Last news in Fakti

16 Юни, 2020 13:30 2 361 15

Черно и бяло! Или бяло и черно!

  • расизъм-
  • расова дискриминация

И защо се пищи за расизъм само в едната посока – от белите към черните? - пита бившият районен кмет

Черно и бяло! Или бяло и черно! - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-расисткото изречение е "Не можем да кажем на черното бяло“. А всъщност е ѝ най-безспорното. Животът е пъстър, казваме, животът е шарен. Радваме се на цветовете на природата. Те ни дават надеждата, че красотата наистина ще спаси света. И никой от нас не може да си  представи, че венецът на Божието дело – човекът, ще е някакъв безцветен… За ужас на антирасовите движения, пише Неделчо Михайлов за "Варна24".

Библията ни информира, че прапрадядо и прапрабаба са направени от кал. Какъв е цветът на калта е понятието разтегливо и обтекаемо, но можем със сигурност да твърдим, че обединяващия цвят на мократа пръст не е белия. Следователно? Какъв цвят са били първите хора? Със сигурност не са били безцветни. За ужас на антирасовите движения.

Лично аз не смятам себе си за расист в общоприетия неприемлив смисъл на това понятие. Също така, обаче смятам, че има огромно значение какъв е цветът на кожата ти най-вече в социален аспект.

Колкото и да им се иска на антиглобалистите, неолибералите и икуменистите в религиозния бранш понятия като "родина“, "семейство“, "род“, "фамилия“, "нация“, "народ“ имат огромно значение за по-голямата част от населението на майката Земя. Даже, въпреки огромните усилия напоследък не намалява значението на думите "пол“ и "религия“. Даже напротив. И тогава откъде накъде понятието "раса“ няма да има значение при самоопределянето и идентичността на всеки един член на човешкия род?! Збигнев Бжежински, видният американски политик беше казал, че, ""Национализмът е последното убежище на комунизма".

Всъщност оригиналната фраза принадлежи на литературния критик Самюел Джонсън и изглежда така : "Национализмът е последното убежище на негодниците“. Освен, че по пътищата на формалната логика от двете фрази стигаме до  извода, че комунистите са негодници, в тази две фрази няма нищо вярно и нищо стойностно. Точно родината на двамата изказали се – САЩ е възможно най-големият националист на международно ниво. Държава, която защитава и най-малката стъпка срещу начина си на живот. Това са приказки, за послушни и скапани политици като нашите в България.

Точно понятията, които споделих по-горе съставят облика на "най-великата демокрация“ в света.  Родина, семейство, нация. И расизмът, разбира се. Като всичко модерно и тази теория е измислена в Англия, но придобива статут на държавна политика и разцъфтява точно в Щатите. Просто няма къде другаде. Историята си е история и корабите с робите, минаващи Атлантика са факт…

Всички са расисти. И белите са расисти и черните са расисти. А най-големите расисти са жълтите… Това предстои да го разберем напред във времето…  Ако Господ ни искаше еднакви – щеше да ни създаде сиви, зелени или оранжеви като Тръмп. Но не би. Явно има защо да сме с различни цветове на кожата. Тогава защо се гневим на Господа.

И защо, Бога ми, не правим разлика между расизъм и расова дискриминация? Което е всъщност основния проблем. И защо се пищи за расизъм само в едната посока – от белите към черните?

Крайно време да извадим главите от пясъка. И да признаем, че расизъм е имало, има и ще има. И че наказанията по стадионите за хвърлени бананови обелки, маймунски звуци, както и избягването на онази думи – "негър“ ще накарат расизмът да изчезне. Това са глупости.

Това, което произтече в Минеаполис ще има тежък ефект върху американското общество, а и върху човешкото общество в целостта му. Дискредитирани са силите на реда, антирасистките движения, които се сляха с обикновени обирджии и престъпници и десетки други и до този момент спорни субекти в американския обществен живот. И няма как лично аз да разбера чувството на историческа вина в младите бели американци…

 


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рее

    25 1 Отговор
    Много е прав човека,Майкъл Джексън се опита да стане бял но.

    Коментиран от #5

  • 2 100

    20 2 Отговор
    процента истина е написаното в статията.
    За съжаление, истината се осъзнава от малък процент хора, също поради различия между хората по интелектуални възможности.
  • 3 Сандо

    14 1 Отговор
    Имало и нормални хора по света и за радост - у нас.Моля се и се надявам ония ненормалници,рожби на новото политкоректно време си останат у тях - в демократичния и прогресивен Запад.
  • 4 Факт

    2 23 Отговор
    По -идиотскп нещо не бях чел!

    Коментиран от #11, #13

  • 5 ABCD

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рее":

    Тя и Уитни Хюстън имаше такива наклонности. А за младите китайци и японци (жените предимно) каква мания е да се гримират или правят пластични операции за да приличат на бели...
  • 6 Матей

    12 3 Отговор
    Бляк енд уайт.Белите американци са кретени,забравили за ку-клукс-клан и апартейда и сега изпаднаха в долно положение и унижение.Щатите--планета на маймуните,искат да стане като в ЮАР ли.Затова ,че имало робовладелство преди стотици години и сега белите ще изплащат греховете на техните прадеди.О,майн гот,неведоми са пътищата господни!
  • 7 Българан Европейски

    5 2 Отговор
    Браво на Неделчо Михайлов за ясната и почтена позиция. Чистият расизъм е да се обиждаш от цвета на кожата си. Направо е смехотворно да твърдиш, че си афроамериканец защото имаш гени на негроидната раса. И кога, ако смея да попитам, преставаш да си афроамериканец? На трето, четвърто или пето поколение бели или други нечерни родители. Днес обаче сме свидетели на неандерталоамериканци подстрекавани от освирепелите за власт ляви фашисти от Демократическата партия, болни от изхвърлянето им от власт, влияние и корупция. Тоя болшевишки бульон сме го духали 45 години, без на тях да им мигне окото.
  • 8 Бозата убава е бозата

    8 4 Отговор
    Защо се петлае г-н Неделчо?
    Едно е да се опетлае вербално (грешка на езика), друго е да се опетлае писмено (грешка на мисълта).
    Ето какво твърди:
    "Кoлкoтo и дa им ce иcкa нa aнтиглoбaлиcтитe, нeoлибeрaлитe и икумeниcтитe в рeлигиoзния брaнш пoнятия кaтo "рoдинa“, "ceмeйcтвo“, "рoд“, "фaмилия“, "нaция“, "нaрoд“ имaт oгрoмнo знaчeниe зa пo-гoлямaтa чacт oт нaceлeниeтo нa мaйкaтa Зeмя."
    Казаното от г-н Неделчо е логично да се отнесе към глобалистите, но той е написал "антиглобалистите", което означава, че има мисловни проблеми или най-малкото не знае значенията на понятията, но важното е да пише...

    По-нататък твърди в подкрепа на объркания си мисловен процес, че "Збигнев Бжежински, видният американски политик беше казал, че, ""Национализмът е последното убежище на комунизма".
    Казал е така Бжежински, но в подкрепа на глобализма, същият този глобализъм на дълбоката американска държава, който инспирира днешните антирасистки и про-глобалистки бунтове срещу НАЦИОНАЛИСТА Г-Н ДОНАЛД ТРЪМП в САЩ.
    Та, какво всъщност иска да ни каже г-н Неделчо?!
    Защото и по-надолу в статията има ту проблясъци на формалната логика, ту нови затъмнения... освен ако редакторите от ФАКТИ.БГ нарочно не са осакатили статията...

    Коментиран от #12

  • 9 Гъливер

    7 0 Отговор
    Неделчо,истината за Черният расизъм е,че те мразят всички “бели”.Те не искат да съжителстват заедно с други раси.В момента те(черните) изтъкват тезата за 'White privilege' .Че,белите още с раждането си са правилигеровани с цвета си на кожата.Иди после ги разубеждавам,че има теория на видовете и расите.Работя и живея с черни и знам какво е.
  • 10 Емил

    2 0 Отговор
    Обединяващото между хората е Божието дихание, вложено във всеки (независимо от нивото на развитие и расата). Има един нов термин "събожник", който обединява хората и премахва омразата! ЗАПОМНЕТЕ ГО!
  • 11 Швейк

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    Ама ти можеш и да четеш?
  • 12 Софиянец

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Бозата убава е бозата":

    Не се петлае човека. Вашата мисъл е неясна и се петлае - неговата върви в една посока. Въпрос на схващане... :)
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 goni

    0 0 Отговор
    Стига с тоя цвят на кожата! Важен е манталитета! Един от най-кадърните хора, които познавам и то в област като хирургията/не е Чирков/ не е и циганин, чистопороден българин е, изглежда така че може по всяко време на денонощието да се разкарва из Факултета и единственото, което може да му се случи е да му е да се опитат да му трапосат някоя булка!:) Джуките му са такива че сумати кифли му завиждат!:) Каза ми: Да взема да си правя пластика ли?! Е! Няма да стане! Мен жените ме харесват заради устните!:) А, цветът ни си е такъв. От поколения наред! Това не пречи да сме българи!
  • 15 Никога няма да стане

    1 0 Отговор
    Такъв е живота!Просто чернокожите и белите,не могат да съжителстват заедно.Винаги ще настават проблеми между тях и превес ще взимат по-многобройните.Затова трябва да се покаже среден пръст на глобализма и кой от къде е.Дръпнатите в Азия,черните в Африка,белите в Европа и Америка.Същото важи и за религийте.Като харесваш много Германия и искаш да живееш там и да ползваш всички техни привилегий,приемаш им религията,порядките и заживяваш като тях.Ама не става,нали!Нестава я,това е истината.