ФАКТИ.БГ

Протестите разделиха на две демократичната общност

Промяната върви - тя се случва

Публикувана: 24 Септември, 2020 13:01
26 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2063
Протестите разделиха на две демократичната общност
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.2 от 12 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Огнян Минчев във "Фейсбук"

Демократичната общност се раздели на две крила - по повод на протестите. Това разделение е естествено и - що се отнася до България - закъсняло. В централноевропейските посткомунистически страни подобно разделение набира сили още от 90-те години.

След успешното приключване на посткомунистическия преход - в рамките на броени години или десетилетие - се формират социално-либералното и християндемократичното-консервативно крило на демократичната обществена коалиция.

През последните 10-15 години това разделение се задълбочи с появата на по-десни националпопулистки движения - ФИДЕС в Унгария, ПИС в Полша... Доколкото познавам този процес - рядко се случва едните да обвиняват другите в "предателство" или "продажност".

Въпреки яростния двубой по повод на политики и стратегии за бъдещето. Въпрос на политическа култура и традиция...

У нас нещата се забавиха с десетилетия.

Бившата комунистическа партия се съхрани като основна политическа сила, запазвайки повечето свои визии, инстинкти и проруската си ориентация. Това задължаваше проевропейската - прозападна алтернатива на демократичната общност да поддържа известна идеологическа кохерентност, въпреки организационния ѝ разпад във времето. Тази кохерентност бе контролирана от либералното крило на демократичната общност.

От времето на създаване на СДС до ден днешен, за демократ в България се счита изключително човекът, който споделя либерална визия за политиката, културата и света като цяло. Причините за това са различни. На първо място - окупирането на консервативно-националистическия дискурс от бившата компартия.

Второ - поради следствията на "Възродителния процес". Възстановяването на правата на всички български граждани бе основния приоритет, с който започна промяната в България и това сложи своя отпечатък върху доминираната от (ляво)либерални фигури демократична опозиция.

През целия 30 годишен период след 1989 г. либералното крило на демократичната общност ревниво пазеше своята хегемония, въпреки опитите за иницииране на някакви "консерватизми" от една или друга фракция на СДС и наследниците му. Тази хегемония и до ден днешен е животоспасяваща за либералната общност, защото нейният размер като социологическо тегло е пренебрежимо малък.

Макар и разпаднала се на малки и скарани помежду си фракции, либералната демократична общност категорично отстояваше тезата, че всичко не-либерално в България е по същество неокомунистически възглед и проява - или демонстрация на примитивен национализъм. По-консервативните възгледи и групи на демократичната общност - прозападни, но нелиберални - съществуваха на втори план и си мълчаха, за да не "разклащат" лодката на и без това отслабената по демографски, организационни и политически причини демократична алтернатива.

Днес либералната част на демократичната общност радикално се разбунтува

(след 10 години на презрение и отхвърляне на това, което представлява ГЕРБ) срещу народняшко-патриархалния модел на управление начело с ББ, който засилва максимално олигархичния контрол върху държавата, корупционното преразпределение на националния доход, подчиняването на правосъдието и първите две власти на контрола на Сарая. Оттук започна едно драматично разделение.

Повечето "стари муцуни" - легендарни фигури на десетилетия битки с неокомунизма и руското влияние в България - се оказаха на предпазлива и дистанцирана от протеста позиция. Причините за това са поне няколко.

Първо, протестът е доминиран от обществени и политически групи в левия, посткомунистически и националистически спектър.

Бойко може и да е проблем, но не по-голям от Румен Радев и Мая Манолова.

След като 30 години си стоял срещу тях, днес не можеш да ги прегърнеш и да се обърнеш на 180 градуса.

Второ, дори да поддържаш целите на протеста, трудно е да се съгласиш с неговите средства. Ако си улегнал и приличен човек над средна възраст, хвърлянето на яйца и домати по празни обществени сгради ти изглежда откровено малоумно, особено когато се повтаря всяка вечер месеци наред. Блокирането на кръстовища, разнасянето на ковчези и бесилки е отблъскващо, а ако го правят маргинали - притеснително в перспектива.

Промяната е желана и необходима, но илюзорна в рамките на коалиция, събираща кого ли не - "от кол и въже" - и отказваща да изрече какви са следващите стъпки на планирана стратегия.

Трето, и най-важно, отсъствието на част от демократичната общност от протеста се обуславя от вече формираното разделение между ляво-либерално и дясно-консервативно, което засяга психологически установки преди да бъде разделение на ценности и идеи. Заставането до Костя Копейкин е морален и естетически проблем за част от демократите, докато за друга част е морално оправдано предвид благородната цел - сваляне на Бойко и на Гешев.

Оттук - и до корените на яростта и примирението: отношението към ГЕРБ и ББ. За левите либерали ББ е инкарнация на всичко, от което те се срамуват. ББ е собствената им сянка във виновното им подсъзнание на хора, родени и останали в България, които заслужават европейски живот и културен стандарт, но адски несправедливо получили управлението на една "хлевоуста, крадлива банкянска мутра".

Тяхното непримирение с това статукво е толкова гневно, че си струва преминаването на една непремината досега за 30 години граница - сътрудничеството с Радев, Манолова и Копейкин. Дори "комунистите" са по-приемливи от "наглите и прости мутраци" на власт.

За по-умерената - предимно по-възрастна - част от демократичната общност,

Бойко, Гешев и Доган са проблем, но все още по-малък от заплахата онези,

от които едва взехме контрола върху пътя на България, да се върнат "на бял кон" и да ни върнат в кошарата, от която и до днес се мъчим да излезем на цената на собствения ни живот. Това разделение е вече политическо.

То започва като психологическо, преминава през кантара на повече или по-малко неприемливи реалности и се материализира в политическа позиция на разделение. Либералната хегемония върху демократичната общност приключи. Уважаван либерален богослов завчера би камбана за тревога - тези, които не са либерали, са антилиберали.

Не мисля. Тези, които не са либерали, не са задължително популисти, националисти, поддръжници на авторитарни алтернативи. Те са просто по-умерени - да не кажа консервативни (защото "консервативно" стана мръсна дума в либералния лагер).

Лошата новина за либералите е, че тяхната хегемония върху демократичната общност приключи. Сега предстои пренареждане на политическата сцена. Стари съперници ще станат партньори, а стари приятели ще се окажат от двете страни на политическата разделителна линия.

Някои острастени партизани имат силна непоносимост към този процес. Например: "Герберясването е срамна болест. Като гледам, все повече "стари седесари" я хващат."

"Герберясват" тези, които не са "с нас". Как по-силно да ги обидиш? Да им кажеш, че са морално изравнени с главния носител на "срамната болест" - ББ. Да ги обявиш за продажници, за купени, хранени от мутрите хора.

Авторите на понятието "герберясване" не допускат, че различните от тях може би просто мислят различно. Хайде де, ще ми мислят те, когато народът е излязъл на революция...

Да-а, комунизмът, както и алкохолизмът не са простили на никого...

Можеш да изкараш един човек от реалността на комунизма, но не можеш да изкараш реалността на комунизма от него.

Разбира се - тук комунизмът е метафора. Метафора на всеки острастен, безсмислен радикализъм, неврастенично не понасящ битието си и вярващ, че смяната на обкръжението ти ще отстрани дискомфорта на душата ти. Но това е вече друг разговор...

Промяната върви - тя се случва. Който успее да я приеме, има шанс да успее да приспособи живота си към нея. Аз лично ще запазя уважение и благодарност към всички тези хора от демократичната общност, с които извървяхме дълъг и отчасти успешен път.

Независимо от коя страна на разделителната линия ще изберат да застанат.

*Заглавието е на ФАКТИ

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.2 от 12 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
честен ционист
1 Отговор
В България никога не е имало демокрация. Разделени са на 2 лагера, щото двама си делат сметката в ресторанта.

Оценка:
-0 +13

2
Този коментар е премахнат от модератор.
продажни душици
3 Отговор
Демокрация на български значи Нов Световен Ред, затова се и размърдаха последно време, щото кукловодът ги разръчка, за промяната на Лукавия, а не щото видите ли се сетили да се демократизират.

Оценка:
-2 +5

РАЗДЕЛИ ГИ
4 Отговор
НО ПРИЧИНАТА ОСТАВА ЕДНА


Оценка:
-0 +11

филмиран
5 Отговор
Авторът живее в стараната на Магьоникът от Оз. Либералното крило на Демократическата партия умре в САШ. Край нема такова, Социалистическото крило дърпа вече конците.

Оценка:
-3 +8

Последния Софиянец
6 Отговор
Не ме е.е демократичната общност.Важното е да не крадат и да си вършат работата.И ще ги гоним до дупка управляващите докато се вземат в ръце.Кълнем се!

Коментиран от #12, #21


Оценка:
-4 +15

Професора
7 Отговор
Ей го и тоя философ Огнян с ярмата!

Оценка:
-1 +14

Дедо Jo
8 Отговор
И на този (Огнян Минчев) му напълниха...
ГЕРБ сигурно плаща на символ.

Основното внушение Бойко, Гешев, ГЕРБ + ..., Доган може (според ОМ дори не е сигурно) да са проблем, ама:
- Р.Радев, М.Манолова и другите са още по-голям проблем;
- едва взехме властта от тях и не трябва да им позволим да се завърнат.

Големи лъжци ей!

OCТAВКА!

Коментиран от #25


Оценка:
-4 +12

Всички "ози" са проблен
9 Отговор
Но този е не надминат.

Оценка:
-2 +7

Трън
10 Отговор
Автора е бивш преподавател по Научен Комунизъм. Повече няма, какво да кажа.

Оценка:
-3 +12

Ехо
11 Отговор
Абсолютно празни приказки!

Оценка:
-2 +11

Еххх
12 Отговор

До коментар #6 от "Последния Софиянец":


Кои се кълнете бе:))
Вие с Пинокио ли се кълнете!

Пинокио - борец за правда!

Коментиран от #15


Оценка:
-8 +4

SS ss
13 Отговор
Декомунизация+лустрация за да стартира прехода

Оценка:
-1 +9

Опасявам се
14 Отговор
Много бивши БКП-ейци с желание,напористо и за една нощ станаха либераст-демократи. Всъщност либерастията е като реинкарнация за бившите партийци просто защото марксизмът исторически възниква и избуява върху торната почва на либерализма. Марксизмът е един от многото икстеншъни на либерализма. Историческият консерватизъм в България бе победен още преди 09.09.1944г. Същото беше доскоро и в Европа - ХДС,ХСС ,а и ЕНП са безкрайно делеч от класическия консерватизъм,а са срамен компромис и подгъзуване на либерализма. Консерватизмът се възражда и в САЩ,и в Европа ,и в Русия,а досегашните лапацала просто трябва да изтечат в канала,включително и бившия даскал по Научен комунизъм Огнян Минчев. Опасявям се само дали диаметърът на канала на историята ще е достатъчен за туловището му.

Оценка:
-4 +9

Последния Софиянец
15 Отговор

До коментар #12 от "Еххх":


Пинокио даси гледа работата,а ние нашата.

Оценка:
-3 +1

Огнян
16 Отговор
Махни си мръсната уста от ПРЕЗИДЕНТА, хората искат промяна без мутри и крадци.

Коментиран от #22


Оценка:
-5 +8

Перо
17 Отговор
На преподавателя по Научен комунизъм,още му бръмчат комунистически мухи в главата. Само тук още се говори за комунизъм,цели 30 г.,след падането му,а комуниста Тиквун е най-активен с ползването му за отвличане на вниманието от оставката.

Оценка:
-3 +9

Шопо
18 Отговор
Оги Дебелото е спал на течение...

Оценка:
-2 +9

Демократ
19 Отговор
Оги, много вносни и сложни думи си използвал, ама разбрахме на къде биеш. Искаш статуквото на прехода да се запази. Ама Протестиращите искат точно обратното. Много дебели книги си изчел, вместо да пишеш глупости дай някоя смислена идея как да се излезе от положението.

Оценка:
-2 +8

Скумричене
20 Отговор
Наблюдаваме жалното скумричане на един бивш БКП-еец, боядисал се за една нощ в либераст. Не е глупав и вижда,че либерастията заедно с т.н." десни" партии в Европа и света отиват към изуй гащи. Либерастите отдавна нямат нищо общо с нормалността. При тях вече всичко е изкривено на пародия, инфантилност и девиантност - расова,етническа,малцинствена,религиозна,сексуална. При либерастията място за нормални хора няма. Нормалните макар и бавно, без да го осъзнават но по интуиция вече се отграничават от тая вакханалия. Идва ерата на възраждащиат се консерватизъм. За Огнянчо обаче път към консерватизма няма - прекаллено много либерастки акита е наакал през тия 30 години.

Оценка:
-1 +8

Драскаш
21 Отговор

До коментар #6 от "Последния Софиянец":


Тук ли си.

Оценка:
-0 +3

Аааааа
22 Отговор

До коментар #16 от "Огнян":


Президентът тие хем мутра хем отвратителен.

Оценка:
-4 +1

Бурканбанк
23 Отговор
Дебелата, гнусна проститутка Огнян Минчев няма право да изказва по нито една тема.
А разделението е на 90% нормални хора и 10% фанатични привърженици на Хунтата (ГЕРБ; ДПС; "Обединени патриоти"; "Воля").
Така че разделението в никакъв случай не е равностойно.

Оценка:
-1 +5

Бесен
24 Отговор
Какви са тези глупости? Даже анализ не е. Защо се опитвате изкуствено да политизирате един простичък факт - борбата на нормалността срещу ненормалността. Борба на правото срещу безправието. Не става въпрос за никакви либерални демократи и консерватори. Не е хубаво така да се преиначават нещата. Аз съм доволен, защото народът се събуди. И за пръв път повече своята борба за чиста и свята република. Левски би се гордял със съвременниците ни на площада.

Коментиран от #26


Оценка:
-2 +3

Учител
25 Отговор

До коментар #8 от "Дедо Jo":


Пълен въздухар си . Никой не му е напълнил джобовете ,щом си позволява да нарича ББ със всичките карикатурни имена , Не мога да разбера защо не желаете да чуете едно разумно мнение , което не защитава никого , а просто прави дисекция на развиотието на политиката в България.

Оценка:
-2 +3

Републиканец
26 Отговор

До коментар #24 от "Бесен":


Кой е народа , Мутрите по площада ,Мая Манолова ,копейкин , Циганите и агитките ,Лудите на стадиона , Жълтите книжки или Йоло Денев , може би Черепа . И те са недоволни и те се борят срещу мутрите , Така ли.

Оценка:
-3 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Веселин Марешки
Веселин Марешки коментира пред бТВ влизането си в политиката
Те (ГЕРБ) могат да си изберат един принтер за президент"

Още бисери