ФАКТИ.БГ

Верни ли са твърденията за хиперзвуковите оръжия на Русия?

Ако допуснем, че САЩ са имали ефективна хиперзвукова технология, то защо досега не са разработили действащ хиперзвуков летателен апарат?

Публикувана: 26 Септември, 2020 13:00
74 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 8461
Верни ли са твърденията за хиперзвуковите оръжия на Русия?
Снимка: БГНЕС/ EPA
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.4 от 53 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 19 септември агенция ТАСС предаде следното изказване на американския президент, направено ден по-рано : "Вие знаете, че в тях (Русия-б.а.) има ракета... хиперзвукова. Тя е пет пъти по-бърза от обикновената ракета. Но Русия е получила тази информация от администрацията на Обама... и след това я е създала”.

Изказването очевидно е елемент от предизборната борба, която се вихри в САЩ и в която, за да се успее, на съперника трябва да се посочват или приписват какви ли не недостатъци и нарушения, дори и престъпления. Това си е вътрешна работа на американските кандидати-президенти, но интересното е, че заедно с това стрели се насочват и към геополитическия противник.

В случая в предателство едва ли не се обвинява експрезидента Барак Обама и същевременно се злепоставя Русия – тя е неспособна сама да създаде този нов клас тактически и стратегически хиперзвукови оръжия и затова е използвала постиженията на САЩ, т.е. откраднала е тяхна технология. Впрочем през 2019 г. Джон Болтън, съветник по националната сигурност на президента Тръмп, също обвини Русия, че създава хиперзвукови оръжия с откраднати американски постижения. Верни ли са тези твърдения?

Известно е, че приоритетът в областта на хиперзвуковата технология не принадлежи нито на САЩ, нито на Русия, а на австрийския учен Ойген Зенгер с неговия подробно разработен проект за орбитален бомбардировач „Сребърната птица”.

Според изчисленията на учения, след старта от трикилометрова стартова релсова платформа и полет с ракетен двигател с течно гориво, в края на активния участък „Сребърната птица” трябва да придобие хиперзвукова скорост 21М, т.е. 21 пъти по-голяма от скоростта на звука. Идеята обаче остава само проект, който след войната попада в САЩ и СССР.

Идеята на д-р Зенгер в определена степен е реализирана в експерименталната програма Х-15 на НАСА и ВВС през 1958-70 г., завършила със създаването на едноименния хиперзвуков самолет. През 1963 г. при суборбитален полет той постига скорост 6.7М и височина на полета 106 км. Негово продължение е Х-20 „Дайна сор” – при него като стартов ускорител се използва ракета-носител „Титан”, докато при Х-15 се използва стратегически бомбардировач Б-52. Х-20 е закрит през 60-те години на ХХ век поради непреодолими технологични проблеми.

През 1986 г. започва реализация на проекта Х-30 за хиперзвуков ракетоплан, на който САЩ възлагат твърде големи надежди. В началото на 90-те години на ХХ век той също завършва неуспешно както предишните проекти, защото американските специалисти не успяват да създадат ефективен хиперзвуков правоточен въздушно-реактивен двигател (ХПВРД) и конструкционни материали, издържащи на температура около 18000С.

Неуспехите водят до предприемане на по-скромна разработка – хиперзвуков летателен апарат Х-43А, за чиято стартова площадка също се предвижда Б-52. В САЩ знаят за съветските изследвания в хиперзвуковата лаборатория „Холод” и решават да ускорят изследванията си, като използват тази технология за своя проект. За целта през 1998 г. НАСА сключва договор с Русия и извършва необходимите изследвания срещу съответно заплащане. Тази стъпка на НАСА може да се разглежда и като научно-техническо разузнаване, и като реална необходимост от използване на руската летяща лаборатория.

Факт е обаче, че именно те търсят руска помощ и заплащат на Русия за използване на нейна технология, а не обратното.

Интересното е, че след проведените експерименти в Русия работата по Х-43А се ускорява и през 2001-2004 г. апаратът лети три пъти – първият е авариен, но вторият и третият полет са напълно успешни – в продължение на 10 секунди се постига скорост 9.6М.

През следващите години САЩ не регистрират особени успехи в развитие на хиперзвуковата технология, а към средата на десетилетието сътрудничеството с Русия е прекратено. Основната причина за това е излизането на САЩ от Договора за ограничаване на системите за противоракетна отбрана, а същевременно това е и главата причина Русия да активизира работата си по създаване на средства за преодоляване на разработваната от САЩ система за ПРО, чиято цел е обезценяване на руския стратегически ядрен потенциал. Такива ефективни средства засега единствено могат да бъдат хиперзвуковите оръжия и затова Русия развръща мащабна изследователска и опитно-конструкторска дейност за разработването им.

Създаването им започва на основата на постигнатите още по времето на СССР резултати - изследвания по проблемите на хиперзвуковата технология започват през 1979 г. по проект „Холод”. Целта му е скромна, но изключително важна - разработване на хиперзвуков правоточен въздушно-реактивен двигател. Без него всякакви планове за хиперзвуков летателен апарат са безпредметни. Като стартов ускорител се взема стара зенитна ракета С-200В „Вега” - тя трябва да ускори експерименталния ХПВРД до необходимата му за устойчива работа скорост, като двигателят се монтира на мястото на бойната глава на ракетата.

Първият реален полет е успешен и се извършва през ноември 1991 г., а до 1999 г. полетите са седем, при които се постига скорост 6.5М и устойчива работа на двигателя в продължение на 80 сек. Получените резултати позволяват разработване на хиперзвукова летяща лаборатория „ИГЛА”/„Холод-2”/, чиято цел е създаване на хиперзвуков планер.

Тази идея прераства в разработване на хиперзвуков управляем маневриращ боен блок 15Ю71 за междуконтинентална балистична ракета – разчетната му маршева скорост е 15М, а в района на целта около 7М. Неговото експериментиране се извършва през периода 1990-2004 г., като последният полет от приемните изпитания се провежда през 2018 г. През декември 2019 г. първият ракетен полк, въоръжен с два (от шест по щат) стратегически ракетни комплекса „Авангард”, е поставен на опитно бойно дежурство. До 2027 г. се планира развръщане по пълен щат на два ракетни полка от състава на 13-та ракетна дивизия на 31-ва ракетна армия. Почти едновременно с „Авангард” се създава и авиационен хиперзвуков ракетен комплекс за поразяване на земни и морски цели „Кинжал” с носител изтребител-прехващач МиГ-31К.

Ракетата му е управляема по цялата траектория и маневрира при подхода към целта. Скоростта на полета е 10М, а далекобойността 1000 км, общо 2000 км с радиуса на действие на самолета-носител. С бъдещите носители Ту-22М3, Ту-160 или Су-57 обхватът нараства няколкократно. Първата ескадрила, въоръжена с комплекса, е на опитно бойно дежурство от 2018 г.

През тази година завършват последните полетни изпитания и на хиперзвуков ракетен комплекс за поразяване на морски и земни цели „Циркон”, базиран на кораби и подводници. Неговата скорост е 6-8М, а заявената далекобойност 500, прогнозна 1000 км.

Краткото описание на руското хиперзвуково оръжие не е самоцел. То показва, че в страната е създадена мощна научна база за развитие на хиперзвуковата технология, в резултат на което са постигнати съществени резултати. Те не биха били реалност, ако се базираха само на открадната от САЩ технология, защото проблемите са изключително сложни и многопланови и защото без необходимата теоретична основа, изпитателно оборудване, материали и специалисти създаването на хиперзвукови оръжия е невъзможно.

Ако допуснем, че САЩ са имали ефективна хиперзвукова технология, то защо досега не са разработили действащ хиперзвуков летателен апарат? Поради това можем да допуснем, че те не разполагат с такава и следователно Русия просто няма какво да открадне. Ако тази технология е реална и нека допуснем, че е попаднала в Русия, значи руските специалисти са по-способни, защото създадоха реални хиперзвукови оръжия. Истината е, че САЩ все още не разполагат с достатъчно добре разработена технология и все още експериментират с няколко проекта с цел разрешаване на сложните технологични проблеми.

За един от тези проекти американският президент, който през май т.г. участва в тържествената церемония по връчване бойното знаме на Космическите сили, гордо заяви, че тяхната, както той се изрази, „супер-пупер ракета” (super-duper missile) ще лети 17 пъти по-бързо от която и да е американска ракета и три пъти по-бързо от тези на Русия и Китай. Вероятно той има предвид крилата ракета с авиационно базиране AGM-183A, чиято теоретична скорост трябва да бъде около 20М и обсег 900 км. Според достъпната информация тя е аеробалистична, стартира от въздушен носител и от нея се отделя хиперзвуков боен блок, който лети по балистична траектория, т.е. той е неуправляем и неманевриращ. Ракетата дори не може да се сравнява с тази на „Кинжал”, а бойният ѝ блок няма нищо общо с този на „Авангард”. Договор за разработването на AGM-183A е сключен през 2019 г., като на въоръжение се очаква след 2022 г.

Към 2020 г. това е всичко, което САЩ могат да посочат като близко бъдещо постижение, като за изоставането им в хиперзвуковата технология навярно ще продължат да се оправдават със заклеймяване на политическия противник и с несправедливо обвинение към Русия.

Автор: о.з. п-к, доцент, д-р Гергин Гергинов

Русия

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.4 от 53 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ВСИЧКО РУСКО Е БОКЛУК! ФАКТ!
1 Отговор
ТОВА КОЕТО СЪС СИГУРНОСТ РАЗПОЛАГАТ МУРЗИЛКИТЕ Е....ГЛАД,МИЗЕРИЯ, ДИКТАТУРА , ..НЕВЕРОЯТНА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И...АНИМАЦИИ!😂
ТАМ , АБСОЛЮТНО ВСИЧКО Е В... БЪДЕЩЕ ВРЕМЕ!!!
КОГАТО ХИПОФИЗНИЯ СМАЧКАНЯК ГО ПОСТАВИХА НА ВЛАСТ,... МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА БЕШЕ...230ЛВ.,...20г. ПО-КЪСНО...Е....215.лв,.... ААХАХАА...ИНАЧЕ....ПИЗДИН Е..."ВЕЛИК" 😂

Коментиран от #3, #12, #13, #44, #46


Оценка:
-149 +31

ужас
2 Отговор
Преди няколко дни Тръмп говори не за хипер, а за хидро.звукова ракета. СССР 1986 г проект Аякс-16Мах.

Коментиран от #5, #43


Оценка:
-2 +44

Изакал си
3 Отговор

До коментар #1 от "ВСИЧКО РУСКО Е БОКЛУК! ФАКТ!":


се, че и плюсче си си цъкнл. ОлекнА ли ти на коремчето?

Оценка:
-15 +72

Сега някой ще напише
4 Отговор
,,Като Русия втора няма,, . Но тези факти са истина и всеки трябва да осъзнае колко е технологична тази нация. Преди две седмици същото казах и за разработването на руската ваксина.

Коментиран от #27


Оценка:
-13 +83

Възможно е перуката да не знае
5 Отговор

До коментар #2 от "ужас":


Истинския потенциал на техните оръжия или просто да са му казани занижени и объркани данни защото тои днес е президент а утре не а военните и учените и оръжията там остават и след като перуката не е президент така че....

Коментиран от #73


Оценка:
-11 +17

Защо е целта да се преодолява про
6 Отговор
Със свръх бързи и маневрени ракети като просто може да се акцентира на броя ракети които про може да елиминра?ако да речем американското про може да неутрализира във всеки един момент х ракети навлезли във пространството им то тогава ще изстреляме 5х ракети и сащ ще бъдат поразени😂😂

Коментиран от #21


Оценка:
-6 +21

007
7 Отговор
ДОБРЕ ПРОЗИРАТ ЧЕРВЕНИТЕ ПАГОНИ НА АВТОРА ПИШЕЩ В УЖ НЕУТРАЛЕН САЙТ.

Оценка:
-58 +13

8
Този коментар е премахнат от модератор.
9
Този коментар е премахнат от модератор.
Рони
10 Отговор
Руснаците са царе на хиперзвуковата водка и хиперзвуковите девочки!

Коментиран от #31


Оценка:
-52 +15

F/A 37
11 Отговор
Вече лети и едва ли скоростта е под 7000км/ч.
Пита се въображението какво е, ако е лазерно оръдие.Хипер-дупер няма никакъв шанс

Оценка:
-9 +16

12
Този коментар е премахнат от модератор.
13
Този коментар е премахнат от модератор.
Логически, а не граматически
14 Отговор
Ние няма как да проверим лично дали тези твърдения са верни, но може да направим друго! Да се запитаме, къде отидоха всички самолетоносачи ? Всички помним, че съвсем до скоро, нямаше и една емисия новини в която да не ни съобщават за това къде и кога и защо е навлязъл някъде американски самолетоносач! Помним обаче и как един руски адмирал обяви, че в хиперзвуковата ера тези плаващи летища са просто една красива и голяма мишена! Някой от Вас тук може ли да си спомни в последните година две да е чувал нещо за самолетоносачите? Струват над милиард всеки и са главното оръжие за инвазивната политика на кравите, обаче не смеят да ги пуснат никъде! Защо? Или защото са се отказали да се врат на всякъде или защото хипер технологиите в Русия са факт!

Коментиран от #19, #28, #29, #50


Оценка:
-8 +49

Вълко Червенков
15 Отговор
Поредната Миризлива Кремълска Партенка.Цялата статия е манджа с грозде в типичния русосифилистично-хвалипръцковски стил.

Коментиран от #17


Оценка:
-58 +15

16
Този коментар е премахнат от модератор.
17
Този коментар е премахнат от модератор.
Ха ха
18 Отговор
Не ве, най-верни са на крава бойс начи

Оценка:
-6 +10

XYZ
19 Отговор

До коментар #14 от "Логически, а не граматически":


Шм!? Не се бях замислял!!! Май наскоро някъде четох че такъв бил тръгнал към Черно море да плаши руснаците ма закъсал. Дали пък наистина не са си ги прибрали!?? Скъпички са да идат зян на дъното.

Коментиран от #23


Оценка:
-8 +25

другарят
20 Отговор
Автора доста се е постарал,за да открие всички тези факти! Другото важно нещо освен технологията и достигане на хиперзвукова скорост, беше ясно казано от другарят Путин.. Това са материалите от които се изработва ракетата и които трябва да издържат на температура близка до тази на Слънцето! Друго още по-важно нещо обявено от другарят Путин е възможноста тази ракета да бъде управлявана при тази висока скорост и висока температура, като обяви че руснаците са били на път да се откажат. Накрая главният конструктор моли другарят Путин да им даде още един шанс и целта е постигната. Аапарата който лети е под пълен контрол и управление.

Оценка:
-8 +19

21
Този коментар е премахнат от модератор.
22
Този коментар е премахнат от модератор.
Логически, а не граматически
23 Отговор

До коментар #19 от "XYZ":


Аз също, обаче в един момент ми светна, че нещо в новините се промени. От времето на пустинните бури като дете гледам новини, даже кулите като си свалиха пак самолетоносачите тръгнаха да наказват, а сега нито думичка от много време.

Оценка:
-5 +23

24
Този коментар е премахнат от модератор.
Бай По
25 Отговор
То е от ясно по ясно! Първо ракети които летяха с 3 Max. имаше още през далечната за много 1986 година. Още тогава руските ракети превъзхождаха американските. Разработките истинските започнаха през 1995 г. И да знаете едно когато едно оръжие руснаците го показват то вече е старо а армията им се преобурудва с ново. Хиперзвуковитеракети са на въоръжение в Русия още от 2016

Оценка:
-7 +28

ха ха ха
26 Отговор
Не са... стана ли ви по-спокойно? :)))

Обявете война на Русия бе, нали сте много ербап, тъкмо и сами ще проверите ;)

Оценка:
-8 +31

Айде бе
27 Отговор

До коментар #4 от "Сега някой ще напише":


На японската ваксина, неразрешена другаде, защото не е минала изпитания. В Русия е дала двама починали при изпитване върху 40. А от контролната група от 20души няма починали! И курсът на лечение излиза към 4000 евро. Честито и браво!

Оценка:
-6 +3

сега слушай моето момченце
28 Отговор

До коментар #14 от "Логически, а не граматически":


поне да беше пробвал да провериш в чичко гугъл.
Драсни "US aircraft carriers locations".
Ще ти излязат всичките в гугъл мапс.
Пръснати са си по цял свят.
Даже не го крият.
Защо ли.
Ми защото имат страшно пво на тях. Включително ново поколение лазер.
Просто хората не се бият в гърдите кви оръжия имат.
Нормалните народи се бият в гърдите с постиженията си, с икономиката, със социалната система, с подобряване живота на народа си.
Затова.
А за NGAD прочете ли?
Готов е, лети, и даже преразглеждат бюджета на пентагона за превъоръжаване с тях от 2020 година.
Официална информация от Пентагона.
Дори се оказва, че ф 35 и 22 май ще са ненужни в сравнение с това.
Инфото е секретно.
Само са споменали, че е абсолютно невидим за всички честоти на радарите и е хиперзвуков, както и че всеки пилотиран, ще е в комбинация с няколко безпилотни и ще правят комбинирана атака.
Пълна лудница.
Даже в твоите руски военни сайтове го определят като "УГРОЗА".
Но не това е важно.
Важното е че сте толкова надъхани, да ги възхвалявате, сакаш те ви плащат а европа и америка ви краде.
Я помисли, кой дава милиарди за инфраструктура (половината от които нашите главочи крадат), и кой ви продава най скъпият газ в Европа.

Коментиран от #30, #32, #35, #37, #39, #48, #74


Оценка:
-23 +11

Мисля си
29 Отговор

До коментар #14 от "Логически, а не граматически":


Що, руснаците цялата площ на Земята ли смятат, че имат право да обстрелват?

Оценка:
-11 +6

грешка приятел
30 Отговор

До коментар #28 от "сега слушай моето момченце":


не от 2020, а от 2022

Оценка:
-2 +4

Оффф
31 Отговор

До коментар #10 от "Рони":


А ти на кфо си цар бе? На играта с чуряци?

Оценка:
-1 +2

Оффф
32 Отговор

До коментар #28 от "сега слушай моето момченце":


Всичкия тия глупост без пари ли ги написа.? Или мустафата ти даде готов текста?

Коментиран от #34


Оценка:
-3 +13

33
Този коментар е премахнат от модератор.
абсолютно без една стотинка.
34 Отговор

До коментар #32 от "Оффф":


Защото бачкам в Тъпата Европа и вземам заплата от която спестявам 3 евра на месец.
Така, че не дрънкай много, ами хооооодом към матушка, да бачкаш в Коми, да видиш хубуу ли им е на обикновените руснаци и дали се кефят като тебе на изявленията напутин за това какви оръжия имали и други глупости.
Защото съм ходил и в Русия на доста места.
И имам лични наблюдения.
Тук в България, като паст от Европа нямаме нужда от такива като теб.

Оценка:
-21 +8

айсиктир
35 Отговор

До коментар #28 от "сега слушай моето момченце":


Ф22 и 35 са ненужни, защото руснаците ги виждат от 3 000 км. В последните 30 г САЩ не са създали нищо ново. Това, което си изложил са закрити програми като тази с релсотрона. Преди 5 дни извършиха неуспешен опит с хиперзвук. Достигнали са 4,7 Мах. Оправдават се с горивото, което не давало необходимия импулс.

Коментиран от #36


Оценка:
-4 +14

ама глупустиии, глупустииии
36 Отговор

До коментар #35 от "айсиктир":


навсякъде пишат пишат едно, ти обаче дрънкаш обратното.
Лошото е, че ми трият коментарите като пускам препратки.
Бих ти пратил поне десет, от различни утвърдени медии, включително изказване на US командването, включително и от Боинг, които се оказва са изпълнили задачата за рекордно кратко време, в съдружие с други компании и благодарение на компютърното моделиране, от което останали впечатлени, защото характристиките на компютър, се оказали много близки до реалните резултати.
Попрочети малко.
Както ти йказах, дори Руски издания описват ситуацията като голяма заплаха.

Оценка:
-8 +4

Георгиев
37 Отговор

До коментар #28 от "сега слушай моето момченце":


NGAD лети само в твоята глава. Изпробват отделни елементи. Даже още не е определено дали ще е с пилот или без. 6 поколение разработват и руснаците. 5 поколение ще правят само за износ. Момче, запомни- в хиперзвука, РЕБ, ПЛАЗМЕНИТЕ и СВЧ оръжия САЩ са с 30 г назад.ОР

Коментиран от #38


Оценка:
-2 +9

Георгиев
38 Отговор

До коментар #37 от "Георгиев":


Айде към Русия полека лека, марш. Продавай апартамента, обменяй всичко за рубли, купувай една жигулка оттук, ако намериш де, защото там са по 2000 долара "копейките".Забележи долари, не рубли, и към заветната мечта. Сто процента с твоите знания за натовското оръжие, ще те направят главен щпионин.
Или поне пропагандатор.
Абе и генерал да те направят ако щът, важното е ние да се отървем от още един кух комунист.

Коментиран от #42


Оценка:
-16 +6

айсиктир
39 Отговор

До коментар #28 от "сега слушай моето момченце":


Влез тоя Гугъл и прочети за Истребитель 6-го поколения Т-60"Голубь" и после дрънкай.

Коментиран от #40, #41


Оценка:
-4 +10

40
Този коментар е премахнат от модератор.
Китайците направиха пето поколение даже
41 Отговор

До коментар #39 от "айсиктир":


Кое е петото поколение на Руснаците, че не мога да се сетя

Коментиран от #51


Оценка:
-10 +5

Архитектор
42 Отговор

До коментар #38 от "Георгиев":


Боли, а?! Не ти се ще да е вярно, обърква ти шаблоните. То само с тъпа клиширана омраза не става. Как беше, псетата си лаят но кервана си върви. То в една глава само пещерен антикомунизъм е за съчувствие и жал. Горкият .....

Оценка:
-2 +11

хидро
43 Отговор

До коментар #2 от "ужас":


означава воден/на.
Ти нещо или се обърка сега, или си си объркан по принцип

Коментиран от #52


Оценка:
-2 +4

Архитектор
44 Отговор

До коментар #1 от "ВСИЧКО РУСКО Е БОКЛУК! ФАКТ!":


Боже, каква мъка и злоба те тресе. Как беше - тялото иска но ума не може. Дори перманентната (постоянна) промяна на ника не помага.

Оценка:
-2 +6

Ко да боли
45 Отговор
Ти ще кажеш, късат ли се фисурите от грубото руско дилдо.
Аз си живея като човек. По европейски. Плащат ми по европейски, хапвам пийвам по нашенски.
Джъткам си, и като пазаря не гледам цените.
Де да знам, не се оплаквам.
Обаче бачкам, здраво.
Дразнят ме само две неща.
И то много.
Управляващите в България.
Крадците от дясно, отляво, и в средата, заедно с цялата им нагла, обслужваща ги администрация и РУСОФИЛИТЕ.
Ако се оправят тези два проблема, България ще е Рай.

Коментиран от #49


Оценка:
-7 +5

46
Този коментар е премахнат от модератор.
да, да мечтай си
47 Отговор

До коментар #46 от "Кълбо":


беше пълно, но го криеха.
и тогава се ебяха не за пари а за олио, брашно, банани, кока кола, ред за телевизор, за секция, за ведомствено жилище и т.н.
По заводите беше по долно от най-долният вертеп който можеш да си представиш.
Познавам моряци, от бмф, които внасяха и бяха на хероин през 84-та
Крадци, фалшификатори, трафиканти.
Последните бяха с протекция, заради това, че работеха с цел подриване на капитализма.
Блажени са вярващите.
И незнаещите.
С право е казал философа, Че истински щастливият човек е простият човек.

Оценка:
-5 +6

И кво правим ако пусна 500 ракети
48 Отговор

До коментар #28 от "сега слушай моето момченце":


Едновременно по всеки американски самолетоносач?как ше ги елиминира всичките 500 изстреляни едновременно?

Коментиран от #53


Оценка:
-0 +2

Архитектор
49 Отговор

До коментар #45 от "Ко да боли":


Дали покрай здравото бачкане ти е минавало през нещото, че омразните ти русофили са тези, които осъзнават, че за разлика от гастарбайтерите клакьори , без Русия нямаше да имаш материала за Рая. Или си от тези, които вярват, че са освобождавали или подпомагали България любимите велики сили ( САЩ, Великобритания, Третия райх, Ватикана или само самите българи , като Барон Мюлхаузен?

Коментиран от #56


Оценка:
-4 +6

Гошо Европата
50 Отговор

До коментар #14 от "Логически, а не граматически":


Не знам какви хипер технологии имат, но знам едно, че от 10 години се мъчат да направят един нормален пътнически самолет, и не могат, и не могат

Оценка:
-6 +5

Георгиев
51 Отговор

До коментар #41 от "Китайците направиха пето поколение даже":


Това, че не можеш да се сетиш си е твой проблем, не е мой.

Коментиран от #55


Оценка:
-3 +4

ужас
52 Отговор

До коментар #43 от "хидро":


Сбъркания си ти. Ти можеш ли да асимилираш това, което четеш. Аз ти казвам какво е казал тръмп. Още един път ти го повтарям. Тръмп вместо хиперзвукови ракети каза ХИДРОзвукови. Сега разбра ли или още 1 път да ти обясня. Тръмп вместо хипер използва хидро. Лека нощ.

Коментиран от #54


Оценка:
-1 +3

е то мяма да има отговор щото
53 Отговор

До коментар #48 от "И кво правим ако пусна 500 ракети":


нали.
Ако дойдеш, ще ти дам 30 секунди преднина.
Гиворим с голи ръце и крака.
И послееее.
Ще те бия първо, ама не много, за да не припаднеш, че не ми се плющи нещо дето не мърда.
Ти кво мислиш, хората седят и пакат русията да ги унищожи.

Коментиран от #62


Оценка:
-4 +2

аааа ок, сори
54 Отговор

До коментар #52 от "ужас":


иаз мисля че е много прост, ама пак руснаците си го избраха......май!

Оценка:
-1 +2

не, твой проблем си е ,че фантазираш
55 Отговор

До коментар #51 от "Георгиев":


докато ние си живеем в реалността

Оценка:
-1 +2

ма кви материали, бе слепок
56 Отговор

До коментар #49 от "Архитектор":


45 години изсмукваха всичко, дори и умовете ни.
Без нас нямаше да имат дори и космическа програма, защото от дехидратираната храна -до интегралните схеми, всичко се правеше тук.
Че им обработвахме без пари желязото и им го връщахме в готова продукция, защото те нямаха интелектуалната възможност?
Че още една паста за зъби като хората нямат, а те са главният пазар на Астера.
Тука май сте от новата формация "РУСОФИЛИ"
Ми няма да стане намисленото.
Каузата ви е загубена, както навсякъде по света. Дори и Китай ви играе "онка".
Абе имате време за губене, забавлявайте се.
Аз отивам на Кръчма.
Ще пия ирландско.
Наздраве на руският ви бояршик

Коментиран от #60


Оценка:
-7 +3

ПАРАЗИТ
57 Отговор
ИЗЛИЗА ЧЕ РУКИЯ Е КОПИРАЛАНЕЙНИТЕ РАКЕТИ ОТ НАЙ МОДЕРНИЯ ИМ САМОЛЕТ Ф16 , СПОРЕД ЕКСПЕРТА ОТ БАНКЯ - ДЖОБНИЯ ТЕНИСИСТ !

Коментиран от #58


Оценка:
-1 +3

той тоз банкянския, е друга тема
58 Отговор

До коментар #57 от "ПАРАЗИТ":


много по-важна за нас, от кой къв го вади.
Ако щат да се избиват останалите. Важното е ние да видим светлина в тунела.

Оценка:
-0 +1

тоз ф 16,че е стар, стар е
59 Отговор
американците че имат по-добри-имат.
Въпросът е защо, гърците купуват за 2 милиарда евро 18 рафала, а ние се набълбучихме.
На ф35 официалната цена е 35 милиона.
Не мога да схвана аз ли, или някой си плати такса "спокойствие"

Оценка:
-1 +4

Архитектор
60 Отговор

До коментар #56 от "ма кви материали, бе слепок":


Така, де! Когато нямаш факти и аргументи, започваш да ги съчиняваш. Но си още далеч от фалшификатори на историята,, като Македония, Полша, САЩ, Литва, Естония, които са- ама най- най великите и от тях започва световната истотия, а другите само им пречели И стига с това ирландско, Родолюбецо, това отдавна не е символ за охолство или успех в живота. Малко си закъснял с ъс снобизма и хвалипръцковщината. Ако само знаеше, кои са причините за появяването му, нямаше да се фръцкаш комплексарски , но къде ти!

Оценка:
-0 +4

а къденбеше русията ти
61 Отговор
когато беше основана БЪЛГАРИЯ?
Предател, Гьотверен.
Продажник,
Евтин Трол.
Срам за Родина, Поп Ръстьооооо.

Коментиран от #63


Оценка:
-5 +2

Архитектор
62 Отговор

До коментар #53 от "е то мяма да има отговор щото":


Лелеее! Точно по американски , може и с метален бокс, нали? Велик си !

Коментиран от #64


Оценка:
-1 +3

Архитектор
63 Отговор

До коментар #61 от "а къденбеше русията ти":


Олелеее, от коя тиня изпълзя, ще се задавиш от безсилна злоба, инсулт може да получиш. Язък за ирландското!

Коментиран от #66


Оценка:
-0 +6

мерси
64 Отговор

До коментар #62 от "Архитектор":


пак заповядай.
Но от вторият път се считай за пе....ст

Оценка:
-0 +0

НОРМАЛНА КОЧИНА
65 Отговор
Сега рабрах от Краварските подлоги,че Краварите съдали мулт филм и Русия го е взела.На практика велика Русия има хиперзвукови ракети,А Краварите и Западните им колеги имат шир потреба от великия Китаи и летящи памперси. 5 джи технология също от Китаи .Ако не сме такива подлоги. Запада се осмърдял.Всяка година чакат робите.Тези които казват,че сме в НАТО първо да направят референдум и тогава да говорят от името на Народа.

Оценка:
-2 +2

няма бе, не се притеснявай
66 Отговор

До коментар #63 от "Архитектор":


Хоби ми е да дразня олигофрени.
Айде лека ви вечер с руското кино.
Таксито каза идва след 5 минути, минаха 3.
Чао сйапаняци

Коментиран от #68


Оценка:
-5 +1

НОРМАЛНА КОЧИНАл
67 Отговор
На вскки новстроящ се обект в България ходят на откриване Българските уплавляващи и Краварския посланик.Ние държава ли сме или КОЛОНИЯ.

Оценка:
-1 +2

Архитектор
68 Отговор

До коментар #66 от "няма бе, не се притеснявай":


Вярно ! С дразненето на олигофрени успя ! Много се подразни сам, чак обърка граматиката и словореда,. Но не е от ирландското, друго ще е !

Коментиран от #69


Оценка:
-1 +4

69
Този коментар е премахнат от модератор.
70
Този коментар е премахнат от модератор.
направих два спейса
71 Отговор
за да не ми изтрият коментара.
Оправи ги и хвърли едно око, ако искаш.

Оценка:
-0 +0

да ти направя сметките,
72 Отговор
да не сбъркаш.
Скорост на звука при 20 градуса по целзий, сух въздух-343 м/сек.
17max = 5.831 километра в секунда.
Дали ще има време да го проследи радара, с въртенето си, да прати данните до ПВО- то,
То да се развърти, да армне ракетите и т.н.
Все едно да стреляш по метеорит падащ на земята.
Идва ти отникъде.
Нямаш време даже да се насереш в гащите.

Оценка:
-1 +0

Ха ха
73 Отговор

До коментар #5 от "Възможно е перуката да не знае":


Възможно е и да са завишени.Даже много е възможно.И това е най-вероятно,нали?

Оценка:
-0 +1

Ха ха
74 Отговор

До коментар #28 от "сега слушай моето момченце":


"Абсолютно невидим" ...казваш.Ами руснаците не знаят и затова ще си ги свалят,по примера на сърбите.А за инфраструктурата- колко кихнаха у нас ,след като сме им подарили базите-ZERO(НУЛА).

Оценка:
-1 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Джанпиеро Вентура
Селекционерът на италианския национален отбор преди приятелския мач срещу Бундестима
Не сме говорили за отмъщение срещу Германия, но това си е ясно. Футболистите ми имат само тази мисъл в главите си"

Още бисери
ТОП 5