Last news in Fakti

15 Септември, 2012 17:52 4 768 5

За кожата на един юноша

  • обрязване-
  • сюнет-
  • германия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

 

В Германия разгорещено дебатират около обрязването на еврейски и мюсюлмански момчета; в някои арабски страни пък се лее кръв заради филм, опозоряващ пророка Мохамед. Какво стои зад тази изострена верска чувствителност?

Това се пита в коментар за „Дойче веле“ известният журналист Александър Андреев.

Според него религиозни права се сблъскаха с правото на телесна неприкосновеност в Германия. Съдът в Кьолн направи прецедент със своя присъда, според която религиозното обрязване на едно момче се категоризира като телесна повреда.

 Пламна спор, който стигна до парламента, а депутатите взеха решение,

 че трябва да се изработи специален закон. На територията на Берлин вече действа специална разпоредба, която допуска обрязването, ако са изпълнени три условия. Първо – родителите да дадат писмено съгласие. Второ – да докажат религиозната наложителност на това обрязване. И трето – операцията да бъде извършена от квалифицирани медици и по възможност да не причинява болка.

С две думи: политиката ужасно се подплаши и дръпна юздите на независимата съдебна власт. Най-вече заради намеците, че в Германия се възражда антисемитизмът. Пък и изобщо заради много острата реакция на двете верски общности. Защото и евреите, и мюсюлманите са единодушни, че една забрана на обрязването би засегнала дълбоко религиозната им идентичност.

Сблъсък на представи и ценности

Напоследък с ускоряваща се честота се надига практически един и същи спор. В момента дори се лее кръв заради един филм, който представя Мохамед в необичайна светлина. Навремето пък бяха карикатурите с Пророка, после изгарянето на екземпляри от Корана, после "Пуси Райът". Във всички тези и в много други случаи циклично се сблъскват религиозните чувства и свободата на вероизповеданието, от една страна, и нормите на правовата държава, от друга.

Съдиите от Кьолн са разсъждавали така: малолетното момче не може да се противопостави на своите религиозни родители, които са решили да го обрежат; то не само изпитва болка, но и остава с тази физическа промяна за цял живот. Накъде да се наклонят везните? Дали към религиозната свобода и родителските права по отношение на малолетните - или пък към телесната неприкосновеност? Струва ми се, че най-вече тук се сблъскват традиционни, да не кажа архаични представи и ценности с ценностите на модерния свят, сблъскват се колективни идентичности с днешния индивидуализъм и нагласата ни, че отделният човек е в центъра на света.

Показателно е, че дори

християнските църкви защитиха правото на обрязване.

Един високопоставен сановник на Католическата църква призова да имаме уважение към ритуалите и традициите на различните вероизповедания. Очевидно и християните малко се боят от правовата държава, която днес може да премахне разпятията от светски места, утре пък да въведе мюсюлманско вероучение в училищата. Казано с една хипербола: един ден някой може да реши, че християнското кръщение също е опасно, защото детето е заплашено от простуда или от удавяне, когато го топят в купела. Но сериозно: и при християните става дума за символи и ритуали, които са извор на идентичност и не бива да се пипат от светската или съдебната власт.

Екран на вярата и възгледите

Абсурдното е, че двете страни в този дебат взаимно се обвиняват в „средновековна изостаналост”. Едните – заради религията им, другите – заради нетолерантността. И двете страни привеждат медицински аргументи в своя полза. Обрязването било одобрено от Световната здравна организация като „хигиенично”, твърдят защитниците му. Обрязването вреди на малолетните, казват пък германските лекари, които не пропускат да споменат в същия контекст и различните телесни обици – защото нали и за тях се посяга на неприкосновеното детско тяло.

Впрочем, като стана дума за пирсинги: татуировките, които са все по-модерни напоследък, за много млади хора изпълняват функции, сходни с тези на религиозното обрязване на момчетата. Те оставят трайни и неизличими следи върху тялото им, които са демонстрация на определена идентичност. С две думи и в обобщение: тялото като екран, върху който проектирам вярата и възгледите си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Ангелов

    3 1 Отговор
    Нека всички си останат поне до пълнолетието си в религиозното или нерелигиозно общества . След като навърши пълнолетие , човек може да предприема самостоятелни действия , може да си направи операция ако иска . Това е единствения начин за сега да се покаже принадлежност към един свят , няма лошо . Въпросът е и философски , детето на родителите ли е или е съответния гражданин на държавата в която живее . И двете е кой има право тогава над телесната неприкосновеност , то като порасне може да обвини държавата , че не е защитила неговата телесна неприкосновеност. Това , че сме влезли в третото хилядолетие не означава да прекъснем всички връзки с историческите , етническите и културни ценности и драдиции , които сме наследили от нашите предци .
  • 2 Владислав Пенчев

    0 0 Отговор
    Децата не са собственост, върху която родителите да имат неограничени права. Децата са хора и трябва да имат същите права, като всеки друг човек, включително и правото на неприкосновеност на тялото и правото сами да избират религията си, когато станат достатъчно зрели за това. Обрязването на деца е насилие - насилствено налагане на религия и религиозни символи, осакатяване на тялото им без обективна медицинска нужда и без тяхното съгласие. Тялото може да е екран, но нека всеки сам проектира върху него "вярата и възгледите си", когато порасне достатъчно за да има такива. А не някой друг да проектира своите вяра и възгледи върху чуждо тяло, при това на безпомощно дете. Това дете, когато порасне, може да стане атеист или да избере друга религия, но тялото му ще си остане непоправимо изменено. Нямам нищо против някой да се обреже или да се татуира или да спазва обичаи и традиции по каквито и да било причини, но това трябва да става по негово желание, когато стане достатъчно голям, за да взема сам решения за себе си и своето тяло.
  • 3 Доктор Хаус

    0 0 Отговор
    Ако е имало нужда от обрязване то природата сама е щяла да го създаде.Ами то може някой да иска и ушите им да рижат на децата.Аман от простотии.
  • 4 Хайде ве !

    0 0 Отговор
    За първи път да съм съгласен със становището на Венци Михайлов по темата ! Само едно мога да кажа (или по-скоро да се провикна) ---> УБИЙЦИИИИИИИИИИИИИ !!!

    Това са всички онез нещастници, които посягат на Интимността на КОГОТО И ДА БИЛО..., а още повече - НАД НЕВИННОТО ДЕТЕ !

    Ей тез мръсници, таз паплач СУНИТСКА - В АДА ЩЕ ВРИИИИИИИ... ! КАКВО ЛИ СИ ВИКАТ -
    ДАЙ ДА РЕЖЕМ НАПРАВО ПИ*КИТЕ и КЛИТ*РИТЕ !? ... М ? САТАНИСТИ НЕГОДНИ !!!

    КАК БЕ ? АБЕ КАК ЩЕ ПОСЕГНЕШ НА ДЕТЕ ? КАКЪВ УРОД ТРЯБВА ДА СИ, ДОРИ ДА МУ СВАЛИШ ГАЩИЧКИТЕ И ДА ГО ПИПАШ ПО ИНТИМНИТЕ ЧАСТИ ?

    ВИЕ ЧУДОВИЩА ЛИ СТЕ БЕ ? КАКВИ СТЕ ?
    Вярващи, а? В какво вярвате - в МАСОВОТО ИЗКОРЕНЯВАНЕ НА НЕПРИКОСНОВЕНОСТТА ? В ГАВРАТА С НАЙ-ЦЕННОТО - ИНТИМНОСТТА ? ЩО ЗА БЕЗОБРАЗИЕ !!! ДЪХ НЕ МОГА ДА СИ ПОЕМА.. !

    А ПОСЛЕ СЕ ЧУДЯТ >>>ЗАЩО ШИИТИТЕ ГИ НЕНАВИЖДАЛИ ?

    АМИ ЧЕ КАК НЯМА ВЕ.... ТА ВИЕ СЕ ПОДИГРАВАТЕ С НАЙ-ЦЕННОТО КОЕТО ЕДНО ЖИВО СЪЩЕСТВО МОЖЕ ДА ИМА - ИНТИМНОТО ДОСТОЙСНТВО БЕ ! ИЗРОДИ !!!

    Има ли животно което да прави подобно нещо ? А ?
    Има ли животно което да посяга към гениталиите на друго ? ...дори и когато се бият, ПАЗЯТ ТЕЗИ СИ ЧАСТИ !!!

    А вие тук ? БЕЗ АБСОЛЮТНО НИКОЙ НИЩО ДА ВИ ПРАВИ - ОБЕЗОБРАЗЯВАТЕ ЕДНО ЖИВО СЪЩЕСТВО и ЗАБЕЛЕЖЕТЕ --- ПО НАЙ-ДОЛНИЯ ВЪЗМОЖЕН НАЧИН (!) - ДОКАТО Е ОЩЕ МАЛКО И УЯЗВИМО !

    АХ КАК НЯМАМ МАЛКО ВЛАСТ, ЛЕЛЕЕЕЕ... КАКВИ РЪЦЕ ЩЕ ХВЪРЧАТ...МАЛЕЕЕЕ
    АКО НЯКОЙ (!)ДОРИ СИ ПОМИСЛИ (!) ДА ПОСЕГНЕ НА ДЕТЕ !!!
    БОЖЕЕЕЕЕ.... НИ АЛЛАХ, НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ВИ СПАСИ !!!

    Ей сунитски ОТ*ЕПКИ !!! ...Всевишния гледа....и въздава ! НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ КАК СА ВИ КЛАЛИ В ИСПАНИЯ и ИТАЛИЯ ПРЕЗ 17-ти ВЕК !!! ТОВА ДА ВИ Е ОБИЦА НА УХОТО !!! ДА ЗНАЕТЕ ЧЕ НЕЩО КАРДИНАЛНО ВИ Е ИЗВРАТЕНО В РЕЛИГИЯТА !!!

    Но по-важното е - ДА ЗАПОМНИТЕ, ЧЕ ВИНАГИИИИ СИСТЕМАТА ЩЕ Е В БАЛАНС ! Т.е. - колкото повече налагате ТАЗ ЧУДОВИЩНА ГАДОСТ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ХОРАТА (с нормален разум и Морал) ЩЕ СЕ НАДИГАТ !!!

    Щото каквото и да ни плещите:
    "Обрязването било одобрено от Световната здравна организация като „хигиенично”, твърдят защитниците му"

    ВСИЧКИ ЩЕ ЗНАЕМ - ТОВА СА ПОРЕДНИТЕ ЙЕЗУИТЩИНИ, ДОЛНИ КАТО МРЪСНА ТИНЯ, ГНУСНИ ДО БЕЗБОЖИЕ, ЧЕРНИ КАТО КАТРАН... ТОЛКОВА ОТВРАТИТЕЛНИ ТА ЧАК ЛЕПНАТ !

    Какви "защитнициииии" ...
    Каква "Световнааааа" беее....
    Каква "хигиена" вееее ЕЙЙЙЙЙ...
    Алоууу ! Вие за балъци ли ни вземате ?
    Нали вече и хлапетата знаят КОЙ измисли тез ВЪЗДУХАРСКИ, ПАТЕТИЧНИ, НИЩО-НЕ-ЗНАЧЕЩИ ЗАГЛАВИЯ и ЛОЗУНГИ БРЕ ???
    За каква "организация" можем да говорим, след като ИМЕННО ТЕЗ КЛОУНИ-БЕЗБОЖНИЦИ - превърнаха Храма Човешки ...в тотална руина !
    И за каква "хигиена" плещят те, СЛЕД КАТО НИКОЙЙЙЙЙ СЛЕД ПОДОБНА ОСАКАТЯВАЩА ИНТЕРВЕНЦИЯ, НЕ МУ ПУКА - ТОВА ДЕТЕ ЩЕ ГАНГРЕНЯСА ЛИ, ЩЕ УМРЕ ЛИ ...НИКОЙЙЙЙ...

    За тях е важно само едно - ДА СЕ ПРОДЪЛЖИ ОМАСКАРЯВАНЕТО и УНИЗЯВАНЕТО НА НАЙ-ЦЕННОТО - ДОСТОЙНСТВОТО !!!
    Ха ся да ми излезе някой да ми каже, че ТО (Достойнството) за Него (Детето) било в това - "да принадлежало към..."

    КЪМ КАКВО ВЕЕЕ.... КЪДЕ ДА ПРИНАДЛЕЖИ ? КАКВИ СТЕ ВИЙ? ЗА КАКВИ СЕ МИСЛИТЕ, ТА ДА СЛАГАТЕ МАЛОУМЩИНИТЕ СИ >>>НАД ПРИРОДНИТЕ ЗАКОНИ ????

    Къде в Природата се е чуло и видяло - Животно да обреже друго ?
    Къде ?
    Ей... прав е оня: "Само човека може да бъде и ПРОЗ" ...ама баш сий тъй !

    И последно, че няма да мога да заспя след тая тирада - преди няколко години имаше случай, младеж ОСЪДИ И СПЕЧЕЛИ ДЕЛО за стотици хиляди в Щатите ! ЗАЩО ?
    Ами защото Съда постанови, че ТОЙ НЕ Е МОГЪЛ ДА СЕ ЗАЩИТИ, ДА КАЖЕ >>>>СОБСТВЕНОТО СИ МНЕНИЕ !
    Т.е. жалбата бе отправена СРЕЩУ РОДИТЕЛИТЕ (явно безсрамници негодни) .... И СРЕЩУ БОЛНИЦАТА (респ. ония в бели престилки) КОИТО СА ГО ОБЕЗОБРАЗИЛИ ДО ЖИВОТ !!!

    Човека си спечели кат' стой та гледай... И ТАКА ТРЯБВА ДА Е НАВСЯКЪДЕЕЕЕ... НАВСЯКЪДЕ и ПОВСЕМЕСТНО !!! ТИЯ ПРОСТО ТРЯБВА ДА ГО ПРОУМЕЯТ, ЧЕ ----> УНИЖАВАТ и УБИВАТ ДЕЦАТА ОЩЕ ПРЕДИ ДА СА ТРЪГНАЛИ ДА ХОДЯТ !!! КАК МОЖЕ ??? КАК МОЖЕ ???
    ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАШ ТИ ОТ ДЕТЕ ??? ...ми нали един ден ше порасне ве ? ...и ща намери !!! ГОЛТАК !!! ... И ЩЕ ТИ РЕЗНЕ ГРЪЦМУЛЯ КАТ НА ЯРЕ !!! Хайде бе, тръгнали да режат... КАСАПИ БЕЗСРАМНИ !!!
  • 5 Бай Онзи

    0 0 Отговор
    Човек, Направо ма разби!