Last news in Fakti

15 Юли, 2020 15:42 3 454 16

Проф. Атанас Тасев: Имаме нужда от АЕЦ „Белене”, защото трябва да има нещо стабилно в държавата

  • белене-
  • аец белене-
  • атанас тасев-
  • ядрена централа-
  • сигурност-
  • експерт

По отношение на сигурността, АЕЦ „Белене” няма да представлява риск

Проф. Атанас Тасев: Имаме нужда от АЕЦ „Белене”, защото трябва да има нещо стабилно в държавата - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България има нужда от проекта АЕЦ „Белене”, при който геополитическият фактор е балансиран. Това заяви в интервю за ФАКТИ енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Експертът е на мнение, че проектът за атомна електрическа централа трябва да бъде осъществен, защото изведнъж можем да се окажем с огромен дефицит, а модерната атомна централа ще ни даде нужната енергия.

„Изведнъж можем да се окажем с огромен дефицит. А са необходими базови мощности, за да е стабилна енергийната система. Именно АЕЦ „Белене” може да осигури тези мощности, защото другите енергийни източници са преходни”, посочи проф. Атанас Тасев. Той каза, че категорично имаме нужда от АЕЦ, защото природният газ например е преходен източник, а атомната технология не се влияе от външни природни фактори. Атомната енергия ще има все по-голяма роля в т.нар. „зелена сделка”, чиято цел е намаляване на парниковите газове.

Експертът е на мнение, че политиката може да се окаже препъни-камък за осъществяването на проекта, защото полиците могат да го „прецакат”, въпреки нуждата от базови мощности, за да е стабилна енергийната система. Подобен проект, по думите му, е една машина за пари, от която при участие на държавата между 30-50% ще отидат в нея. По отношение на инвеститорите, проф. Атанас Тасев смята, че геополитическият фактор е балансиран. По-рано се появи информация, че три големи компании – „Росатом”, „Дженерал Електрик” и „Фраматом” – могат да обединят усилията си.

По отношение на сигурността, АЕЦ „Белене” няма да представлява риск, защото ще има най-модерните системи за безопасност и сигурността е гарантирана, каза още проф. Атанас Тасев. „Ако изключим аварията в Чернобил през 1986 година, няма тежка ядрена авария с участието на човек. От гледна точка на безопасността, всичко е гарантирано. Това се отнася и за съхранението на отработено ядрено гориво, като до момента няма инцидент с такова. Трябва да има нещо стабилно в държавата, АЕЦ „Белене” е този стабилен енергиен остров. По отношение на служителите, които ще оперират централата, ние имаме традиция – АЕЦ „Козлодуй”, имаме и катедра в Техническия университет по топлоенергетика и ядрена енергетика”, заяви проф. Атанас Тасев. Проблемът е да се започне, защото една централа се изгражда 10 години, а ние можем да изгубим специалистите, които да отидат на работа в турската АЕЦ „Аккую” например, посочи професорът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хахааа,ясно!

    7 7 Отговор
    Добре платен да каже няколко думи и избран с титла за тежест!
  • 4 Магистър Колев

    5 5 Отговор
    Г-н Професоре, едно питане, Помпено Акумулиращата Водноелектрическа Централа /ПАВЕЦ/2 който ще го покрива нощем, хидроинженера ли ще го проектира?
  • 5 копоите

    11 3 Отговор
    от дс имат нужда от безотчетно крадене. за 30 год, присвоиха 300 милярда от народа!
    само при чаушеско ще се излекуват свинскотурските черва
  • 6 JEFF

    5 6 Отговор
    Леле, колко глупости извират от главите на някои.
  • 7 Госあ

    6 0 Отговор
    Що бе, с тия пари по добре да се направят няколко шадравана и малко пейки. И неколко ветропоказатели да се боднат за всеки шадраван. За помпата. 😂
  • 8 Руски еничарин

    3 6 Отговор
    Този е експерт по обслужване на мафията. 2006 г. също щеше да има недостик , а пън ние имаме двойно повече от колко използваме
  • 9 Сделано в СССР

    2 3 Отговор
    И Румен Решетников мисли така . Да не им пишат от едно място изявленията ?
  • 10 pbdan

    2 4 Отговор
    Добре, че не построихме АЕЦ "Белене" в срок. Сега щяхме да имаме 6 реактора по 1000МВт и да се чудим какво да ги правим когато консумацията през пролетта и през нощта пада до 2400МВт. Козлодуйските реактори имат 10-15г. живот а беленските щяха да са с 15-20г. За 10г. трябваше да ги спираме всичките. Според мен трябва да се построи 7 блок в Козлодуй(те го искат това защото ще останат без работа). Мариците да минат на газ(тригенерация) но не повече от 1-1,5ГВт. Все пак трябват базови мощности. Добре, че имаме ПАВЕЦ "Чаира" и една по-малка за да са в симбиоза с ФЕЦ и ВяЕЦ.
  • 11 Селянин без колело

    2 2 Отговор
    Този проект винаги е бил за крадене мн крадене ,никой не казва за тези пари колко веи може да се построи
  • 12 верно е

    2 1 Отговор
    Треба да има едно стабилно краденье
  • 13 Читател

    0 0 Отговор
    Все имаме нужда от нещо стабилно и все се чудиме по 6 месеца къде да изнесем енергия. Това е проблема на АЕЦ строи се толкова дълго,15г инагоре, че не е ясно когато стане дали ще има нужда от нея . После още 20г докато се изплати и то след 35 г не се знае нито какви ще са нуждите, нито какви технологиите. ВЕИ+газ сериозно ще ограничи необходимостта от базови мощности, без ясна перспектива за спиране на Козлодуй
  • 14 Читател

    0 1 Отговор
    Без ясна перспектива за спиране на Козлодуй този проект си остава въздух под налягане
  • 15 Русков

    0 1 Отговор
    Да се прекратят всички руски проекти незабавно!
  • 16 Магистър Колев

    0 0 Отговор
    Само да помоля модератора да въстанови коментара ми, точно така за втория ПАВЕЦ.