Last news in Fakti

3 Април, 2020 13:00 7 220 61

Доказателството, че коронавирус не е създаден в лаборатория

  • sars-cov-2-
  • covid-19-
  • вирус

Привърженици на заговорническите теории от седмици разпространяват твърдението, че новият коронавирус е бил създаден съвсем умишлено в лаборатория. Проверката на фактите показва, че това не може да отговаря на истината

Доказателството, че коронавирус не е създаден в лаборатория - 1
SARS-CoV-2, изолиран от пациент в САЩ Снимка: ЕПА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тази конспиративна теория е особено популярна в социалните мрежи: че новият коронавирус бил създаден съвсем умишлено в лаборатория, за да бъде използван примерно като биологично оръжие. Сега науката обори това твърдение. Международен екип от учени е анализирал генома на причинителя SARS-CoV-2, сравнявайки го с известни на науката щамове на коронавируси. Изследователите са установили висока степен на съответствие с коронавирусите при прилепите, което е признак, че новият вирус произхожда от животинския свят.

Никакви признаци за човешка намеса

Учените са на мнение, че вирусът се е развил по естествен начин и именно в хода на тези процеси на развитие е станал опасен за човека. Според изследователите, няма никакви признаци за човешка намеса. Освен това ако някой би тръгнал да създава изкуствено подобен вирус, за да го използва например като биологично оръжие, той би взел за основа вирус, за който се знае, че разболява хората, а не непознат до момента животински коронавирус.

Още много други учени отхвърлят категорично теорията за вирус, създаден в лабораторни условия. Сред тях е и един от най-известните германски вирусолози Кристиан Дростен, който заедно с още 26 учени от цял свят публикува съответното становище в реномираното специализирано издание "The Lancet".

Всичко тръгва от Ухан

Засега учените изхождат от факта, че предшественикът на SARS-CoV-2 произхожда от животинския свят, а епидемията води началото си от пазар за диви животни в китайския град Ухан, където се е стигнало до първите заразявания.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аааххгфххаасхх

    87 7 Отговор
    Аасхахахгфаххххааааххххаааа ! СороскотоДойпе врле се исходи по въпроса за създадения в англииската биолаборатория , в Солзбъри смъртоносен вирус и пуснат в китайския град Ухан. Опитват се да търсят под вола теле но май намират друго, висвщо.

    Коментиран от #26, #58

  • 2 курнелавирус

    95 9 Отговор
    шом си прайте труда да го отричате значи е истина
    дано да разберем само коя е лабораторията, щото там със сигурност има анти дот

    Коментиран от #6, #8

  • 3 Борис

    63 6 Отговор
    И това го твърди най безпристрастната медия😂😂😂😂😂.
  • 4 Защо не

    33 7 Отговор
    Е то това остана - ако някой произвежда оръжие още преди да го е произвел, да му публикува технологията в интернет и Фейсбук, за да е по-сигурно нали.... Че кое оръжие има подобна история, че това пък ако е оръжие трябва да има такава?
  • 5 Бачо Киро

    59 4 Отговор
    Цяла статия уж за доказателство, а само общи приказки 🤣🤣🤣🤣 Хората ви посочиха ЗАЩО е лабораторен, а вие само квичите "аааа, не е така".
  • 6 Защо не

    25 6 Отговор

    До коментар #2 от "курнелавирус":

    Абе може да го правят и само за да помирят хората и за да намалят стреса, който е в момента. Което ми се струва доста вероятно. Но аргументите им са доста слаби...
  • 7 Батман Борисов

    38 2 Отговор
    Един прилеп се удави в колбата и стана тя.

    Коментиран от #28

  • 8 #########

    14 8 Отговор

    До коментар #2 от "курнелавирус":

    Когато иска някои да създаде вирус първо се прави антидота след което по него се прави вируса.

    Коментиран от #29

  • 9 Браво

    29 4 Отговор
    Ведвам Ви.... тоя път вируса ще ни оправи за 800 дни! Само да не излезете с факта. Че един Прилеп изял една змия, а този Прилеп бил изяден от човек бплен със Спин и всичко тръгнало на майтап!!!
  • 10 Всеки

    25 6 Отговор
    Сезон казват грипа ще дойде еди кога си! Как знаят кога ще дойде грипа! Ами знаят защото ни го пускат умишлено, и как пък веднага излизат лекарства за даден грип! И за този вирус има лек но защо го крият?
  • 11 Фактъ

    32 4 Отговор
    Deutsche Welle ли го казва ? Е , повервах им !
  • 12 Сандо

    40 3 Отговор
    Четете редовно Дойче Веле и ще научите истината.Тя е противоположна на техните писания.Жалкото е,че е финансирана от държавата.
  • 13 професор от БАН

    12 10 Отговор
    това въобще не са доказателства, а само разсъждения и догадки. Истината е много по-зловеща от колкото ако беше създаден изкуствено в лаборатория. Защото в този случай всичко щеше да е само регионално някъде си и да приключи много по-бързо. За съжаление истината се очертава друга- вирусът е мутирал вследствие попадането в океана на синтетичната бактерия СИНТИЯ, която е разработена от Бритиш Петролиум с цел справяне с огромния негтен разлив, причинен от самите тях преди години.... Та нещата са извън всякакъв контрол от човешка страна- просто всички се надяват природата сама да се справи с това....

    Коментиран от #18

  • 14 no name no face no number

    25 4 Отговор
    Абе то всичко е в природата и животните, но докато не го барне човешка ръчичка не вреди, барне ли го и се започват проблемите.Каквито и глупости да пишете за мен истината е, че през няколко години някой си играе на Господ и създава вируси с цел печалба, всичките вируси които се появиха след 1989( до тогава нямаше) са дело човешко и най вероятно идват от сащ.

    Коментиран от #30

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Наблюдател

    21 2 Отговор
    А това по-горе е поредната маниполация за да не се настройват хората с-у Китай! Защо ли? Aми елементарно, Запада в частност Германия си изнесоха огромна част от производствата там за по-големи печалби! Намразване на китайците определено ще удари по всичко което се произвежда там от западните компании!! До там я докараха че за най-елементарни неща като маски да се разчита на Китай!!
  • 17 😷😷😷

    29 3 Отговор
    Виждам под заглавието Дойче Зеле - Пропаганден машинен и ааа ясно, "чистата истина" ! Едно е вярно вирусът не е създаден от човек, а само "пипнат" вероятно ? Да де досещаме ли от кое кънтри ?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 asd

    24 0 Отговор
    Това е "доказателството" - "Учените са на мнение ..."

    Хахахахахахахаха! Поръчковите журналя толкова си могат. Мацат каквото им се каже (за каквото им се плати).
  • 20 1234

    18 1 Отговор
    Пълни глупости! Би бил взел познат!?!? Ами нали това е смисъла, да е непознат, лесно разпространим и устойчив във времето! Перфектен е! Когато и където трябва е тестван и пуснат, тежък вариант на пневмония. Много е трудно да го измислиш...
  • 21 Jeep

    5 2 Отговор
    Объркан съм. Вчера на пазара една леля друго каза. Сега на кого да вярвам?
  • 22 Незнайко

    13 1 Отговор
    На кой да вярвам Nature Medicine, The New York Times, проф. Франсис Бойл - американец, сенаторите Дашъл и Лийхи,проф. Греъм Маккуин - канадец,д-р Йошихиро Каваока - доктор смърт, или на ДВ.

    Добре де, добре, "вярвам".
    Да ми кажат защо пълното име на вируса е SARS-CoV 2?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 0000

    17 1 Отговор
    Списание nature писаха за тоя вирус 2015 г.,че е създаден успешно в лаборатория,преди дни излязоха със становище,че те не знаят тоя вирус да е пуснат от там,статията им стои на сайта им от 2015 година
  • 26 Стоян

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Аааххгфххаасхх":

    https://youtu.be/bpQFCcSI0pU гледай
  • 27 Дойче Лъже

    21 2 Отговор
    "Доказателство" и "Дойче Веле" заедно си е некъф майтап. Всеки знае, че грантаджийското Дойче Веле е синоним на лъжа и пропаганда.
  • 28 Маркиз дьо Отзад

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Батман Борисов":

    Еееее, Тей кат стани значи.....
  • 29 Бачо Киро

    14 3 Отговор

    До коментар #8 от "#########":

    Че по какво съдиш, че няма антидот? Понеже не са ти го дали? Спокойно, чакай да стане повечко далаверата и ще излезе и ваксинката, ще си купиш.

    Коментиран от #35

  • 30 БНРСП

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "no name no face no number":

    Само 5страни имат възможността за създаване на вирус и пускането му на хората. Всички останали могат да си го купят и пуснат където си искат. Ние сме от 3 вид нито създаваме нито можем да си го купим и след това използваме нямаме ресурс. Страните които могат да създадат са Русия, САЩ, Израел, Иран и Северна Корея. Размишлявай сам кой има най много изгода от това. Има и логика в който се зарази последен или пръв помисли сам. Моето мнение няма значение всеки има право да се изказва както намери за добре, а дали е вярно ще се разбере в последствие.

    Коментиран от #47

  • 31 Ейййй...драскачи...

    8 3 Отговор
    В коя лаборатория създадоха...глуповирус???? Че успяха и да ви заразят...лелеее, няма излекуване от този вирус. Добре е, че само определен вид хора се заразяват от него.😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 32 Един

    13 0 Отговор
    Да ви имам "логическото мислене" и "научните обосновки" ! Точно тези "логични изводи" подсказват ,че има нещо което НЕ Е ТОЧНО ТАКА!

    Коментиран от #36

  • 33 Не им вярвам

    9 2 Отговор
    Що ДВеле пише че не е сxъзздаден изкуствено-_____значи е точно обратното....

    Коментиран от #38

  • 34 нервен ( разбивача на тролове )

    4 5 Отговор
    Нищо ново ...навремето са си мислели че за черната смърт са отговорни турците ... Шест века по-късно интелектуалното ниво на масата си остава същото !
  • 35 Я пак

    10 1 Отговор

    До коментар #29 от "Бачо Киро":

    Прочети какво е написано! Че първо се създава антидота после вируса! Аз не казвам, че няма има, но го крият!
  • 36 DW най-добрата медия

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "Един":

    Уви тоя път съм съгласен с тебе. Това, че вирусът е с естествен животински произход, не означа че не му е било повлияно в някоя лаборатория, колкото и да не откриват следи. Странното обаче е, че всички са губещи. Печели ли някой от това? Щом е биологично оръжие би трябвало и политици на държави да са нанесени.

    Коментиран от #56

  • 37 666

    9 0 Отговор
    Да ,те и тия къде са го направили мислите,че са толкова прости,ще им хванете краката! Абе,че има някакъв план и на децата вече им е ясно!Питайте Борисов,той знае всичко,от цяла Европа му звънят за консултации!
  • 38 Дойче веле

    10 1 Отговор

    До коментар #33 от "Не им вярвам":

    с поредната порция лъжи и манипулации. Крият господарите си от ЦРУ.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 детектив

    4 4 Отговор
    Товарищ Малишев, първият въпрос при всяко разследване е : КОЙ ИМА ПОЛЗА?
    Кой има полза от съсипването на Китай, Европа, Америка и от отлагането на Олимпийските игри от които спортистите на една голяма страна бяха изгонени???
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Дойче веле Истината

    13 1 Отговор
    Вируса дори е патентован в UK,USA.Как така хем го патентоваха през 2015,хем се появи за "пръв път" през 2019 в Ухан?
  • 47 Елизабета

    9 0 Отговор

    До коментар #30 от "БНРСП":

    А защо изпускаш UK?Те се правят на умрели лисици,но този вирус е техен.
    Не забравяй,че британците са виновни и за двете световни войни.

    Коментиран от #53

  • 48 Bingo

    8 1 Отговор
    Борисов след разговор с Нетаняху каза: ,,Атакуваха ни с този вирус", което означава, че му е дадена информация, странно как нито един журналист не сети да пита кой ни атакува. На мен ми е ясно, че Нетаняху му е подхвърлил виновник далеч от собствената си държава, което е разбираемо, но всеки по-запознат е наясно, че без знанието и съдействието на МОСАД няма как да се реализира такава биологична атака. Тези глупости за естествения произход на вируса са безпочвени, след като има редица доказателства за разработки на вируса в лаборатории въпреки забраната.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ЪРП

    7 0 Отговор
    100% -ТОВО ЛАБОРАТОРНО ЛАЙНО........ПУСНАТО ОТ ШЕПА ЛАЙНАРИ!!!!!!
    КИТАЙЦИТЕ НЕ ОТ ВЧЕРА ЯДЪТ КОТО ВИДЯТ И НЕ ОТ ВЧЕРА Е ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА .......,ЧЕ ДА ГИ ОБЯСНЯВАТ ТЕЗИ ТЪПНИ С ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА И ПРИЛЕПИТЕ!!!
  • 51 Напомняне

    4 0 Отговор
    Когато от Дойче Зеле ти кажат "Добър ден!", погледни навън дали е изгряло слънцето...
  • 52 Възраждане

    1 2 Отговор
    Щом е написано от ДВ, значи търсете кой го е създал!
    Изобщо не си направих труда да чета поредния опит за обработка.
    ДВ, тези дето ви плащат питайте. Те знаят!
  • 53 БНСРП

    4 1 Отговор

    До коментар #47 от "Елизабета":

    Те са към втората група които могат да си го купят но не и да го създадат. Нямат акъл да разделят 1 купа сено на 2 магарета камоли да създадат нещо. Всичко им е крадено и преписвано от другите. Спомни си Средновековието когато английските рицари трябвало да идат в Светите земи за да разберат, че трябва да се къпят. Преди са се къпали 2 пъти в живота: - когато се родят и когато умрат.
  • 54 Транзистор

    2 0 Отговор
    И аз така предполагах досега, но щом като Дойче Веле го твърдят, става доста съмнително дали е така. Защото те са доста скарани с истината
  • 55 Геноцид

    5 0 Отговор
    ще пуснат ваксината след като избият 70% от хората над 60 години или хората в предпенсионна и пенсионна възраст.В цяла Европа пенсионерите получават от 1200 до 2000 € пенсия на месец и живеят до 90 години,демек още 30 години след като се пенсионират.Това нещо тегли икономиката надолу .
  • 56 ЛУД УЧЕН ВТОРА КЛАСА

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "DW най-добрата медия":

    ПЕЧЕЛЯТ ГОСПОДАРИТЕ НА СВЕТА АМА ИСТИНСКИТЕ ДЕТ В СЯНКА КОМАНДВАТ И ДАРЖЪТ ПАРИТЕ НА СВЕТА ТЕЗИ ДЕТ ХИТЛЕР МН ГИ ОБИЧАШЕ И ДАЖЕ ЛАГЕРИ ИМ СТРОЕШЕ
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 СавеЦка USsR

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Аааххгфххаасхх":

    Салисбъри се казва
  • 59 факт

    0 0 Отговор
    да ама не!
  • 60 Инженеро

    2 0 Отговор
    SARS-CoV-2 произхожда от SARS-CoV-1.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.