10 Септември, 2020 16:00 7 689 73

За кого пее Райна Кабаиванска

  • райна кабаиванска-
  • турското робство

Според застаряващата певица, турското присъствие е било полезно на България

За кого пее Райна Кабаиванска - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Позволявам си да се намеся в коментарите, които повдигна тези дни прочутата "дива" по две причини. Като войник - трудовак, кореспондент на в.Трудово дело, аз успях да взема и да публикувам интервю от зараждащата се звезда на оперната сцена - Райна Кабаиванска.

Този "пробив" в средите на оперния елит, реализирах абсолютно сам, без каквото и да е ходатайство. В последствие, командният състав от който зависех, промени отношението си към мен.

Бяхме 1967 година. От тогава изгубих Райна от полезрението си, но изпитвах признателност и благодарност към нея. Голяма беше моята изненада, когато срещнах нейното име преди две години, не в музикалните рубрики, а в спора относно "Турското робство".

Според застаряващата певица, турското присъствие е било полезно на България, а за робство изобщо не можело да се говори. Според нея, турските окупатори били толерантни към българите. Доказателство за това бил факта, че сме останали християни.

С времето отлежалото вино или се подобрявава или изветрява. С хората изглежда е същото.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 84 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 бате Митко

    37 43 Отговор
    На Райна може само да и......е знаете какво.
  • 3 изумление

    131 21 Отговор
    Ако това е така , жалко за останалата българка в нея.
    Да се обади на Харлан за да отидат на екскурзия в Батак.
  • 4 Yoko

    62 21 Отговор
    Пее за майчината си ваджайна.
  • 5 Естет

    120 23 Отговор
    Не чакайте добра дум за България от хора, които са се продали. Такива хора се срамуват от произхода си и всячески оплюват бившата си родина, само и само да съдадат вечателнието, че гледайте, аз макар и българин не съм като тях. От специално тесто съм.
    Никога не мислете, че спортисти, певци, артисти и други "прославаят България". Такива хора се интересува само от собствената си слава и за целта са готови да я добият, дори и с поругаване на родината си.
  • 6 смешни сте

    38 105 Отговор
    Оставете жената ма мира, нямате ли си друга работа,

    Коментиран от #21

  • 7 елит и презрение към всичко друго

    33 6 Отговор
    Човекът все още си остава доминиран от първичните си инстинкти на доминантен хищник , желаещ да наложи собствената си хегемония дори над себеподобните си .

    Коментиран от #30

  • 8 миш

    89 5 Отговор
    Какво означава понятието присъствие?Турците или османлиите не са присъствали никъде в собствената си империя,както и римляните в Римската империя.Руснаците са присъствали в СССР или Руската империя,е не ли смешно?В коя държава използват тази дума в историята?Пашата и бея е присъствал само 500 години,това да не е родителска среща?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ивайло николов

    49 21 Отговор
    Само смъртна присъда за такава и стерилитет за наследниците като някой висши нацисти,тяхните деца поне имаха достойнство сами се стерилизираха
  • 11 Монгола

    76 16 Отговор
    Супер е било през робството хората са имали ренесанс пътешества ли са откривали са нови светове, а тук са карали на сила да приемат исляма . Тая вещица е абс. б****к !
  • 12 Грейс

    85 20 Отговор
    Боже, боже какви змии е отгледала майка България! Вече не мисля, че разнася славата на България! На тази прародителите й сигурно се обръщат в гроба, слушайки я какви ги е дрънкала за турското робство.
  • 13 Хисторик

    81 13 Отговор
    Тази неграмотни а знаели през вековете колко българи са били изклани от,, присъстващите" турци? И робия не е само роби насинджир, робия е да работиш на собствената си земя и да плащаш данъци на чужди народи!
  • 14 Behemoth

    60 19 Отговор
    Тая е една префърцунена певачка...колко акъл да има?Нейните изказвания носят интелектуалния потенциал на същите от Стоичков...
  • 15 Джеки Чан

    35 74 Отговор
    Странно как никому известен "писател-трудовак" пише за Райна Кабаиванска неща,засягащи я лично. Разбирам тоя Божидар Чеков да е направил нещо добро и полезно за тази държава,да води майсторски клас за млади таланти,да е прочул България по целия свят-а той тръгнал да коментира менталното състояние на оперната певица. Какво казала,какво мислила-нали всеки сам за себе си отговаря. Като го гледам-и тоя не е първа младост откъм възраст-кой знае колко не го слуша главата му. Хора-не е на добре да плюете Кабаиванска,а и всички останали,които направиха България известна,а не комунистите. Пазете добрите примери,щото такива много не останаха.
  • 16 БОЗА

    80 12 Отговор
    Ще го кажа така-Йълдъз Ибрахимова(за да е примера с голямо име в музиката) НЕ СИ Е ПОЗВОЛЯВАЛА да ръси оодобни ГЛУПОСТИ... ;-Х

    Коментиран от #38

  • 17 Няма къща в Барцелона

    62 15 Отговор
    Ако тези думи, за полезното присъствие наистина са нейни, значи ме е срам, че подобен боkluk има български произход.
  • 18 който е срещу народа по добре да мълчи

    54 14 Отговор
    Българската интелигенция ВИНАГИ е предавала народа си.
    Комплексарски народ сме и когато някой се издигне над другите , бърза да се разграничи от "стадото" , демек от народа . Тази г-жа е имала късмета да реализира таланта си. Кариерата и основно е в чужбина и е много далеч от проблемите на българите. Голям талант е, но щях да уважа мнението и, ако последните 30 години пееше само в България ,без съдействие на политици, а като нормален български гражданин. Сигурно, въпреки таланта си щеше да е по-бедна и от църковна мишка.
  • 19 Робската психика

    63 9 Отговор
    Колкото и голяма да е Райна Кабаиванска , това разбиране за турското робство я прави певица с объркан мозък. Ако живееше например в Хърватия, Словения, Словакия, Чехия и кажеше, че през време на присъствието на Австро-Унгария е било полезно за тях, това ще бъде така, но за средновековна Турция да се говори така, това не е вярно! Ако се огледаме около България, ние ще видим, че държавите, които са се освободили от турското робство преди нас - Гърция, Румъния, Сърбия са много по-напред от нас в изграждане на национални държави, гражданско общество, което ги дърпа много напред преди нас. Защото те вече са се оттървали от робската психика, която възпита в българите турското робство, заради зверствата, които турците и башибозуците им са извършвали по българските земи.
    Ако Райна Кабаиванска живееше в Полша, Украйна или балтийските държави и говореше положително за руското присъствие по техните земи, то там или щяха да я накарат да се извини и млъкне, или да се изсели в Русия!
  • 20 Дельо Хайдутин

    50 11 Отговор
    ГЕРБ и ДПС днес се обединиха открито в парламента.Герберастите да слагат чалмите.
  • 21 Смешко

    52 8 Отговор

    До коментар #6 от "смешни сте":

    Ако приемаш турското робство като полезно, смешника си ти.
    Ние имаме история и макар да не е била много благосклонна към нас, ние си я пазим и не искаме промити мозъци да ни я подменят!
    Щатите нямат история, но са си възвеличали разни персонажи и са ги издигнали в култ! Иди кажи че Бъфало Бил е бил обикновен конекрадец или Бъли дъ Кид си е чиста проба мутра!
    Аман от безродници!

    Коментиран от #48

  • 22 Дедо ви

    64 13 Отговор
    Пишете за нея каквото искате и колкото си искате, но петното, което тя САМА си лепна с изказването в защита на мафията срещу народа си няма да изтриете! С това, за съжаление, ще я помнят вече хората. Никой не и е виновен,, още повече след подобни "розови" статийки. Ако намери сили в себе си мека се извини!

    Коментиран от #65

  • 23 Жената е права

    15 41 Отговор
    От Австрия през Албания до Сърбия за Османската империя говорят едно. Само в БГ друго. Наследство от комунизма. Така беше удобно НА СССР.
  • 24 Винокурова

    23 5 Отговор
    По пасажчето за виното си зависи от уплътняването, дали тапата е прилепнала и не влиза въздух отнякъде
  • 25 пнмлпххпрр

    42 13 Отговор
    Ами тя и по друг въпрос се беше "изцвъкала". Нали Райна Кабаиванска беше защитила Пласидо Доминго, който е обвинен от 20 жени за сексуално насилие, дето ги опипвал зад ккулисите по гърдите. А нашата се изказала, че една жена ако не давала знаци, нямала да бъде насилена и това при положение, че всички жени са се обединили срещу насилието. Е понякога е по-добре да замълчи, отколкото да ръси глупости, да става за дъвка на тези години.

    Коментиран от #26

  • 26 Винокурова

    23 8 Отговор

    До коментар #25 от "пнмлпххпрр":

    А и снимката от Ла Скала дето не може се види къде я е хванал с коментара й, че е джентълмен си е "изцвъкване" яко от нейна страна. Дето казвате по-добре хич да не е изразила мнение
  • 27 Щерев

    17 33 Отговор
    Чеков,земи се скрий ве ченге,за 5 лева работа не си свършил в целия си живот,къде си тръгнал да коментираш Кабаиванска.

    Коментиран от #29

  • 28 Фактолог

    35 4 Отговор
    Борисов: Виждате как Райна пее, наш български глас се вее по свет...
    Журналист: А какво сте слушали от Райна?
    Борисов: Луда съм по теб...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 дзвер

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "елит и презрение към всичко друго":

    прав си за животинските инстинкти,но пък мачканите са измислили КОЛТ,който направи всички равни
  • 31 Стефан

    11 27 Отговор
    Когато руските солдати дошли да ни освибождават от турците, се удивили от красивите български села с двукатови бело къщи, църкви и училища и възкликнали: Кого сме тръгнали да освобождаваме, та те живеят по-добре от нас! Прочете историята, след освобождението България не само не е изостаналс, а става първа икономическа сил, Япония на балканите, какти я наричат.
  • 32 Стефан

    11 20 Отговор
    Когато руските солдати дошли да ни освибождават от турците, се удивили от красивите български села с двукатови бело къщи, църкви и училища и възкликнали: Кого сме тръгнали да освобождаваме, та те живеят по-добре от нас! Прочете историята, след освобождението България не само не е изостаналс, а става първа икономическа сил, Япония на балканите, какти я наричат.

    Коментиран от #42

  • 33 ЗаК

    23 12 Отговор
    С какво е полезна тази певачка.....нещо практично да е допринесла за родината....само да й слушаме арийките изкуство което е с затихващи функции.Ще ми кажете че е прославила Б-а глупости на търкалета....
  • 34 фааожфаф

    13 24 Отговор
    Все ми е тая за кого пее.
    Има глас и това е. Ценен е гласът й, не това, което приказва, нито на кого се кланя. На когото си иска - на него. Това няма значение.
  • 35 Гери

    47 6 Отговор
    Райна Кабаиванска е от стар комунистически род. Нейният баща е бил от висшата номенклатура в Бургас непосредствено след 09.09.1944 г. И тя е влязла при Вълко Червенков да иска стипендия за Италия като дъщерята на висш партиен функционер. Тя не е отишла да го моли, а да иска да я пратят там. Това показва самочувствие и превъзходство пред състуденти и колеги. В годините на социализма Кабаиванска винаги е имала протекцията на държавата. Това си беше сделка между нея и властта. Тя да е витрината и лицето на социалистическа България пред Западния свят с таланта и и финеса си, които безспорно притежава, а властта да и даде възможност да пътува из целия свят, а не като други творци, на които не им даваха и соц. страни да "помиришат". В радките случаи когато се връщаше преди 1989 г., тя винаги е изтъквала комунистическия си произход. След промените започна да критикува и да спестява произхода си в интервютата. Поласкана от възможността да прави майсторски класове, тя вече намигна и на всички правителства след промените. Човек, който винаги е живял сред елита, няма как да е срещу властта и няма как да застане на страната на презрените, унижените и ограбените. Но така е, Бог дал (талант), Бог взел (уважение към народа си)! И накрая ще каже, че никога не е късно да станеш за резил.

    Коментиран от #37

  • 36 Роза

    21 14 Отговор
    Райна Кабаиванска е талантлива певица,която наистина е прославилаБългария с таланта си.Но сега е прекалено възрастна и умът и ,както казват по народному,сериозно "издиша".Не мисля,че трябва да се обръща толкова голямо внимание на думите и.Тя е стар и вече неадекватен човек и всичките и заслуги са в миналото.
  • 37 Редови

    22 1 Отговор

    До коментар #35 от "Гери":

    Браво Гери, много точно и обективно казано

    Коментиран от #56

  • 38 Същата коза е само че е...

    23 7 Отговор

    До коментар #16 от "БОЗА":

    Не пееща,а свируко-виеща...Беше казала ,че целият български фолклор е откраднат от анадолската и баба,която е свирила на 101 кавала едновременно....

    Коментиран от #47

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Е дин

    15 30 Отговор
    Райна Кабаиванска е велика българка, която никога не се е отричала от своя корен. Това, че не одобрява метежа не значи, че сульо и пульо могат да я хулят и да разпространяват лъжи.
  • 41 Румен

    9 28 Отговор
    Жалко! Тълпа полуграмотни засипва с обиди и псувни една от най-великите българки! Която на 85-годишна възраст продължава да работи безвъзмездно в полза на младите певци.

    Не знаят, че през XIX век населението в Османската империя, а и по-рано, е имало много по-големи права, отколкото населението в Руската империя. И че още Екатерина Велика е възнамерявала да премахне крепостничеството, но го е премахнал Александър II, Цар Освободител, чак през 1861 г. И че повсеместно в българските махали на градовете ни населението е било по-богато от това в турските махали. И че българските села са били по-богати от турските. И че данъците в тази империя са били по-ниски, отколкото в повечето европейски държави. Признаването на исторически факти не означава идеализиране на Османската империя и отричане на зверствата на турците, особено през първите векове от окупацията на България.
  • 42 Когато

    25 5 Отговор

    До коментар #32 от "Стефан":

    Когато обаче са си тръгвали руските солдати са знаели, че това по-хубаво живеене от тях е висяло през цялото време на косъм. Стига джагала да поиска, винаги е можел да намери начин да ти види сметката, да те обере, да те убие, а за жените - и по-лошо.
    Ама то такива като тебе важното е "хубавото живеене", че могат да те оберат, убият или изнасилят като нищо явно е съвсем без значение. Случайно да си герпаджия?
  • 43 Патриот

    23 6 Отговор
    За мен тя си е изпяла песента, куха лелка.
  • 44 Психо Доктор

    21 5 Отговор
    Политиката развращава и не прощава, дори на изкуството.
  • 45 Райна

    9 4 Отговор
    Е българската легенда в Операта! За едно е прав ВВ да ви казва” Аз съм прост и вие сте прости” Заслужено за всички негативни коментари.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 БОЗА

    11 2 Отговор

    До коментар #38 от "Същата коза е само че е...":

    Да е говорила глупости,за България???
    Да е твърдяла,че не е имало турско робство-нищо,че е туркиня...а "нашата" "българка" виж,какви ги плещи...не ми схвана поста явно... ;-)
  • 48 Безделника

    7 20 Отговор

    До коментар #21 от "Смешко":

    абе жената е постигнала всичко, цял свят я познава, а тоя чеков никой него е чувал, така че и ти си същото ниво !!!
  • 49 Отвратен

    5 12 Отговор
    Простотията не знае мярка. От "Бела роза" друго не познава и не признаеа за музика. От Софито по-велика няма. Да ви ...
  • 50 Еничаристан

    2 2 Отговор
    ДОГАН ПРЕМИЕР
  • 51 Някой си от народа

    9 7 Отговор
    Жалко ..и тая се оказа боклук...Ами това ни е интелегенцията, шом стъпи на правото и забравя за бащините цървули.Пфууу!!!!
  • 52 Vmz

    6 11 Отговор
    Не е било робство. СЪРБИТЕ НИКОГА НЕ КАЗВАТ, ЧЕ СА БИЛИ РОБИ. Това че сме мямали държава нениправи роби.
    Райна Кабаиванска е вдъхновение. Един човек за когото се сещам когато търся отговор с какво се.гордее съвременния българин.
    Благодаря Ви г-жо Кабаиванска. Вие сте от мъдреците на народа.

    Коментиран от #53

  • 53 Д'мин

    14 4 Отговор

    До коментар #52 от "Vmz":

    Вазов го е казал! Ти нека да си нямал 482 години държава, институции, образование (университети, не килийни училища)! Нека да си имал демографски срив, защото държави с население, като нашето през 14 в. излизат в началото на 19 век с над 13 млн. население (преброяване на Англия през 1841г.). Нека да са ти взимали най-здравите и умни деца в продължение на близо пет века! Нека да са ти крадяли най-хубавите моми за харемите! Пък ти недей да си бил роб! А какъв си бил? Тази жена е загърбила страната си от десетилетия, изобщо не и пука благодарение на какво, кого и как е станала това, което е! За какво и благодариш? Какво е направила за теб? Какво и е обяснението за едно чекмедже с пачки? Останали сме били християни! Е почнали са да ислямизират и са се спрели! Сетили са се, че пиявицата няма да има приемник и няма кой да смучи! Затова са ни оставили, за да им бъдем роби!
  • 54 РАДЕВ ДА МУ МИСЛИ

    8 3 Отговор
    ДОБРЕ СИ ГО НАПИСАЛ БЕ , ПРИЗНАВАМ !
  • 55 БОКО СИ Е ТЪП

    8 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Бойко Борисов
    Премиерът Бойко Борисов на Богоявление към свещеник преди заседанието на кабинета:
    "Ръси, попе, там да изгоним дявола""
  • 56 Гери

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Редови":

    Благодаря!
  • 57 Хаджиментов

    6 6 Отговор
    Броени години след 500г османско робство ние имаме държава и армия, биеме сърбите, а по късно газим в Балканската война.
    Сега, 30г след руско-съветската "братската дружба", още не можем да се освестим и да си стъпим на краката, държавата е разорена, разбита и съсипана, а хората са смачкани.
    Правете си сметката, кое е било по-пагубно за България.

    Коментиран от #58, #60

  • 58 веселяк

    8 2 Отговор

    До коментар #57 от "Хаджиментов":

    Е как кое, именно тези 30 години след!
  • 59 сашо

    6 3 Отговор
    я ми отговорете къде живее райна кабаиванска от години.интереса клати феса.всичко есамо пари и пари.особенно жените-българки.
  • 60 Я па тоя

    10 5 Отговор

    До коментар #57 от "Хаджиментов":

    А знаеш ли КОЙ след османското робство ни обучи военните ифицери и сътвори армията ни, та пишеш глупости?

    Коментиран от #61

  • 61 Хаджиментов

    6 8 Отговор

    До коментар #60 от "Я па тоя":

    Зная, но зная и кой ни остави сами срещу Сърбия.
    Освен това, за да има силна армия, трабва да има преди всичко силна държава и силен духом народ.

    Коментиран от #62

  • 62 Я па тоя

    8 6 Отговор

    До коментар #61 от "Хаджиментов":

    Знаеш дръжки. Сърбия бе нахъсана и подпомагана от Авсро-унгария, а руснаците ни оставиха (само официално), защото бе заплашена с нова война за която не бе готова.

    Коментиран от #63, #64

  • 63 Д'мин

    5 3 Отговор

    До коментар #62 от "Я па тоя":

    Заради такива, като опонента ти лично ще обяснявам на внуците си историята. Не за да станат русофили, а за да не станат русофоби!
  • 64 Хаджиментов

    6 7 Отговор

    До коментар #62 от "Я па тоя":

    Да, де, само формално напуснаха България и си стояха в Русия дкокато ние се справихме.
    И според някои източници не Австро-Унгария, а самата Русия насъсква Сърбия и доказателство за това е преврата срещу Батенберг и т.н.
  • 65 Миро

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "Дедо ви":

    На тебе ли ма? След като изписахте куп глупости, сега па да ви се извинява.
  • 66 Мисля си

    5 7 Отговор
    Че отоманската империя се е държала далеч по-интелигентно от съветската. Оставила е на подчинените народи да се развиват икономически, за да им взема после тежки данъци. Докато съветската насили всички да са в ТКЗС-та, създаде пролетариат да работи по заводите и при всичките декламации, че всичко е на "народа", баш тоя народ влачеше и крадеше от заводите и ТКЗС-тата. Помня преди 1989 седнахме с една баба на площада пред кметството на с.Васил Левски и тя ми обърна внимание как всички, прибиращи се от работа на полето, носят прикрито поне по няколко килограма- коя под престилката, коя на гръб, коя в бохча! Още имам шепа дръжки , които ми подариха в една фабрика, където анкетирах нещо; бил съм на бригада в завод "Електрон", където на трето число от месеца в един цех планът беше изпълнен...Та не се нахвърляйте на Кабаиванска заради някакъв преразказ на думите й.

    Коментиран от #67, #68, #69

  • 67 Тъпунгер

    4 2 Отговор

    До коментар #66 от "Мисля си":

    определено тази функция на мозъка не ти се отдава!
  • 68 Хаджиментов

    4 5 Отговор

    До коментар #66 от "Мисля си":

    С тролове от Петата колона не можеш да се разбереш. Те ще дращат опорни точки до пенсия. Не четат и не мислят, само дращят.

    Коментиран от #70

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Дърт Шорош

    1 1 Отговор

    До коментар #68 от "Хаджиментов":

    Затова плашам!
  • 71 Ения

    1 1 Отговор
    Много внимание отделихме на госпожа Кабаиванска.Имаме си и други грижи.Стига толкоз!
  • 72 Патриарх Евтимий

    2 0 Отговор
    Без коментар.
    Прочетете тази книжка!
    Много Ви моля, приятели, прочетете я докрай...
    И които не са платени ще разберат.
    Другите Господ ги наказва още приживе...

    http://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/Georgi_Voinov_Genocidat_i_holokosta_nad_Bg.pdf
  • 73 ЗАГУБЕНА РАБОТА

    1 1 Отговор
    ДОРИ НЕ ЗНАЕХ ЧЕ МОЖЕ И ДА ПЕЕ , АЗ Я МИСЛЕХ ЧЕ Е ПАРТИЙКА ОТ ГЕРБ !