Last news in Fakti

13 Август, 2012 22:00 4 200 8

Евро или суверенитет - изберете сами

  • евро-
  • суверенитет-
  • еврозона-
  • криза
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Еврокризата доскоро беше финансова. После стана криза на общата валута. Сега се превръща в криза на държавния суверенитет. Тъй като обща валута и държавен суверенитет са две несъвместими понятия, твърди Томас Щайнфелд, цитиран от Дойче веле.

Когато през пролетта гърците на два пъти избираха парламент, без дори да бъде сигурно, че този парламент ще подкрепи оставането на страната в еврозоната, в по-богатите страни от ЕС мнозина се питаха: как така една малка, затънала в дългове, боледуваща държава ще решава не само собственото си бъдеще, но и бъдещето на цяла Европа? Защото тогава изглеждаше, че изборите в Гърция ще имат сериозни последици за всички държави, в които еврото е официална валута. Т.е. едни национални избори внезапно се оказаха важни за много други държави. Дали при това положение няма основание да очакваме, че държавният суверенитет може да отстъпи крачка назад в полза на общите интереси?

Гърция вече не е суверенна

Всъщност в сегашната ситуация Гърция вече е с ограничен държавен суверенитет. От доста време насам гръцката политическа власт не може да оперира свободно с един от главните инструменти на всяко правителство - държавния бюджет. Атина вече не решава свободно каква част от парите от данъчните постъпления ще бъдат за отбрана, каква част – за пенсионерите и каква – за училищата, например. Тези решения ги взимат други – Евросъюзът, Европейската централна банка и Международният валутен фонд.

През последните месеци изцяло се измести и акцентът на европейската финансова криза. В момента вече става дума не толкова за дългове, колкото именно за държавен суверенитет. А това пък мобилизира архаични националистически настроения из целия Европейски съюз.

Предстои драматично решение

След четири години криза европейците най-после започват да разбират за какво става дума. При въвеждането на общата валута, мнозина ще да са се надявали, че един ден свършените факти и еврото ще накарат националните държави да ускорят политическото обединение на Европа. Но едва ли са си представяли тези свършени факти именно като финансова криза. В момента общата валута се оказва могъща политическа инстанция с потенциално огромна разрушителна сила. С други думи сега Евросъюзът трябва някак да реши конфликта между общата валута и националните суверенитети.

Този конфликт е програмиран в самата обща валута. Защото еврото е общата валута на държави, които в същото време се конкурират помежду си. А призивите за въвеждане на еврооблигации, така че всички държави в еврозоната /а най-вече по-богатите/ да поемат отговорност за дълговете, игнорират тъкмо тази конкуренция между националните държави. Т.е. е настъпил моментът за драматично решение - Евросъюзът или трябва да се върне назад към Европа на националните държави или трябва най-сетне да се превърне в нещо като конфедерация. Тогава обаче националните държави ще бъдат принудени да се откажат от още суверенитет. Друг вариант просто няма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 симеон

    3 0 Отговор
    колко ще е хубаво да има само едно правителство европейското
    тогава вече няма как да гласуваме за мафиотите дето ни разсипаха държавичката и на нас ще се гледа като на малцинство и тогава колко кибапчета ни чакат ох леле размечтах се
  • 2 laz

    0 0 Отговор
    Добро утро, хора!!!! Естесвено, че това беше целта на Евросъюза, да ни пороби, по тактично този път не с война, както преди няколко десетилетия! Симеончо, за разлика от твоя адаш , управлявал ни преди няколко века, много бързо даваш това, което е струвало на нашите деди живот и страдания!!!
  • 3 ..........

    0 0 Отговор
    Никакво евро не ни трябва.
    Тогава вече ще лапаме бубата.
    Бях в Германия по времето,когаот имаше написани и цени в марки и евро.От 0.29 пфенинга на 0.19 евро цента.
    Готова инфлация от около 23-25%.
    У нас ще бъде и по-зле.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 До икономиста германец

    0 0 Отговор
    30 цента ги прави на 20 по умен си даже и от дянков. поне като беше в германия взе ли някоя астра да не си валад

    Коментиран от #7

  • 6 Грую

    0 0 Отговор
    Казвал съм го много пъти и пак ще го повторя: За малките държави е привилегия да са завързани за големите със стабилна валута. Иначе отдавна щяхме да сме милионери или милиардери, а още по-вероятно щеше да бъде да ставаме такива и на аванс и на заплата и да фалираме на касите за сметки на битови разходи. И това не е някакъв черен сценарий, а съвсем резонното развитие на нещата след като се отвържем от сравнително стабилната валутата за която сме вързани. Печатането на някакви там пари, каквито и да са те ще се превърне във основен отрасъл на икономиката ни и тиражът им щеше да надмине многократно тиражът на вестниците.
  • 7 .............

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "До икономиста германец":

    @5 Астра никога съм нямал.Ти приятелю си малко настани от икономиката. Карам Пежо Партнер 2009г -ново от магазина.Купено на 17.04.2009г. Е всъшност това ми е 6-тата кола от както имам книжка.
    Когато хора като мен са висяли за визи пред посолството ти си си мислел ,че живееш и може би ходил на Пирот на пазара и си бил доволен,ако си изкарал 30-40 марки.
    И си огледай добре валутните курсове на банките към 1999г.Може би си бил в дестката градина.
  • 8 РЕМ

    0 0 Отговор
    USEU е решението за Европа-да каже след "А"-то "Я". Няма малко бременна жена! Европа забременя "Ин-витро", време е за раждане! За целта:общо-европейски референдум!!! Не ми трябва суверенитет, ако ще мога да живея като среден европеец! А това е много по-вече от "среден българин"!