21 Юли, 2020 13:55 2 504 16

Източна Европа продължава да "произвежда" лекари за Запада

  • източна европа-
  • пандемия-
  • лекари-
  • емигранти

Дефицитът на кадри е дългосрочен проблем в страни като България, Румъния и Сърбия

Източна Европа продължава да "произвежда" лекари за Запада - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лекарите от Югоизточна Европа предпочитат да работят в по-богатите западни държави. Дефицитът на кадри е дългосрочен проблем в страни като България, Румъния и Сърбия. По време на пандемия той е още по-осезаем.

 

От няколко седмици броят на новозаразените с коронавирус в страните от Югоизточна Европа расте. Австрия отправи предупреждение за избягване на пътуванията до България, Румъния и държавите от Западните Балкани. Полети се отменят, границите се контролират от полиция. Въпреки това и в Австрия броят на заразените расте – в много случаи след контакти с Балканите. Франция затегна изискванията за носене на маски, Унгария върна двуседмичната карантина за пристигащите от Украйна и Югоизточна Европа.

Все повече лекари от Източна Европа заминават

В Румъния в петък новозаразените бяха 799 - четири пъти повече, отколкото в неделя в Германия. В Румъния живеят по-малко от 19 милиона души, в Германия - над 80 милиона. И в Сърбия случаите са почти два пъти повече, отколкото в Германия. Като навсякъде медицинските служители са сред най-застрашените групи. По данни на института "Роберт Кох" в Германия всеки девети заразен е лекар или санитар.

Във времената на пандемична криза за всяка държава е важно да разполага с достатъчно лекари и санитари, но възможностите на силно засегнатите държави от Югоизточна Европа в това отношение са ограничени - лекарите от тези страни предпочитат да работят в Северна и Западна Европа. Германия, Швейцария, Норвегия или Великобритания ги привличат като магнит. По данни на Федералната лекарска камара в края на 2019-а в Германия най-много са били чуждестранните лекари от Румъния – 4785. Пристигналите от Сърбия, Косово и Северна Македония също не са малко. Най-голям ръст е регистриран при лекарите от Албания, пристигнали да работят в Германия – 765 през 2019-а, или 21 процента повече в сравнение с предходната година. Докато в самата Албания броят на лекари и санитари на глава от населението е най-нисък в цяла Европа. В началото на века 7% от албанските лекари са работили в чужбина, през 2019 година те вече са 18%.

Балканските държави са фабрики за медици на Запада

Същевременно Румъния, Хърватия, Словения, Сърбия и Словакия подготвят повече лекари и санитари на 100 000 души, отколкото е средното европейско ниво. Въпреки това разполагат с относително малко персонал - за разлика от богатите страни на Север и на Запад, по-бедните почти нямат шанс да запълнят недостига от лекари със специалисти от чужбина, защото медицинските служители са привлечени от заплащането и по-високия жизнен стандарт в богатите западноевропейски държави.

"Докато през 2019-а година в Албания медицинските служители получават средно по 900 евро, в Германия средното ниво е към 2400 евро", посочва икономистката Изилда Мара. В Сърбия не е много по-различно – от 2010-а досега броят на лекарите, напуснали страната, се е удвоил. Всеки десети дипломиран медик заминава за чужбина. А изгледи за промяна на ситуацията няма, смята Мара.

Дефицитът на кадри ще продължи да расте

В Румъния например през 2019-а година заплатите на лекарите бяха повишени, а покрай коронавируса бяха изплатени премии на работещите в здравеопазването. Но търсенето на квалифициран медицински персонал в богатите държави от ЕС през следващите години ще продължи да се увеличава заради нарастващата продължителност на живота. "Борбата за медицински персонал ще се изостри", казва Мара.

Междувременно в Германия всеки осми лекар е чужденец – без чуждестранните лекари някои региони от страната биха останали почти без медицинско обслужване. По информация на Федералната лекарска камара най-голямата част от лекарите-чужденци са от държавите в Източна и Югоизточна Европа – Полша, Унгария и Украйна, България, Гърция и други балкански страни. Почти всеки десети от пристигналите в Германия лекари е от Румъния. Друга голяма група лекари от чужбина са специалистите от Сирия, Египет, Либия или Иран.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 правете си сметка

    3 12 Отговор
    Заради комунизма е. Преди него никой не е искал да "бяга" на запад.
  • 2 Трябва

    15 19 Отговор
    всеки,завършил медицина по държавна поръчка,да бъде задължен да работи в Родината си поне за 5-6 год.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 По скоро

    19 5 Отговор

    До коментар #2 от "Трябва":

    новите му работодатели да заплатят на БГ данъкоплатец инвестицията за образованието му тъй както плащат за футболисти и др. спортисти. Няма логика лекарите и инженерите да са безплатни.
  • 5 Сандо

    14 2 Отговор
    Колониализма на 21-ви век.
  • 6 Миризлив пор

    15 5 Отговор
    Никой не ги краде, плаща им достойна заплата. Никой не бяга търси кой ще му плати достойна заплата! Защо млад човек да работи за под 500 евро на месец когато му дават 3500?

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Отрова за порове

    7 6 Отговор

    До коментар #6 от "Миризлив пор":

    Няма лошо, но .... нека докато са студенти да си плащат реална цена на образованието. Това да важи за всички ВУЗ-ове. Взимат заем, който работи в държавна болница - не го връща.

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Миризлив пор

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Отрова за порове":

    Е, та пак нема да излязат сметките, пак като сложиш 500 евро заплата пак са много по-малко от 3500 минус 500 заем. Отделно отношение и уважение към специализанти не го броя.
  • 9 Ми некои казват

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Миризлив пор":

    че трябва да работи при тая заплата заради Хипократовата клетва. И аз питАх един доктро може ли да я намаже клетвата на филийка и да я изяде и той каза че не може.
  • 10 И ако работи за без пари

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Отрова за порове":

    държавата ще е на супер далавера.
  • 11 Отрова за порове

    5 1 Отговор
    Уважавам лекарите и мед. сестрите съшо.
    Но аз само плащам. Първо чрез данъците да се образоват, после чрез здравните осигуровки, след това доплащам в болницата за избор на екип и най накрая за да ми обърат внимание отивам в частна болница.
  • 12 Dimi

    6 0 Отговор
    Е те за какво ни приеха в ЕС, да си разширят пазарите за техните боклуци и да ни вземат младите мозъци (на всички е ясно, че няма как да се конкурираме с тяхното заплащане) иначе навсякъде пропагандират за равенство, коректност и честност в всичко.
    Много удобно !
  • 13 Един

    6 0 Отговор
    Само лекари ли!? И дърводелец да потърсиш - под пенсионна възраст няма да намериш ! Или да си кажем истината ЕС ни взеха в съюза за да им бъдем пазар и донор на кадри , че и на жива плът : просто жените в детеродна възраст не раждат в България!

    Коментиран от #14

  • 14 Миризлив пор

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Един":

    Това че са ни взели не означава че автоматично заплатите ще станат колко техните. Просто хората с парите са решили че няма да дават заплати а работещите че няма да работят за без пари. Сега се наблюдава точно това едните реват "няма хора" а другите работят там къде им се заплаща. Резултата сам го виждаш, няма кой да работи.
  • 15 случаен

    1 0 Отговор
    да го направят като във футбола,с трансфери,и държавата доволна и доктора доволен
  • 16 pbdan

    1 0 Отговор
    Когато един млад лекар завърши медицина заедно с дипломата да му се издаде и фактура за парите дадени от държавата за обучението му. Или работиш в България (10г. примерно) и ти се опрощава сумата или си я плащаш и си свободен. Може и новият работодател на запад да ти я плати.