Last news in Fakti

13 Август, 2020 16:00 4 781 45

Ще помогне ли руската армия на Лукашенко

  • беларус-
  • лукашенко-
  • армия-
  • русия

В Беларус войските на ССО разполагат с около 5 хил. души състав

Ще помогне ли руската армия на Лукашенко - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няколко канала на социалната мрежа Telegram публикуваха съобщения, че по време на уличните сблъсъци в Минск в нощта от понеделник до вторник (10-11 август) „руските специални части“ пристигнали на място, за да помогнат на своите колеги от Беларус. Тази информация скоро беше опровергана - опозиционните беларуски структури явно добре знаят, че засега Александър Лукашенко явно не се нуждае от военна помощ от източния си съсед. Беларуският режим разполага със значителни ресурси, способни да потушат размириците.

Въпреки това в момента руски групи от спецчасти наистина пристигат в Беларус, коментират от руското издание "Независимая газета". Материалът е представен без редакторска намеса от "Фокус".

Генерал-майор Вадим Денисенко, командир на Силите за специални операции (ССО) от Въоръжените сили на Република Беларус (ВСРБ), заяви, че руснаците, както и представители на армиите на много други страни, започват да пристигат в страната от 10 август и "ще преминат през двуседмична карантина". На 23-29 август всички те ще участват на тренировъчния полигон в Брест в 38-ите Международни армейски игри.

"Досега са обявени 18 отбора за първото състезание и 5 за второто. Но всеки ден информацията се променя", заяви Денисенко.

Официален Минск не информира за никакви факти, свързани с участието на беларуската армия и още повече за чуждестранните части в потушаването на размириците в страната. Подобно заключение може да се направи от медийните публикации и видеоклиповете в Интернет. Въпреки това бе съобщено, че в Брест във вторник вечерта, за да се възстанови реда, са били включени сили от 38-а бригада на ССО, които са използвали гумени куршуми срещу демонстрантите.

Според официалната информация тези звена не разполагат с такова оборудване в експлоатация - антитерористичните отряди разполагат със стрелково оръжие според Минск - автомати "Калашников" и картечници, снайперски пушки и др. Техните доставки на боеприпаси включват бойни и халосни патрони.

Служител в една от силовите структури на Република Беларус, който пожела да остане анонимен, заяви пред "НГ", че армията не участва в дейности, свързани с установяването на обществения ред в страната. Той каза, че в Минск е било спокойно следобеда на 11 август и няма информация за стачки в беларуски предприятия.

„Мога да призная, че има изолирани случаи на неподчинение. Но в страната няма масови стачки и никога няма да има, тъй като в Беларус са заети предимно млади хора от 22 до 26 години”.

Според офицера служителите по сигурността нямат причина да подкрепят опозицията, тъй като авторитетът на Лукашенко във военните части е висок.

„Заплатите на беларуските офицери не са по-ниски, отколкото в руската армия, а пенсиите на бивши военни са дори по-високи, отколкото в Руската федерация“.

Активността на Брестската 38-а бригада се дължи на факта, че сега много военни части, включително военнослужещите от ССО, се подготвят за участието в армейските игри, които освен в Беларус ще се проведат на територията на Руската федерация, Китай и редица държави от ОНД.

Москва и Минск продължават да си сътрудничат тясно във военната сфера. Според източник на "НГ" в края на септември 2020 г. руските специални части отново ще пристигнат в Беларус, където се предвижда да се проведат белоруско-руско-сръбските учения „Славянско братство“ с участието на Брестската щурмова бригада. А през август 2020 г. беларуските военни лидери и представители на отбранителната индустрия ще пристигнат в Алабино близо до Москва, където ще вземат участие в международния военно-технически форум „Армия-2020“.

Силите на ССО в Беларус са, както и в Русия, в основата на мобилните формирования от въоръжените сили. Основните задачи на СО са "противодействие на саботажи, разузнаване, борбата срещу незаконните въоръжени групировки, изпълнението на различни задачи със специални методи за прекратяване на въоръжени конфликти".

В Беларус войските на ССО разполагат с около 5 хил. души състав. По-рано медиите съобщаваха, че бойното им кръщение е било през 2011 г. по време на вътрешния конфликт в Либия, когато те са подкрепяли правителството на Муамар Кадафи като съветници, технически специалисти и снайперисти. Благодарение на тях „правителствената армия през първите месеци на конфликта успя да се противопостави по-успешно на НАТО и бунтовниците, да увеличи мобилността на войските и да започне контратака“. Известно е също, че между 2008 и 2013 г. те изпълняваха подобни задачи във Венецуела.

"Беларус ще се нуждае от силова помощ от Русия само в случай на явна агресия срещу тази страна. Но засега не се откриват подобни заплахи", заяви пред NG военния експерт и генерал-лейтенант в резерва Юрий Неткачев. Той е уверен, че Лукашенко ще се справи сам с вътрешните проблеми - без помощта на армията и още повече без помощта на Москва.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дано

    14 10 Отговор
    Дано!

    Коментиран от #15

  • 2 Каквото и да стане на този свят

    7 18 Отговор
    Ще оцелеят само Русия Китай и мюсюлманите от третия свят.
  • 3 Последния Софиянец

    14 67 Отговор
    От 18,30 часа протест пред Беларуското посолство в парк Гео Милев.Долу диктаторите Лукашенко, Путин и Бойко Борисов!!!

    Коментиран от #6, #9, #29

  • 4 Монгола

    18 8 Отговор
    Ще ги сгазат с танковете по площадите и краварите ще пискат пред ООН
  • 5 ххх

    11 15 Отговор
    Не трябва да му помага, а да го свали. Лукашенко върти подмолни игрички със Запада.
  • 6 Монгола

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Ти ли си бе Манол Глистшев?
  • 7 Емил

    5 6 Отговор
    Ти си агент-провокатор! Отровното триглаво гущерче обяви 13.08. за Денят (с голямо Д), а ти разводняваш протеста! ;)

    Коментиран от #10

  • 8 Зайко Байко многознайко

    20 3 Отговор
    Бацето от Барселона се появи с бели гащи на балкона! Народът под проэорците дойде депеша бърэа да му принесе! Окаэва се че цялата страна не ще да го вижда вече във власта! Эа единадесет години раэграбиха страната и се окаэа, така,че герберите са по опасни от червената метла! Всичко лошо Баце на комунистите отреди а себе си иэдигна в строител с народните пари! Машинации, врътки, иэмами эа милиярди Евра, на народът му остава да пие по една студена вода! Милиони напуснаха страната да иэбягат от едноличния терор, че Родината ни эаприлича на раэкулачен обор! Патриотарите грабливи эа да останат във власта пристанаха на Бойковия сатана! Марешки от " Вяра" така ни иэлъга ,че накрая ни остави със цървули във ръка! Баце горе, Баце долу вика целият народ и не иска да го види в тоя си живот! Гешев го играе "велик мъдрец" и ни убеждава, колко манговци е эатворил, но эа крупни далавери обраэа на дядо Йоцо той е придобил! На борецът със эвука му хрумна идея гениялна сега, ДДС ето намалява туриэма да спасява! Наиграхте се, време е да си вървите с добро, че следващото действие е със сопа по гърбо!

    Коментиран от #13

  • 9 Гого

    8 10 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Ти па кой си че ще правиш протест, я се скрий, че си прост та прост

    Коментиран от #11

  • 10 Последния Софиянец

    11 4 Отговор

    До коментар #7 от "Емил":

    Деня вече се видя.За такива страхливи плъхове депутати никой нормален човек няма да гласува.
  • 11 Последния Софиянец

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Гого":

    Гражданин,а не плъх.
  • 12 До Сайта

    31 8 Отговор
    Защо след като информацията за руските спецчасти беше опровергана и доказана като лъжа, вие продължавате да я тиражирате. Путин никога не би изпратил войската си да се меси във вътрешните работи на Беларус. Ама никога. Всеки който поне малко разбира от политика би трябвало да го знае. И стига с тая русофобия, писна ми. Изливате я с кофите.

    Коментиран от #14, #16, #44

  • 13 ГЕРБ ОТНОВО КРАДЕ

    17 4 Отговор

    До коментар #8 от "Зайко Байко многознайко":

    ГЕРБ , УРОДЛИВИЯТ РИМЕЙК НА БКП , ЗА ОГРОМНО СЪЖАЛЕНИЕ. ДАЖЕ ПО ЛОШО.....МУТРОКОМУНИСТИ , КОИТО БАЛАМОСВАТ ХОРАТА , ЧЕ БИЛИ ДЕСНИ. ДЯСНОТО Е АПЕТИТНО И ТОЧНО ТАМ СИ СЛОЖИХА ДЕБЕЛИТЕ БУЗИ МУТРИТЕ ОТ БКП. ОТВРАТИТЕЛНО
  • 14 Монгола

    9 4 Отговор

    До коментар #12 от "До Сайта":

    За сороснята е имало Вагнер в Беларус нали така се се издържат с пари за памперси. Памперсите не са безплатни нали се сещаш.
  • 15 Народът на Белорусия

    10 6 Отговор

    До коментар #1 от "Дано":

    е с Лукашенко и подкрепа лукашенко. Едни отрепки врякат по площадите в полза на западналата Европа и нейните началници от САЩ.
    Лукашенко сам ще измете боклуците на запада.
  • 16 до 12

    8 12 Отговор

    До коментар #12 от "До Сайта":

    Той Путин и в Крим не изпрати войски нали. И в Донецк и Луганск също Путин не изпрати войски нали. А защо тогава Путин награди 30 000 руски войници с медал с надпис - За присъединяването на Крим. Преди това не Путин а извънземните нападнаха Грузия.

    Коментиран от #19, #30

  • 17 🇷🇺РУСКАТА⛦ФЕДЕРАЦИ🇷🇺

    6 11 Отговор
    Руските табкове с каквите е оборудвана армията на Беларус ТЕ - 72 и ТЕ-80 са изеални за газене както на метал така и на мекотели! Дано краварите не са се объркали, че ще влизат в Беларус защото армията на Руската Федерация в Калининград е готова на 100% да подкрепи законното правителството в Мински. Гринадирската Кантемировска бронетанкова дивиз вече подгрява двигателите на ТЕ- 80Б с турбините!
  • 18 заеничарите

    7 7 Отговор
    Материал обслужващ информационно психологическата война,кояро вече 30г. водят срещу българският народ платените евроатлантическиеничари!Какво трябваше да каже Батка на белорусите в деня преди изборите-ИСКАТЕ ЛИ ДА СТАНЕТЕ КАТО БЪЛГАРИЯ НА КОЯТО ЗАВИЖДАХМЕ ПРЕДИ 1989Г. А СЕГА Е НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА В ЕС И ПРОДЪЛЖАВА ДА ЗАТЪВА-ДЕМОГРАФСКИ СРИВ,КОРУПЦИЯ,ПРОДАЖНА СЪДЕБНА ВЛАСТ,ПРЕСТЪПНОСТ,НАРКОМАНИЯ,ПРОСТИТУЦИЯ-ВСЕ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ!
  • 19 ужас

    14 6 Отговор

    До коментар #16 от "до 12":

    Крим винаги е бил руски. Тая мантра я забрави. За Крим не беше изстрелян и 1 патрон нито от украинска, нито от руска страна. Ако беше изпратил войска в Донбас, конфликта щеше да се реши за 2 дни както в Грузия. С тая гьобелсова пропаганда трябва да отвиквате, живеем в отворен свят и повтарянето 100 пъти на 1 лъжа няма да я направи истина.

    Коментиран от #45

  • 20 миш

    5 0 Отговор
    За какво да помага,няма нужда.Беларус и Лукашенко могат да се справят сами.
  • 21 Кандидат

    9 19 Отговор
    Каквито и простотии да направят Путин и Лукашенко, българските русофили се хвърлят като Матросов на амбразурата да ги защитават. Путин нападна Украйна и уби над 14 000 украйнци. Нашите русофили казват, че украинците били виновни и, че те били фашисти. Това, че украинците защитават независимостта на държавата си за тях няма значение. Защитават и Лукашенко който започна да избива собствения си народ само и само да остане на власт. Това е Евразията за която мечтаете. Като ви харесва толкова отивайте там

    Коментиран от #22, #26

  • 22 айсиктир

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "Кандидат":

    Много си затлачен.

    Коментиран от #25, #28

  • 23 ТВЪРДЕ БЛИЗО Е ДО РАЯ

    3 0 Отговор
    ХОРАТА ПЪТУВАТ И ВИЖДАТ РАЗЛИКАТА ,СТРАШНОТО ЕЕРНИТЕ ВОЛГИ АКО СЕ СМЕНЯТ С ЧЕРНИ АУДИТА И ЗАСТРАХОВАТ ГРАЖДАНИТЕ

    Коментиран от #27

  • 24 Капитан Делчо

    9 2 Отговор
    Защо руската армия да помага на Лукашенко? Руската армия не жандармерия под юрисдикцията на белоруското правителство. Какво толкова е станало? Проведени са нормални и честни президентски избори. Лукашенко печели с осемкратна преднина пред Тихановска. Която няма история нито като политик, нито като дисидент, нито като някакъв висш държавен чиновник.
    Останалото е англосаксонски вой по медиите.
  • 25 до айсиктир

    3 8 Отговор

    До коментар #22 от "айсиктир":

    Нали мелодията на телефона ти е "Нас червеното знаме роди ни".

    Коментиран от #34

  • 26 Аре

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "Кандидат":

    Простотиите стават тук ама ти не видиш. Ти гледаш Путин и Лукашенко .
  • 27 888

    9 3 Отговор

    До коментар #23 от "ТВЪРДЕ БЛИЗО Е ДО РАЯ":

    Ей пътешественика! Иди до Беларус и виж каква чиста и уредена държава е! Аз съм ходил и знам, но нямам време да разказвам...а ти ако не можеш да идеш, то поне разгледай видеа и снимки от техните прекрасни градове! За такъв ред и чистота каквато е навсякъде (буквално навсякъде - от най-главната улица до последния блок или къща, а не центъра или две-три улици около него , можем само да си мечтаем!

    Коментиран от #37

  • 28 кандидат

    3 10 Отговор

    До коментар #22 от "айсиктир":

    Вземи напиши Беларус в Youtube и ще видиш на видеоклипове как в Беларус се стреля срещу мирно протестиращи и ги пребиват от бой. Напиши Донбас и ще видиш видеоклипове с руски танкове на украинска територия. интервюта на руски войници на украинска територия които си казват в кой руски полк служат. Напиши Крим и ще видиш как в Крим първо влезна 30 000 руска армия която окупира полуострова а по-късно бе проведен така наречения референдум. Ако не ти се занимава с толкова сложни работи, просто напиши отново колко много съм затлачен.

    Коментиран от #36, #40

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бай Стойчо

    14 2 Отговор

    До коментар #16 от "до 12":

    Това е нормално, тези страни са гранични с РФ. А РФ и САЩ са свръх сили, и врагове.
    САЩ сами си признаха, че наляха 5 милиарда за преврата(майдан) в Украйна. Ти кво очкваш-руснаците да стоят и гледат как в съседнните им страни се установява американско влияние ли?
    Какво ще направят САЩ, ако РФ тръгне да прави преврат в Мексико или Канада, а??

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Кандидат

    3 10 Отговор

    До коментар #30 от "Бай Стойчо":

    Майдана с Украйна го започнаха самите украинци след като тогавашния им президент Янукович заяви, че Украйна прекъсва преговорите на Украйна с ЕС и започва преговори за влизането на Украйна в Евразийския съюз. Добрия чичко Сталин умори от глад на 5 милиона украинци при Гладомора, ако не си го чувал напиши в гугъл какво значи гладомор. Затова и вече шеста година украинците воюват за своята независимост. Същото ще стане и в Беларус но то, ще е защото Русия ще се опита да я постави под свой контрол. Те беларусите ако искаха да са част от Русия отдавна щяха да са се присъединили към нея. Лошото за тях е че да запазят своята независимост, ще им се наложи да се отбраняват от Русия така както се налага да го прави Украйна. Истината е, че нито една бивша руска република не иска да се върне в Руската федерация, това го искат само българските русофили.

    Коментиран от #43

  • 33 джан

    0 5 Отговор
    белоруско-руско-сръбските учения ... отврат
  • 34 Роди ви

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "до айсиктир":

    Всички вас - психодесните дегенерати.
  • 35 еми

    10 1 Отговор
    Естествено ,че ще помогне само Запада има право особено престъпниците- американцити.2004 година наивните глупави руснаци по-натиска на "цивилизования" Запад изтеглиха танковата армия от Грузия и какво се случи.Америка,Турция,Израел и Англия подготвиха грузинската армия и тя нападна С. Осетия на 08.08.2008 година идиота убийца М. Сакашвили нареди на армията да започне военните действия. Година 2014 Киев Украйна всичко е нормално започват протестите -мирни тогава А. Меркел звъни на В.Путин и го " помолва" Янукович да не използва полицията и армията срещу мирните протести ( това го каза В.Путин в едно интервю във връзка със събитията 2014 в Украйна) Историята пак се повтаря Лукашенко трябва да бъде "свален" същата съдба очаква и Бела русия. Разграбване,унищожаване на икономиката след което разпродажба на земните богатства или плодородните земи на безценица и хиляди белоруски граждани ще бъдат новите бели роби на Запада.За мен думата "демокрация " - сваляне на законно избраното правителство, хаос, разрушения и грабежи на власт няма значени дали са престъпници, имащи криминално минало или малоумни стига да служат на техните интереси.Не казвам,че в Бела русия всичко е прекрасно (около средно 500 долара е заплатата им е) но това не значи да бъде унищожен държавата.Ако трябва Русия има право на всичко защото тя е част от нея - неделима!. Хитлер го направи със сила искаше да завладей териториите им а тези свине го правят по лозунга " демокрация ,Европейски ц
  • 36 Наистина си затлачен

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "кандидат":

    От кога интернет е критерий за истиност?
    Напиши porn в интернет и ще видиш каква е истината за "демоктацията", в която живееш!
  • 37 И СЪРБИЯ Е ЧИСТО

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "888":

    НО ВСЕКИ СЪРБИН И БЕЛАРУСКИ ГРАЖДАНИН НЕ ИСКА КОМУНИЗЪМ ,ПРЕДПОЛАГАМ И ЧЕ НЕ ИСКА УРОДЛИВА БГ ДЕМОКРАЦИЯ

    Коментиран от #38

  • 38 888

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "И СЪРБИЯ Е ЧИСТО":

    В Сърбия е толкова "чисто" колкото и В нашата кочина! А не става въпрос само за чистота, имат си икономика, селско стопанство 90% от стоките им в магазините са си родно производство. Иди в наш супермаркет и разгледай етикетите - Произход - ЕС, Турция и Китай или Македония. Безплатно здраве, образование, силна армия и служби, без престъпност и корупция! Тия белоруси искат да станат като нас и като украинците - да си развалят заводите и селското стопанство и ходят да берат ягоди и да мият чинии и задници на Запад. ЕС иска територията им и евтина работна ръка! За демокрацията изобщо не им пука, нали вчера казаха на протестиращите пред послоството на Германия Това са си ваши работи! Трябват им послушковци като нашия простак ББ и оня шут Зеленски. Важното е да слушкат за да трупат пачките...другото са шменти капели!
  • 39 ЦРУ

    0 6 Отговор
    САМО САНКЦИЙ......и хората сами ще изгонят ….и ДЖУДЖЕТО....и вечният президент !!! ...Средната заплата в Раша = 35 000 рубли ( около 400 евро ) а МИНИМАЛНАТА = на равност. 209 лв ….ЖАЛКИ.....над 70 % са на мин. раб. заплата ….Тази година ХУБАВОТО ни ПОМОРИЕ е изчистено от СМРАДЛИВИ РАШКИ ( по икономически причини ) …...а тази година БГ минава Раша по БВП на човек( както ВСИЧКИ БИВШИ соц страни + прибалтийските ) …..ЖАЛКИ !!! Беларус...….или МАЙДАН …...или глад...и нищета. ДЖУДЖИ и Лукашенко скоро ще ги бесят на Червеният Площад....заено със украйнският беглец !!!
  • 40 ПРОПАГАНДА

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "кандидат":

    МЕДИЙТЕ ..ВКЛЮЧИТЕЛНО Ю ТЮБЕ Е НАПРАВЕНО ДА МАНИПУЛИРА ОБЩЕСТВОТО
  • 41 не може да бъде

    2 0 Отговор
    Извинявайте,но това е тъп въпрос,може също така да се каже и провокативен ,и предназначен за хора с ниско IG!?Първо,каква ситация трябва да възникне,за да се намесва руската армия -нападение от НАТО или някоя съседна държава!?Второ само глупак ,може да помисли,че Путин ще прати руската армия в Белорусия за решаване на политически въпрос-без значение дали става дума за Лукашенко или друг!И трето белоруската армия и другите силови организации за достатъчно силни ,за да смаажат който и да е опит за сваляне на властта,макар и това да е нежелателен вариант!А ако белоруската армия реши да свали Лукашенко чрез военен преврат -това вероятно ще бъде вариант,удобен за всички заинтересувани-нека всеки да помисли защо!?
  • 42 Алабализми

    0 4 Отговор
    До края на август Лукашенко ще избяга при Янукович и няма да има никакви армейски игри.
  • 43 Бай Стойчо

    8 1 Отговор

    До коментар #32 от "Кандидат":

    Точно така, сам си го казал- преди Евромайдана украинското правителство се ориентираше към Русия, а след нея искаше да стане член на НАТО. Политическата посока се промени на 180 градуса след революцията. Това показва ясно какъв беше мотива за преврата и пряко до логиката е, кой печели от смяната на политическия модел.
    ........
    И за какъв "Гладомор" ми говориш?? За този който през 2003 в 58-ата сесия на ООН е заключило, че Голодомора в СССР (1932), не било геноцид а "национална трагедия" ли? Същата "национална трагедия" като гладоморът в САЩ в годините на Великата депресия през 1930-те години, когато в Америка от гладна смърт умират няколко милиона човека.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 АБЦД

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "ужас":

    Винаги... ама от време на време. Иначе по твоята логика и турците могат да твърдят, че София (градът, а не църквата-джамия) "винаги" е била турска. Почти 500 години.