Last news in Fakti

11 Май, 2020 13:00 7 644 42

Затворническите системи в СССР и САЩ

  • сащ-
  • ссср-
  • затвори

През последните 20 години в САЩ са построени хиляди нови затвори

Затворническите системи в СССР и САЩ - 1
Снимка: 24 май
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Подробните проучвания на известния руски историк Виктор Земсков на огромно количество архивни данни показват, че във върховата преди Втората световна война 1938 г. в трудови лагери и затвори в СССР е имало 1 881 570 човека.

Да направим сравнение с броя на затворниците в най-богатата капиталистическа страна в света САЩ днес, разпространяваща с компрадорски режими, цветни революции, неолиберални пропагандни структури, преврати, военни нападения, убийства с дронове и в момента всекидневно на стотици хора своя модел на капитализъм навсякъде по света.

Младото поколение, което изучава пренаписана и манипулирана история в училищата днес у нас, както и много българи, които три десетилетия слушат водещите пропагандни медии, изпълняващи усърдно пропагандната задача по легитимацията на капитализма, би трябвало да очакват, че между мащабите на държавната затворническа принуда в СССР при Сталин и в една капиталистическа либерална демокрация има огромна разлика и че либералната демокрация с нейните „евроатлантически ценности“ насилва много по-малко хора от страната, която е заклеймявана като „тоталитаризмът“. Поне така ни обясняват нашите евроатлантици и пропагандни неолибералнни манипулатори на историята, чрез която искат да обосноват и легитимират днешния геноциден капитализъм в България, унищожил и прогонил два милиона души за 30 години, превърнал ни в страната с най-висока смъртност в света и с най-голямо неравенство и експлоатация в ЕС.

Дали е така, както те ни манипулират от сутрин до вечер по водещите телевизии и платени соросоидни структури? Според Бюрото по съдебна статистика към американското министерство на правосъдието към 31 декември 2002 г. в затворите в САЩ е имало 2 033 331 човека и това е било с 3,7 на сто повече в сравнение с предишната година. Средно на 100 000 души е имало 476 затворници, докато през 1995 г. те са били 411. Средно между 1995 и 2002 г. броят на затворниците нараства с 3,6 на сто годишно. Общо броят на намиращите се в затвор, предварително следствие, условна присъда и изпитателен срок през 2002 г. е 5,7 млн. души, т.е. над 2 на сто от населението на САЩ. За сравнение, в Русия по това време са били 850 хиляди.

При това за наличието на такова голямо количество затворници съществена причина е жестокостта на наказанията, предвидена от американското законодателство. Така например в някои щати за второ нарушение, независимо от размера му, се предвижда доживотен затвор. През последните 20 години в САЩ са построени хиляди нови затвори. Само през 90-те години САЩ са изразходвали над 25 милиарда долара за строеж на затвори. Около 9,7 на сто от черното население в САЩ между 20 и 30 години е било в затвора. Същото се отнася за 2,9 на сто от испаноезичното и 1,1 на сто от останалото население в САЩ. Тези, които са влизали в затворите, всяка седмица са били с 1600 души средно повече отколкото онези, които са излизали от там.

През 2004 г. зад решетките в САЩ е имало около 2,2 милиона души. Страна, в която е живяло по-малко от една двадесета от населението на света, е държала в затворите около една четвърт от затворниците на планетата. Процентно спрямо цялото население делът на затворниците в САЩ е между 5 и 10 пъти по-голям отколкото в другите развити западни държави. Около 40 % от затворниците са били черни, докато общото количество на черното население е било около 12 % от живеещите в страната. Около 300 000 затворници са били с психически заболявания, но не са получавали необходимите медицински грижи. Редица от тях са били огнища на разпространение на инфекциозни болести в обществото. Проучванията на Алан Елснер, кореспондент на Ройтер, показват масова корупция в затворите. Отношенията в тях са такива, че през 2001 г. броят на сбиванията между затворници само в калифорнийските затвори е бил 11 527, като в редица случаи това е завършило със смърт.

За издръжката на затвори и затворници през 2001 г. са отделени около 40 млрд. долара годишно. За да намали разходите, американското правителство е започнало приватизация на затворите, а частните компании, за да бъдат на печалба, масово превръщат затворите в трудово-изправителни учреждения с висока степен на трудова интензивност и производство на голяма принадена стойност. Разгърнал се е затворническо-индустриален комплекс, представляващ своеобразна субикономика и субкултура. През 1998 г. в американските затвори с неквалифициран труд са се занимавали 1,8 млн. затворници. Стойността на техния труд е изключително ниска. Затворниците не вземат отпуски, не им се плащат болнични, нито за извънреден труд.

Така например компанията УНИКОР с оборот от 495 милиона долара годишно държи 18 хиляди работници-затворници, с чиято помощ пуска 150 вида продукция – от части на мебели до части на ракетите “Патриот”. Затворниците заработват от 12 цента до 1,12 долара на час. Използването на евтин затворнически труд дава възможност известни американски компании да завръщат в САЩ свое производство, изнесено преди това в чужбина. На тяхната продукция (например спортните обувки “Найк”) има печат “Направено в САЩ”, но в същото време то е по-евтино от аналогична продукция в целия останал свят. През октомври 1998 г. “Амнести интърнешънъл” публикува доклад за нарушаването на правата на човека в затворите в САЩ под заглавие

„Световен лидер във високотехнологичните репресии“

и в него изброява използването на високотехнологични оръдия на репресия включително електрошокови устройства, химически спрейове, ограничаващи движението устройства, “ендемично физическо и сексуално насилие срещу затворниците”. При това не може да се каже, че в редица отношения степента на насилие в затворите на САЩ е по-малка, отколкото в съветските лагери, като се има предвид само фактът, че годишно по официални данни дори само броят на изнасилванията там е 290 хиляди. 290 хиляди изнасилвани годишно в американския неолиберален Гулаг, за което няма да чуете по нашите водещи телевизии, които громят от сутрин до вечер „комунизма“.

През 2004 г. светът бе потресен от мъчения и убийства, извършвани от американски митничари в най-големия затвор в Ирак. Американски войници, възпитани в духа на американската култура, разсъбличали иракски затворници, поставяли им черни качулки на главите и ги подлагали на сексуални издевателства, прилагали различни мъчения, дори правили фотографии на мъченията. При това част от мъчителите са млади жени, забавляващи се с изтезания на военнопленници. Това е неолибералният ГУЛАГ.

Анализирайки множество подобни данни, „Ню Йорк Таймс” обяви, че американската администрация е създала след 2002 г. световен „военен архипелаг” – военна система за задържане на чужди пленници в затвори, които са поместени в американски бази извън границите на САЩ и така скрити от очите на обществеността и контрола на юридическите органи. На тях е отказан достъп от независими правозащитни организации като „Human Rights Watch“ и „Amnesty International“. Твърди се, че това са „терористи“, които не се нуждаят от нормална юридическа защита, и американските официални лица винаги могат безпогрешно да разграничат терориста от невинния.

Проучвайки глобалната система от засекретени учреждения с хиляди затворници в тях, създадени от американските военни, Сидни Блументал заяви във вестник „Гардиан“, че става дума за „нов Гулаг“, но вече имащ глобални измерения, простиращ се от Афганистан до Ирак, от базата в Гуантанамо до секретни затвори по целия свят. Спрямо затворените в тях на практика се разрешават всякакви действия, които изпълнителите сметнат за необходими.

*Текстът е откъс от книгата на В. Проданов. Насилието в модерната епоха, С., Изд. „Захарий Стоянов“-Унив. Изд. „Св. Климент Охридски“, 2005


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коренно различен подход

    36 15 Отговор
    Затворите в САЩ са бизнес с безплатен робски труд на простолюдието, а в Русия затворите са за отсейване на разумните от простите с цел спокойствие на управляващите.

    Коментиран от #33

  • 2 Behemoth

    42 12 Отговор
    Глупости ...всички знаят ,че САЩ са добрите във лошия филм хахахххххх и са спечелили Втората световна война....

    Коментиран от #3

  • 3 В Пут

    14 40 Отговор

    До коментар #2 от "Behemoth":

    всички се досещат че ти си прост троль
  • 4 Гойко Митич

    43 18 Отговор
    В Щатите само за това ,че съм антипатичен на ченгето може да ме гръмне и закона го брани.Не държава ,а сбирщайн.
  • 5 Овцата Доли

    34 11 Отговор
    Капиталистическия филм на ужасите е към своя край! Кинтите са злото на планетата и спират развитието и!
  • 6 Марио

    11 19 Отговор
    И нас, какво ни интересува това ?

    Коментиран от #9, #26

  • 7 Руска гражданка (русофил)

    16 29 Отговор
    Съгласна съм другарю! Трябва да има само руска пропаганда. Също така, не трябва да закачаме мутрите, които създадохме, за да е наведена главата на хората и не си мислят за глупости, пък те нека си мрънкат, че няма Справедливост. Не е случайно, че даже знакови фигури, се водеха сътрудници на МВР. Срещу кого? Най-добре пуснете всички айдуци, защото сте по-справедливи от САЩ!
  • 8 baho

    32 11 Отговор
    Добре дошли в Хамерика!Каква ирония-да избиеш коренното си население и да внасяш банани от Африка...И сега тези банани ги култивират,само,че в затворите,както виждаме.
  • 9 emo

    16 2 Отговор

    До коментар #6 от "Марио":

    то теб какво ли може да те интересува. иди чакай за зелена карта
  • 10 ОТДАВНААА. . . .

    29 13 Отговор
    . . . . Отдавна САЩ не са добро място за живеене ! ! ! За съжаление . Но руско поклонниците да не злорадстват ! ! ! И В РУСИЯ ЖИВОТ НЯМА !!!
  • 11 Еврокомунист

    30 7 Отговор
    Отдавна съм сигурен, че от нашия дом по-хубав няма, ама защо трябва да сме роби и васали на тъпите американоси?

    Коментиран от #16

  • 12 Руски еничарин

    21 28 Отговор
    За американските затвори има много раследвания, книги и филми направени от америкаци, които си живеят свободно и са ценини. Докато този "историк " ако напише нещо за концлагерите при Сталин или Путин ще изчезне безследно в тях.
  • 13 Истината

    15 21 Отговор
    Обикновено афинитет към гнусните доносници на ДС имат медиите от русофилската медийна клоака.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мнение

    23 8 Отговор
    Попринцип съм съгласен, но има една малка загадка, която до ден днешен остава неразкрита, и тя е......моят дядо, лека му пръст, никога през живота си, не се е интересувал от политика, и по-скоро не е имал нищо против комунистите, че даже би ги подкрепил тогава, обаче незнаен натегач, пуска донос срещу него, че бил казал нещоси срещу някой от високите постове, някой за който дядо ми дори не му е знаел името, или каква длъжност има, и в крайна сметка без дори да му позволят думичка да каже, го натикват зад решетките като ,,враг на народа,, а дядо ми беше такава душичка, че обичаше и враговете си дето се вика въпреки, че такива дори не е имал...... та мисълта ми е, че няма как да съм съгласен просто да си нарочиш някой и да му съсипеш животеца, а с нищо не е заслужил. как биха могли да ни обяснят това явление, някои хора ???

    Коментиран от #20, #28

  • 16 Българин

    13 20 Отговор

    До коментар #11 от "Еврокомунист":

    Доброволния руски роб е роб единствено на евразийските примати.
  • 17 Архипелаг ГУЛАГ

    16 26 Отговор
    Този писател чувал ли е за Архипелаг ГУЛАГ на Солженицин и че само от процеса на разкулачването Сталин е избил 15 милиона обикновени селяни, без да броим 7 милиона от акция гладомор и другите милиони политически зекове в Гулаг. Солженицин има нобелова награда, а този никому е решил да хаби хартия и мастило с политическите си агитации и пропаганда, изопачавайки угодно истината.

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 габровец от варна

    20 7 Отговор
    Ми как няма да си строят пандизи,като създателите на обора са престъпници.То страх лозе пази!хахахаааа
  • 20 Gggg

    20 6 Отговор

    До коментар #15 от "Мнение":

    Много журналисти в САЩ,опитали се да разследват нападението на 11.09.на Кулите, не са зад решетките,а просто изчезнали безследно. Врагове на Америка. Как би го обяснил това?
  • 21 Stormtrooper

    6 10 Отговор
    Абе, Бай Васко, защо не отидеш в някое селце от Северозапада, или до някое гето да си твориш пропагандата? Ще останеш без копейки за нула време. Тогава се изкажи - по-подготвен!
  • 22 ha ha ha

    20 4 Отговор

    До коментар #17 от "Архипелаг ГУЛАГ":

    Не,не са 15 милиона ,а са 150 милиона;))))
    В Русия от 1921г -1953г са осъдени 3 700 души на различни срокове затвори и лагери.За същия период за разстреляни 640 000 .Това е общия брой-политически и криминални.
    В САЩ през 1930г са прибрани в лагери 7 (седем) милиона мъже,жени и деца ,т.н. "Дефарминг" ,от тях за 2 години от глад са умрели 5 (пет) милиона .
    Не ти вървят опорните точки,другарЮ,защото тук има и грамотни хора. Тия си ги разправяй на себеподобните си.

    Коментиран от #32

  • 23 Бесен Язовец

    13 3 Отговор
    Обира е доказано най престъпната държава в света ьедералните по всяко едно време на годината издирва 60 сериени убийци, битовата и организирана престъпност е рекордна за Света. Отделно имат експорт на престъпност на високо политическо ниво!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тревоман

    14 1 Отговор
    Стига обърквате народа с тия преувеличени политически термини. Всички видове управление звучат добре на хартия и теория , но когато се опре до хора правилата никога не се спазват. Монархия, Комунизъм, Демокрация или Капитализъм все тая. Дава се власт на един кръг от хора над другите и първити започват да въртят ресурсите само по-между си. Историята всеки път завършва с корупция и преврат.

    Коментиран от #29

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 100

    5 12 Отговор
    Комуне, цитиращо руски учен, вервайте им. ;)
  • 28 Гошо

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Мнение":

    А пък моя дядо ми е казал че дим без огън няма и ако питаш затворниците от тях нито един не виновен всеки е невинен Дори тя дето преби Мелен Цветков и той ще ти го потвърди

    Коментиран от #31

  • 29 Аз съм

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Тревоман":

    Да .Само при нас не точно.Няма преврати,няма поне временна справедливост за хората...
  • 30 Митьо Очите

    3 2 Отговор
    Защо не напишете статия за сексуалното насилие в турските затвори?
  • 31 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "Гошо":

    Преди повече от 25г едни приятели ме помолиха да ги закарам до един затвор на свиждане.Набрах смелост да влезна с тях,а не бях длъжен.
    Интересен момент беше свиждането на един мъж,който се открояваше от останалите по визия и размери от красива мацка.Установи се,че той е в затвора без да са намерили доказателства,че откраднал голяма сума пари и въпреки това беше вътре.
    И от филмите се вижда,че лесно може да се изфабрикува фалшива версия и доказателство,че имаш наркотик в теб и иди доказвай,че нямаш сестра после.
    Факта,че системата работи на принципа създава се проблем и после ти продава решението му,плащаш си законно за абсурда в който живееш и нямаш право на глас,е достатъчен да си дадете сметка,че няма нищо нормално от това което виждате,да не говоря,че от друга гледна точка нищо не е такова каквото изглежда.
    Има дори и филм онлайн в YouTube Светът се управлява от психопати,Историята на вашето поробване е друг филм също даващ храна за размисъл и въпреки това,че има много такива материали човек продължава да бъде спяща и ограничена овца.
  • 32 Оксиморон

    2 4 Отговор

    До коментар #22 от "ha ha ha":

    "В Русия от 1921г -1953г са осъдени 3 700 души на различни срокове затвори и лагери.За същия период за разстреляни 640 000 ." - грамотни хора
  • 33 Дядото

    4 11 Отговор

    До коментар #1 от "коренно различен подход":

    Изключително манипулативна и лъжлива статия. По всичко личи че залпа на Аврора още му кънти в главата. Най големите масови убийци в света са били Ленин и Сталин. А най много убити над 180 милиона жертви от комунистическите режими. Това са част от тъжни те и трагични факти всичко друго е алабалистика и лъжи.

    Коментиран от #37

  • 34 Антикомунист

    3 8 Отговор
    От ден на ден сте все по червени и манипулативни . Уж давате гласност на различни мнения но много ясно личи на къде ви тегли. Млади хора сте и уж образовани_ ЗАСРАМЕТЕ се ."ФАКТИ"

    Коментиран от #36

  • 35 Баце

    6 3 Отговор
    Ако откраднеш 1 дъвка и те осъдят и после се напуеш и паднеш върху витрина на магазин и те осъдят и хоп вече до живот. Неее мерси. Който иска в обора моля.
  • 36 Фактор

    6 2 Отговор

    До коментар #34 от "Антикомунист":

    И от какво да се срамуват ФАКТИ ,че не ти угодиха на тебе ли ?Истината боли,нали.
  • 37 Някой си

    7 3 Отговор

    До коментар #33 от "Дядото":

    Дедоооо,ти май си над сто годишен, щом помниш Ленин и познаваш Сталин,само ми е чудно как успя да ги преброиш тия 180 милиона жертви ?
  • 38 Антикомунист

    2 3 Отговор
    До 36 за какво да ми угаждат те угаждат на такива като теб_ малко чели. Ако си чел "Архипелаг гулак "ще видиш че лошите американци бледнеят пред НКВД.
  • 39 Антикомунист

    0 4 Отговор
    И още това което правят американците е с надзирателите в този затвор, а те какво са правили ти е бедна фантазията. А руснаците го правят не с изроди а със собственият си народ и в по голямата част убедени комунисти.Впрочем още го правят и в Сирия с хора ,които не харесват Асад
  • 40 Фактор

    3 0 Отговор
    До 38,не чета и не гледаМ фейк теми,ръководя се от примери в настоящия живот, ако някой напише за тебе че си "комунист" означава ли това че си такъв.Бъди здрав.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.