11 Септември, 2020 06:30 5 258 21

От КТБ и откраднатите милиарди до днешния протест

  • ктб-
  • бойко борисов-
  • герб-
  • делян пеевски

Протестът трудно може да продължи без нови послания и нови гласове, а и нова стратегия

От КТБ и откраднатите милиарди до днешния протест - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От 2 месеца българите протестират. Причини имаше много и отдавна: разкритията за КТБ и откраднатите милиарди, Апартаментгейт, злоупотреби с еврофондове, Божков. Но без опозиционния тон в медиите нямаше да има протести.

Протестът е медия, която излъчва своето послание. Доколко обаче то ще стигне до обществото и ще намери неговата подкрепа? Това зависи от поведението на останалите медии.

Посланието на настоящия протест е радикално: управляващите нито ден повече не трябва да остават на власт. Отнася се и за трите власти: изпълнителната, законодателната, а и съдебната в лицето на главния прокурор. Същото послание излъчват и опозиционните медии, където протестът намира естествения си дом.

Що е то опозиционна медия?

Впрочем, понятието "опозиционна медия" в България сякаш беше забравено. Във варианта "опозиционна преса" то бе характерно за пред деветосептемврийската ни публичност, през соца не можеше да става и дума за такава, а след Десети ноември се утвърди професионалният стандарт на плурализма, според който директното заемане на политическа страна е неприемливо. Напоследък обаче се очертаха медии с ясен опозиционен профил и то не само в интернет, където режимът на "свобода без граници" поначало дава приоритет на крайните гледни точки, но и в традиционните медии. И специално в телевизията, независимо че заради скъпото ѝ производство, тя гледа да е предпазлива.

Отчетливото опозиционно говорене най-напред намери място в по-периферни телевизии, които и без това са почти изключени от разпределението на рекламните и корпоративните потоци. В тази ниша с предавания и водещи се разположиха Евроком, ТВ+, ТВ1, 7/8…А напоследък, макар и много по-обрано, и бТВ. Протестът повече или по-малко причисли към тях Дарик радио и отчасти програма "Хоризонт" на БНР, която като обществена медия е задължена със закон да спазва плурализъм на гледните точки. В опозиционната ниша съществена роля играят и някои онлайн медии, които имат биографията и репутацията на традиционни медии - като "Дневник", "Медиапул", "Свободна Европа" или "Офнюз".

Често ме питат защо трябва да наричам медии, които изпълняват професионалния си дълг и представят нещата такива, каквито са, опозиционни. Ето защо: защото правят нещо повече от това - те настояват и аргументират нуждата от смяна на властта в страната, което именно им създава опозиционен характер и ги превръща в перманентен виртуален протест, станал преди два месеца и реален.

Виртуалният и реалният протест са дотолкова свързани, че първият дари с лидери втория. Става дума за тъй нареченото Отровно трио, което беше композирано и наименувано от Сашо Диков в телевизия Евроком и набра популярност в социалните мрежи като остро критичен неидентифициран политически субект. От такава "стартова позиция" то успя да се придвижи от перифериите към центъра на публичността и да се заяви като организатор на спонтанно възникналото площадно недоволство, стимулирано от акцията на Христо Иванов в Росенец. Казусът е интересен с това, че в случая протестът става продължение на медията. И е показателен за това, че протестите под лозунга "Оставка!" реализират вече натрупани в медиите опозиционни ресурси.

Да се върнем към фалита на КТБ

Как се получи натрупването? То започна с фалита и обявяването в несъстоятелност на КТБ, когато се разбра, че са откраднати 4 милиарда лева, които всеки ще трябва да плаща. Каквито и версии да се предлагаха, отговорността по неизбежност падна върху управляващите. Още повече, че те така и не дадоха убедително за обществото обяснение какво се е случило и кой е взел парите. Но тогава не се стигна до изблици на масово недоволство, защото хората бяха протестирали в продължение на година и половина и бяха уморени. И защото за много от тях това значеше да протестират срещу собствения си вот в наскоро преминалите парламентарни избори. Така или иначе обаче именно историята с КТБ вкара опозиционния тон в медиите. После той периодично се втърдяваше от различни по мащаба си скандали - от апартаменти, придобити на безценица, до злоупотреба с еврофондове. И така до историята с Васил Божков… Повдигнатите му 18 одобрения трябваше да предизвикат медийно одобрение и народна радост, тъй като той е от най-спорните богаташи на прехода, сочен е като непобедим играч от ъндърграунда. Неочаквано за управляващите обаче обвиненията се обърнаха и срещу тях, защото Божков не е такъв от вчера, което значи, че до един неясно как избран момент те са му осигурявали чадър. Така изявленията на Божков от Дубай придобиха неподозирана критическа мощ спрямо властта и катализираха гражданското недоволство. А медиите, които му даваха трибуна, се заявяваха, като опозиционни, както именно бТВ се включи в техните редици.

Останалите медии, въпреки че има разлики в поведението им, като цяло не са на страната на протеста. И не само откровено проправителствените като "ПИК" или "Блиц", но и тези, които на пръв поглед отразяват протеста обстойно и балансирано. Те слабо се интересуват от съдържателните му измерения - от причините, довели до него и от основанията на исканията му, а го представят преди всичко като площадно действие със своите перипетии и анонимни герои. Основното, което научава аудиторията от тези издания ден след ден, е откъде са минали протестиращите, с какво за замеряли полицаите, кои кръстовища са блокирали, какви неудобства са създали на непротестиращите и прочие. Така, някак по подразбиране, неизбежните за всеки голям протест провокации се легализират като част от него и му дават агресивен профил. На това помага и мантрата: да свалим Борисов, пък после да става каквото ще. Тя прави нежелани визионерските политически гласове, с които протестиращите биха могли да се идентифицират, и свежда мотивите да излезеш на улицата до един: гневът. А той, за да поддържа протеста с месеци, трябва да ескалира в сблъсъци с полицаите (единствените представители на властта "на терен") и на свой ред да легализира провокациите като част от себе си.

Протестът трудно може да продължи без нови послания и нови гласове, а и нова стратегия. Иначе неопозиционните медии постепенно ще приспят широката аудитория и тя ще свикне да си живее с протеста без да го забелязва. Както свикна, впрочем, и с коронавируса.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мониторинг

    35 6 Отговор
    Гледай ги ти "депутати и министри".... Значи са решили да не забелязват хората?!! Забелязват ги само когато трябва да плащат данъци и да работят при мизерни условия за минимални заплати. Робите не искат вече робство! И ЕС ви видя безобразията и ви нарече с истинските ви имена....
  • 2 Ама разбира се

    15 16 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Още повече, че те така и не дадоха убедително за обществото обяснение какво се е случило и кой е взел парите

    Международни разследващи организации, специализирани точно в такива измами, дадоха съвсем точен доклад , какво е станала и кой взел парите! Също така, много добре се разбра, кой се е облагодетелствал от самата КТБ!Естествено удобно се забравя, и кой си прибра парите от там!Както и удобно се забравя , кой финансира "опозиционните" медии!Не изявленията, а парите на Божков, откраднати от всички българи, превзеха протеста, на който в първите дни имаше млади и стойностни водачи!

    Коментиран от #6, #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 12345678

    8 8 Отговор
    Трудна задача е да се намерят "чисти" личности, партии и подобни за водачи, за ново начало. И Меркел да дойде, няма да се справи с нас.

    Коментиран от #5

  • 5 Даааа

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "12345678":

    За страхливия и малодушния никога не е моментът, винаги има извинения и т.н. Добре , че на тоя свят има хора смели и достойни. Ти движат света напред.
  • 6 Водачите са едни и същи

    20 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ама разбира се":

    Герберастите- също: алчни и себелюбиви некадърници. Погледнете само кои са около завършения простак Борисов - Караянчева, Биков, Марешки... България продължава да е сред последните по жизнен стандарт не само в Европа под благосклонни поглед на Меркел и американската ханъма / впрочем - тя се покри някъде - нито баници, нито демонстрации на любов към България/... Тъжна история.
  • 7 Неотрален

    12 2 Отговор
    След два месеца като дойдат сметките ще видите протест какво се казва. И новия партиен дом няма да ги спаси. Те затова се преместиха за да могат да се крият от народната любов.
  • 8 Емул

    17 2 Отговор
    Държавният департамент на САЩ: Корупцията в България е ендемична
    Темида и правителството дърпат страната надолу и в класацията на института "Фрейзър" за икономическата свобода
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Абдал

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ама разбира се":

    На теб Божков какво ти открадна. Правеше бизнес в обективна икономическа среда.
    Тотото плаща по големи данъци
    защото разпределя постъпления. Работи с празна каса. А лотарията с фиксирани печалби независещи от оборота.
    Хората имаха подписани договори с КТБ и ги обраха. В казиното никой на никого нищо не е обещавал
  • 11 плевен

    4 9 Отговор
    В една не особено дълга финансова верига, стигаща до Сорос, DW ни учи как да правим Арабска пролет, Цветни революции или Дубайски мероприятия. Винаги ще си намерят някой анонимник, който да публикуват.
    Всички обвинения към Борисов са верни, но хората на площада трябва да се замислят за далечните цели на либералните медии. Толкова ли ви обичат, или сте пионки в един многократно разиграван по света сценарии?
  • 12 Черноянчева

    4 1 Отговор
    Не на неолибералният модел,промяна на системата.
  • 13 продължава

    9 2 Отговор
    Протестът е израз на недоволството на масите! Не е никаква медия и днес не зависи изобщо от останалите медии, защото има социални мрежи! В този смисъл социалните мрежи са медия на протеста, но самият протест не е медия. И няма нужда от никаква нова стратегия, послания и ала -бала, просто натискът на масите трябва да продължи до оставката на Борисов, правителството му и Гешев! И ще има такъв натиск при всеки следващ опит за заиграване със закона в полза на мутри-мафиоти.
  • 14 Цецо

    3 4 Отговор
    Протестът се дирижира отстрани от хора като Божков и Василев и обслужва нечии интереси. Христо Иванов също се бори за власт и им е поддръжник. А манипулациите са за гражданите.
  • 15 Явката

    3 5 Отговор
    И точно заради откраднатите милиарди сега Цветан Василев може да си позволи да плаща на разни криминални типове да ходят на протест, за да бият и унижават полицайте. На Василев му хареса да краде и сега иска пак.
  • 16 12345

    3 1 Отговор
    Колко открадна олигархът Делян Пеевски от КТБ?Бяха 4 милиарда лева.Остави без работа няколко стотин /а може би хиляда/семейства без работа/закри "Лавка"/.Лъжеше ,че дарява пари и медицинско оборудване на поликлиники и болници,като се показваха едни и същи снимки на благодарни медицински работници ,без да са участвали в заснимането.Някакви вестници излизат без никой да ги купува-"Монитор","Телеграф".С какви пари олигархът Делян Пеевски ги издава?Какво стана с Булгартабак?Бойко М. Борисов още ли прави метани пред ДПС ;респективно пред Делян Пеевски?
  • 17 Гражданин

    2 1 Отговор
    Корупцията в България е пандемична.И протестите ,като гледам ще станат такива,като останат хората без адекватна работа.
  • 18 Мажоритарни

    2 0 Отговор
    избори в два тура изравняват всичко и пращат в небитието всички досегашни предатели!
  • 19 Матей

    0 2 Отговор
    Как се стигна до протеста ли,какви са скритите пружини,които го почнаха.Правилно е за големите далавери от последните години,заграбени фирми и богатства на олигарси от върхушката на ГЕРБ. Това доведе до скрита безработица(повечето безработни никъде и никога не са се регистрирали),а масовото завръщане на млади и образовани гастарбайтери нагнети допълнително обстановката,в София и големите градове.За това боко енд шайка да се благодарят на покорното изпълнение на директивите от Фашингтон по аферата К-19. оБАЧЕ,ако бокич не беше се усетил в последния момент и разхлабил мерките,само еко беше ги затегнал още повече и след 1-2 месеца щеше да има повсеместно надигане.А сега протеста е тъй вял и добродушен точно затова,всички вектори на политика и икономика,социални моменти се сливат в един вектор и той сочи това--ПАТОВО ПОЛОЖЕНИЕ,РАВНОСИЛНО ДЪРПАНЕ НА ВЪЖЕ,УСИЛИЯ ИМА ,А РЕЗУЛТАТ НЯМА.
  • 20 Мажоритарни

    1 0 Отговор
    зануляват партиите - 240 едномандатни района - ще се чудят партиите как да издирят разпознаваеми , умни и без негативи от миналото личности !
  • 21 Активист на БКП

    0 0 Отговор
    Парите от КТБ са у Шиши и Братиньо ! Всички други тълкувания са упражнения за аматьори !!!