8 Септември, 2020 19:30 7 520 46

Майлс Багнал пред ФАКТИ - да бъдеш арестуван заради един полицейски шлем

  • протест-
  • арест-
  • полиция-
  • шлем

"Беше ад и никой не ни даваше точен отговор", казва Майлс

Майлс Багнал пред ФАКТИ - да бъдеш арестуван заради един полицейски шлем - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Майлс Багнал е инженер по професия, живее и работи в София, а от две години е част от клона на международното движение „Food Not Bombs / Храна, не война” в София, което определя себе си като „самоорганизирана инициатива за споделяне на сготвена храна и облекло с хора в нужда”.

На 2 септември Майлс взима камерата си, за да документира протеста в „Триъгълника на властта”. Още в началото на протестния ден Майлс е арестуван, закаран във Второ районно заедно с Боби – друг активист от „Храна, не война”, прекарват нощта там, а след това са оправдани от съда и освободени.

„Храна, не война” подкрепя протеста със здравословна веган храна още откакто започна. Подкрепяме хора в неравностойно положение, но също и хора, които протестират и нямат възможност да работят, защото обръщат вниманието на обществото към проблеми. Ние подкрепяме всеки, който проактивно взима мерки срещу обстоятелствата. Ние изразяваме солидарност, не благотворителност”, казва пред ФАКТИ Майлс.

На 2 септември казва, че пристига пред Министерски съвет рано. Там е с още хора от „Храна, не война”. „Бях там, за да наблюдавам и да снимам”, казва той и допълва: „Хората бяха доста шумни в исканията си за оставка на Бойко Борисов. Около 09:00-09:30 часа група хора започна да пробива своя път към стълбите на сградата. (...) Имаше блъскане между протестиращите и полицията. Хвърляха се фойерверки към прозорците и вратите на сградата”.

Разказа ни още как хората хвърляли яйца и предмети. Тогава в разказа се появява и небезизвестният шлем, който вкарва Майлс и неговия колега Боби в ареста. Държан е от човек, непознат за Майлс и Боби. „Той показваше шлема на своите приятели. Привлече и нашето внимание”, казва Майлс. Докато сблъсъците между протестиращите и полицаите стават все по-силни, двамата с Боби решават да премахнат шлема от мястото преди някой да бъде наранен от него – опасяват се, че може да се превърне в един от летящите предмети между полицаите и протестиращите.

„Шлемът беше между 5 и 10 килограма. Много голям, можеше да причини големи вреди. Решихме да го премахнем от мястото. (...) Зад нас имаше една полицейска кола с няколко полицаи, далеч от пътя на протеста. Решихме да занесем шлема на тези хора и да не привличаме вниманието към нея”.

На 20-30 метра от мястото, на което Майлс до този момент снима, група полицаи му се нахвърлят и го притискат към стената, казва ни той. „Обяснявах им, че съм се опитвал да занеса шлема до полицаите, показах им снимките, обясних ситуация. Един полицаи много ясно ми обясни, че не съм под арест и нямам нужда от адвокат. Провериха документите ми. В този момент моят приятел Боби вече дойде към мен и предложи да помогне с превод. Един от полицаите прие и веднага ми сложи белезници, след това ме закачи с тях към Боби. (...)

Боби беше там като мой преводач и бяхме заведени във ван от другата страна на пътя. Вътре беше доцент Стоян Бешков от Природонаучния музей в София. Той вече беше заключен във вана, когато аз пристигнах. Каза, че бил арестуван, защото бил на пътя. В крайна сметка ни казаха, че сме арестувани. Всички бяхме с белезници. (...) След известно време в буса бяхме общо 13 човека. Докато заключиха вратите на вана, протестирахме срещу това изключително високо, защото не можехме да дишаме, беше горещо, някои хора споменаха пандемията, носеха маски. Отведоха двама души от вана, вътре останахме 11”, разказва Майлс.

Той казва още, че прекарват един-два часа заключени във вани. По думите му, когато потеглят, полицаите първо им казват, че ще бъдат откарани в Трето районно управление. Следейки пътя обаче арестуваните във вана разбират, че ги откарват във Второ районно. „Успяхме по пътя да се свържем с нашите застъпници и адвокати и те бяха пред Второ районно много бързо. Когато стигнахме там, ни поведоха вътре и ни оставиха в един коридор. Казаха ни, че ще им отнеме известно време да обработят постъпването ни. Минаха 4-5 часа без да имаме достъп до адвокатите си. Дадоха ни вода и нещо за хапване, не бяхме бити или малтретирани, но правата ни не бяха спазени – не ни позволиха да говорим с адвокатите си, хората нямаха достъп до преводач.

Имаше един французин, на когото превеждах аз. Моят приятел превеждаше на мен, аз говорех на много развален български с другите хора, които бяха арестувани. Беше ад и никой не ни даваше точен отговор”, казва Майлс.

Разказва как се е опитал да обясни, че задържането му е грешка, как доцент Бешков се е опитал да обясни същото за себе си. В крайна сметка, според разказа на Майлс, успял да говори с юрист, който го посъветвал както да подписва и какво не. После дошъл и неговия адвокат, който му обяснил, че ще има изслушване относно задържането му.

„Полицаите от нощната смяна не ни разрешиха да използваме тоалетна, казаха ни да уринираме в килията. Бяхме седем човека, заключени в една килия с две легла. Имаше няколко одеяла и всички бяхме нахапани от паразитите и насекомите в тях” – Така Майлс описва условията в ареста.

След като прекарва деня на 2 септември и нощта на 3 септември в ареста, на сутринта Майлс и Боби са откарани в съда, който ги освобождава. „Обясних на съдията това, което обясних и на вас. Наблюдавахме протестите. (...) Той ни освободи, извини се и каза, че това е било загуба на време за всички нас. След това бяхме свободни да си тръгнем”, разказва той.

„Преди да бъда арестуван и докато ме арестуваха, забелязах организацията на полицията. Трима или четирима души стояха отзад и гледаха, опитваха да изолират проблематичните хора. Предоставяха информация на полицаите на първата линия, които можеха да задържат тези хора. Те грабваха тези хора, които смятаха, че са проблемни, извличаха ги от тълпата, след това други полицаи проверяваха документите им, след това пък нови полицаи ги водеха във вана и за регистрация в районното” – Майлс ни казва всичко това, за да обясни, че според него, организацията на полицейските части е била неефективна, нямало е как те да са сигурни дали са задържали правилните хора и ги заключват за над 24 часа.

„Ние правим срещи, на които хората сядат и обсъждат своите гледни точки”, казва още той. „Гарантирам, че ако такива срещи имаше, половината от насилието нямаше да се случва. Хората щяха да се виждат един друг като човешки същества вместо протестиращите да виждат полицаите като хора без лица под каски и шлемове, а полицаите да виждат протестиращите като хулигани без идентичност”, казва Майлс.

Той също ни е разказва за едно бездомно семейство, което било настанено на палатка в, както той го нарича, Орловград. Когато блокадата била премахната, палатката била разкъсана. Разказва още как направили детски кът, далеч от алкохола и по-буйните протестиращи.

Арестът оставя Майлс фрустриран. Казва, че полицаите в ареста са показали своето превъзходство над него в дадената ситуация. Като човек, чиято бъдеща съпруга е българка, като човек, който иска да живее в България, Майлс казва, че е шокиран от случилото се. Въпреки това бил на протеста и след това.

Ще завършим този разказ с една публикация, която инициативата „Храна, не война” публикува малко след разговора ни с Майлс. Преди да оставя линк, ще споделя и личното си наблюдение от случая - общуването е много важно. Няма как да се разберем, ако не си говорим. А ако не се разберем, става точно това, което Майлс казва - "протестиращите виждат полицаите като хора без лица под каски и шлемове, а полицаите да виждат протестиращите като хулигани без идентичност".

Публикацията на „Храна, не война" можете да видите тук:

Г̷Р̷У̷П̷О̷В̷О̷ ̷И̷Н̷Т̷Е̷Р̷В̷Ю̷ ̷ З̷А̷ ̷П̷Р̷О̷Т̷Е̷С̷Т̷И̷Т̷Е̷,̷ ̷А̷Р̷Е̷С̷Т̷И̷Т̷Е̷,̷ ̷А̷Л̷Т̷Е̷Р̷Н̷А̷Т̷И̷В̷И̷Т̷Е̷ Какво...

Posted by Food Not Bombs - Sofia / Храна, не война - София on Tuesday, September 8, 2020


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    73 6 Отговор
    Правото на съпротива срещу узурпация на държавната власт е прокламирано и в най-добрите образци на западния конституционализъм, например в Основния закон на Федерална Република Германия.

    Коментиран от #4, #6, #9, #39

  • 2 Добре дошли в Бойколандия!

    68 19 Отговор
    ОСТАВКА!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Вярно

    38 78 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    В Германия, при незаконен протест, полицията бие!При най-малкото насилие над органите на реда - арест, съд , затвор!

    Коментиран от #18

  • 5 vjvcfg

    21 35 Отговор
    Ей туй е гей.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ван

    12 35 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Чувам, че в САЩ разстрелват протестиращи.

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Антон

    13 5 Отговор
    "Ние подкрепяме всеки, който проактивно взима мерки срещу обстоятелствата."
    Ужким вече не се учудвам на простотии, ама тази направо е връх!
    Какво ни казва това изречение?
    (въпросът е риторичен)

    Коментиран от #19

  • 13 Българин

    13 33 Отговор
    "Храна, не война” подкрепя протеста със здравословна веган храна още откакто започна." Нежничките ми те. Тоя колко здравословна храна и протест е изконсумирал в палатките, не е истина
  • 14 Ибачев

    24 5 Отговор

    До коментар #9 от "Ван":

    В САЩ разстрелват и милиционери!
  • 15 Българин

    27 6 Отговор
    Това е когато една държава се управлява от комунистическо-тоталитарен режим!
  • 16 Рапон бай Ставри те зове

    23 12 Отговор
    Оставка и затвор за комунистическия престъпник БойкОшенко
  • 17 Johansson

    13 15 Отговор
    Къв е тоя смешник?
  • 18 232

    21 7 Отговор

    До коментар #4 от "Вярно":

    да и в Германия заплатите са 3-4 000 евро не 500лв

    Коментиран от #21, #40

  • 19 Галина

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Антон":

    Казва ни, че преводът от английски куца. "Всеки, който се бори със статуквото" е било в оригинал.

    Коментиран от #23

  • 20 Хаххахаххах

    5 2 Отговор
    Еее Майлс,ти ме трогна,братле!
  • 21 Хаххахаххах

    6 14 Отговор

    До коментар #18 от "232":

    На кого са 3-4хил евро?Смях .1500 евро вземат обикновените работници и като си платиш наем и всичко си 0 на 0
  • 22 Хахахахахаа

    6 6 Отговор
    Щом не е "Сънгейзър",не ми го хвалете.Некъв веган
  • 23 Johansson

    9 3 Отговор

    До коментар #19 от "Галина":

    Брат ми взима 1600 евро там плаща квартира и нещо като ергенски данък.
    По 4000 евро взимат само високо квалифирани. Лекари например
    .
    Ясно е че по високи доходи ни трябват ама който и да дойде неможе да го направи.

    Коментиран от #26

  • 24 Johansson

    3 0 Отговор
    Към селянката галина исках да се обърна*
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Hop schwiz

    10 6 Отговор

    До коментар #23 от "Johansson":

    Тия алабалистики ги разправяй на лузърите,лекарите вземат по 15-20 хиляди евро минимум,и карат Ламборджини,Макларън,Астън Мартин,но си ,най обикновен шофьори взема м/у 2000/4000 хиляди евра,само нелегални от Украйна бачкат за 1600

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Johansson

    7 4 Отговор

    До коментар #26 от "Hop schwiz":

    Дрънкаш глупости толкова вземат една малка част.
  • 29 Johansson

    7 1 Отговор
    1600 мисля че е минималната.
  • 30 Johansson

    5 2 Отговор
    В Германия средно мачкат за около 2000-2200 €. Тия другите са малка част и това е все едно тук да ги взимаш в лева. Е пак 5 пъти по-добре.
  • 31 Анализаторр

    5 4 Отговор
    Българска излагация пред чужденците. Какво да кажа в Германия мнението за България и Българите е като за страна и хора от третия свят.

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Наблюдателен

    5 3 Отговор
    ко да прай човека, защитава се, историята е съшита с бели конци, изобщо соросоидите се навират навсякъде .....
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ван дер Любе

    9 6 Отговор
    Това е истинското лице на Борисов - циник, арогантен и крадец. И това му е отношението към всеки един от нас, включително и към хора като Доган, Пеевски, Божков, Горанов, Менда и т.н. Всички са тъпи кърджалийски или подобни ... Жалко, че толкова години му се връзвахме на номерата. Просто полицаите са надъхани, че им е позволено всичко, особено ако началството им е простило всички прегрешения предварително. Има ли арестувани полицаи? Има вече два месеца от първите побоища над беззащитни хора. Пазят шкафчето на Борисов.
  • 38 Активист на БКП

    8 2 Отговор
    В края на краищата кой не скача е червен! Нали помните как скачахте като луди по площадите?! Смешници !!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Дойчо

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "232":

    Сега ги вдигнаха на 7-9хил евраци
  • 41 Mun4o0

    7 0 Отговор
    Нивото на журналистически писане от няколко години във всички български медии е като на третокласник втори срок. Радваме се, че разбирате английски, но нужно ли е да побългарявайте английски думи като frustrated на феустриран и да се губи част от значението на статията за хора, които не са на Ти с английския език?!
    Иначе Тиквуний и шайката му са всички за трудов лагер. Затвор и да ги храни данъкоплатеца е просто най-малкото несправедливо.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 БОЙКО УЧИ СЕ ОТ МЕРКЕЛ ТЯ НЕ СИ ПОПЛЮВА

    3 4 Отговор
    Много ви бият ,много много ,верваме ви ,вие сте се прави полицаите не.Видяхте ли в Берлин как се действа с/у като вас.Хленчите като девици за х--й.Като не разбираш от дума ,следва тоягата ,нали си ербап ,бе п---о.И какво майка си търсиш там.??Нали си щял само да снимаш?????
  • 45 адв Хаджигено

    3 5 Отговор
    Маилс Бенгал и Боби са били проверявани с гумени ръкавици за забранени вещи и за "наркотици". Положението им не е розово, при претърсването у Баилс са били открити найлоново пакетче от пликче за пазаруване с кафеникав прах с тегло 4,3g реагиращ на "хероин" и също така пакетче, от кондом, с общо 4,9g кафеникави кристали, реагиращи на МДМА, сиреч екстази. По подобен начин, у Боби е било открито подобно пакетче от пликче за пазаруване, съдържащо 4,2g бял прах, реагиращ на кокаин и пакетче от пръст на медицинска ръкавица съдържащо съцветие от зеленикава листна маса с тегло 0.9g, реагиращо на канабис. Двамата са били освободени и са си извдили медицинско, но от това нищо не следва, третоинстанционния съд ще ги оправдае напълно, с препоръка от Хелзинския комитет, че са правозащитници и са снабдявали с топла храна, козметика, кондоми медикаменти и сугубо всичко необходимо лишените от свобода в Софийския централен затвор (СЦЗ).

    Коментиран от #46

  • 46 адв Хаджигено

    0 3 Отговор

    До коментар #45 от "адв Хаджигено":

    Да добавя. Според справката на Адвокатския съвет, медицинските свидетелства на повечето арестанти в буса са еднотипни, и констатират охлузвания и в някои случаи контузни И разкъсно-контузни рани в областта на пръстеновидния мускул. Освен това, защитата има като аргумент това, че всички арестувани в буса са били пребъркани с една и съща домакинска гумена ръкавица, докато с другата ръка, служителят на Δ-Gard е вадил свивките от джоба на униформата си, за да ги подбъхне, след което да ги извади. С изключение на един-два случая на пребърквани същате се къде, арестанти-мазоли от първа линия, които имат разкъсно-контузни рани, останалите са с охлузвания и контузни рани, не представляващи ср. телесна повреда, т.е. с колегите имаме намерение да заведем НЧХД за тези с лека, и да се опитаме да задвижим НОХД за мазолите, които имат разкъсни и разкъсно-контузни травми, но за тях съм почти сигурен, че Каскетурата няма да си размърда д-то.