.
  • 16 Гошо

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "ПЕНКО":

    Освен тоя в 168часа има ли друг да работи
  • 17 Хайде Гешев

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Питай кюрдите ?
    Всички са" терористи" според Ердотан.
    Там не ги бият а избиват.
  • 18 Госта

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Детелина":

    Глобална катастрофа е мозъкът ти!!!
  • 19 риск братче

    4 1 Отговор
    Слави е слуга на Пеевски.Той разследва само определени хора.Слави много добре знае,че това което върши може да му донесе неприятности.Другият път някой може да даде двойно 1000 или повече и да го осакатят за цял живот.
  • 20 доди

    3 1 Отговор
    Май се говори за гейски неща. Жестоки са понякога тези леви разбирания за любовта и пчеличките. Жужат си като приказни жужки. Той за това и не говори много.
  • 21 незнайко

    0 0 Отговор
    Като ги намерят какво ще им направят ??? Точно това което направиха с тези които се гавриха с младежа !!! НИЩО !!! ПОЛОЖЕНИЕТО Е ИЗПУСНАТО ОТДАВНА, ОЩЕ КОГАТО СЕ ПОЯВИХА МУТРИТЕ !!! В ЦЯЛ СВЯТ МАФИЯТА ПОБЕЖДАВА !!! Вие си играйте на ДЕМОКРАЦИЯ колкото си искате .