Last news in Fakti

23 Септември, 2020 16:00 4 264 23

Скритите победи на протеста

  • бойко борисов-
  • протест

Като цяло равносметката от протеста е повече от позитивна

Скритите победи на протеста - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Георги Георгиев

Решението на Бойко Борисов да стои докрай на власт е най-сигурният симптом за политическото му сгромолясване. За да съхрани премиерския си пост с още няколко месеца и да не допусне формирането на правителство на Румен Радев, министър-председателят все повече се превръща в най-мразеният човек в държавата. Нещо, което е ново и за него, и за България. Въпросът е защо го направи. Поведението му изглежда толкова по- нелогично, ако се вземе предвид цялата му управленска кариера през последните 15 години. През които той винаги се е стремял да играе ролята на добрия и никога не си е и помислял да дразни преднамерено обществото. На което се дължи и политическото му дълголетие. Колкото и платените анализатори да се опитват да отвлекат вниманието ни в посока, че протестът не е породил никаква алтернатива, факт е, че той сведе до минимум шанса управлението на ГЕРБ да продължи и след новите избори. Един грамаден резултат на фона на позорното десетилетие, което преживяхме.

Изоставяйки печелившата си стратегия, Борисов не успя да формулира смислена обосновка на новото си държание. Напускайки полето на видимото и рационалното, той сам даде простор за развихрянето на всевъзможни слухове относно скритите му зависимости и интереси. Различните хипотези често се изключват една друга, но общото между тях е, че премиерът е изобразяван все в положението на заложник. Ту в ръцете на Путин, пред когото ще отговаря с главата си за строителството на "Турски поток", ту е хванат в мъртва хватка от Пеевски и Гешев, а по-безобидните версии го представят само като играчка в ръцете на собствения му партиен апарат или в ръцете на коалиционните партньори.

Независимо от източника на мотивация, инатът на Борисов внася все по-голямо напрежение в обществото. Показателни в това отношение са не мащабите на протеста, а промяната в електоралните нагласи. Те са резултат колкото на случващото се в Триъгълника на властта, толкова и поради неадекватното поведение на министър-председателя.

От така рекламираната харизма на Борисов вече не е останало почти нищо. Нещо повече, нейните руини се превръщат в хранителна среда за появата на нови политически субекти и нов тип политическо общуване. Пред очите ни изниква една нова обществена среда, чиято отличителна особеност е отхвърлянето на модела на управление на Борисов и ГЕРБ. Управляващите са подложени на процес на дамгосване, който ги превръща в аналог на Доган и ДПС.

Колкото и платените анализатори да се опитват да отвлекат вниманието ни в посока, че протестът не е породил никаква алтернатива, факт е, че той сведе до минимум шанса управлението на ГЕРБ да продължи и след новите избори. Един грамаден резултат на фона на позорното десетилетие, което преживяхме.

За да се роди така очакваната голяма политическа алтернатива, е нужно протестът да постигне един междинен резултат - да ограничи електоралната подкрепа за ГЕРБ до най-твърдото му ядро от привърженици, като максимално усили анти-ГЕРБ настроенията сред избирателите. За целта е необходимо протестът да не позволи фокусът му да бъде изместван извън фигурата на Бойко Борисов. Каквито опити се правят многократно. Включително чрез неадекватното поведение на ПКП.

Една от най-често забравяните истини е, че Борисов е медиен продукт, формиран и изграждан в продължение на 15 години. Деструкцията на неговия имидж изисква също продължителна и усърдна работа. Не просто като сила на фактите, но и като продължителност на тяхното звучене.

Прекалено дълго ни облъчваха с посланието каква незаменима и харизматична личност ни управлява и за мнозина е трудно да освободят съзнанието си от натрупаните в него дебели пластове с лъжи.

Протестът обаче съумя да провокира радикална преоценка на политическите ориентации на множество хора. И продължава да работи в тази насока. Разбира се, ГЕРБ ще запази твърдото си електорално ядро, но ако повечето българи започнат да се отнасят към лидера им от гледна точка на видяното и чутото от снимките и записите, партията ще бъде трайно маргинализирана.

Управлението на Борисов винаги е било низ от скандали, от които той успяваше да се дистанцира или да прехвърли общественото недоволство към някой друг. Сега шансът на този протест е, че премиерът се намира в окото на бурята, притиснат е плътно към стената и няма никакъв полезен ход пред себе си. Той се провали и със смяната на ключови министри, и с предложения проект за нова конституция, и с подновените си излъчвания от джипа.

Сега е в ход нова стратегия, която цели да „покрие“ Борисов, с надеждата, че освобождавайки медийното пространство от натрапчивото му присъствие, ще се внесе известно успокоение в страната и ще се създаде илюзията за нова реалност. Пробутват ни един вид алтернатива на огласявания сценарий за кабинет на ГЕРБ без Борисов.

И тук трябва да посочим следващата победа на протеста. Той „имунизира“ голямата част от обществото ни срещу герберските манипулации. Хората престанаха да слушат официозните версии за случващото се. Нетърпимостта спрямо опорните точки на управляващите достига нива, че скоро на цялата кохорта от придворни трубадури ще се наложи да последва примера на главатаря си и сама да ограничи медийните си изяви.

Властта вече е принудена да се придържа само към версията, че смисълът на оставането и на власт е да бъде запазена стабилността в страната. Това е сламката, за която здраво са се хванали Борисов и ГЕРБ, за да съхраняват последните остатъци от легитимността на управлението си. В името на нея те ще повишават пенсии и заплати и ще удовлетворяват всяко едно искане, което не съдържа думата ОСТАВКА.

Трябва да се признае, че тук протестът търпи определен неуспех. Липсата на масовост и на радикалност не му позволява да се превърне във събитие, на чийто фон всякакви приказки за стабилност и предвидимост да звучат нелепо. Неслучайно управляващата върхушка така се изплаши след събитията от 2 септември и нададе вой срещу проявите на насилие. Тя е наясно, че ако ексцесиите бяха продължили и в следващите дни, измитането ѝ от властта ставаше неизбежно.

Организаторите и лидерите на протеста се подведоха по вопъла на герберите и също призоваха за успокояване на страстите. А истината е, че не прожектирането на филми на стената на Партийния дом, а фурорът на агитките и последвалото полицейско насилие вкараха България в глобалния телевизионен обмен и светът разбра какво се случва в България.

Но може би по-добрият вариант за обществото ни е Борисов да продължи да се влачи по корем до датата на редовните избори. Както е казано, каквото човек сам си направи, никой не може да му го причини. Е, президентът може да го побутна малко към пропастта с думите си за „свирепо“ служебно правителство, но страхът е възможно най-лошият съветник в политиката.

В този смисъл прави впечатление, че Радев няма никакво желание да прави стъпки за помирение с Борисов. Чувствайки се в по- силната позиция, президентът дори не дава ухо на намеците, че кабинетът може да си тръгне, ако на премиера му бъдат дадени някакви гаранции или Борисов вземе участие в процеса на формиране на бъдещото служебно правителство.

Очевидно Радев се чувства доволен, че глупостта на управляващите не просто води до собственото им обезсилване, но и го освобождава от неприятната необходимост да поема отговорността за управлението на страната в задаващите се трудни зимни месеци. В този смисъл той ще продължи да се държи и говори крайно, защото това е печелившата му стратегия. Да плаши ГЕРБ колкото и с каквото може.

Колкото до подозрението, че отказът от оставка се дължи на стремежа на управляващите сами да организират изборите, това звучи повече като химера. Ако ситуацията продължи да се разрива в досегашната си посока, ГЕРБ ще загубят толкова електорална подкрепа, че никакви изборни машинации не биха я компенсирали дори частично.

Не бива да се забравя, че за първи път пред Борисов ще стои задачата да спечели избори, които сам организира. Досега победите му винаги минаваха в условията на управление, в което той формално не участва. На него му бе максимално комфортно да влиза в битката от позицията на равнопоставен състезател, който доказва на терена, че е най-добрият. На редовни избори на Борисов много по- трудно ще му се удаде да отклони вниманието на хората от провалите на управлението си и да изтъква само позитивите.

А и постоянно ще бъде изправен пред риска протестите да ескалират, да се стигне до по-мащабни сблъсъци, след които образът му тотално ще се срине. Той и в момента е на крачка да се превърне в олицетворение на корумпирания тиранин и сатрап и само огромният медиен ресурс, с който разполага, му помага да избегне подобна „слава“. Но скоро и този спасителен пояс ще се спука. Въпросът е само кога това ще се случи - преди или след изборите.

Като цяло равносметката от протеста е повече от позитивна. С избухването си той накара Борисов да заложи на своето его, а не на инстинктите си, с което бе зачеркнат моделът на политическото ни развитие от последните десет години. А с продължаването си протестът съгражда основите на новия ни политически ред. Дано бъде по-добър от отиващия си.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 62 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SS ss

    36 5 Отговор
    Лустрация+декомунизация, за да започне прехода
  • 2 Последния Софиянец

    58 8 Отговор
    На 6 ти септември в Пловдив трябваше софиянците да им носим 50 метровото знаме.А вчера дойдоха стотици от Пловдив и от много големи и малки градове.В Пловдив се разправиха сами с контрапротеста,а във Велико Търново освиркаха ПКП.За няколко дена народа порасна с няколко века.

    Коментиран от #16

  • 3 Черноянчева

    49 7 Отговор
    Няма туй онуй ОСТАВКА,ОСТАВКА и ОСТАВКА.
  • 4 Бойку шкафа

    32 6 Отговор
    Оставете ме да си напълня чехмеджетата,негодници такива...Тези хора,който не ме искат,са гадове,толупи,маргинали,контрабандисти и мафиоти...

    Коментиран от #18

  • 5 БАЛОНЪТ

    24 2 Отговор
    СЕ СПУКА

  • 6 Cтронг

    10 37 Отговор
    То голем напън да докарат ниновица и бесепарията отново. Това ще цъфнем и вържем. Тия некадърници тре пъти фалираха България, но наш Ганя му е толкова мозАка.

    Коментиран от #9

  • 7 element 05

    24 4 Отговор
    А сега чакаме от газопровода да потече Герберска ГАЗ.
    Хайде започвайте нещо закъснявате ...................
    ОСТАВКА СЪД И ЗАТВОР - това е ...................просто и ясно.
  • 8 ПСР

    26 6 Отговор
    Изобщо няма"въпрос",защо упорито и безпардонно стои на Власт.
    Газовият поток трябва да се завърши на всяка цена.Иначе....ще дойдат руснаците.Евро милионите и милиардите,трябва да се"усвоят много правилно",пак на всяка цена.Патреотете,трябва да са във Властта още 6 месеца.В частност,КаракОчанов,да си направи кинтите от корабите.
    Имат си и топ опорка-извън Бибитко и неговите хора от ГЕРБ,никой в тази Държава не е способен да управлява,никой,нЕма такива хора!!!Само те са са потенциялът и капацитетът на Нацията.А ги отнЕма тЕх,загиваме-кой от Ковид,кой от глад.
    Иначе,да,тотално неадекватен е станал напоследък.И вреден от 15 г.
  • 9 Дельо Хайдутин

    11 17 Отговор

    До коментар #6 от "Cтронг":

    БСП няма подкрепа от външните господари.Няма как да управлява.Успокой се!
  • 10 Путин

    17 4 Отговор
    Бойко!Като свършиш с Руски поток можеш да подадеш оставка.
  • 11 Осъзнатите

    15 4 Отговор
    Не искат робство
  • 12 Българан

    19 6 Отговор
    Тази статия трябва да се споделя!
  • 13 Иво

    22 7 Отговор
    Точен анализ! За първи път някой оцели право в десятката!
  • 14 Епидем

    16 8 Отговор
    Добър анализ на ситуацията. Какво да каже човек за това: ПРОСТО Борисов. Той е проЗД и нека си остане такъв заедно с всички придружаващи го прости екземпляри от неговата шайка. България не заслужава това правителство и тази простотия. Оставка.
  • 15 ААААХАХААА.....ПРЕВРАТА СПЕЧЕЛИ

    8 11 Отговор
    САМО...ЕДНО,...ПРЕДСТОЯЩ СЪД И ЗАТВОР ЗА ПРЕВРАТАДЖИЯТА- НА РЕШЕТНИКОВ!!✊😂
    ИНАЧЕ,..ВСИЧКО Е НОРМАЛНО,...ЗАБРАНА НА РУСОРОБСКАТА ПАРТИЯ"ВЪЗБУЖДАНЕ",..2 % ЗА БОЙКИКИН СОРО'СП'ИЯТА, 10% ЗА БСП,..0.5% ЗА... ТЪПУТУ ОТ Г-ЕЙ БОЕЦ,..ЗА ТРОЙКАТА....СЪД И К*Р!
    ....БЕМТИ ..УСПЕХА...✊5
  • 16 Селянин

    4 7 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    От 12 години борисов не може да спечели избори а тои все министър ние печалим все опозичия какви са тези избори/софия 2милионна на протести 4милиона и пак боико министър толкова ли сте тъпи. Че не можете кмет на софия да спечелите или поне в някои областен град
  • 17 k1 profesional

    8 6 Отговор
    Няма скрити победи на протеста . Реално Баце е нарушил някои икономически интереси ( изключвам Черепа , той е дребна риба) в голямата игра . На тази база ,играчите му спретнаха компроматно мероприятие ( това , което се случи може да го организира само сериозна структура ) с което му вдигнаха жълт картон . След , като са стигнали до споразумение , компроматите спряха и тази структура му дава наставления , как да излезе от положението ( вижда се пълен игнор на протестите ). При каквито и да са избори , ако има договорка ГЕРБ пак ще спечели , при тази избирателна система , при организация на избори от тях и броене от Мишо Константинов ( забележете , все още няма председател на ЦИК ,т.е. комисията не работи).
    Така ,че анализа е грешен.
  • 18 Радев мутров

    4 10 Отговор

    До коментар #4 от "Бойку шкафа":

    Ние сме 100% срещу борисов а тои сам и печели избори и изброди пуснахме на протеста и от божков акъл и пари вземаме пак сме си сыщите Лаинари акъл в прозна глава не се налива
  • 19 Георги Илиев Митев

    9 2 Отговор
    Ех, да яхна джипа и далеч от грипа, от гнева народен чувствам се свободен ! Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията, военните, полицията, институции и граждани. Трето поколение репресиран. Град София (2020).
  • 20 Българското робство

    9 3 Отговор
    Да те поставят в ситуация, да не си нито работодател, нито работник и да те обричат, това ли е стабилност в държавата? Да арестуват хора, без всякакви правила и обяснения. Да обявяват виновност преди произнасяне на съд и последващо изплащане на обезщетения заради съда в Страсбург, ощетявайки допълнително бедния българин. Превръщането на институциите като мутренска фирма задушаваща възможността за Оцеляване на клетниците ли е стабилност? МЕРСИИИ, НЕ ЖЕЛАЕМ ТАКАВА СТАБИЛНОСТ!
  • 21 чичо

    4 9 Отговор
    За такива статии,само едно-мисирски.
  • 22 Станимир

    2 1 Отговор
    За всяка работа трябва да има отговорност - политическа, икономическа, наказателна, морална. Така е в живота и то навсякъде по света. Така трябва да бъде и в България.
    От Стамбилойски насам не е имало Министър-председател, който след управлението си да се е озовал В ЗАТВОРА. Сега ще има, и това ще бъде ВЕЛИКИЯ КОРМЧИЯ ОТ БАНКЯ.
    Там вече го очакват ... И ще види обратната страна на медала ...
  • 23 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    Пука му на бати Бойко на черупката. Той е от котилото на Меркел и Макрон - т.е. от преданите на чичо Сам "велики" държавници на Европа.. Г-жа Х.Мустафа го защити най-добре , като каза, че трябва да се спазва закона. Само че НЕ уточни от кого и за какво !!
    След като даде аванЦово някой-друг милиард на САЩ за самолети / хубави - лоши, ще ли ги има -или не и кога/ никой не казва с комисионната, която му се полага, ще може ли да доживее до дълбоки старини на някой тихоокеански остров или в САЩ ?!?
    Сега обаче няма да подаде оставка - достатъчно е дебелокож и груб / видя се от поведението му към свои и чужди/ ,със застудяване на времето протестиращите ще се приберат на топло, ще дойде някое-друго евро от Европата и той знае на кого колко да раздаде. После ще преброи бюлетините на пролетните избори и нищо чудно съседите ми пак да ги броят за гласували за партията му, въпреки че те от 15-20 години са извън страната !!
    Всички пишман политици са изпята песен и си заслужават псувните. Новата партия е "Има такъв народ" и мнозина ще гласуват за нея. Тъй като ги гони страха, че доста от сегашните велможи ще "оттървът кокала", още от сега всичките се нахвърлят върху "чалгаря" и екипа му. По най-невъздържан и обиден начин, което си е в манталитета на бай Ганьо Балкански Само не прекалявайте -" вкарвате Вълка в кошарата" ! !