29 Юни, 2020 14:11 4 404 15

За нечистотата на духа и медийния комфорт

  • манол глишев-
  • вежди рашидов-
  • иво прокопиев-
  • оправдаван-
  • икономедия-
  • за нечистотата на духа и медийния комфорт

Манол Глишев в отговор до Вежди Рашидов

За нечистотата на духа и медийния комфорт - 1
Манол Глишев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Неуважаеми Рашидов,
неуважаема редакция на вестник "Труд",

намерили сте за необходимо да споменете и мен в текста си "За чистотата на духа и търговията с медийни услуги". Лош текст, но какво да се прави, толкова Ви е умението да пишете (впрочем, толкова дълъг текст вероятно не е съставен, а само вдъхновен от Вас, Рашидов. Нали?).

Въпреки ниските качества на материала, искам да Ви благодаря. Действително съм поласкан, че ме споменавате заедно с хора, от които се възхищавам - като например проф. Александър Кьосев, Емил Джасим, Асен Генов и Владо Руменов. Радвам, че един прост, нагъл и зловреден човек има лошо мнение (а явно и известен уплах) от такива прекрасни личности. Направо съм щастлив, че според Вас и аз трябва да попадна в почетния списък на тези хора. Омразата на простака винаги е повод за гордост за един честен човек.

След благодарностите - и няколко искрени, макар и не приятелски бележки.

Доколкото знам, никой от нас не се е смълчал. Напротив, говорим свободно и открито, както винаги. Просто не се радваме на Вашия твърде удобен медиен комфорт. Но това няма значение, защото например аз бих се срамувал мой текст да излезе в отвратителния "Труд". Вие не се срамувате не само от това, но и от много други неща. Въобще чувството за срам Ви идва някак абстрактно.

Хубаво е, че припомняте на публиката провала си на Ларгото - напълно компрометиран проект, който превърна късноантичните останки в центъра на София в илюстрация на една жалка, крадлива политика по отношение на българската култура. Доста смело от Ваша страна, че си отваряте устата по точно този въпрос.

За добро или лошо нямам нищо общо с изданията на "Икономедия", макар и относително редовно да ги чета. Факт е, че ги предпочитам пред "Труд", включително (но не само) и заради по-добрия им български език. Ясно ми е, че вашият пореден поплак идва заради вчерашното оправдаване на собственика на "Икономедия" в съда: факт, който разбираемо дразни един мултак.

Оттам нататък е направо трогателно с каква слугинска жар браните нашата просто величествена в мутрящината си прокуратура. Не би артист, не би творец, не би скулптор. Рашидов, защо направо не изваете Цацаров и Гешев като едни антични герои? Бъдещите поколения може и да не са възхитени, но поне ще са порядъчно озадачени.

И, знаете ли, лошо си подбирате противниците, бедни ми Рашидов. Партийният Ви шеф може и да не е щастлив, че ругаете "Америка за България" и Ранобудните студенти, защото той хем обича да се подмазва на американците (уж като евроатлантик), хем твърди, че заради него са успели онези протести, на които съществуваше това краткотрайно студентско движение (Вие тогава много се радвахте на тези протести, но паметта обяснимо Ви изневерява). Дали Борисов е прав в твърденията си - отделен въпрос. Но не дразнете шефа си, за да не Ви изстине мястото без време. Бездруго поредният провален мандат на Вашия любим лидер е към края си, та България най-сетне ще си поотдъхне. Включително от Вас.

Поздравете г-н Мартинез. Впрочем, той прие ли най-сетне Вашите работи в експозицията на Лувъра?

Наздраве!
Манол Глишев, въздържател


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Doni Brasko

    48 6 Отговор
    Майкооо, такава подигравка. Възхитен съм от стила г-н Глишев. Жалко за Рашидов добър творец, но нищожен човечец.

    Коментиран от #14

  • 2 Йосарян

    20 14 Отговор
    Да се джафкаш с веждичката е похвално! Поредното типче, което халюцинира ефикасно на хранилка. Смех.
  • 3 Браво!

    36 2 Отговор
    Все съм си мислела, че творецът трябва да е вдъхновена, свободолюбива личност, за която парите и битовизмите са досадни и принизяващи. Явно съм много глупава.
    Не съм компетентна да преценя творчеството на господина Рашидов, но е далеч от представите ми за творец.
    Виждала съм скулптурата „ Гражданите на Кале” на Роден и бях като омагьосана. Историята също е знаменателна. А Роден не е могъл да си купува дори въглища през студените зими.
    Толкова за Рашидов. Нека погледне в бездната/дано познава Нитцше, но едва ли/
  • 4 Между другото

    30 1 Отговор
    Нитцше не е марка пури, не е и деликатес от Малайзия, не е и марка джин, не е модел трлефон, не е името на влиятелен господин от голяма банка, не е термин , който означава нещо като цесия, ме е марка дрехи, нашумял режисьор, скъпоплатен футболист.
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 2 Отговор
    РАШИДОВ забрави времето когато на брат му му спасиха очите с трансплантация от донор
  • 6 Гербераст-крадец

    19 5 Отговор
    Браво господин Глишев! Теърдят, че простакът е непобедим. Особено герберасткият простак. Вие опровергавате това твърдение.
  • 7 Цецу Сансьорния

    5 14 Отговор
    Тва глисавото гей ли е?

    Коментиран от #9

  • 8 "Отвратителния" Труд"?

    5 13 Отговор
    Господин Глишев, " който не е с нас е против нас" - кой го беше казал? Все пак говорим за правото на всеки да избира. От тази гледна точка не бих адмирирал и опитите за оценка на създаденото от твореца Рашидов. Да Ви припомням ли случаи, в които гениален творец е трудноприемлива личност в социално отношение / има ги и във Вашите среди/.А и сред цитираните от Вас имена има такива, които лично у мен будят отвращение. Извод - самочувствието Ви на последна инстанция в този случай Ви е дошло малко повече.
  • 9 Ееееее

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Цецу Сансьорния":

    Доведи жена си да прецени.
  • 10 Загориченски

    12 3 Отговор
    Не познавам г-н Глишев, но отлично знам какво представлява В. Р. (Не искам да споменавам името му). Той е лош човек; такъв човек не може да уважава хортаа, защото никога не е обичал родителите си. Майка му умира в катастрофа, когато е на 10 г. и расте като гамен, уличник.И мрази всичко на тоя свят. Не знам дали е добър творец, но че не е човек знам много добре.
  • 11 Byg

    4 12 Отговор
    Тоз е тотален невежа и отявлен платен драскач на много ниско ниво съответстващо на интелекта му.
  • 12 Глиста

    5 9 Отговор
    Една личност ( Глишев), която се възхищава на индивиди като Емил Джасим и Асен Генов- доказано платени антибългаристи, е същият б.к.ук
  • 13 КТБ

    9 0 Отговор
    Вежди Ракиев няма ли още някое излишно милионче...алчният му мултак
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 898

    5 2 Отговор
    Ама вие не бяхте ли едно с Баце и Веждичката в 43 НС?!Защо така грубо бе мамини златни?!