Last news in Fakti

11 Май, 2020 16:00 4 076 36

Истинските виновници са в най-близкото огледало

  • маргарита махаева-
  • медицински сестри-
  • дкц

И като стана дума за сърдене, попитайте се защо не ги подкрепихте, когато стачкуваха, протестираха, когато излизаха по прозорците, когато бяха бити, влачени и унижавани, когато им се присмиваха от телевизионните екрани. Всичко това беше заради ВАС, но вие си седяхте удобно на диваните и си мислехте, че сте недосегаеми

Истинските виновници са в най-близкото огледало - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Маргарита Махаева, юрист

Честно да си призная, чисто по човешки за кратко ми се прииска да злорадствам за това, че няма вече медицински специалисти и много болници и ДКЦ-та са в безизходица. И пак чисто по човешки няма да го направя, защото става дума за здравето и живота на моите сънародници.

Бих казала на хората да фокусират негодуването си към управляващите, за дето лъгаха и унижаваха медицинските специалисти. На практика те ги прогониха от работните им места, лишавайки ги от възможността да правят това, което обичат, умеят и за което са учили дълги години. Защото любов към професията е едно, но недоимъкът е съвсем друго нещо.

Защото когато банковият служител ти напомни, че си закъснял с вноската по кредита си, когато ти звъннат от ЧЕЗ, топлофикация, студена вода, мобилен оператор и т.н., когато детето ти се нуждае от допълнителни уроци, учебници, дрехи и обувки, а ти не успяваш дори да го видиш това дете, защото работиш денонощно и получаваш 600 лв. (по-малко от 300€ в европейска държава в XXI век!) и при това положение ежеминутно рискуваш живота и здравето си и тези на цялото си семейство...при цялото ми уважение, мили хора...не се сърдете на медиците. Просто се запитайте какво ВИЕ бихте направили на тяхно място.

И като стана дума за сърдене, попитайте се защо не ги подкрепихте, когато стачкуваха, протестираха, когато излизаха по прозорците, когато бяха бити, влачени и унижавани, когато им се присмиваха от телевизионните екрани. Всичко това беше заради ВАС, но вие си седяхте удобно на диваните и си мислехте, че сте недосегаеми. Никой не е длъжен да се превръща в жертва заради вас, заради вашата летаргия и незаинтересованост.

Имаше една мисъл, не помня на кого беше: "Това, което не бива да правя, го пише в Наказателния кодекс. Това, което съм длъжен да направя, го пише в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Всичко друго правя или не правя по свое собствено желание."

Така че не коментирайте колко и какво са длъжни и не интерпретирайте Хипократовата клетва, както ви е удобно към момента. Искате да видите истинските виновници? Аз ще ви кажа къде са. Потърсете най-близкото огледало и погледнете в него. Там се крият.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Швейцареца

    75 8 Отговор
    Права е жената. Няма да има мед. сестри и лекари, власта ги изгони отдавна.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ръмпези

    67 7 Отговор
    БРАВО МОМЕ...НО ОНЯ ОТ КОГОТО ЗАВИСИ ВСИЧКО В ДЪРЖАВАТА НЕ ГО ХВАЩА ОГЛЕДАЛОТО...ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОГЛЕДА В НЯКОЙ ГЬОЛ...

    Коментиран от #31, #32

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ще реват ще реват

    37 4 Отговор
    и ще се махант. Както вече и става. И тогава депутатите ще ходят на частно, както и сега правят а целокупният български народ няма да има къде да отиде
  • 8 сс18

    2 0 Отговор
    https://fakti.bg/bulgaria/468867-maj-zagina-v-haskovo-sled-kato-kolega-pri-incident-mu-otrazal-kraka

    Коментиран от #29, #30

  • 9 ето, поучават ви

    18 0 Отговор
    После иди доказвай,че нямаш мед. сестра.
  • 10 Зайко Байко многознайко

    19 3 Отговор
    Допускането само на такива мисли и опровергаването им веднага покэава, че вие драга сестро тайно се радвате эа състоянието в което се намира эдравната ни система! Всички энаем че е така. Эа силата и эдравето на едно общество се съди по отношението към децата, въэрастните и болните, при нас эа съжаление положението е такова и докато ни управляват неуки калинки наэначени по шуробадженашки принцип нещата няма да се променят!
  • 11 В .В.

    28 1 Отговор
    Така е,скъпа...Но не само Вас излъгаха... Всичко е Лъжа...Бг Сериал без край...От Командира кат почнем. Далечната 1996...
  • 12 ПЕНКО

    6 0 Отговор
    НЕ МОЖЕ ДА ИМА ТАКОВА СЪВПАДЕНИЕ В ИМЕТО !!!!
  • 13 ами

    16 1 Отговор
    Дариткова преболедува вече вируса,дали няма да отиде доброволка в някое КОВИД19-отделение? Ямбол и Видин ще се зарадват,пък щото не взема сега заплата като депутат една заплата ще й доде добре.
  • 14 ЪРП

    30 3 Отговор
    ЧЕСТ И ПОЧИТАНИЕ КЪМ мед. сестра Маргарита Махаева!!!!!!!!
    ДЕ ДА БЯХА ВСИЧКИ ДОБЛЕСТНИ И СМЕЛИ В МНЕНИЯТА СИ КАТО НЕЯ, НЯМАШЕ ДА ИМА "КОЙ" ДА СЕ ГАВРИ С МЕДИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!
    ГАВРАТА ПРОДЪЛЖАВА И СЕГА!!!!
    ИЗГАВРИХА СЕ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ, КАТО СНАБДИХА ГЕРМАНИЯ И АВСТРИЯ С КОСТЮМИ ЗА ЗАЩИТА, А БЪЛГАРИСКИТЕ МЕДИЦИ БЯХА В БРУТАЛНО УНИЗЕНИ БЕЗ ЗАЩИТА СРЕЩУ ПАТОГЕНЕН ВИРУС!!!!!!!!
  • 15 пациент

    5 22 Отговор
    Нали клетва сте давали ,само за пари мислите В белите държави хората, когато се разболеят ги приемат в болница, лекуват ги специалисти Никой не им иска пари ,а тук само дай пари и разни некви докторчета ти драснат една рецепта за да им се махнеш от кабинета

    Коментиран от #22

  • 16 гост

    17 1 Отговор
    Политиците у нас са хора, които не рабоят за благото на народа, а за благото на фирмата, която им плаща, за да я уредят със сочна поръчка, за приятелят, който е сгафил и плаща няколко хилядарки, за да не го съдят за криминалните му прояви, за чисто политически борби за надмощие, което е важно в преразпределянето на ресурси и територии. Лошото е, че малкият човек е нищожен в техните очи, те могат да го погубят само с едно щракване и подхвърляне на фалшиви доказателства, които стават реалност при подходящия съдия и подходящите следователи. Така, от страх, никой не дръзва да се бори срещу политическите престъпници, било то дали са комунисти, десни, гербери, депесари или каквито и да са. Още по-лошото е, че това се онаследява от следващите, вместо да се променя, силно се затвърждава и сраства. Не е така на Запад, там пак си има политически воини, има си лобиране, има си корупция, но когато някой политик бъде хванат, той бива съден и отива в затвора, има толкова много министри, депутати, съветници и др. по затворите, а у нас няма, политиците биват оправдани или им налагат условни, каквито впрочем налагат и на убийци, на сериозни финансови измамници, на трафиканти, на всички.

    Коментиран от #21

  • 17 Гошо

    18 1 Отговор
    Проблема с мед персонала ще е като свърши карантината и се успокоят нещата Как мислите ,на запад дали ще останат на нивото преди или доста сериозно ще си преразгледат доктрините на здравеопазването Та драги сънародници очаквайте масова емиграция на медици
  • 18 Ани

    12 1 Отговор
    Мисля,че липсата на заплати на мед.сестри е в мениджмънта на болниците,може ли лекари да вземат по 15-18 хиляди на месец.Не хората ви са проблема,мислете че ги лекувате,ако не платиш в болница,не те поглеждат нито лекари,нито мед.сестри,нито санитари.Всички мълчат,има омерта никой да не проговори,и хората се самолекуват и доста измират.

    Коментиран от #36

  • 19 Ани

    8 1 Отговор
    Мисля,че липсата на заплати на мед.сестри е в мениджмънта на болниците,може ли лекари да вземат по 15-18 хиляди на месец.Не хората ви са проблема,мислете че ги лекувате,ако не платиш в болница,не те поглеждат нито лекари,нито мед.сестри,нито санитари.Всички мълчат,има омерта никой да не проговори,и хората се самолекуват и доста измират.
  • 20 Наблюдател

    8 1 Отговор
    Права е мед.сестра, но проблема е доста по-дълбок от погледа в огледалото. Проблема наистина не е само в здравеопазването, и може би наистина всички сме виновни. Другата страна на медицинското "огледало" обаче също има образ. Нека госпожата продължи писмото и да напише, кога работещите в здравеопазването излязоха и огласиха, или дадоха на прокурор, или на журналистите (каквото и да значи тази дума) всичко, което знаят за злоупотребата в здравеопазването, кога обърнаха внимание за поголовните кражби от болници и всякакви полу-държавни лечебни заведения. Със сигурност недоимъка е на най-високо си ниво в тази област, но той е и пряко следствие от това, че всички се правим на слепи за злоупотребите, и недоимъка е не защото няма пари в сектора, а защото отиват незнайно къде. И поради страха от същия този недоимък малцина са тези, който правят дори и малки усилия за разгласяване на злоупотребите. Най-лесно е да посочите друг за виновен, но в графата "всички" влизате и мед.специалисти. От написаното в писмото мисля, че конкретната мед.сестра не разбира, на всички сме благодарни за това което правят, но трябва да си даваме и сметка, че преди да посочим с ръка и да кажем "вие сте виновни", би следвало първо да се погледнем в същото това огледало, което подаваме на човека до нас.
  • 21 Гъдю Гъдев

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Не обичат да четат дълги коментари, за книги да не говорим. Хубав ти е коментара.
  • 22 В белите държави

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "пациент":

    не им плащат трохи. В белите държави докторите не взимат колкото касиерка в Лидъл, сестрите също. А относно клетвата, а го питах моя авто механик дали е полагал Дизелова нлетва, каза че не е и затова взима скъпо.

    Коментиран от #26, #28

  • 23 Наблюдател

    7 2 Отговор
    Така е управляващите положиха големи усилия да изгонят медицинските кадри от България!
  • 24 Рошко

    6 3 Отговор
    Добре го е написала жената, ама ог високо цар далеко, и само тука с драсканр нема се оправим
  • 25 Колко часа

    6 2 Отговор
    Работят медиците в РБ? Седем! И колко часа ефективно? Клюки интриги и обедната им почивка, е работно време! А за нощтните дежурства , нещо да кажете, медиците? В таите за почивка! Наблюдавам Ви над 40 години! А за отношението на персонала към пациентите? За сивата икономика? Има ли лекар с една жена? Минимум две, но били бедни! Няма месец без екскурзия, санаториум за медика и член на семейство! Родителите Ви ги отглеждаме, по санаториумите, целогодишно! А за болничните, около празниците! За Гешев сте, с редки изключения....
  • 26 Каква е Хипократовата клетва?

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "В белите държави":

    Трябва да имаш талант, човече! Дар божии ! Но имаш диплома, за доктор? Лекар не може да бъде всеки! Доктор е научна степен, обсебили сте я! Но не сте лекари! Запомни! Дипломата не значи умения и способности.
  • 27 През Соца,

    1 1 Отговор
    Само сипломите от Военноморското училище, се признаваха, по света! Колко български лекари са им приравнили дипломите в САЩ? И за колко години борба? Учили са ги отново, бе, фукльовци!
  • 28 А на другите гилдии,

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "В белите държави":

    Какви пари дават, на запад? Колко пари получава един одитор , примерно? Какви са доходите на счетоводител, при смяна на законите ежедневно, у нас! А докторчето едно си знае и едно си бае, десетилетия... По това си приличате, с учителите! Да питам: защо докторите са затворено общество? Защото са незнаещи и неможещи първенюта...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 чичо

    0 0 Отговор
    ей модера,пост нопер5 ме обижда,защо не го триеш или имаш проблеми с българския или с сивото вещество в главата ти?
  • 35 НЯМА ПАРИ ЗА СТАЧКУВАЩИ

    0 0 Отговор
    Иcтинcкитe винoвници ca в нaй-близкoтo oглeдaлo
    И кaтo cтaнa думa зa cърдeнe, пoпитaйтe ce зaщo нe ги пoдкрeпихтe, кoгaтo cтaчкувaхa, прoтecтирaхa, кoгaтo излизaхa пo прoзoрцитe, кoгaтo бяхa бити, влaчeни и унижaвaни, кoгaтo им ce приcмивaхa oт тeлeвизиoннитe eкрaни. Вcичкo тoвa бeшe зaрaди ВAC, нo виe cи ceдяхтe удoбнo нa дивaнитe и cи миcлeхтe, чe cтe нeдoceгaeми
  • 36 малко пояснения

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ани":

    Ани, аз съм няколко десетилетия в здравеопазването. Лекар съм, никого не съм върнал, но нямам тази заплата. Нека ти обясня. Има болнична и извънболнична помощ. Истинското здравеопазване е в болниците. Амбулаториите са за лакърдии. Да си поприказват пациентите, да си излеят болката. Болниците са два вида - държавни и частни. В частните се приемат "подходящи" пациенти. Вземат клиничната пътека (парите) и на излизане им искат една сума. С наредба забраниха на държавните да правят това. Защо ли - сети се! В държавните болници има около 20 % лекари и персонал, които получават сериозни заплати, които са тайна. Останалите получават 700-800 лв заплата + дмс от каквото е останало от клиничните пътеки. Как се формира бюджетът на болницата? Да кажем, че постъпва 1 млн. от здравната каса. От другаде почти няма. С този милион болницата трябва да плати режийните (ток, вода, бельо, пране, фирми за лекарства, поддръжка, транспорт и разни други), които са определена сума. От тези разходи не може да се икономисва. Когато влезе пациент с някакво заболяване по здравна каса клиничната пътека е да кажем 300 лв., но той се влоши и се наложи да се направят разходи за 2-3 х. лв., те пак са от бюджета на болницата. Накрая останат някакви пари, които не стигат за заплати. Тогава работещите стават спонсори на дейността на собственото си предприятие. Параграф 22. Така, че много те моля, не слагай всички лекари в един кюп или поне на мен пожелай да съм при онези с големите доходи!