29 Септември, 2020 19:00 3 652 11

Боян Чуков: Очаквам нова вълна атаки на радикализирани ислямисти в Западна Европа

  • боян чуков-
  • терор-
  • ислямизъм

България не е пряко заплашена, но това не трябва да ни успокоява, твърди експертът по сигурност

Боян Чуков: Очаквам нова вълна атаки на радикализирани ислямисти в Западна Европа - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Боян Чуков, анализатор и експерт по сигурността, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”

Водещ: Двама бяха тежко ранени при нападение с мачете близо до бившата редакция на сатиричния вестник „Шарли Ебдо“. Не е ясен мотивът за нападението и дали то е свързано с вестника, който премести редакцията си след ислямистките атентати от 2015 година. Атаката в петък беше извършена в разгара на съдебното дело, свързано с тези атентати отпреди 5 години. Напомням, че ислямски екстремисти нападнаха редакцията на седмичника през януари 2015 година, убивайки 12 журналисти, след като изданието публикува карикатури на пророка Мохамед. Неотдавна сатиричният вестник отново публикува такива карикатури. Въпросът е, възползват ли се ислямистите от обърканата от пандемии и протести Европа? Наш гост е Боян Чуков – анализатор и експерт по сигурността. Г-н Чуков, държавите от Европейския съюз в момента не са на едно мнение по немалко външнополитически въпроси. Това дава ли хляб за възраждане на ислямистките тенденции? Тоест, ставаме ли свидетели на неоислямизъм?

Боян Чуков: По принцип бих започнал с това, че откакто се появи Ковид-19, всички експерти отбелязват, че особено в Европа има някакво затишие по отношение на терористични действия и актове от страна на радикални ислямисти. Сега, това така да се каже е първото събитие, което се случва след ваканцията, но аз на този етап не бих могъл на 100% да твърдя от тези факти, които излязоха в медиите, че става дума за ислямски тероризъм. Първо, младежът, който е на 18 години, той е роден 2002 година, е от пакистански произход. Да, той е регистриран в полицията, регистриран е обаче като дребен криминален престъпник, и е регистриран за незаконно притежаване на оръжие. Но във френските медии е написано и категорично се обръща внимание, че той не е никъде вписан в досието на радикалните ислямисти във Франция. Би трябвало да се отбележи обаче, че Националната прокуратура за борба с тероризма във Франция вече е задействана, и като се започне от министър-председателя, кмета на Париж, вътрешния министър, общо взето властите във Франция и Париж дават да се разбере, че те възприемат това действие като акт на ислямски тероризъм, нещо като действие от страна на радикализираната ислямска общност във френската столица. Разбира се, има и косвени признаци за това. Например, както вие подчертахте в началото, върви делото относно кървавия акт, който беше направен през януари 2015 година срещу редакциите на „Шарли Ебдо“. Трябва да имаме предвид и, че една от ръководителките на „Шарли Ебдо“ беше получила преди няколко дни заплахи. Но тези заплахи са свързани с това, че те публикуваха в началото на септември отново карикатури с пророка. Моето лично мнение е, че може би трябва да се изчака още няколко дни, за да се разбере около тази история дали няма да излязат други интересни подробности и факти. Но реакцията и от италианска страна, и на останалите европейски страни, показва, че по принцип ръководителите в Западна Европа са подготвени за евентуално такова реактивизиране на ислямските радикали на територията на стария континент. Трябва да обърна внимание, че по принцип всички експерти преди година-година и половина предричаха, че по принцип терористичните актове в Западна Европа няма да престанат. Напротив, предвид обстановката, която се е създала в редица големи западноевропейски страни, можем само да очакваме радикализиране и в никакъв случай няма да бъде нещо, което ще го забравим и да мислим, че то ще остане в миналото.

Водещ: По-готова ли е сега Европа да посрещне евентуална нова вълна на радикален тероризъм?

Боян Чуков: За съжаление френската полиция получи много критики, включително и днес, от страна на агенцията, от която са двамата ранени служители. Между другото, в медиите се посочва, че става дума за журналисти – пострадалата жена е била на пропуска нещо като портиер, а мъжът, който също е пострадал, той е бил технически служител. Ръководството на агенцията „Premières Lignes” вече разкритикува френската полиция, тъй като каза, че на практика не са били взети абсолютно никакви мерки за сигурност в квартала. Но който познава Париж, това е улица, която се намира между Плас дьо ла Бастий и Плас дьо ла Репюблик – това е един квартал, който от много години подред в Париж е известен с това, че е много несигурен и по улиците му има джебчии и дребни криминални престъпници. И в този план отново и последните анализи, които имаше за състоянието на френската полиция, подсказват, че на практика силите на реда в никакъв случай не бихме могли да ги оценим като далеч по-подготвени, отколкото преди 2-3 години.

Водещ: Благоприятства ли за такава реислямизация геополитическата картина в Европа? Според експерти, наблюдаваме вече 4 Европи или поне 4 групи в Европейския съюз.

Боян Чуков: Това, което бих искал да кажа, е, че наблюдаваме едно хаотизиране, и то не само на Европа, и не само на Европейския съюз. Съвсем наскоро излезе доклад на „Дойче банк“ по отношение бъдещето на света и за това, че светът няма да бъде еднополярен, двуполярен, триполярен, а многополярен, и той ще се хаотизира все повече и повече. Моята лична прогноза е, че оттук нататък ние ще наблюдаваме събития, които ще хаотизират и ще внасят несигурност и неопределеност в обстановката в Европа, и които, разбира се, подобни събития, подобни тенденции, са описани много добре в този доклад на „Дойче банк“. Така че аз няма да се учудя, ако до края на годината има и други такива неприятни събития на територията на цяла Европа. Имам предвид усилване на действията на радикалните ислямисти. Заедно със, за съжаление, заедно с вълната, втората на Ковид-19, моята прогноза е, че ще имаме отново вълна на радикализирани ислямисти, които ще нанасят подобни удари, като този от петък, и за съжаление срещу абсолютно невинни хора.

Водещ: Стратегическа шизофрения ли ни очаква и как да се справим с нея?

Боян Чуков: Когато имаме хаос, трябва много добре да знаем, че ако за някой в ситуацията, в събитията виждат някакъв хаос, който се увеличава, за други това е хаос, който може да се управлява.

Водещ: Бихте ли го разшифровали?

Боян Чуков: Това е една много дълга тема. Това са разработки последни на Стивън Ман от Института в Санта Фе, но разшифроването е следното, че при покачване на хаоса се вкарват определени матрици, които започват да кристализират обстановката в една или друга посока. Тоест, някой управлява тези процеси. Неспециалистите виждат в тях само един хаос, който се увеличава и нищо повече.

Водещ: България в него къде е? Или ние сме малкият хаос в големия хаос в момента?

Боян Чуков: България е на покрайнините на Европа. В никой случай ние не сме някой от главните действащи играчи. За наше голямо щастие имаме съвпадение на много фактори, които по една или друга причина поне до този момент ни пазят от някакви драматични събития. Аз не виждам в близко бъдеще на територията на България да има събития такива, за които ми се струва, че ще има в Западна Европа. Мисля, че ние поне засега ще останем в залив, в който ще бъде по-тихо и по-спокойно, което в никакъв случай разбира се не трябва да ни успокоява. Напротив, трябва да се готвим за по-лоши моменти, а пък ако не дойдат, можем само да се радваме.

Водещ: Кои са факторите, които ни опазват?

Боян Чуков: Това, че по принцип България не е страна, в която жизненото ниво и социалните пакети са от този вид, каквито са в Западна Европа, и по никакъв начин тези огромни човешки маси, които идват от Африка и Азия на нашата територия, не виждат някакви атрактивни причини, които да ги накарат да останат в България. България най-много може да бъде транзитна зона, поне засега, което, разбира се, не ни поставя изцяло на завет от подобни събития.

Водещ: Да, но вие си спомняте атентата в Бургас – никой не го очакваше, а той се случи.

Боян Чуков: Атентатът в Бургас безспорно е трагедия, много неприятен инцидент в България, но все пак да разбираме, че подобни събития в България, общо взето, не се случват толкова често, колкото в Германия, във Франция, в Испания и в другите големи западноевропейски страни.

Водещ: Значи засега поне на този етап ние да сме спокойни и да внимаваме, когато пътуваме в чужбина. Така ли?

Боян Чуков: Както казва българският народ - всяко зло за добро.

Цоня Събчева


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пази боже

    6 11 Отговор
    От такива "експерти"
  • 2 Въпрос

    15 0 Отговор
    Че туй новина ли е? Няма ковид-мовид, през ден има намушкани и заклани. Политкоректно западно ежедневие. Рязко се увеличили психично увредените, мразещи християни
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Алах Акбар боклуци

    4 0 Отговор
    Мухахахаха

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 За по тъпите

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Алах Акбар боклуци":

    Да кажа че това е ирония. Ако не си личи. То си личи де ама за по интелигентните.
  • 8 Това е бъдещето

    10 0 Отговор
    на западноевропейските държави, все по кафяви и все по ислямски, терор , насилие , ислям. Заселването на мигранти никога не е спирало, няма и да спре

    Коментиран от #9

  • 9 Перо

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Това е бъдещето":

    Това е бъдещето и за БГ,благодарение на политиката на тиквата,който си няма и понятие,какво върши. Скоро целия централен район в София,намиращ се в карето бул.Мария Луиза,бул.Сливница,ул.Опълченска,бул.Стамболийски ще стане арабско гето и ще се разширява. Вижте сутрин,километричните опашки за узаконяване на статута,пред Службата за миграция,на бул.Мария Луиза 48. Няма нито един имигрант работник,а всички които имат статут за постоянно пребиваване,работят в сферата на търговията,услугите и престъпните сфери.
  • 10 Грешно

    3 0 Отговор
    Исляма, попринцип е с радикален характер, това че мюсюлманите се въздържат, не значи, че не биха светили нечие масло, достатъчно е да не харесат, някоя реплика и вътре в тях закипява вулкан от омраза. Християните и юдеите също ги избива на омраза, но не са толкова склонни към саморазправа
  • 11 сссс

    0 0 Отговор
    Мхм, сега с тия маски навсякъде - иди познай кой какъв е :)