Last news in Fakti

5 Октомври, 2020 15:59 7 286 62

Естетът Борисов и простите протести

  • бойко борисов-
  • протести-
  • татяна буруджиева

От няколко дена има нов елемент в пропагандата срещу протестите: липсва им естетика и се фашизират

Естетът Борисов и простите протести - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Досега бяха използвани познатите тояги срещу протестите. Политици, социолози, политолози и медии на ясла при управляващите и Пеевски описваха хората на площадите като платени, неориентирани, заблудени, манипулирани, корумпирани, интересчии и пр. За всеки случай правеха уговорка, ча някои от тях са симпатични.

Само някои. Организаторите обаче – предимно „Отровното трио“ – са задължително купени, подли, комплексари, мразещи и налудни.

От няколко дена има нов елемент в пропагандата срещу протестите: липсва им естетика и се фашизират.

Д-р Любомир Канов в неделя по бТВ отправи неласкави думи по адрес на протестиращите и някои от организаторите. Много грозно било да се носи ковчег и да се хвърлят яйца. Неестетическо някак.

Може би да си министър на Борисов, да играеш с него карти, да се обзалагаш за мачове и да внасяш съмнителни ваксини са пример за естетика в политическото поведение? Ами обичайте се тогава...

Бенедето Кроче определя съдържанието на термина „естетика“: Език, форма и символи. От това как се използват и съчетават трите компонента зависи и какъв ще е резултатът/протестът. Според Кроче човешката дейност се характеризира от четири ценности: прекрасното, истинското, полезното и справедливото. Традиционните категории на естетиката обаче той счита за противоречиви и философски несъвършени. Става дума за трагизма, комизма, възвишеността, патетиката, трогателността, импонирането, грациозността, идиличното и елегантното. Несъвършени са, защото нямат ясни граници и често се допълват или не намират общ „език“.

Българският премиер Бойко Борисов има личен принос в естетиката на отношенията в политиката.

Откъси от изтекли записи, за които е доказано, че са автентични:

„От "Еврохолд" на тоя да му размажа физиономията, че не съобразява с мене…“.“

„Да. Да, разбира се. Не. Не, не, не – писмено не. Ъъъъ, Цвета… Просто Цвета да каже „аз съм проста кърджалийска пут*а и не мога да права разлика между масово изтребление и геноцид. Съобразете се с мойта простотия и така. Това не е спешно да ме търсите. Спешно е спешно, това е… Просто, казва си, че е проста жената, и си…“

„Когато си прост е лесно. Аз сутринта три пъти на един му обяснявах, понеже съм прост и не знам английски, не съм разбрал това, което ми е казвал, правилно, и съм ги наеб*л с 200. Едни чужденци, премиери. И са като усетиха, че съм им го вкарал, аз съм се оправил, а те са затънали, и се обаждат да ми кажат защо съм ги (…). Викам, бе, не е с лошо. Прост съм. Нали английският ми е лош, всъщност аз мислех, че това искате, мама му д*ба, язък. Е, ама то… то се набутало вече в дупар*та и си се такова. И си се върти даже.“

„Сутринта имах същия случай и Влади Горанов, беха Сотир, Гешев, по телефона, и се смеят там тихо, а аз с такова удоволствие му обяснявам на колегата немец, баварец, че следствие мойта простотия всичко се е случило. И после, след малко и на колега унгарец и на колегата поляк. И накрая Гешев вика: „Абе аз обичам да се праим на луд, ма вие господин премиер, май се правите много успешно“. Не, бе, викам, братко – прост съм и ми е лесно. То е кофти да си сложен. Аз съм като тея старите трактори – кво и да му сипеш, той си пърпори и си върви. Така че, така ѝ кажи на Цвета Караянчева. Да обяснява всичко със простотията си“.

Ако тези примери не стигат, прибавете чекмеджето с милионите евро, кюлчетата и пищова...

Относно ковчезите… Имаше такъв епизод. Само че бе показано символичното погребение на лошото управление. Смешно е да се обяснява толкова очевидно нещо. По цял свят се правят подобни неща, в САЩ също. И никой не търси естетиката, когато трябва да се покаже уродливостта на едно управление или управленски решения.

За фашизиране на протестите заговори Георги Любенов по БНТ и настойчиво подкани Татяна Буруджиева да „захапе“ темата. И тя я „захапа“, гневейки се на протестиращите, които не били съгласни с мнението на политолога Стойчо Стойчев и го замеряли с яйца след предаването „Панорама“ в петък. Стойчев имал право на лична позиция и мнение и никой не можел да му отказва това. Права е, но би трябвало да е забелязала, че на Стойчев не само никой не му отказва думата ами дори много често му я дават всички проправителствени медии. А те не са малко. Пеевските го цитират патетично, вероятно като уважение към естетиката… Самата Буруджиева може да съперничи по брой тв изяви с проф. Антоанета Христова, което само по себе си би изненадало дори екипа на "Гинес"...

Доц. Стойчо Стойчев спретна (не)естетична атака срещу шефа на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ д-р Цветеслава Гълъбова.

Той се снима пред лечебното заведение в странни пози и поиска оставката на лекарката, като направи колаж, който разпространи в мрежата. В поста Стойчев, който е преподавател в СУ написа следното:

#блокада на #гълъбарника
#ОСТАВКА на буля Цвецка!
#цвецкавън от #лудницата Курило!
Всеки ден ще е така до оставката!
Обявявам #Курилоград за ЛУДНИЦА НА СВОБОДАТА без Цветеслава Гълъбова!

Не, не е фашизъм, - вика Буруджиева, - Стойчев и свободното мнение са...

Хубавото при Буруджиева е, че лесно я разбираме: Стойчев е в жанра романтизъм, а протестиращите ги тресе див фашизъм.

В своето есе „Вечният фашизъм“ Умберто Еко описва 14 условия, при които може да се говори за фашизъм. Между тях са: култ към традициите; действия заради самите действия; недоверие към интелектуалците; поддръжка на мита за заговор; мачизъм, сексизъм и неприемане на нестандартното сексуално поведение; пренебрежително отношение към парламентаризма; върховен лидер и признателен народ.

Кое от тези условия приляга на протестиращите? А на управлението? Любенов явно е почитател на Гала, а не на Стенли Пейн, да речем. Еко е на светлинни години от „сторгозийската школа“ на Гала, затова тя мрази протестиращите и обича Бойко. Това за протокола.

Клод Хелвеций казва: Глупостта постоянно иска да се изяви, но понеже няма какво съществено да каже, ни залива с празни думи.

За всички под знамето буруджиево припомняме, че заради изразяване на позиция и критики към властта, прокуратурата и някои политици, журналисти, медии и граждански активисти са подложени на репресии, продължаващи години наред. Повдигат им се обвинения, привиквани са на разпити, с тях се „заемат“ КПКОНПИ, ДАНС, МВР, НАП и пр. Не са рядкост заплахите. На неправилните медии се отрязва достъпът до реклами, а фирми, банки и бизнесмени са предупреждавани да не рекламират в тях, защото ще пострадат. Това въпросните „защитници на свободата на словото“ никога не споменават в царствения си студиен гняв.

Коментарът на д-р Димитър Попкутуев е публикуван във Фрогнюз


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    64 6 Отговор
    По-голяма естетика от снимката на Борисов с цъфналите магнолии няма.
  • 2 цецо апартамента

    89 7 Отговор
    Когато смешник забавлява хората,това е комедия.Когато смешник води хората това е трагедия.
  • 3 Бацо

    35 5 Отговор
    С 60 депутатиня при бай Дтавро другото година 😂
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бойку шкафа

    47 11 Отговор
    Оставете ме да си подредя шкафовете на спокойствие,негодници такива.
  • 6 Мутрата от СИК

    64 11 Отговор
    Е абсолютен пътник , кажете сбогом на банкянския простак и мислете какво се случи в държавата през последните 10 години и гласувайте българи !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 00000014

    24 8 Отговор
    Замислен е -- от коя държава ли няма да го репатрират обратно тук.

    Коментиран от #13

  • 11 Охоооо

    18 58 Отговор
    Един ден Борисов ще заведе дела срещу всички коментатори тук. Както сега съди Дойде веле. Успех с коментарите.

    Коментиран от #14, #16, #39, #48, #57

  • 12 БойкУ БурисоФ

    28 8 Отговор
    Пфууу,аман от толупи,негодници,маргинали,контрабандисти и мафиоти...
  • 13 гърмян заек

    18 3 Отговор

    До коментар #10 от "00000014":

    Не е замислен, а пуска сигнали на масонското братство на запад и изток, който го припознае, с него е.
  • 14 бУриславЪ ЙовчевЪ

    23 4 Отговор

    До коментар #11 от "Охоооо":

    Това някъв виц ли е?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бай Ставри

    26 6 Отговор

    До коментар #11 от "Охоооо":

    Ще трябва да завежда около 1 милион дела минимум.

    Коментиран от #22

  • 17 Истина

    27 10 Отговор
    Какво очаквате от един индивид който незнае на коя планета се намира
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 въобще

    30 4 Отговор
    ипонеца е добре отгледан плод на задкулисието и затова сега ни нагорчава и накиселява
  • 21 Последния Софиянец

    38 9 Отговор
    Вече почнаха да излизат гладните и ще стане още по неестетично.В събота след големия протест искаха да чупят витрини .Едва ги спряхме.Бойко да подава оставка щото ще има погроми.Хората почнаха да се озлобяват от постоянни лъжи.Вместо яйца ще ги бият с камъни.

    Коментиран от #26, #27

  • 22 Ха-ха хаха

    12 9 Отговор

    До коментар #16 от "Бай Ставри":

    Да и всички ще спечели, ще му пълните шкафчета 😃

    Коментиран от #29, #44

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Попаднах

    9 23 Отговор

    До коментар #21 от "Последния Софиянец":

    На един който ми предложи доста голяма сума. Иска да намерим хора. Плаща доста добре. Имам предвид, че е против б. Б

    Коментиран от #35

  • 27 Абе

    12 10 Отговор

    До коментар #21 от "Последния Софиянец":

    То и ти си от гладните 🍷🍩🥃🍺
  • 28 Дедо Jo

    28 11 Отговор
    Просто и неестетично:

    Борисов подай оставка, все още можеш си идеш с мир!

    Протестърите ти обещаваме:

    Честен, справедлив процес и затвор до гроб!
  • 29 дядо курти от село пиперково

    16 6 Отговор

    До коментар #22 от "Ха-ха хаха":

    Е толкова шкафове от къде?Щя трябва да гепят бизнеса на някой...
  • 30 Тошко

    12 25 Отговор
    Идиотите от фрог нюз отново бълват змии и гущери!
  • 31 аз съм Веска

    15 29 Отговор
    Я СТИГА С ТОВА ТРИО- ИМА ГО В РУСКАТА ТРОЙКА ВПРЕГАТНИ КОНЕ НА ШЕЙНА. /ПЪРЗАЛКА / .
    ИМА ГО ,И НА ЕДНО ДРУГО МЯСТО КАТО " ТРОЙКА .
    НА ПЪРВА ПОЗИЦИЯ СЛАГАМ МИНЕКОВ , ЗАГЛЕДАН КЪМ РОДИНАТА НА РУСКАТА ТРОЙКА . ЗАЩО?
    В СРЕДАТА НА САНДВИЧА СЛАГАМ ХАДЖИГЕНОВ , КАТО ВОДЕЩ И НАЙ- ПЪРГАВ УМ- ВЕДНАГА ИЗМИСЛИ ОБВИНЕНИЕ .
    И НА ОПАШКАТА КЛЕНДЗУКА БАБИКЯН.МОЗЪКЪТ МУ Е СВАРЕН ОТ ИНТРИГИ .ТОЙ ВЕЧЕ НЕ УМЕЕ ДА МИСЛИ .ИЗХАБЕН И ПОПАРЕН ОТ СОБСТВЕНИЯТ СИ ХАРАКТЕР .
  • 32 bbb

    10 26 Отговор
    Димитър Попкотуев е ченгето Огнян Стефанов а Фрогнюз е най-фалшивия сайт.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Последния Софиянец

    15 3 Отговор

    До коментар #26 от "Попаднах":

    Вземи му парите и го прати по дяволите.
  • 36 Бесен

    19 8 Отговор
    Ние сме етични. Оставяме на Тулупа да е естетичен простак.
  • 37 пройчо

    18 6 Отговор
    ".... За фашизиране на протестите заговори Георги Любенов по БНТ и настойчиво подкани Татяна Буруджиева да захапе темата..."*****Ето ,това е ХАРД ПОРНО ,в пряк и преносен смисъл !!!!
  • 38 Българка

    20 9 Отговор
    Коментарът на Веси е много естетичен
    а Борисов естетично с 200 ни нагласи всички на територията
    ОСТАВКА, СЪД, ЗАТВОР
  • 39 Наблюдател

    16 5 Отговор

    До коментар #11 от "Охоооо":

    А ако българите заведат дела за думите му : " „Най-големият проблем на България е лошият човешки материал в страната“, каза Бойко Борисов през 2009 година в Чикаго. (DW)

    Коментиран от #56

  • 40 ТРОПЧО

    15 1 Отговор
    ПЪТЯ И ДА ВИ НЯМА И ВСИЧКО ЩЕ Е НАРЕД Й СОЦИОЛОЗИ ПОЛИТОЛОЗИ АНАЛНИ АНАЛИЗАТОРИ ГЕИМАРИ И КВИ ЛИ НЕ ДА ЗНАИТЕ ПАРИТЕ СВЪРШВАТ УТРЕ НА КЪДЕ ЩЕ СЕ ОРИЕНТИРАТЕ КОТО ТОМА БИКОВ И ЯНЕ ЯНЕВ ЩЕ ВИ ЗАБРАВЯТ ХОРАТА $$$$$ ПЪТЯ И ДА В3 НЯМА ОМРЪЗПА НИ ОТ ПРОСТОТИИТЕ ВИ АМАН ЖТ ВАС ЧАООООООО

    Коментиран от #46

  • 41 Abv

    12 10 Отговор
    Много странно как трио Божков и дума не каза за предсрочното освобождаване на ” Наглите”. Или коментатора и критика на всичко Радев. Май ги устройва този Съд дето пуска бандити на свобода.
  • 42 Отровните DJ са на пулта

    7 11 Отговор
    И подгряват тълпата от дрогари и платени труженици и труженички отишли на традиционния бирфест в центъра на столицата. Тя па една столица. Аз в какви по хубави столици съм бил. ама квот такова там пък такива мероприятия не съм виждал.
  • 43 То си е рейв парти отсекъде

    7 14 Отговор
    Не е протест. 89 дневен фестивал на дрогата. Боя с полицията е форма на забавление на тия на които им е скучно.
  • 44 Съдията Дред

    8 3 Отговор

    До коментар #22 от "Ха-ха хаха":

    Всъщност, точно твоят коментар му дава основание да заведе дело срещу тебе и да го спечели. Или може би имате застраховка "професионална отговорност на гербавия трол"
  • 45 ГОРСКИ

    11 3 Отговор
    Вие какво искате от човек който е учил развален Български език,знае тулуп,ткп и др. От прост еднокнижник естетика ?????

    Коментиран от #47

  • 46 ГЕРБ Слава и Победа

    6 5 Отговор

    До коментар #40 от "ТРОПЧО":

    Гн Тома Биков е от нашите хора и то много добър професионалист ти се обърка нещо.
  • 47 Айде айде

    5 4 Отговор

    До коментар #45 от "ГОРСКИ":

    Ти пък много книги си прочел. Сигурно менюто в кфс ти е последната.
  • 48 Мутрата от СИК

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "Охоооо":

    От затвора ли ще води делата срещу милиони българи ?
  • 49 Кой68

    4 5 Отговор
    Кое не е вярно за "Отровното трио" ?Защо имащите мнение несъвпадащо със "въстаниците" са подлоги?Защо се говори от името на всички Българи?Къде бяха тия "Отр.три" когато се оскверняваше/поругаваше Българското знаме!?За медийте е безмислено да се говори-огромна свободия на пасквилно писане.
  • 50 Пламен

    4 1 Отговор
    Гала, /Галя /, не е от град Плевен. От село Долни Вит е. До 8ми клас е учила в град Никопол. Сторгозия няма нищо общо с Галя от Долни Вит,г-н Попкутев.
  • 51 Само СДС

    4 8 Отговор
    Aлooуу, прoтecтирaщитe…!! Кaк върви бeзcмиcлeнaтa, бeзрeзултaтнa и пeчeлившa зa ГEРБ яйчeнa рeвoлюция?? Мeткaтe ли, мeткaтe ли? Oщe 2988 дни трябвa дa пoмeткaтe зa дa ви зaбeлeжи някoй! Нe иcкaт дa ви кaжaт тeзи oт oтрoвнoтo триo нaкъдe трябвa дa мeткaтe, зaщoтo тяхнaтa дaлaвeрa e дa мeткaтe пoнe 5000 дни зa дa им върви зaплaтaтa инaчe aкo пaднe прaвитeлcтвoтo вeднaгa им cпирaт пaритe! Тяхнaтa дaлaвeрa e нeщaтa дa ce пртoчaт c гoдини! A виe мeткaщитe яйцa cтe яхнaти oт тях и хeм нe ce ceщaтe, пoрaди нeдocтaтъчнo cивo вeщecтвo, хeм нямaтe избoр нaкъдe дa мeткaтe зaщoтo cтe зaвиcими и oт тях и oт хoнoрaритe! Само един психично болен човек може да крещи срещу прозорци и сграда в която няма жив човек! През седмицата властта е там до 16 и 30 часа и в 17 вече няма никой дори и чистачки освен 2-3 охранителя. Протестиращите обикалят центъра на София и крещят срещу празни сгради като малоумни, но будят децата и не дават възможност на трудещият се народ да спи и това продължава до 02 часа през нощта! Иcкaт дa пocтaвят рeкoрд зa вeчeрни рaзхoдки oт шaдрaвaнa прeд прeзидeнтcтвoтo прeз Рeктoрaтa дo Oрлoв мocт, cвиркaйки cъc cвирки и взимaт зa тaзи рaзхoдкa 30 лeвa хoнoрaр! Cлeд рaзхoдкaтa зaбрaвят кoй им e плaтил и oтивaт и ги изпивaт. Нa другия дeн бeзрaбoтнитe лeнтяи пaк тaкa, a трудeщитe ce миcлят, чe имa прoтecт. Протестиращи лентяи нe им дaвaт дa ce прибeрaт вeчeр oт рaбoтa, а сутрин да отидат и ако притежават коли направо им ги разбиват по кръстовищата…
  • 52 Да България

    3 7 Отговор
    Е в ЕНП !
    Чухте ли най важното!
    От ЕНП НЕ ДАВАТ , НА РАДАН ДУМАТА....
    ТАЗИ ВЕЧЕР.
    НЯМА ДА МОЖЕ С МИЛИОНЧЕВА , ДА НАПРВЯТ -ДУЕТ. СКАСТРИЛИ СА ГО РАДАН.
    СЕГА ЩЕ МЪЛЧИ..........
    ЩЕ ИМА РАЗГЛЕЖДАНЕТО НА ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНИТЕ В БГ, НО САМО ОТ СОЦИАЛИСТИТЕ , ЛИБЕРАЛИТЕ И ЗЕЛЕНИТЕ. САМИ ЩЕ СИ ПРИКАЗВАТ.
    МАНФРЕД ВЕБЕР И ДОНАЛД ТУСК КАЗАХА НА БОКО. - СПОКО ! ЛЕВИТЕ НЕ ПЕЯТ В ПАРЛАМЕНТА - МАЛКО СА ...
  • 53 Да България

    4 5 Отговор
    Е в ЕНП !
    Чухте ли най важното!
    От ЕНП НЕ ДАВАТ , НА РАДАН ДУМАТА....
    ТАЗИ ВЕЧЕР.
    НЯМА ДА МОЖЕ С МИЛИОНЧЕВА , ДА НАПРВЯТ -ДУЕТ. СКАСТРИЛИ СА ГО РАДАН.
    СЕГА ЩЕ МЪЛЧИ..........
    ЩЕ ИМА РАЗГЛЕЖДАНЕТО НА ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНИТЕ В БГ, НО САМО ОТ СОЦИАЛИСТИТЕ , ЛИБЕРАЛИТЕ И ЗЕЛЕНИТЕ. САМИ ЩЕ СИ ПРИКАЗВАТ.
    МАНФРЕД ВЕБЕР И ДОНАЛД ТУСК КАЗАХА НА БОКО. - СПОКО ! ЛЕВИТЕ НЕ ПЕЯТ В ПАРЛАМЕНТА - МАЛКО СА ...
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Е какво

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Наблюдател":

    Да не би да е излъгал. И ти си доказателство за това.
  • 57 адаша

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Охоооо":

    На специални курсове по тъпотия ли ходиш или след като се събудиш си вече завършен тъ пак!?
  • 58 ПСР

    1 1 Отговор
    Даровито написано четиво.Пропуска много от останалите,хвърлени на амбразурата,"естети-защитници"на сегашното положение,като Стъки напр.
  • 59 12345

    3 1 Отговор
    Корумпиран протест срещу корупцията не може да има успех заради произхода на финансирането му.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Анонимен

    1 0 Отговор
    Леви, десни, кучета бесни.. За ППП... Ако чакаш някой да ти помогне, по-добре се хвърли в реката, която може да те отнесе на по окей място за живеене, при меркелица.
  • 62 СМЪРДИ

    1 0 Отговор
    НИКОЙ НЕ КЛЬОПА МУТРАТА ВЕЧЕ - ОСВЕН КРАДЦИТЕ