Last news in Fakti

7 Май, 2020 10:00 2 978 31

Липсващият парад на генералите

  • румен радев-
  • бойко борисов-
  • генерали-
  • армия-
  • гергьовден

Ние вече храним чуждата армия. Платихме едни пари за едни самолети, които още не са произведени

Липсващият парад на генералите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Неделчо Михайлов за varna24.bg

Празник е. Мъжки празник. В такива дни всички мъже ровим и търсим забравените лачени обувки на вóйна в себе си. Спомените от казармата. Клетвата. Гаднярът от стария набор, който ни скъсваше от гонка. Първата отпуска. Цигарите на бегом. Първата издънка. Първия арест. Ротния старшина. Деня на УВО-то…

Не съм от тези, които вият срещу луната да бъде върната казармата, но малка дисциплина на младежите няма да е никак излишна… България помни своите генерали. С героизма им, с мъжеството, с победите, скандалите и фаталните грешки.

Ген. Михаил Савов - два пъти уволняван и после назначаван отново. Два пъти министър на войната, скочил на дуел на самия министър-председател Стефан Стамболов. Провалил националната идея, като ни вкарва ни в Междусъюзническата война.

Ген. Рачо Петров – още капитан по време на "войната на капитаните“ между Сърбия и България (1885), герой от епопеята при Сливница.

Генерал Иван Колев – бащата на българската кавалерия, герой от Първата Световна война.

Генерал Георги Вазов и генерал Владимир Вазов – братя на Иван Вазов, получили признание във всички военни енциклопедии.

Генерал Иван Луков…

Генерал Владимир Стойчев. Генерал Добри Джуров…

Българската армия отдавна не е това, което е била. По време на Балканската война войската ни достига достига почти 650 000. През Първата световна война наближава милион войници и офицери. Ньойския договор ни занулява до 33 000 войници. Като членове на Варшавския договор поддържаме боеспособна наборна армия от 200 000 – с пълната мобилизация я докарваме докъм половин милион. Днес? Днес сме по-зле от времената на Ньойския договор. Армията ни трябвало да е 30 000, но оттам се оплакват, че има 5000 незаети места. Стотината танка само допълват гротеската.

И генералите не са това, което са били.

Общото между изброените по –горе генерали е, че всичките (ако дръпнем настрани ген. Добри Джуров.) са участвали в битка. Истински вóйни, а не чиновници с лампази. Виждал и са смъртта в реално време, взимали са решения на момента и са носили отговорността си за това. Включително и като затворници.

Днес имаме генерали, но нямаме армия. Генералите ни са занимават с всичко друго, но не и с военно дело. Дават брифинги, борят вируси, стават кметове, министър-председатели, избират ги за президент.

Така е, защото нямат армия.

За сметка на това министърът на отбраната не е генерал.

А аз още не мога да схвана начина, по който Димо Гяуров навремето стана генерал за една нощ. И какъв точно генерал е Бойко Борисов.

Нямаме армия. А днес и парад на армията няма да има . Генералите решиха така. Дори по времето на войните 1912-1918 парадът не е спиран.

"Народ, който не храни собствената си армия, скоро ще храни чужда“. Не се чудете, казал го е Наполеон.

Ние вече храним чуждата армия. Платихме едни пари за едни самолети, които още не са произведени.

Но днес всички обуваме лачените обувки на заспалия войн. И нямаме загубена битка.

До първата порция агнешко.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 точно в целта

    49 3 Отговор
    Мдааа, добре казано!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ТО ДЪРЖАВА НЯМА

    32 4 Отговор
    ВИЕ АРМИЯ ИСКАТЕ.КАТО ИМА БУДАЛИ ДА КУПУВАТ 40-50 Г. САМОЛЕТИ ЩЕ ИМА КОЙ ДА ПРОДАВА.И КАКВО КАТО СМЕ ИМАЛИ МИЛИОННА АРМИЯ? ВСЕ СМЕ ОТ ПОБЕДЕНИТЕ.И 1918 И 1944 И ДАЖЕ 1989.

    Коментиран от #17

  • 5 3779

    41 3 Отговор
    Генерал Добри Джуров е участвал в бойни действия и като партизанин и като офицер в състава на 1-ва Българска армия , в края на втората световна война!

    Коментиран от #25

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 CoviD 20 хасковски щам

    3 34 Отговор
    ПАНАИРДЖИЙСКАТА МЕЧКА ДА СИ ВРЪЧВА ОРДЕНИТЕ,И ДА НЕ СЕ МЪЧИ С ПОЛИТИКА,НЕ МУ СЕ ОТДАВА ПЪК И ОТ ФУРАЖКАТА ГОРЕ НИЩО НЕ Е ОСТАНАЛО.!!!
  • 8 .........

    5 24 Отговор
    Вижте ги двамата крадеца.. ухилени. Заедно.. ви разграбват.

    Коментиран от #19

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 АБВ

    44 2 Отговор
    Супер парад!А най ми харесаха новите Ф16-супер безшумни и невидими!Рай за всяка армия,ад за всеки враг! :)))))Бацееее,дай да ги видим,де!
  • 11 ГЕРБ са СРАМ за държавата

    26 3 Отговор
    Успешна политика не се води с тяхното мислене поклонническо и прийоми за подтискане.
  • 12 чичо

    7 12 Отговор
    Към автора на статията-живеем 21 век.
  • 13 Дани

    19 2 Отговор
    Добре казано точно и ясно.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 боцмана

    14 1 Отговор
    Всеки който е служил , малко или много си има понятие как се расте на чинове в армията. Тези новите са генерали , колкото аз съм космонавт , даже и маже да се окаже , че съм повече космонавт , отколкото те генерали.
  • 17 куку руку ку

    18 0 Отговор

    До коментар #4 от "ТО ДЪРЖАВА НЯМА":

    От победените сме заради политиците, а не заради войниците!
    Генералите ни са печелили битките, след което политиците ни са губели войните... думи на учителят ми по история.
  • 18 Чочо

    12 0 Отговор
    За да имаш армия трябва да имаш силна икономика, някой да е видял такова нещо в България?

    Коментиран от #30

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 някой

    4 0 Отговор
    Неделчо Михайлов....както винаги безпогрешен в коментарите си. Поздравления.
  • 21 Край

    10 1 Отговор
    Генерал Добри Джуров е участвал в доста битки и е виждал смъртта в очите даже и в очите на собствения си син - Чавдар Джуров загива като летец в Долна Митрополия.
    Не че нещо, комунизъм такова ама това са фактите.
    Въведете 6м. военно-патриотично обучение за всички момчета които искат да свържат съдбата и живота си с България. Това и военна клетва трябва да са задължително условие за заемане на държавна служба от мъж. Не може да искаш да управляваш България без да си се клел че ще я защитаваш. Нещо като Пеевски - лапаш добре ама ако стане проблем самолета и в Дубай.

    Коментиран от #26

  • 22 Гост

    5 3 Отговор
    Не разбрах какво място сред другите генерали има Луков, ярък нацист и фашист...
  • 23 ани

    3 0 Отговор
    За каква армия се говори?Поколението е толкова нежно и инфантилно ,че да не дава господ да се наложи нещо по-мъжко да се извърши,камо ли да се организира военно обучение масово
  • 24 В .В.

    6 4 Отговор
    Бай Добри и Р. Р. Са истински генерали...Другото е менте... А Луков е фашист...Имитатор..
  • 25 Кой предаде бай Тошо

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "3779":

    Военен клетвопрестъпник №1 за всички времена след Борил, убиецът на великия цар Калоян.
    Кой беше армейски генерал Добри Джуров? - Командир на партизанския отряд "Чавдар", който на 9-ти септември 1944 г. тържествено влезе в София или завистникът срещу Тодор Живков, или и двете? Или не беше се клел да защитава Народна република България, дори и с цената на живота си? Или не предаде БРБ на Луканов и на Петър Младенов с илюзията, че я спасява? Честен ще да е бил. И умен тоже не беше. Нито пък е извършил геройство, а участва в държавния преврат на 9 и 10.11.1989 г.
    Като не може да се каже добро за него, защото злото го е проектирал отдавна и резултатът е виден днес, по-добре е хич да не го и хвалите, а най-добре - нищо.
    Защото ако беше на място и с генералско достойнство, щеше да вдигне армията на 10.11.1989г. и да защити Председателя на Държавния съвет на НРБ - Тодор Живков, който подава оставка само от поста Генерален секретар на БКП.
  • 26 Маршал фон Кьопке

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Край":

    Много правилен и балансиран коментар. Браво.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 от как свят светува

    1 1 Отговор
    генерал и простак , ето едно и тоже ! Генерал и простак са тъждествени понятия. От генерал може да очакваш само мърсотия,простотия,насилие,рекет, тормоз,гавра, безправие,беззаконие,смърт, интрига,диктатура,разстрел,робство,подчинение,кражба,лъжа, престъпления и всякакво друго зло,което убива живота. Обличаш един аморален ,безкруполен,агресивен,прост,изпълнителен ,страхлив ,послушен психопат в униформа,казваш му ,че от днес е генерал, и го пускаш срещу народа.гледаш и се наслаждаваш на зловешо садистично шоу. От време на време, го привикваш да лази пред теб под масата и да докладва за престъпленията които върши, удряш му по една две тояги на голо и пак го насъскваш да
    върши нови престъпления още по настървено. С една дума,опитомен страхлив бандит, който може да си го ползваш както искаш срещу народа.
  • 30 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Чочо":

    За да имаш армия трябва да имаш силна икономика, някой да е видял такова нещо в България?=========== МНОГО ТОЧНО И НАВРЕМЕ НАПИСАНО.
  • 31 ганю

    0 0 Отговор
    я се разберете като мъже
    сипи по ракийца и салатка