Last news in Fakti

9 Май, 2020 09:57 2 257 37

Необикновената 75-годишнина

  • втора световна война-
  • победа-
  • фашизъм-
  • русия

Преди три четвърти век една Победа възвести края на фашизма и националсоциализма

Необикновената 75-годишнина - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди три четвърти век една Победа възвести края на фашизма и националсоциализма. Тогава започна нова епоха в историята на Европа и света, в която господството на Великите сили бе заменено от двуполюсен световен ред (САЩ – СССР), а социализмът се превърна в световна алтернатива.

Европа и светът посрещат тази годишнина днес в необичайни условия – пандемия, карантина, забрана за събиране на хора, невъзможност да се организират големи шествия и чествания. Но можем да възприемем епидемията и като напомняне за ужаса на войната, отнесла над 60 милиона човешки живота между 1939 и 1945 г.

Има какво да се припомня. Особено в светлината на днешното използване на най-опустошителната война в историята на човечеството с краткотрайни политически цели и като оръжие в новата пропагандна война. И това става независимо от сигналите от природата, че трябва да се обединим, за да преодолеем старите и новите предизвикателства.

Отдалечаването на събитията във времето и оредяването на хората, участвали във войната, днес се използва от политици, за да я представят по начин, който доскоро изглеждаше немислим. Като пренаписват както предисторията, така и хода на войната. През последните години все по-често се лансират политически декларации, които целят да декретират вината за войната, не според фактите от втората половина на 30-те години, а според днешните реалности.

Защо го правят? Защото се появиха хора и политици, а и цели държави, които искат да изглеждат като последователни борци срещу Хитлер, а тъй като не са били такива, то трябва да се смени историята. И могат да го постигнат, защото са новите силни на деня, а и днешните поколения нямат собствена памет за онези далечни събития. Въпросът е дали ще им позволим да го направят.

Единственият път за съхраняване на историята е да я разказваме такава, каквато реално е била. Как се е стигнало до там, че само шест години след като идва на власт на 30 януари 1933 г., Хитлер успява да възроди военната мощ на Германия и да започне война на 1 септември 1939 г., а година по-късно да овладее почти цяла континентална Европа.

Ето как изглеждат фактите

През октомври 1933 г. германската делегация (вече на Третия райх) напуска Женевската конференция по разоръжаване. И за награда получава британското съгласие да започне да изгражда новата си редовна армия Вермахт.

Благодарение на нотата на британския външен министър Самюъл Хор до Йоахим фон Рибентроп от 18 юни 1935 г. Третият райх започва да възстановява военноморските си сили до 35% от британски флот (най-голям в света), а подводниците – до 45%.

На 7 март 1936 г. Германия въвежда войски в демилитаризираната по Версайския договор Рейнска област. Великобритания и Франция формално протестират пред Обществото на народите, но не правят нищо повече и ремилитаризацията става факт.

През март 1938 г. от центъра на Европа изчезва цяла държава – Австрия, погълната от могъщия си германски съсед. Великобритания и Франция посрещат събитието с разбирането, че става дума за „спор в германското семейство“.

През септември 1938 г. Хитлер поставя поредното си искане – да получи от Чехословакия Судетската област. Британският премиер Невил Чембърлейн убеждава френския си колега Едуар Даладие, че това е единственият начин да се спаси мирът. И на Мюнхенската конференция (29-30 септември 1938 г.) в отсъствието на чехословашки представители е решено за десет дена (1-10 октомври) областта да се предаде на Третия райх. Независимо че Чехословакия е основният източноевропейски съюзник на Франция. Това е политиката за „умиротворяване на агресора“.

Половин година по-късно, на 15 март 1939 г., вермахтът влиза в Прага и превръща чешките земи в протекторат „Бохемия и Моравия“. И как реагират чехословашките гаранти Великобритания и Франция? Никак, но поне осъзнават, че Хитлер няма да спре и че трябва да се готвят за война.

Какви по това време са

отношенията между СССР и Третия райх

При Ваймарска Германия са много близки, но след като Хитлер взема властта, започва пропагандна и идеологическа война. До лятото на 1939 г., когато пред назряващата опасност от война и провалящите се преговори за общ фронт с Великобритания, Франция, Сталин осъществява големия обрат в съветско-германските отношения и се стига до Пакта „Рибентроп-Молотов“. Така Сталин избягва войната през 1939 г., за която Съветският съюз не е готов. Да, прави го за чужда сметка – Полша. Според мен решението е погрешно, защото на практика Пактът помага на Хитлер да подчини цяла Европа преди през лятото на 1941 г. да започне истинската голяма война с основния си противник СССР.

Въпросът е защо западните победителки от Първата световна война се оказват толкова късогледи в отношението си към Хитлер? Отговорът може да се намери в дипломатическите документи. Например в думите на лорд Халифакс от разговора му с Хитлер на 19 ноември 1937 г. Според него „фюрерът е постигнал много не само в самата Германия, но в резултат на унищожаването на комунизма в страната си той е преградил пътя на последния в Западна Европа и затова Германия с право може да се смята за бастион на Запада срещу болшевизма“. Както виждаме, във Великобритания смятат Съветския съюз за по-голяма опасност от Хитлер и наивно разчитат, че агресията му ще е само на изток.

Толкова за вината за избухването на войната. В крайна сметка се получава по българската поговорка: Двама се карат, третият печели.

А възраждането на спора за вината днес е поредният

опит историята да се пише от победителите

Този път от победителите в Студената война, които искат да прехвърлят отговорността върху новия победен – Съветския съюз.

Но годишнината е от победоносния край на войната в Европа, а не от началото ѝ. Затова ще спомена и споровете за Победата: първият е за датата – 8 или 9 май, а вторият е за това кой има по-големи заслуги.

Отговорът на първия въпрос е лесен. Първата германска капитулация, подписана от ген. Йодл пред западните съюзници, е на 7 май в Реймс, Франция, и влиза в сила от 8 май. Истинската безусловна капитулация с участието на съветски представител на най-високо равнище обаче е подписана късно вечерта на 8 срещу 9 май в берлинското предградие Карлсхорст. Под нея като победители слагат подписите си съветският маршал Георгий Жуков и британският зам.-главнокомандващ съюзническия експедиционен корпус в Европа маршал Артър Тедър, а като свидетели още американският ген. Карл Спаатс и френският генерал Дьо Тасини. От победените – началникът на Генералния щаб на върховното командване на вермахта фелдмаршал Вилхелм Кайтел, за Луфтвафе – ген.-полк. Щумпф, а за военноморските сили – адмирал Фон Фридебург.

Новината за капитулацията на Германия на Запад е провъзгласена на 8 май, а в Съветския съюз – на 9 май. От тук идва и това несъществено разминаване, което обаче в годините на Студената война, а както се вижда и след края ѝ, се използва като повод за спорове и разграничение.

По-съществен е въпросът за заслугите за Победата. Сериозните историци отдавна са казали своята дума: Победата е постигната благодарение на съвместните усилия на Съветския съюз, Съединените щати и Великобритания и на многобройните им съюзници.

Нито една от големите сили не би могла да се справи с най-добре организираната, дисциплинирана и модерно въоръжена армия, какъвто е вермахтът. Не и Великобритания, която изпада в отчайващо положение след капитулацията на Франция на 22 юни 1940 г. Трудно би го постигнал и Съветският съюз, който с такива огромни усилия успява да спре германското настъпление пред Москва, благодарение и на американската помощ по ленд-лийз. Да не говорим за Съединените щати, чиято сухопътна армия се включва във войната в Европа едва през юни 1944 г., когато вермахтът е претърпял тежки загуби и е прогонен до държавните граници на Съветския съюз. Но не трябва да омаловажаваме успехите и на англо-американските военни сили, особено по моретата и океаните, както и във въздуха.

Ако говорим обаче за това коя сухопътна армия успява да пречупи гръбнака на вермахта, едва ли може да има съмнение, че

това е Червената армия

Достатъчно е да погледнем броя на въоръжените сили на различните фронтове. На Източния фронт Третият райх съсредоточава най-могъщата част от своята армия от почти 4 милиона бойци и тя остава най-многобройна там до края на войната.

Ето как изглежда сравнението. На Африканския фронт Тристранният пакт разполага с 300 хиляди военни, при откриването на Втори фронт във Франция на 6 юни 1944 г. – с 380 хиляди, в битката при Ардените от края на 1944 и началото на 1945 г. – с 240 хиляди. Докато при Московската битка (1941-1942) вермахтът настъпва с 1 929 406 срещу 1 250 000 отбраняващи се, в Сталинградската битка (1942-1943) се сражават 987 300 германци, румънци, италианци, унгарци, финланци и хървати с 1 140 000 съветски войници, в Курската битка (1943) – съответно 900 хил. германци срещу 1,3 млн. съветски войски. Данните за тези повратни битки показват къде и как е спечелена Победата, да не говорим, че между 70 и 80% от жертвите на вермахта са именно на Източния фронт.

Но да се върнем в днешния ден. Пандемията попречи 75-годишнината от Победата да се отбележи с масов празник, но можем да намерим друг начин да си припомним деня, който отвори пътя на настоящето ни. Според мен най-добре би било по-възрастните и знаещи хора да разкажат на по-младите колко ужасно нещо е войната, за да може заедно да запазим толкова трудно постигнатия мир. Победата означава преди всичко мир!

Коментарът на Искра Баева е публикуван в Дума.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русороб

    11 21 Отговор
    Болшевишка годишнина, а какъв бой са яли 17-а година на завоя на черна.

    Коментиран от #4, #36

  • 2 Еее

    14 9 Отговор
    Само СССР👍
  • 3 Последния софиянец

    15 3 Отговор
    Това не е обикновена война между Германия и Русия. Това е европейска гражданска война за идеи. Европейските нации са били разделени наполовина.
  • 4 Behemoth

    13 7 Отговор

    До коментар #1 от "Русороб":

    Много си умен и БОЙКУ е твоя фюрер!
  • 5 Ааах

    12 4 Отговор
    А ние празнуваме ли? Щото по спомен сме я загубили тази война
  • 6 ЧЕРВЕНО ЗНАМЕ ☭☭☭☭

    22 8 Отговор
    400 дивизии на,, Вермахта "са разбити на Източния фронт от,, Червената армия " под командването на маршал Жуков и още 200 дивизии са разбити на път за Германия! Червената Армия освобождава Централна и Източна Европа - България, Румъния, Сърбия, Унгария, Полша, Прибалтийските Литва, Латвия, Естония, Чехословакия, Черна Гора,Словения, Австрия... Трети Украински фронт на Червената първо освободи София след това Белград, Будапеща, Виена накрая стигат до Берлин да помогне на другрите си от 1-2 фрон на Червената Армия!

    Коментиран от #10, #31

  • 7 Трикстер

    19 4 Отговор
    Ако Фютера, вечна му памет, беше спечелил войната, сега други песни щяхте да пеете и то на немски 🖕🖕🖕

    Коментиран от #8, #14

  • 8 Дельо хайдутин

    14 10 Отговор

    До коментар #7 от "Трикстер":

    В държавата на Фюрера място за славяни не се предвижда.

    Коментиран от #25

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Муя

    9 17 Отговор

    До коментар #6 от "ЧЕРВЕНО ЗНАМЕ ☭☭☭☭":

    Би ли обснил как точно са ни "освободили"? Колко изстрела са дали, колко жертви, колко от заграбените продоволствия и техника са си платили, колко споменават факта, че българската армия води сражения до 15-ти май с отстъпващи СС формирования в Словения и не на последно място -обясни, моля, къде ни е военният архив, след като сме братолюбиво освободени? За българското злато няма да те питам! Пий си ракията и целувай иконата на Путин!

    Коментиран от #15, #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 БЪЛГАРИН

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Трикстер":

    Ама АКО,ама НЕ
  • 15 Готин ама не съвсем

    19 2 Отговор

    До коментар #10 от "Муя":

    За българското злато не се притеснявай! То всекидневно заминава зад океана, а насреща нищо, даже и чертежи няма! Но не казваш нищо и за задълженията на Германия към България в размер на над 30 милиарда, към края на войната! Дето са вървели влаковите композиции с брашно и животни и всякакви стоки, за немската армия!Кога ще го повдигнете този въпрос??

    Коментиран от #20

  • 16 Готин ама не съвсем

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "Муя":

    Ленд-лийза е бил само 7-10% и то само в началото на войната. И повечето е на дъното на океана, заради некадърните Англия и САЩ!
    И е платен с злато и кръв от Червената Армия! Защото ако не бяха победили Квантунската армия на Япония от над 1,5 милиона души, то американците и до сега щяха да се стрелят с японците по островите! Но никой не споменава това!

    Коментиран от #18

  • 17 Готин ама не съвсем

    12 1 Отговор
    Честит Ден на Победата!
  • 18 Муя

    3 5 Отговор

    До коментар #16 от "Готин ама не съвсем":

    Чул си някакви проценти, но не си разбрал за какво точно се отнасят. 5% са платените от СССР задължения (виж каква хубава дума)по ленд-лийз-а и то само за доставените стоки, материали, петрол, оръжие и прочие. Ако не са били те, СъвеЦката армия е щяла да воюва само с кръв, както ти каза. Със злато никога не са се разплащали, него само са го крали от подлоги, като нашите комунисти.

    Коментиран от #21

  • 19 Бесен Язовец

    6 4 Отговор

    До коментар #10 от "Муя":

    Само дето бг. армията води сражения на запад след 9.9. 1944 г заедно е Трети Армия на СССР , а Червената армия ни освободи оп про - нациското павителство което командваше парада от 1939-1944 и даваше заповеди да бътат избивани антифашисти на териториятатогава още Княжество България!

    Коментиран от #28

  • 20 Муя

    5 6 Отговор

    До коментар #15 от "Готин ама не съвсем":

    Не знам за задълженията на Германия, прав си. Ама знам, че сме були съюзници и ако това е бил начинът да се откупи българският аскер да не воюва и мре, значи Борис добре се е договорил. Виж, Съвецките другари с радост са хвърляли същата тази наша войска в зле дирижирани безсмилени сражения. Същото е било и почти 70 години по-рано в другото ни "освобождение", справка Плевенската епопея.

    Коментиран от #23

  • 21 Последния софиянец

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "Муя":

    Точно по време на Сталинград ската битка конвоя ПК 17 е бил изоставен нарочно от охраната и потопен от немците. Семействата на английските и американски моряци и досега не могат да простят това национално предателство.
  • 22 Справедливост

    13 0 Отговор
    Най-точната статия от години преди това. А това, че някои не приемат фактите, говори лошо за тях. В края на краищата колкото си по интелигентен, толкова повече си и човек с ум и разум.
    Слава на армиите и държавите донесли победата над хитлеро-фашистката коалиция.✌✌✌
  • 23 Последния софиянец

    11 2 Отговор

    До коментар #20 от "Муя":

    Немците са взели всички топли дрехи на семейството на баба ми за Руския фронт и са ги оставили голи посред зима. Това си е кокошкарство. Без да е война българите гладували. Всичко отнасяли немците. Мандрите били оградени със стени и картечници.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 kkk

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Дельо хайдутин":

    Айде без глупости- разбира се, че е имало място за нас у 3-я райх. Е, никога не е ставало дума да сме свободни и равноправни с арийците, но място е било предвидено- като роби.

    Коментиран от #26

  • 26 Последния софиянец

    11 0 Отговор

    До коментар #25 от "kkk":

    Меркел успя да изпълни задачата на Хитлер. Намаляване на населението от 10 млн на 5 млн, наполовина, за да има ,, жизнено пространство,, за немците. И превръщане на останалите в работни добичета за Райха.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Путин

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Бесен Язовец":

    те награждава за вярна и робска служба с орден "златен трол 1-ва степен" с банд.
  • 29 mediator37

    3 7 Отговор
    Никой не отрича ролята на Сталинската империя. Обаче червени чучулиги да лъжат нагло, че САЩ се включили сухопътно във войната едва през 1944г. вече не издържам. Да се мълчи нагло за участието на САЩ (не я обичам тази държава) във ВСВ е безочие. Цялата война в Тихия океан по суша, въздух и вода я изнасят САЩ. Просветлете се за морските битки (залива Лейте, остров Иво Джима, Мидуей), десантите в Бирма, Китай, Филипините. Това са грандиозни морски битки, при които от двете страни в една битка участват над 40 самолетоносача, 20 линкора, между които Ямато и Мусаши- най-големите в света артилерийски чудовища дълги по 250 метра, стотици крайцери, подводници, есминци, има дни, в които Япония губи 600 самолета. Цялата тази ужасна война кой я изнася, червена чучулиго? Кой прави 60 тонния Б-29 и занулява Япония. Къде е в цялата Тихоокеанска война СССР? Примерно. Няма да питам за войната в Атлантика.

    Коментиран от #32, #33

  • 30 Цървули!!!

    3 10 Отговор
    Хаха,червените пияндурници изгубиха войната и то е видно и днес,Четвъртия Райх е факт,тоест ЕС,СССР се сгромоляса,за стандарта на живот няма да коментираме въобще!
  • 31 Георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "ЧЕРВЕНО ЗНАМЕ ☭☭☭☭":

    Вермахтът никога не е разполагал с токова дивизии. В най-добрия случай като численост са разполагали със 179 дивизии на източния фронт и 72 на западния. Плюс това тактическата и тактино-спецалната подготовка на германците от началото на вйната и в края е коренно различна. В края на войната постъпват доста цивилни под и над определената въ,зраст.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Готин ама не съвсем

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "mediator37":

    Да сериозни битки! Остава само да уточниш, каква битка водят в Китай?? И кой побеждава Квантунската армия с 1,5 милиона войници! И да съпоставиш едни над 20 милиона загинали, срещу едни няма и 550 000 загинали! И то в Европа и Азия са загинали толкова! Та за какви съпоставки става дума?

    Коментиран от #35

  • 34 жоро уудстока

    2 5 Отговор
    Поклон пред всички,помогнали за победата над Хитлеристка Германия!Не мисля,че е повод за гордост посочването на 20млн.загинали от СССР/това не са сама руснаци все пак/.По-скоро е некадърност на Сталин и генералите му-за тях човешкият живот е маловажен.Американската помощ започва още през 1942г.през Аляска,Иран и т.н.Има доста инфо по въпроса.А последиците от следвоенното разпределение ги изпитахме всички,но това е друга тема.Въпроса е,защо победените са много по-напред от част от победителите?!
  • 35 kkk

    1 3 Отговор

    До коментар #33 от "Готин ама не съвсем":

    Губиш си времето да си говориш с поредният платен трол на Факти- аз пробвах и както виждаш коментар №32 "случайно" липсва както се случва най-редовно с коментари в които присъства истината неудобна някому...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Иванов

    0 2 Отговор
    Отличен и рядко изключителна случайност, да се каже защо има държава Македония, западна ли, югоизточна ли, северна ли е южна ли е. Защо Г. Димитров признаваше македонци, защо съществува македонски език и друга държава на запад от нас. Защо Пирот, Димитровград, Враня, Лесковец и беломорието, па и части от Добруджа не са български! Ето тоя 9ти май е причината, хем сега България е част от ЕС, но пък Македония която е самостоятелна държава е на страната на победителите, като нявгашна част от Югославия една от по-значителните победителки в ВсВ. Вярвам академиците това го знаят но си мълчат. Главен им е майтапа че в РСМ се говори РСМ-овски език, изключително като завист по победата изгубена от немските царе и по някоя италианска царица... Че българите ще се прегърнат с гърците срещу македонците ни в най-черните сънища дедите ни не са сънували, а и синовете и внуците им по Македония.
    А турците в Кърджали и Хасково туркменистански или пък азербайджански говорят? - а те българи ли са?