Last news in Fakti

10 Май, 2018 07:29 2 079 20

10 май 1940 г. Чърчил става премиер на Великобритания

  • уинстън чърчил-
  • премиер-
  • великобритания
10 май 1940 г. Чърчил става премиер на Великобритания - 1

На 10 май 1940 г. Уинстън Чърчил става премиер на Великобритания. Всяка година на 9 май на Червения площад в Москва се провежда Парада на победата. Малко известен факт е, че именно Чърчил е най-дълго сражавалият се срещу Хитлер политик.

В деня, в който той става премиер на Великобритания, Третият Райх нахлува в Белгия, Холандия и Франция.

Сър Уинстън Чърчил е и един от малкото предвидили заплахата от Хитлер преди избухването на Втората световна война.

От речта му пред Камарата на общините по повод встъпването му в длъжност като премиер за първи път е култовата фраза “нищо друго не мога да ви предложа освен кръв, труд, сълзи и пот”.

В края на войната Чърчил участва във всички срещи на тримата големи -Техеран, Ялта и Потстдам, и определянето на поствоенния световен ред. Чърчил е създател и на прочутата фраза за желязната завеса, спуснала се след войната през Европа от Щечин до Триест.

През 1946 г. в Университета в Цюрих той произнася една от най-важните речи за бъдещето на Европа. В нея Чърчил призовава да се тръгне към “Съединени европейски щати” и заявява, че “първата стъпка в пресъздаването на Европейското семейство трябва да бъде партньорство между Франция и Германия”, които само допреди две години са били смъртни врагове. Пет години след речта на Чърчил през 1951 г. е подписан договорът от Париж, с който се полагат основите на днешния Европейски съюз.

Преди това през март 1946 г. Чърчил произнася станалата известна като Фултънска реч, от която остават в историята с думите:

От Шчечин на Балтийско море до Триест на Адриатическо море над континента се е спуснала желязна завеса. Зад тази линия лежат всички столици на древните държави от Централна и Източна Европа. Варшава, Берлин, Прага, Виена, Будапеща, Белград, Букурещ и София, всички тези известни градове и населенията около тях лежат в това, което трябва да нарека Съветската сфера и всички са предмет под една или друга форма не само на съветско влияние, но и на много висока и в много случаи увеличаваща се степен на контрол от Москва.”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боклука...

    21 1 Отговор
    Проклет да е деня в който този е станал мин.прецедател. Заради неговата омраза към нас разрушиха български градове и убиха доста Българи. Той е човека който предлага на Сталин сферата на влияние след войната-като пише на една салфетка процентите ...Той е човека който инсценира и "желязната завеса" и след това по негов сценарии американците предлагат и берлинската стена. Всички знаят думите му за България-"Сринете градовете им-да стават само за садене на картофи"...
  • 2 НКВД

    1 19 Отговор
    Велик!

    Коментиран от #4, #7

  • 3 Справедлив

    18 0 Отговор
    Българоубиец. И то от най-подлите-детски играчки със бомби в тях--типична англосаксонска вулгарност и лицемерно нищожество. Това показва същността и отношението на "великите демократи" към нас.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 СССРБАРЕТА

    0 19 Отговор
    Един от най-великите политици на нашето време.

    Коментиран от #6, #16

  • 6 Ник

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "СССРБАРЕТА":

    Да наричаш велик, някой който мрази собственият ти род и да дава заповед да убиват Българи е меко казано липса на връзка с мозъка.
    Дори и като Трол, би трябвало да имаш поне малко национално достойнство и капка шовинизъм.
    Няма да напиша какво би трябвало да ти се случи защото ще го изтрият, но имаш нужда да бъдеш "одрусан".
  • 7 Ник

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "НКВД":

    Велика е само простотията ти
  • 8 гост

    13 0 Отговор
    В классцията ми за "Най омразен политик" този е на второ място. На първо е Горби. А този е толко подъл, че е бил болен от подлост. Ако беше в древен рим с гордост щеше да носи името подлеции

    Коментиран от #11

  • 9 Анонимен

    10 0 Отговор
    Заради този помияр през 80-те години когато бях малък баба и дядо ми казваха да не пипам нищо намерено на улицата. Тогава не ги разбирах но ги слушах, а по-късно разбрах колко са били наплашени от експлоадиращите подаръци през войната.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Луд Гидия

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Така е но Чърчил остава в миналото(яд ме е че татко Адолф не можа да го докопа и да му навре пурите отзад),а бай Горби ни продаде на империалистите и сега се нагушва покрай тях!!Радвах се на демокрацията,надявах се,но виждам се излъган и ограбен!От бившите не съм видял толкова злини колкото от днешните крадливи"демократи"!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 гост

    7 0 Отговор
    А аз знам от приятел, че е бил гей и е имал любовник от бг. който го е изосъавил и той затова така към нас се е озверил.
  • 14 А стига бе

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Ти май си влюбен в него ааааа?
  • 15 Няма справедливост

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Ей, един път ще напишеш нещо вярно без да лъжеш , и ще ти нашляпат 6 минуса . От мен един+

    Коментиран от #17

  • 16 Ломброзо

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "СССРБАРЕТА":

    Когато си идиот, то е за цял живот.
  • 17 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Няма справедливост":

    аз никога не пиша неверни неща,но не разбрах що ми изтриха поста?чърчил освен политик е бил известен писател ,журналист и военен.ухажва българия през първата световна воина като ни прави много добра офета ,която обаче кобурга отхвърля щото вече е взел рушвет от братчет му австрииския император и ни дава курван.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 плевен

    1 0 Отговор
    Бил е военен министър и през двете войни-само провали.Медиен балон.Собственият му народ го изхвърля от политиката на първите мирни избори след ВСВ.
  • 20 пияница

    0 0 Отговор
    и масов убиец.
    Никой не е забравен и нищо не е забравено.
Новини по държави: