Last news in Fakti

30 Април, 2020 06:30 11 905 44

Коронавирус в Гърция: Как една провалена държава стана за пример

  • гърция-
  • атина-
  • кириакос мицотакис-
  • карантина

Гърците спазват ограниченията с изненадваща дисциплина, което не е много естествено за една страна, в която забраните обикновено не се зачитат

Коронавирус в Гърция: Как една провалена държава стана за пример - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гърция, смятана доскоро за напълно провалена държава, сега се справя с коронавируса по-добре от редица други европейски страни. А населението проявява изненадваща дисциплина. Как стана това?

Само допреди няколко години Гърция беше „лошият ученик“ в Европа, едно голямо огнище на постоянни кризи. В сегашната криза с Ковид-19 обаче страната изглежда се справя по-добре от редица други държави в ЕС, се казва в репортаж на SWR. А вестник „Берлинер цайтунг“ посочва, че Гърция е извървяла пътя от „черната овца до пример за подражание“.

Много по-рано, отколкото на други места в Европа, гръцкото правителство затвори училищата, магазините и ресторантите. И много по-дълго, отколкото другаде, гърците ще трябва да чакат, докато бъдат разхлабени мерките на карантината. Атина залага на малките и предпазливи стъпки в тази посока. Най-рано на 4 май ще бъдат отворени някои от магазините.

"Навременни и стриктни мерки"

Точно страната, която в дълговата криза бе смятана от всички за провалена държава, сега демонстрира забележителни успехи в борбата срещу Ковид-19, отбелязва „Берлинер цайтунг“.

Изданието цитира сравнителен анализ на френския мозъчен тръст „The Bridge“, според който от 10 изследвани европейски страни Гърция демонстрира най-добрата стратегия в кризата - „благодарение на навременните и стриктни мерки“.

Цифрите говорят ясно за това: с 12,5 жертви на 1 милион души население Гърция изпреварва повечето други страни в ЕС. В Германия, например, броят на починалите от коронавирус е почти 6 пъти по-висок, в Швейцария - 15 пъти, а в Испания - 40 пъти.

Гръцкото правителство обаче имаше основателна причина да не се бави с мерките: заради строгите икономии по време на дълговата криза държавното здравеопазване изпадна в изключително тежко състояние. Навсякъде в системата липсват кадри, а повече от 20 000 лекари са напуснали страната от 2010 година насам.

Когато на 26 февруари в Солун беше регистриран първият случай на коронавирус, държавните болници разполагаха с едва 565 легла в интензивните отделения. Тогава за рекордно кратко време здравното министерство успя да осигури допълнителен медицински персонал и да удвои наличния капацитет. Благодарение на този успешен кризисен мениджмънт в момента се използват едва 5 процента от леглата за интензивно лечение, посочва „Берлинер цайтунг“.

Изненадваща дисциплина

Гърците спазват ограниченията с изненадваща дисциплина, което не е много естествено за една страна, в която забраните обикновено не се зачитат, а личната свобода е нещо свещено. И още нещо: близо 80% от гърците одобряват действията на правителството в сегашната криза.
Но трудното тепърва предстои: МВФ прогнозира за Гърция икономически спад от 10% през 2020 година и увеличение на безработицата до 22,3%. Очаква се и катастрофален туристически сезон в страната, предупреждава на свой ред SWR и добавя, че без помощ от ЕС Гърция трудно ще се справи.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    86 10 Отговор
    Ама те си нямат бойко да ги запази живи и да даде сърцето си за родината.
  • 2 Хи хи

    142 4 Отговор
    Как не видяхме от провалената държава една гъркиня да дойде да сменя памперси на български пенсионери, а обратното наблюдаваме вече повече от 30 години
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бамби

    108 9 Отговор
    А ние в каква държава живеем? В " просперираща' може би? Държава, която се управлява от джипа, под звуците на " Корона чао" и в която икономически спад не се предвижда, а само възход до пълно изтриване на стадото - от хубаво, разбира се!

    Коментиран от #10

  • 5 да де

    69 7 Отговор
    Е не може да са се справили по-добре от нас. Тиквата непрекъснато дудня как ни дават за пример тоест него, че сме отличници.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дедо Пенс

    39 5 Отговор
    Аз имам слугиня от Гърция! Много е работлива и изпълнителна.Ама ми излиза скъпо -давам и 30%от пенсията,а пенсията ми в 110€ !
  • 8 Мислещ

    36 15 Отговор
    Стана пример по същия начин, по който и останалите балкански тикви - с репресии. Символ именно на провалени държави. Докато германците пътуват свободно и се събират по парковете, ние си унищожаваме държавата и обществото.

    Коментиран от #39

  • 9 Голям Слон

    30 3 Отговор
    Хайде, хайде. Кажете им, че трябва да работят на полето, за да не ги хване вируса и гледайте резултат.
  • 10 ИВА ПИКлата

    6 10 Отговор

    До коментар #4 от "Бамби":

    И БАТАЛЬОНА СЕ СТРОЯВА - НЕ ЗАБРАВЯЙ
  • 11 Абсурдистанска реалност.

    41 3 Отговор
    Гърция-лошият ученик на Европа.
    А ние тогава какво трябва да сме:малкият цига*нор който яде от кофите за боклук,а училище е виждал само пикаейки в/у някоя училищна стена.
  • 12 Киро

    18 2 Отговор
    Бих се радвал да цитирате по често ди цайт отколкото Дойче веле.
  • 13 Коча

    33 5 Отговор
    300 милиарда евро опростени.Докато ни управляват тиквеници ще работим за гърци.Проблем ще има,когато всички от чужбина спрат да си харчат парите в България всичко ще лъсне цялата незаконна власт

    Коментиран от #43

  • 14 Tука никакви

    23 3 Отговор
    мерки за хората.Само кредити ни предлагат.Тази държава е ела ме ритни.
  • 15 ЮГФ

    52 3 Отговор
    Каква провалена държава е Гърция? отидете и вижте, навсякъде и в селата чистота, осветление и до последната къща, намалиха чувствително ДДС върху храните и лекарствата, храните качествени, лекарствата евтини, за Коледа и Великден по една пенсия и заплата. Сравнете къде сме ние които са цъфтим.
  • 16 Vbv

    21 0 Отговор
    Сутрените напоследък започват с хумор. Първо брифинг, после статия от DW.
  • 17 Ха Ха

    23 4 Отговор
    Тиквустан може само да мечтае да има стандарт като гръцкия.
  • 18 Гърция

    44 2 Отговор
    Браво!!!Статията отразява 100% действителността.23години живея в Гърция .Не се изненадах от дисциплината за коронавируса,защото те са страхливи на тема микроби,болести.Иначе са много борбени,телевизиите им са независими,много държат на свободата си.Изобщо в Гърция има ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ

    Коментиран от #31, #35

  • 19 Борисов,

    23 4 Отговор
    помисли ти с какво помогна на народа си за коронавируса.В Гърция много помощи раздадоха,а ти на бедния,изтормозен български народ предложи КРЕДИТИ .СРАМ И ПОЗОР!!!!!
  • 20 Дойче веле

    24 3 Отговор
    Мн тъпа медия. Време е да поема по пътя на ввс. А Гърция е радост за очите и душата, 22 ро място в света по качество на живот, и ако не е тази мигрантска напаст ще са ехее, и не е вярно, че гърците са мързеливи, и не е вярно, че гъркините са...., разходете се по ерму и района надвечер и ще ви изпопадат кастанетите.
  • 21 Сандо

    16 0 Отговор
    А провалената държава България / според проф. Ноам Чомски / какъв пример е?
  • 22 Тито

    13 1 Отговор
    Гърците си научиха урока бе дисциплина не става нищо кога наи после и Ганьо Балкански ще си научи урока .
  • 23 Кой68

    9 1 Отговор
    Малко разум трябва.Само с хленчене и обвинения не става.Но то си е до манталитет и народопсихология.......
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 страх лозе пази

    10 1 Отговор
    Явно много гърци вече са чели "Баpба Ганьос" или поне да виждали корицата на книгатс и са си взели поука, какво може да ги достигне и тях и да се стегнали !
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Котев

    13 1 Отговор
    Лелеееее, колко са зле гърците, ужасТ!! Затъват ли затъват а ние вървим напред, богатеем, имаме милиярди резерва, стендарт и организация за които Гърция само може да ни завижда. И защо бългатина а ходи там на море, голема грешка. Ние имаме такива хубави комплекси, верно, само на мутри и бандюги но кво от това. Сега ще ги трансформират в гъбарници и гълъбарници, се гърците, те са провалени отдавна!!!
  • 29 Гръкче

    12 2 Отговор
    Объркали са страхът с дисциплина.

    Коментиран от #42

  • 30 Не е вярно

    7 7 Отговор
    Не е заради дисциплината а понеже Гърците са много страхливо племе. Правителството им е успяло да ги уплаши :)
  • 31 България

    10 3 Отговор

    До коментар #18 от "Гърция":

    Като пишеш за свобода на словото, я кажи на тия Хора защо спряха Л.Лазопулос от ефир преди няколко години, защо изгониха от телевизията Радио Арвила, А къде е Триандафилопулос след като застреляха пред дома му един от разследващите им журналисти. Всички в Интернет Пространството понеже ' Свободните им Медии' ги изолираха и някой със заплахи. Не че сравнявам положението с БГ ама и там собствениците са Олигарсите с големи интереси.
  • 32 Дерибеев

    4 1 Отговор
    Ама стига с този туризъм, само на него ли разчитат за да си пълнят хазната ? Хайде малко да се хванат и да поработят нещо по-сериозно !
  • 33 гост

    10 1 Отговор
    Толкова много хора работеха и продължават да работят в тази провалена държава. Наши учители, вишисти, интелигентни хора, ходиха там да бършат дупетата на деца и старци, да мъкнат кашоните в магазините, за 600-700евро месечно, понеже у нас, нашата примерна държава смята, че 500-600лв са достатъчни за такива професии. Че имат голяма морска ивица, имат я, но че не са паднали от небето, а знаят как се работи и какво да се прави, също го знаят.
  • 34 Край

    4 1 Отговор
    Гърция била "страна в която забраните обикновено не се зачитат".
    Тия ако знаят ние колко спазваме направо нобелова награда ще ни дадат за справяне с К19.
    В Солун що си не качите предната гума на тротоара /щото няма къде да паркирам/ да видите ефекта.
    При този тотален отказ от правила е цяло чудо че българите въобще сме живи.
  • 35 БЪЛГАРИН

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гърция":

    нема такъв смях, поздрави от Солун - където гостувам,
    на дедко!
  • 36 минаващ

    2 1 Отговор
    Византийците може да са всякакви, ама чия умна кратуна роди гениалния идея, че държавата им е провалена?

    Коментиран от #37

  • 37 Определено някой,

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "минаващ":

    който не е ходил изобщо в Гърция. Глобите си оказаха положителният резултат. И то, солени глоби.
  • 38 Само да чуят че от ЕС

    2 2 Отговор
    Компенсациите от Crovid - 19 ще са според броя на смъртните случай , тогаз изведнъж ще се скачът на 30 000 смъртни случая .
  • 39 абе до 8

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мислещ":

    НЕ ГОВОРИ ГЛУПОСТИ ОТ 20 ГОДИНИ ЖИВЕЯ В ГЕРМАНИЯ,ОТ ДВА МЕСЕЦА ОСВЕН ДО МАГАЗИНИТЕ ЗА ХРАНА ,ПАЗАРУВАМЕ ЗА ЦЯЛАТЯ СЕДМИЦА,РАБОТИМ С СЬПРУГАТА МИ В КЬЩИ,ДЕЦАТА НЕ СА ИЗЛИЗАЛИ ОТ ДВОРА НА КЬЩАТА 2 МЕСЕЦА.ЗАПЛАТИТЕ НИ СА 80/20..
  • 40 Dean

    3 0 Отговор
    Дисплината не е само от гръцкия народ а кой оправлява народа. Бравос на Мицотакис. Аз съм в Гърция повече от 10год. Много е важно и местните кметове да предприемат мерки. Живея на остров Скопелос. Взеха се мерки от кмета до правителството да не влизат туристи. Само кораб който да зарежда магазините и бензиностанциите. До момента тук при нас нямаме един заболял от корона вирус. Маски не използваме. Само при излизане си взимаме бележка или си я пишем къде отиваме. Благодаря много на нашия кмет и на Мицотакис.
  • 41 Алфа Ромео

    2 0 Отговор
    Гърция даже и фалирала беше по-добре от България, но ние тук си имаме такъв спасител че не ни трябват врагове или фалит...
  • 42 Алфа Ромео

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Гръкче":

    Именно, и аз се чудех дали да го пиша.
  • 43 Алфа Ромео

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Коча":

    Така е, ще лъсне с пълна сила че ние нямаме реална икономика почти не произвеждаме и не изнасяме реален продукт, нямаме икономически стълбове. Скоро държавата на търговията, услугите и процъфтяващата корупция ще се провали гръмко.
  • 44 Васил

    0 0 Отговор
    Сега чакаме Гърция да иска репарации от Китай че са я заразили с корона вирус