Last news in Fakti

8 Юни, 2020 10:00 3 705 51

30 години от Големия предизборен митинг на СДС – митове и илюзии

  • проф. искра баева-
  • искра баева-
  • 1990-
  • 1990 година-
  • сдс-
  • митинг

След 30 години на демокрация трябва да признаем, че тя напълно се провали

30 години от Големия предизборен митинг на СДС – митове и илюзии - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Навършиха се три десетилетия от Големия митинг на СДС, последен преди първия тур на първите свободни и демократични избори в съвременна България. Чух днес възторжени коментари, както и документални записи от предизборните клипове на СДС за митинга.

Какво мога да кажа като историчка на периода и свидетелка на митинга?  Първото, което ми направи впечатление, бяха

митовете

Отново се сблъсках с твърдението, че митингът бил милионен, според текста от предизборния клип на СДС – милион и половина, милион и 200 хиляди. Това е мит, дори и само затова, че в пространството от Орлов мост до хотел Плиска не могат да се съберат милион души, а София по онова време беше с население малко над милион. Ще припомня и че практиката да се докарват митингуващи от провинцията още не беше създадена.

Искам да напомня и още нещо. А именно, че едновременно със знаменателния, ентусиазиран и много пъстър митинг на СДС, се проведе заключителният предизборен митинг на БСП. Той също не беше никак малък, макар че отстъпваше във всяко отношение – без едно (по-добрата организация и по-малкото боклуци след края му) – на митинга на СДС. И той беше само от софиянци, а както показа първият тур на изборите – около 45 % от тях подкрепиха БСП. Още едно доказателство за митологизираните числа за първите митинги на СДС – сиреч т.нар фейкнюз не са от вчера.

Говоря като очевидец, защото по стечение на обстоятелствата живея на бул. „Цариградско шосе“ (тогава бул. „Ленин“) и докато вървяха митингите преминах през цялото пространство на митинга на СДС от „Цариградско шосе“ и Орлов мост, после през митинга на БСП на площад „Батенберг“ (тогава все още „Девети септември“) пред Мавзолея на Георги Димитров, за да достигна до крайната си точка в зона Б-18.

Личните ми впечатления бяха, че митингът на СДС наистина беше огромен, ентусиазиран, в него участваха стари, млади и деца, за празничната атмосфера съдействаха най-популярните тогава естрадни изпълнители (сега ги наричат по друг начин), както и знакови чуждестранни фигури – посланикът на САЩ Сол Полански (като говорител, а не като наблюдател), прожектирано беше послание от тогавашния президент на САЩ Джордж Буш – старши, и т.н. Митингът на БСП , край който минах след това, правеше впечатление на масов, но традиционен, с преобладаващо присъствие на хората от средното и по-възрастното поколение и без младежкия ентусиазъм на хората край Орлов мост.

Такова беше сравнението между старата и новата властова алтернатива. Накрая обаче искам да кажа няколко думи за

илюзиите

които господстваха в онези дни преди 30 години. Както в митинга на СДС, така и в митинга на БСП преобладаваха надеждите и вярата в по-доброто бъдеще. Надеждата, че дотегналото на всички еднопартийно господство трайно е останало в миналото, че политическият плурализъм ще позволи на хората да избират между реални алтернативи според своите интереси и че обществото няма да допусне да се появят нови партийни бонзи, че общественият контрол и моралът на новите политици (както от СДС, така и от БСП) ще направи корупцията невъзможна. И така нататък, и така нататък.

Наричам тази всеобща вяра от 1990 г., защото след 30 години на демокрация трябва да признаем, че тя напълно се провали. И без да влизам в подробности защо вярата се оказа илюзия, ще обърна внимание само на едно. На това колко лесно демокрацията може да се подхлъзне и да се превърне в охлокрация (власт на тълпата). Това става, когато обеднелите хора престават да бъдат господари на собствения си живот и избор, а стават зависими от чужда воля. Това става, когато вместо да се възпитава политическа култура хората се отказват от познанието в името на вярата – в нашия случай в чудотворния лидер, който ще реши всички проблеми. Всъщност охлокрацията настъпва, когато броят на гражданите постъпателно намалява за сметка на онези, които формират тълпата – силна и страшна като брой и гняв, но лесна за водене в желаната от лидера посока.

Автор: проф. Искра Баева

Източник: "24 май"


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 След 30г.

    42 3 Отговор
    С празни джобове и без илюзии. Ама бифшите публични "демократи"са с имоти, постове и дебели сметки.

    Коментиран от #19

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    45 10 Отговор
    сдс и ИВАН КОСТОВ съсипаха икономиката индустрията на БЪЛГАРИЯ
  • 3 11111111111

    25 2 Отговор
    По интересното в случая е, че дефакто в момента управляват мнозинството от избранниците на народа, ГЕРБ,ВМРО,АТАКА,НФСБ,ВОЛЯ и ДПС. Тази коалиция е управляваща в момента, единствената опозиция е БСП, ако може да се нарече опозиция, даже си е направо опозицийка, слаба, немощна и безидейна, дали и на тях управляващите не са им хвърлили някое кокалче, че да не ръмжат? И тъй управляващите са 80% избранници от народа, той не роптае, не митингува, нищо! Всичко е окей, власта се е бетонирала да векува а народа ще продължава да си робува.
  • 4 Иван

    37 6 Отговор
    Комунистите си разпределиха България пред замечтани погледи на блеещите
  • 5 Asdfg

    25 0 Отговор
    30 години големи очаквания, а накрая ДЪРЖАВНА ОПГ! Гешев, спиш ли?
  • 6 РЕАЛИСТ

    35 2 Отговор
    Бях на този митинг. С надежда за по добър живот. Излъгаха надеждите ми. Подиграха се с нас. СДС ни разочароваха още тогава, когато сключиха сделка с БСП, Желю Желев да стане президент, а ние плакахме по площадите. Затова сега хората не излизат на протести. Не искат отново някой да излъже илюзиите им. Права си професор Баева, а толкова те псувах тогава.
  • 7 Лекар БГ

    26 3 Отговор
    Аз бях на този митинг.Дали сме били 700 хиляди или милион,никой не знае.Дали сме оставили повече боклук,след себе си,спрямо пенсионерският аналог,подкрепящ Луканов,е интерпретация на другарката.
    Беше готино и вълнуващо.
    Че в последствие ни излъгаха-факт.

    Коментиран от #48

  • 8 30 години

    14 0 Отговор
    и стана квото стана
  • 9 Това беше

    29 1 Отговор
    митинга на най тежката политическа лъжа и манипулация с очакванията на хората. Ще дочакаме ли извинение от политическите джуджета от сдс много от които още са живи и са отговорни за краха на синята идея?

    Коментиран от #49

  • 10 Сандо

    25 4 Отговор
    Колко много наивници,които смятаха и се надяваха,че отгоре ще им се изсипи манна небесна и ще заживеят в капиталистическия рай!Напомниха ми едни думи,казани доста по-късно:не ме е яд,че лъжеха за социализма и аз не им вярвах,яд ме е,че казваха истината за капитализма,а аз не им вярвах.Впрочем,покрай това знаменателно събитие що борци за демокрация се родиха.
  • 11 ТИР

    16 1 Отговор
    Промени Нямаше,СДС Е,,ха Ма,,,та Освен на Икономиката и на Надеждата че Нещо ще се Промени,,За Награда Пак Им Дадоха Трибуна ,Излъчиха ЕвроДупеТат,,,СРАМ!!!
  • 12 Комунистите станаха демократи

    26 0 Отговор
    Сега разбирам че бай Тошо не ги е оставял да крадат с задните си дупки! Сега крадът със всичките си дупки!
  • 13 христо

    10 18 Отговор
    не забравяйте живеем в комунизъм
    от комунист не става капиталист
    ще си живеем в комунистическа демокрация
    идей и кражби

    Коментиран от #26

  • 14 Ихуууу

    19 8 Отговор
    Някой дали си мисли, че е имало 30 години демокрация в България? До 89 година ни управляваха комунистите, от 30 години ни управляват техните синове, после ще ни управляват техните внуци. БЕЕЕЕЕЕ
  • 15 ААА

    10 2 Отговор
    Другарко Баева, не се учудвайте а прочетете историята, тя светлата демокрация се развива по един и същ сценарий още от средните векове. Този сценарий е писан от масоните които изпълняват волята на сатаната.
  • 16 ЯЯЯ

    8 0 Отговор
    Отваря се печатницата на пари и простите човеци дето са създадени от онези горе викат ура. Но тези пари са без покритие и масоните си ги прибират и си правят укрития с тях а простите човеци ги пращат в газовите камери.
  • 17 ТРОПЧО

    18 3 Отговор
    ПЪЛНА ПРОСТОТИЯ С ПРОСТИ ХОРА ПРЕВРАТ ДО ТОВА СЕ СТИГНА ПО ДОБРЕ БЕШЕ ПРИ КОМУНИСТИТЕ
  • 18 джаич

    23 2 Отговор
    Рекапитулация : след 30 г. псевдодемокрация и управление от СДС ( Синовете на Държавна Сигурност ) , кражби и улични убийства (ВИС 2 , СИК ) , комунистите - номенклатурчици станаха олигарси , ченгетата от ДС професори и индустриалци , милиционерите бизнесмени , юристи ,прокурори и магистрати , а почтените хора емигранти в ЕС или роби на новобогаташите бандити в Вулгаристан.
  • 19 Паметлив

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "След 30г.":

    След 2001г. СДС се превърна в Сбирщина от Декласирани Субекти!! Ха ха ха Хи хи хи хи!!
  • 20 Гюро Михайлов

    21 1 Отговор
    СДС се оказа сбирщина от измамници!! Те бяха от втория ешелон на БКП,нереализирани при Бай Тошо!! Ха ха ха ха!!

    Коментиран от #23

  • 21 Дедовия

    9 0 Отговор
    Браво на Гюро Михайлов!!
  • 22 Румен Чонев

    25 2 Отговор
    Демокрацията не се е провалила защото не е идвала. Провалихме се ние като народ.
  • 23 джаич

    16 1 Отговор

    До коментар #20 от "Гюро Михайлов":

    Да , така е СДС и БСП са двете лица на монетата БКП .
  • 24 Тарикати

    20 0 Отговор
    Расипахте разрушител изгонихме децата ни!!!!! Продадохте земята ни забравихте чесме българи!!!!!!! Гнием вмизерия и ...европейски боклук......и чужди войници и ни пазят?!??? Е времето беше ваше. АМА НЯМАМЕ ВЕЧЕ НИЩО НАШЕ!?!!!!!!
  • 25 ИВАН

    15 0 Отговор
    Да, излъгани останаха хората, но нека все пак не оскверняваме светлото име - комунист, нека не забравяме, че идеята е добра за хората, а това че някой я е опорочил, че са се навъдили много хамелеони, които днес са комунисти, а утре фашисти

    Коментиран от #31

  • 26 Сандо

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "христо":

    Какъв комунизъм ви е в главите?Прочетете най-после някоя книжка,стига сте се излагали с неграмотността си.Всичко,що сте научили е от четене на вестници и гледане от телевизия,то и затова света се срива от невежество и глупост.
  • 27 месара

    7 5 Отговор
    до като СДС ни пееха песнички техния работодател БКП изнасяше пари и унищожаваха документи ! усетихме и вятъра на промяната , фирми, фалити, приватизиране , назначаване на милионери ! а хляб нямаше !!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ха-ха

    1 10 Отговор
    Тази слуша ли я главата изобщо?? Демокрация и Бойко са две съвсем отделни неща.
  • 31 Тиберий

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "ИВАН":

    Демокрация демокрация сдс сдс четвени боклуци демокрация ЯЖ ДЕМОКРАЦИЯ НАРОДЕ ЯЖ ПРОНЯНА
  • 32 Бай Стойчо

    8 0 Отговор
    Просто трябва да се обозначат периодите и да не се мешат,и всичко ще си дойде на мястото.
    Например, както е обозначен периода (1396-1878) - Османско робство. Така трябва да стане с периода от ПСВ до края на ВСВ - Германски протекторат, 1944-1989 - Съветско-руски протекторат, от 1990 до днес Американски протекторат.

    Но това няма да стане. Защото по този начин, веднага, чисто фактологически се разбира- кой е направил нещо за нас, и кой е съдирал кожи...
  • 33 Метаморфозите

    9 0 Отговор
    на синята политическа некадърност:
    Първо беше "С малко , но завинаги"
    Стана "С малко и за малко", а се оказа
    "С малко и за нищо"
    Остана само "Последния валс"който се превърна от химн в реквием за сдс.
  • 34 ПЕНКО

    7 0 Отговор
    ДА -ДУШЕЩАТА НИ ПАРТОКРАТСКА СГАН НА "БКП"-ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ ЕЛИМИНИРАНА !!! НО ДА УНИЩОЖИШ ОСНОВИТЕ НА БЪЛГАРИЯ С- "ЛИКВИДАЦИОННИ СЪВЕТИ "- НА ГАДЪТ СТ.САВОВ И СЪУЧАСТНИЦИ БЕШЕ УБИЙСТВЕННО ДЕЙСТВИЕ НА ЦРУ !!!
  • 35 Хаджиментов

    5 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: След 30 години на демокрация трябва да признаем, че тя напълно се провали"
    Правилния израз е: "След 30 години опити да построим демокрация, трябва да признаем, че се провалихме"
    Истинската демокрация у нас никога не е идвала, за да се проваля.
    Съжалявам професорке!

    Коментиран от #50

  • 36 пенсионер

    4 1 Отговор
    и милионен митинг не можа да катурне столетницата. толкова са изловчени в мошенгиите, че и сега ни управляват под ново име. че и диктатурка си заформят. бай Тошо ряпа да яде !
  • 37 В.В.

    8 1 Отговор
    Седесарски плюнки......Провалиха държавата с Янките.... Стожерите на мира и благоденствието....А база имаше построена предостатъчно...Гоооо. фак.....

    Коментиран от #38

  • 38 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "В.В.":

    никой не коментира ,,изявите ,,на СОЛ ПОЛАНСКИ/ГОВОРИТЕЛ НА СДС!!!!!!А после и инези прословути ,,помощници,, от РАНДкорпорейшън>>>>Точно ТЕ ни набутаха В ПЛАНЪТ и ни ,,,изковаха,, законите на ,,прехода/подмяна,,,Въобще НЕ СМЕ само НИЕ ВИНОВНИ!!!!!Американците си ,,,напазаруваха,,,политиците от всички партии!!!!!съмнява ли се някой че ,,,сами,,,си ковем съдбините......Тогава защо посланиците са със определена СПЕЦИАЛНОСТ?нямаща нищо общо с дипломацията!!!!!!
  • 39 безпартиен

    1 2 Отговор
    Преди 1989 правехме "развития социализъм" за една номенклатура свързана с т.нар.АБПФК!След това вече 30 години правим "демокрацията" за децата и внуците на предишните!А на тях ама никак не им пука за народа!
  • 40 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    риба се лови в мътни води
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Професор

    2 4 Отговор
    О, и още нещо, другарко Баева! Посланието, за което говорите не беше от Джордж Буш (старши), както погрешно твърдите, ами беше ДИРЕКТНО от Роналд Рейгън. Толкова са ви верни и всички други бръщолевения. И изобщо, като сте от БСП, защо не си коментирате митингите на БСП, ами сте тръгнала с чужда пита помен да правите, и то нескопосано?
  • 43 Очевидец

    1 3 Отговор
    Не съм привърженик на герб, но кой е тарикат краде, не от сега, а се е крало и по първа, втора световни войни. Та след 1944 кои крадоха, днес деца им са оърви горе, не е хубаво, наши хора са, но... Иистината бкп не трябва да ви боли, а нас ни боли, кога ги видим днес на първите редици по фейка снимките им, колко били... С връзки у сименово и къде ли не. Парата е на първо място. Даваш на четири очи и си къде пожелаеш. Близки са ни и то много, но нека кажат те, как ограбили баща им от първия заможен мъж починал от пневмония преди и вторият купил земя с пари на първия, водели се дела...преди 1944..след 1944 същите пак крадяли и днес са в първите редици, и турчин защитник, а е сирак останал много малък, много нещастен народ има и то кой е по-по-тарикат ограбва и днес в Гърция хотели, а и в бг има още земи за милиони да продава на хора от туркие с много пари. А скромният доктор, юрист днес честни се гънат и кротуват, нищо, че са много по-умни, но не и нагли комунисти. Така, че не само бойко, бойко методиев борисов има вина, че всички ги приюти при него за да спечели и пак и пак. Не зная на запад, може би преди 200 години и те ли са.. Но знаем, че ако имат, само горе, а тук всички и севда и тя, баща й и той, всички са навързани и ще се оправи бг, но след още едно поколение, като поизмрат те горе от 1944 до ден днешен
  • 44 Наблюдател

    1 1 Отговор
    Нещо И. Баева не е на ясно. Желанието за Демокрация е 1 а осъществяването и съвсем друго! В България и до сега тя е само лозунг зад който се крият политиците! Лидерите на СДС просто предадоха мечтите и желанието на гражданите за изграждане на такива! Комунистите пък изобщо неподлежат на коментар по този "?"! Освен това въпросния митинг не бе първия, a броя на хората тогава най-малко е спорен....
  • 45 Червени Кхмери

    0 2 Отговор
    Ха-ха-ха евразийската кикимора Баева , обяснява истините.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Боклука го оставихте

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Лекар БГ":

    в последващите 30 години,като превърнахте България в боклучийско кошче и тоалетна,спомни си как ни бяха издокарали чехите преди няколко години на картата на Европа. Няма и на кого да се сърдим освен на нас си. Но тъпо стадо така се управлява всъщност онзи американски посланник Сополански и Началника му в прогнилия бял дом така искаха да се случат нещата и те дърпаха конците през тези 30 години,като единствен Жан Виденов им се опълчи и те му намериха колая. От 89г.насам вървим само на самозакопаване и нищо повече.
  • 49 Ще има много

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Това беше":

    да чакаме,ама нали те са си добре какво ги е еня за нас,те си постигнаха целите.
  • 50 А въобще в някои от

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Хаджиментов":

    страните по света има ли истинска демокрация,че да говорим въобще по този въпрос? Аз лично мисля,че няма такава и като положени вече 30 години към дъното та и под него за предпочитане беше предишния режим,че бяха малцина,които се възползваха от привилетгии и по-лесно се издържаше,а и все таки някакъв ред имаше,а сега нищо няма и всеки се мисли за овца в пламъци.
  • 51 Тодор Живков

    0 0 Отговор
    Искахте демокрация,на ви са демокрация.Бачкайте по 12-15ч. за парче хляб,молете се да не се разболеете,защото ако нямате пари сте загубени,радвайте се ако имате работа