ФАКТИ.БГ
  • път-
  • велинград-
  • магерово-
  • абланица-
  • цветино-
  • салих трончов-
  • абдикация на държавата

XXI век? На някои места в България все още не е пристигнал заради абдикацията на държавата

Безумие, нехайство и репресии

Публикувана: 18 Юни, 2020 13:29
33 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 8626
XXI век? На някои места в България все още не е пристигнал заради абдикацията на държавата - 1
''Пътят'', снимка: Салих Трончов
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.9 от 35 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато цветущите скандали в българския обществен живот си вървят, хората в някои кътчета на страната ни са грубо неглижирани и унижавани от държавата, в резултат на което XXI век все още не е дошъл при тях в пълния си облик. Такъв е и случаят на хората от велинградските села Цветино, Абланица и Магерово. Откакто се помнят те нямат нормален път до Велинград, което им причинява извънредно неудобство. Меко казано. Заради липсата на нормален и наличието на един окаян черен път, хора са се прощавали с живота си, защото линейката пристига няколко часа след обаждането. Пристига, за да да констатира смъртта. А според разказ на г-н Салих Трончов, ходжа на село Магерово, в 7/8 TV, бременна жена от селото губи близнаците си заради ''загубила се по пътя линейка''. Самата тя е жива заради благородността на жител на Магерово.

РЕАЛНОСТТА:

''Пътят'', снимка: Салих Трончов

XXI век? На някои места в България все още не е пристигнал заради абдикацията на държавата

''Пътят'', снимка: Салих Трончов

XXI век? На някои места в България все още не е пристигнал заради абдикацията на държавата

Салих Трончов

Поразителен е фактът, че ФАКТИ е едва третата медия, която приема присърце случая на тези наши сънародници. Преди свързването ни с г-н Трончов, той има участия в ''Шоуто на Слави'' по bTV, ''Вечерното шоу на Слави Трифонов'' в 7/8 TV и в ''Денят с В. Дремджиев'' по TV+ и TV1. Именно в предаването на Веселин Дремджиев Салих разказва за скорошното посещение на премиера Борисов в района на Велинград, като по думите му тогава на недоволните жители на трите села категорично е отказан достъп до министър-председателя, който иначе без спирка се хвали с инфраструктурните постижения на управленията му. Край него е било позволено да има само негови симпатизанти. Което е обяснимо. Всички добре си спомняме малкото случаи, в които Борисов се е срещал с реалността в лицето на някой недоволен гражданин.  Той се изнервя от подобни неловки ситуации.XXI век? На някои места в България все още не е пристигнал заради абдикацията на държавата

Според Салих, въпреки че не са успели да разговарят с премиера, той е отлично запознат с фрапиращата несправедливост спрямо данъкоплатците от Цветино, Абланица и Магерово. 

Попитахме г-н Салих Трончов дали след посещението на Бойко Борисов в района все пак няма някакво развитие по темата с ужасяващия 9-километров ''път'', а той ни отговори по следния начин: ''Нямаме никакво развитие по нашия казус. Аз утре вечер (б.р. днес) имам гостуване при г-н Йорданов в 7/8 TV, ще коментираме тези неща и изобщо фалита на Община Велинград. За нас е интересно защо премиерът и Пеевски отказват да изправят общината на крак, за да могат да се решат проблемите. Защото основно те ръководят общината.Ние имаме един-единствен проблем - пътната инфраструктура. Ние не искаме летище, ние не искаме заводи да ни отварят. Ние си работим, работа имаме. Но пътната инфраструктура, много добре знаете, тя е основната артерия, която захранва икономиката като цяло в даден район.''

''Линейка по принцип идва, но идва след часове. Ние нямаме медицинска помощ тук, на това не можем да разчитаме въобще. За да отидеш да се прегледаш даваш 20 лева за кола от тук до Велинград. Преглеждат те, но тъй като GP-то няма договор със съответната болница - плащаш. Осигурен гражданин плаща 25 лева допълнително за преглед. Един преглед при нас, заедно с лекарствата, струва 100 лева на здравно осигурен пациент. Просто нямам думи, абдикация на държавата буквално'', разказа ни с болка г-н Трончов.

Впоследствие разбираме, че народен представител от този район е Делян Пеевски от ДПС, но контактът с него е невъзможен. ''Ние нямаме каквито и да е било контакти с Делян Пеевски. Никой в района няма контакти. Единствено областното ръководство на ДПС имат контакт с него, но ние гражданите не сме се виждали с него. Който и да направи опит, няма как да се свърже'', сподели Салих Трончов, който освен ходжа на Магерово е и председател на Обществения съвет в местното училище.

''Ощетените граждани са писали и до куп институции, но резултатът за момента е нулев. ''От две години и половина пишем. Няма институция в България, която да не сме осведомили. Първо се опитахме да направим връзка с Министерски съвет - пет опита. Като и в петте пъти на нас директно ни се отказва среща. Премиерът няма да ви приеме и това е. Това са отговорите. Сезирахме и президента на републиката, като от там ни благодариха за доверието и се позоваха на член от закона, по който се прехвърля казусът към Община Велинград. От г-жа Цвета Караянчева по същия начин. Тя забеляза, че има проблем, сезира общината, но общината не отговори нито на президента, нито на министър-председателя, нито на националния омбудсман тогавашен - Мая Манолова, нито пък на Народното събрание.

По принцип първата преписка, която заведе Министерски съвет, беше до АПИ и до Община Велинград. От АПИ отговориха, че нямат отношение към пътя, понеже той е общински. В същото време втората преписка, която направиха, ние по нея получихме отговор от Община Велинград след петото напомнящо писмо по закон. От Община Велинград лъжат и в километрите, защото има един голям проект, който го правят за околовръстен път на Велинград, шикалкавят нещата, не е достоверна информацията, която дават. Говорят за някакви 100 милиона, което абсолютно не е вярно'', довери ни ходжата на Магерово.

XXI век? На някои места в България все още не е пристигнал заради абдикацията на държавата

''Не искам да влизам в политически неща, но проблемът, как да Ви кажа, нашият кмет на Велинград никога не се среща с премиера. Макар че е кандидатура на ГЕРБ, от кухнята разбрахме, че там се върти името на Цветанов, защото те били негови назначения. Целта явно е да се детронира доверието в хората на Цветанов. Даже тук ги наричат цветановисти'', сподели ни Салих Трончов.

''Ние се обръщаме към независимите медии в страната, защото националните медии отблъскват нашите искания. Първоначално отразяват проблема, но след като се стигне вече до по-нажежена обстановка, те се отдръпват'', отбеляза събеседникът ни от Магерово.

От споменатите предходни медийни изяви на Салих се разбра, че ''осъдените'' на ненормална инфраструктура български граждани от трите села са опитали и да протестират. Протестът им обаче е бил смачкан от местната полиция. ''Ние организирахме един протест и в 16:20 ме извикаха спешно в районното полицейско управление във Велинград. Започнаха там, как да кажа, най-различни неща - заплахи, щели да ме съдят, какво ли не щяха да направят с мен. На следващата сутрин, понеже протестът трябваше да е на ЖП гара ''Цветино'', тя осъмна окупирана, буквално армия от полиция имаше. Спряха протеста, заплашиха ни, блокираха изходите и входните артерии към трите села, а към ЖП гарата спираха хората, разпитваха ги, сплашваха, нямам думи да го опиша. Сравнихме го с времената на комунистическия режим, когато избиваха масово населението'', разказа ни той.

''Ние сме сезирали всички европейски посланици в страната, а също и посолството на Турция. Единствено получихме обаждане от посланика на Република Турция. Трябваше да дойде консулът на Република Турция, така ни казаха от Пловдив. До този момент нямаме никакъв отговор от други посолства. В момента подготвяме сигнал до главния прокурор на републиката, защото държа да подчертая, че с постановление на Министерски съвет бях отпуснати 300 000 лева за една общинска артерия към село Магерово. След това постановление ние получихме информация от общината, че зам.-кметицата шикалкави нещата. Тоест, в изготвения проект имало ту общинско, ту горско. Едни манипулативни неща. И тъй като три месеца в общината няма заплати, нашите пари, 120 000 според информацията, са преведени по сметките на кредиторите'', добави Салих Трончов, който в разговора си с нас даде да се разбере, че Община Велинград е затънала в дългове.

Разказвайки за този случай, ние от ФАКТИ далеч не виним само правителствата на ГЕРБ. Те управляват от около 10 години. А работливите и честни български граждани от Цветино, Абланица и Магерово нямат нормален път от няколко десетилетия. Но тъй като в момента изпълнителната власт е в ръцете на ГЕРБ и ''Обединени патриоти'', горещо призоваваме най-после държавата не само да обърне внимание на този проблем, но и да започне разрешаването му в най-кратки срокове.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.9 от 35 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
габровец от варна
1 Отговор
Ходжата можеше преди години да се оплаче на Доган бей!Даже частен път щеше да му направи и още една джамия да вдигне.

Оценка:
-6 +50

Цеко сифоня
2 Отговор
Ходжа, ефенди, чеки малко не давай зор. Не'аме време, ся въртиме едни пари тука из шкафчета, долапи, скринове и сме заети. А за твоя път нема се кахъриш, парите вече сме ги усвоиле.

Оценка:
-0 +55

Преход от Комунизъм
3 Отговор
Към брутален КРИМИНАЛИЗЪМ ! А казват че било ПРОСПЕРИТЕТ ! Лодката от дед на ден , по-силно се клати !

Оценка:
-0 +33

Мирише на Френската Буржоазна Револ-
4 Отговор
юция с ГИЛОТИНА ! Щом Гопод, Съвест, Думи, Вопли, Мизерия , Страдания и Смърт - непомагат !

Оценка:
-1 +20

Френска Буржоазна Революция !
5 Отговор
Либерти ! Демократи ! Просперити ! А Дон ке Хоте каза на Санчо /магарищаря/ : " Свободата Санчо е велико нещо, и тя се намира на Острието на твоето КОПИЕ!". Та във тази връзка нека подчертаем - ПАРАДА на Победата в Москва е като КОМПРЕС за снемане на температурата които днес бълнуват че този Криминален кошмар ще е безкраен ! Но пасаран, Ганчо ! Ще има " Коч маньовър" ! И много ще боли ! Нека гледаме Паряд юпобедъй на 24ти Юни от 11:00 часа ! И зареждай българският родолюбив дух за СВОБОДА !

Оценка:
-9 +6

Гад
6 Отговор
Токова години след 1945 никой не е оправил тоя път, сега всички очакват Бойко да го направи. Като месия. Като дойде на власт Корнелия и Решетников ще го оправят, гарантирано от червената шайка!

Коментиран от #12


Оценка:
-31 +7

Ердоан
7 Отговор
Ама това в евроатлантическа България която произвежда незнамколкосиосни металорежещи машини ли е? Хахахаха

Оценка:
-3 +18

фен
8 Отговор
Обърнете се към ДПС нали за тях гласувате?

Коментиран от #26


Оценка:
-1 +36

goni
9 Отговор
Зорлем се обезлюдява България! Не е на добро!

Оценка:
-0 +16

Менте запис
10 Отговор
Магистрали им направихме на тулупите, и дупки им сложихме, па и дважди ги ремонтирахме, а те скръндзите ръгнали по горските пътища, само и само да не плащат за винетки. После правителството било виновно. Серсем-селяндури!...

Оценка:
-3 +16

Доко
11 Отговор
Само на някои места????????????
Та ние живеем в края на 19и век,приятелююю

Оценка:
-0 +13

Отвратителна Гад си,
12 Отговор

До коментар #6 от "Гад":


Вярно е!!!!!!

Коментиран от #23


Оценка:
-0 +4

Уж сме учили за Мопасан а какво
13 Отговор
Научихме ? Най-важното - чрез Дон ке Хоте до Санчо - до СВОБОДАТА без борба НЕ СЕ ДОСТИГА !

Оценка:
-0 +16

Йордан
14 Отговор
Ами нека главните мутри да минат по този път с джипката.

Оценка:
-1 +14

Казвам ти откровенно братко !
15 Отговор
Ще ми се да ге галя елитарниците по дупарниците голи - Бавно, Дълго, Сладко, Сладко !

Оценка:
-0 +3

16
Този коментар е премахнат от модератор.
Изненадан
17 Отговор
Според БСП асфалт не се яде.Е, явно се яде!

Оценка:
-0 +10

Фатих Мехмед
18 Отговор
Нали искахте свята република ето ви я целата в мизерия добре че ньоиския договор ви отне територии че и тех щехте да превърнете в пустиня а се фалите че немате пленено знаме😂😂😂😂😂вас ви обединява само измамата и грабежа и далаверата не сте народ

Коментиран от #21, #22


Оценка:
-18 +4

PlimP
19 Отговор
и като пристигне кво става, подпорни съоръжение за път, подпорни хотелчета и т.н., по-далеч, по-добре, двукраките ще са по-малко=> по-малко пробелми дразнители

Оценка:
-2 +2

20
Този коментар е премахнат от модератор.
21
Този коментар е премахнат от модератор.
Ти Фатих
22 Отговор

До коментар #18 от "Фатих Мехмед":


Целувай ръка на Доган, той два пъти ви преименува. Не бай Тошо а Доган прави с вас тоз Курбан , по заповед от вън ! Доган е не само от ДПС, той е и ДеСе а и слуга на Майка Турция ! Ударник, тъче на няколко стана и почивен ден няма. Ние нашите кривини ги видим а ти ?

Оценка:
-0 +13

Гад
23 Отговор

До коментар #12 от "Отвратителна Гад си,":


Аха, отвратителен съм, защото говоря истини. А истината боли!

Оценка:
-1 +4

NikNay
24 Отговор
Няма да се очудя ако искат да имаш вигнета като се качиш на този път и ако нямаш отнасяш дървото.

Оценка:
-1 +1

kayzer
25 Отговор
Изчакайте, малко Доган до дооправи пристанището на вилата, и ще ви удостои с внимание

Оценка:
-0 +6

неф
26 Отговор

До коментар #8 от "фен":


Те са от ДС, рожбите на партията

Оценка:
-0 +1

ХА Хи Хи
27 Отговор
България в XXI, ужас. Бях миналата година в Того. Разлика няма 😂😂😂

Оценка:
-0 +5

Мишо
28 Отговор
В този район живее главно помашко население,което според местното българско население е главният виновник за потушаването на Априлското въстание и основни участници в кланетата. И до днес не са им простили и им го връщат с тормоз и тнт....

Оценка:
-1 +9

123
29 Отговор
Вместо Българската държава да се заеме и реши проблемите на тези хора, те срещат незаинтерисованост и бездушие от хората които са избрали да ги уравляват,като дори и с Пеевски не огат да говорят който са избрали... Единственно им орговаря Турския консул който разбира се не може много да им помогне но все пак е любезен и проявява интерес, голям срам за проспериращата евроатлантична страна.

Оценка:
-0 +1

Зайко Байко многознайко
30 Отговор
Гарван гарвану око не вади. Държавата ни е малка и всичко за всички се знае. ДС срещу ВКР , там е заровено кучето. Корона, ВИС, СИК, 777, Аполо и Болкан, ТИМ. Вътрешно партийните борби между клановете на БКП, доведоха държавата ни до това състояние. Първо народа целенасочено беше обезоръжаван, след това гражданското общество беше унищожено в зародиш, благодарение на Зелю Зелката, Филип Димитров и Драгалевския натурален индо-европеец. Последствията са съсипване на образователната система преиначаване на историческата истина, разграбване на пенсионния и здравния фондове. Съсипване на печелившите отрасли в промишленоста ,особено в енергетиката, спомнете си Козлодуй 1,2,3 енергоблокове. "Мариците" продадени на безценица а сега, когато световният енергиен концепт се промени се оказа, че трябва ние а не собствениците да плащат т.н. такса вредни емисии. За коя поредна година ни лъжат, че още малко и влизаме в Шенген, но всъщност си ни влачат, като шарани на дънна въдица. Заболява ме мозъка, като си помисля за пропуснатите шансове, благодарение на нашите " умни" управляващи. 2009 , обещанието ма ГЕПИ ( герб ) , беше , че първо ще се заемат с Доган , но излъгаха , както лъжат и сега! Мерзавски ибрици безродни. Единственито успокоение на нас , които скачахме като маймуни по площадите е следната поговорка : " Ковчегът няма джобове"

Оценка:
-0 +1

моля моля
31 Отговор
Вашият път го правят до Бургас!Като стане барбекюто,вашият проектант Меди Доканов ще види какво може да направи....

Оценка:
-1 +2

Бат Бойко
32 Отговор
Няаа страшно, разпоредил съм ша са оправят нещата, нали съм пич

Оценка:
-0 +0

1234578
33 Отговор
Този какво иска? Аз от София да отида там да му назнача честен местен кмет и честен депутат. Аз не мога да махна нито кмета на Велинград нито тамошният депутат. Аз съм софиянец, мога да сменя кмета само на София и депутат от софия. Нито пък мога да му назнача честен депутат. Догодина да си изберат друг депутат, щом Пеевски не си върши работат, а да не ми реват на мене.

А пък относно президента, кога хората у нас ще разберат, че от президента нищо не зависи. Той не се занимава с парите, икономиката, правосъдието, полицията, социалните помощи, здравето, образуванието... в държавата. Неговата работа е да се показва по телевизията, да плямпа и обещава нещо, които не може да изпълни защото няма такива правомощия. Президента няма власт да може да оправи дори една чупена плочка или паве пред президенството. А за ремонта/смяната ма плочката/ трябва да се обади на кмета на София. Работата на президента е да се среща с други чуждестранни търтеи президенти като него. И да ходи по разни международни среши и да плампат, но да не вършат нищо.

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5