ФАКТИ.БГ

Седемте смъртни гряха на правителството

От както свят светува, винаги са съществували писани закони и правила, които хората са били длъжни да спазват

Публикувана: 13 Август, 2020 13:00
28 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2959
Седемте смъртни гряха на правителството
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 34 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Ширдал Българов във "Фейсбук"

 

От както свят светува, винаги са съществували писани закони и правила, които хората са били длъжни да спазват. Съд и правораздаване е съществувало още в древен Рим, в България  през  ІX век хан Крум въвежда строги правила и закони насочени към:

- Защита на частната собственост

- Помощ за безимотните и нуждаещите се

- Наказания срещу лъжците и клеветниците

- Строги наказания за крадците и убийците

Основната цел на Българският Владетел тогава е всички народности, които живеят в пределите на България тогава да са равни пред закона.  

Но в миналото да спазваш само писаните закони, не е било достатъчно, хората са се стремели да спазват и прилагат НЕ писани морални принципи и етични правила. 

От Царе и Крале до най-обикновените поданици в една държава, всички са вярвали, че има един Велик Съдник, който ръководи света и, че те трябва да искат от него благословия за честните си начинания и, че те не могат да скрият от него своите мисли и дела. 

В Християнството, такава не писана морално етична система представляват „СЕДЕМТЕ СМЪРТНИ ГРЯХА“.   

№ грях демон добродетел

1 похот-Асмодий/ Асмодей-целомъдрие

2 чревоугодие-Велзевул-лишение

3 алчност-Мамон-щедрост

4 леност- Белфегор-трудолюбие

5 гняв-Сатана-търпение

6 завист-Левиатан-добродушие

7 горделивост-Луцифер-смирение

 

Който е искал да нарече себе си добър християнин е бил длъжен през земният си път: да се пребори с Демоните си, да потиска своите страсти за да може да претендира за титлата Добър Човек. Трябвало е да се възпитават, добродетели, като: Смирение, Търпение, Целомъдрие, затова спазването на моралните норми и живот отдаден на християнските ценности за хората в миналото е било на първо място.

В наши дни сме свидетели на разпад на всичко морално и етично.  Този, който не краде, не иска да прави далавери, не иска да изкарва пари по нечестен начин е глупак и простак. Днес аршина, с който мерим дали един човек е успешен колко пари има и кого познава, а не го мерим спрямо неговите морални и етични качества. 

ЧЕСТНИТЕ И ПОЧТЕНИ хора са натикани в ъгъла, като: учители, преподаватели, учени, хора на изкуството. Какво самочувствие да има един учител, като телефоните на всички деца в класа са по скъпи от неговия. На власт в нашата страна е войнстващата простащина, премиера говори и се държи все едно е на селския мегдан. Едва ли Бойко разбира, че най-трудното нещо в живото е да заповядваш на самият себе си, да се пребориш сам с демоните, които са те обладали. 

И ако трябва да измерим нашите управници днес отговарят ли с поведението си на изброените в таблицата добродетели, мисля че отговора е ясен. Не бих си губил времето да правя персонален анализ на министрите от кабинета на Борисов 3, достатъчно е да погледнем и анализираме техният главатар. Той е обсебен от всички възможни демони и бесове. Всяко негова изява и изказване лъха на АРОГАНТНОСТ, ЗАВИСТ/само той работи, депутатите са мързеливци/ и ГНЯВ. АЛЧНОСТТА изцяло е превзела него и цялото правителство /чекмеджета пълни с пари, а патриотите в разгара на протестите заграбват нови министерства/.

ЧРЕВОУГОДИЕТО е в неговата същност, както самият той признава не обича да пие, но обича много да яде/виж снимка на Борисов 2009 г. и сега/ 

ПОХОТ легенди се носят каква е бройката на жените минали през премиера, една от теориите за снимките в спалнята е, че са направени от жрици на любовта.

ГОРДЕЛИВОСТ е в това е най-любимото му, като го слушаш преди него в България нищо не е направено, всичко е направил той с двете си ръце. 

Ще дам само един безспорен факт за това как се управлява днес държавата и хората искат ли да живеят в нея. 

В Царство България след Балкански войни и Първата световна война 1920 г. при 4 800 000 население, са родени 192 665 българи. През лошия Комунизъм средно годишно са се раждали около 140 000 българи. През 10 г. управление на ГЕРБ и при положение, че България е член на ЕС, през 2009 г . са родени 81 000, през 2015 г. 66 000, а през 2018 г. само 62 000 българи.  Какво направи Бойко да спре тази тенденция НИЩО, а когато фактите говорят и боговете мълчат. 

А дали ще успеят протестите, ще цитирам ТОМАС ДЖЕФЕРСЪН

„Свободата се печели сантиметър по сантиметър,… Коя страна може да запази свободите си, ако управниците ѝ не биват предупреждавани от време на време, че техният народ е съхранил духа си на съпротива?... Какво означават няколко изгубени живота за век или два? “

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 34 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Този
1 Отговор
съвсем е изперкал.

Оценка:
-14 +15

Kris51
2 Отговор
Страшно лицемерие лъха от поведението на цялото му творение ГЕРБ, както и на присъдружните "лъжепатриоти". Само преди дни опорката им беше, че без парламент държавата щяла да се счупи. А днес на практика го превърнаха в изтривалка на собствените си интереси. ББ буквално суспендира конституцията ни с пълното незачитане на висшата институция в страната. Жалки и недостойни хора! Най-страшното е, че не го съзнават и живеят в свой измислен свят, където са спасители на нацията.

Оценка:
-3 +36

Сигурен
3 Отговор
Ли си, авторе, че учителите и “ учените”, са в ъгъла?

Оценка:
-7 +9

Мба
4 Отговор
Учителите не заслужават уважение

Коментиран от #13


Оценка:
-19 +1

Хаджиментов
5 Отговор
Всичко, което се пише и говори по отношение на днешното време е вярно, но:
- не е вярно, че всичко започва с ГЕРБ. Преди тях беше същото. Мледите не знаят, а на много по-възрастните не им е изгодно да си припомнят.
- не е вярно, че ГЕРБ са виновни. Те не са причина,а следствие. Истинските виновници са тези, които днес най-силно искат оставката на ГЕРБ и най-много ги критикуват. Те са тези, които управляваха тогава, които приемаха законите, които сътвориха мутрите и им позволиха да станат икономически и политически фактори. Те са тези, които умишлено дадоха властта на ГЕРБ за първото им правителство, защото бяха ошушкали държавата и искаха някой друг да отнесе негативите и да прокара непопулярни мерки за да я вдигне на крака. След което по изпитан сценарии те да обвинят управляващите, че не правят достатъчно за бедните, слабите и т.н. и да се върнат на бял кон за да разпределят отново пълната хазна, слагайки себе си и своите хора на първо място. Да, ама не. Подцениха Б. Борисов и вече 12 години подсмърчат покрай властта, бълващи змии и гущери.
- По-големи антихристи от комунистите, пребоядисали се на социалисти няма. Помним как наказваха за ходена на църква, заа носена на кръстчета и т.н. А сега първи целуват ръцете на поповете. Те са готови на всичко, дори да се обрежат, но да са във властта.

Коментиран от #23, #24


Оценка:
-15 +15

Радио Носталжи
6 Отговор
Ех да можеше да се върне " лошия Комунизъм".

Коментиран от #15


Оценка:
-4 +13

Здравко Ахилов
7 Отговор
Този човечец има нужда от специализирана помощ.

Оценка:
-8 +3

Ха-ха
8 Отговор
В фб такъв индивид с това име не съществува 😊😊

Коментиран от #14


Оценка:
-3 +1

4 леност- Белфегор
9 Отговор
Пази боже от работлив дръвник,като боко тиквата...

Оценка:
-1 +10

Мда
10 Отговор
Боко си е Грешник отвсякъде! Трябва да започне изкуплението на греховете си, колкото се може по-скоро.

Оценка:
-1 +9

77777777777
11 Отговор
Да бяха само седем греховете на тиквата и смотаното правителство....

Оценка:
-1 +6

Оставка тикво
12 Отговор
Бойко не е обладан от демони , а от екзотични караконджулски страсти , характерни за племето толуп.......

Оценка:
-1 +6

boy de
13 Отговор

До коментар #4 от "Мба":


Учителите заслужават уважение! Ти може би говориш за даскалите?

Оценка:
-2 +6

И той кат
14 Отговор

До коментар #8 от "Ха-ха":


Мен няма ФБ!

Оценка:
-0 +0

Хаджиментов
15 Отговор

До коментар #6 от "Радио Носталжи":


Явно си нямаш идея какво беше тогава. Сега ти се струва лошо, но представи си, че живееш в държава оградена с клонове и огради, където се стреля на месо и която не можеш да напуснеш без разрешение, което пък се дава само на специално хора.дил. Хваткит
Представи си, че някой си решава за теб, къде можеш да учи, работиш, живееш и къде не можеш. Представи си, че трябва цял живот да живееш там, където си се родил. Представи си, че ти се плаща точно толкова, колкото на колегата ти, който по цял ден спи, говори по телефона или решава кръстословици.
Представи си, че за да влезеш във ВУЗ преди теб поне 50% от местата бяха заети от хора с привилеги, а за някои специалности и 100%.
Представи си, че след завършване трябва да работиш там, където те изпратят. Включително и по селата по чукарите, в най-затънтените местенца. Поне за две години. Представи си, че в магазините винаги нещо липсва - червен, пипер, тоалетна хартия, печки и т.н. Представи си, че трябва да се редиш 2 дена (Да, два дена за да си напълниш колата с бензин). Представи си, че си на постоянен режим на водата, а и на тока.
Е, ако можеш да си представиш тези неща, ще си усетил поне малко от онова време.

Оценка:
-8 +6

protiv protestite
16 Отговор
Явно завистта и злобата Вие обсебила, типично за българина да мрънка за всичко, да негодува, да иска пари , да не работи ,да гледа в паницата и двора на другия и да има претенции.За децата пак Бойко Вие виновен, че не се раждат. Не искат много деца младите, само по едно. Какво лошо има. Само в България майчинството е 2 години. Какво искате .Прости мрънкащи същества сте. Ще се спукате от злоба. Невежества по политика и законност.Не внасяте реални данъци и осигуровки в държавата а искате пенсиите и майчинствата и помощите да са за всички и са хиляди левове. Няма как да стане. Не знам до кога ще живеете така и как ще си получите от бог наказание за бълванията против някой и действията си.Вие ли сте идеалните.....

Коментиран от #25, #26


Оценка:
-6 +3

ПЕНКО
17 Отговор
МОЛЯ , ЗА ШИБИЛ И ШИШМАН СЪМ НАЯСНО ,НО ЗА ШИРДАЛ НЯМАМ ПРЕДСТАВА ---ПОУЧЕТЕ МЕ !!!!!

Оценка:
-1 +1

Хаджиментов
18 Отговор
Учителите, лекарите, инженерите, учените и като цяло всички интелектуалци бяха най-дискриминирани по време на социализма. Тогава на мода беше пролетарията - един бачкатор, особено с висок разряд, взимаше поне два пъти повече от един лекар, учител, инженер.
Над тях обаче бяха строителите на "национални обекти", както и ватмани, шофьори и др. подобни в София, които трябваше да поемат огромното количество нови софиянци дошли да работят в Кремиковци и дейностите покрай него.
Негласните богаташи бяха келнерите и таксииметраджиите, далче пред разните "баш майстори".
Това беше ценностната система на социализЪма, която те изграждаха и стимулираха.

Коментиран от #19, #21


Оценка:
-3 +5

Бае тодър
19 Отговор

До коментар #18 от "Хаджиментов":


Точно така, въспитавани тогава, всички днешни депутати виждате ли до къде ни докараха, ценности от тогава няма, ния сме си виновни и си заслужава ме орисията.

Оценка:
-1 +3

Иван Красимир Каракача
20 Отговор
Ох, като седна и като се завъртя усещам все едно нещо ме пробожда с вилица..

Оценка:
-1 +1

адв Хаджигено
21 Отговор

До коментар #18 от "Хаджиментов":


Здрасти, Иване. Ще вземеш ли едно хубаво уийски за Оставката като празнуваме? Ти го подбери, ще ти осребря касовия бон, и вземи и за себе си. Това са пари на Вятко, Данчо ги дава мило и драго само да ги оправим, със старата власт не става и се присъединиха към нас, от Гергов част от яйцата от тях домати, другите яйца... Можеш да натовариш багажника на голфа до горе.

Коментиран от #22


Оценка:
-2 +2

Хаджиментов
22 Отговор

До коментар #21 от "адв Хаджигено":


За съжаление мога да сложа само едно плюсче, но усмивките ще са много :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Оценка:
-3 +1

Логорея
23 Отговор

До коментар #5 от "Хаджиментов":


Не разбрах, за евреите ли говориш, не ти се разбира много.

Коментиран от #28


Оценка:
-1 +2

Патил
24 Отговор

До коментар #5 от "Хаджиментов":


Прав си на 100 процента. Аз съм на 70 и кусур и цял живот съм бил с вилата на врата, само защото дядо и баба са били заможни хора с дюкян, а това не е добре... Но никога не съм чул лоша дума за тях и до ден днешен. Имам две дъщери отличнички и голямата я предложиха за отряден председател, но отгоре забраниха, защото сме "неблагонадеждни". Не ме пущаха да изляза в чужбина/в соцлагера/даже. И това се решаваше на закрити партийни събрания. Добре, че дойде 10 ноември. Сега дъщеря ми е адвокат /което нямаше как да се случи защото нямаше право/ другата е данъчен инспектор. Това бяха запазени професии за наши хора! И още и още.....

Коментиран от #27


Оценка:
-3 +2

25
Този коментар е премахнат от модератор
Сънчо
26 Отговор

До коментар #16 от "protiv protestite":


Заради такива миндили като тебе сме на тоя хал.

Оценка:
-0 +1

Джерджински
27 Отговор

До коментар #24 от "Патил":


Всеки си пати от главата. На мекеретата социализма им крив.

Оценка:
-2 +1

Хаджиментов
28 Отговор

До коментар #23 от "Логорея":


Писанията ми не са за прости хора!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Божидар Димитров
Историкът се обръща към скулптора Велислав Минеков в студиото на Нова телевизия:
Не очаквах, че си на такова ниско равнище и казано честно – не знаех, че си такъв задник. Задник си!"

Още бисери
ТОП 5