20 Октомври, 2020 19:01 3 685 14

Просташкият език вече е официален в политиката

  • политически език-
  • промени-
  • политици-
  • протести-
  • иван бърнев

Всички политици смятат, че имат право да говорят каквото си поискат и най-важното, че това няма да има никакви последици за тях

Просташкият език вече е официален в политиката - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Просташкият език се превръща в официален за политика. После как искаме младите хора да говорят по различен начин? Всички политици смятат, че имат право да говорят каквото си поискат и най-важното, че това няма да има никакви последици за тях. Това е огромно високомерие от тяхна страна – мога да си говоря и да се държа както си искам, над мен няма никой. А, не! Има! Народът!
Това каза в интервю за БГНЕС актьорът Иван Бърнев. Той е сред над хилядата души, представители на изкуството, науката и интелектуалния труд, подписали се под отвореното писмо в подкрепа на антиправителствените протести и срещу многото деформации в политиката и в обществото у нас.

„Аз нямам „Фейсбук“, малко по-късно долових и се включих в инициативата със закъснение. Това, което страшно ми допадна е, че в писмото изключително добре са формулирани болежките на хората, решили да го подкрепят“, каза актьорът.

Според него не са прави онези хора, които отправят упреци към подкрепящите писмото, че реакцията им е закъсняла, тъй като недоволството се излива по площадите от 3 месеца. „Не, не е така. Първо трябва да кажа, че правителството на Бойко Борисов и кликата около него никога не са били техният избор. Дълго време много от тези хора са сигнализирали за случващото се, всеки по своя начин, със своята си работа – дали журналисти, дали в науката, дали в изкуството и културата“, подчерта Иван Бърнев.

Той смята още, че допълнителна искра дава и фактът, че тези сфери никога не са били приоритет за днешните управляващи.

„От години чакаме да тръгне нещо положително в сферата на образованието, на културата, управляващите да поемат по пътечката на духовното. Хората имат нужда да се зареждат от смислени и стойностни неща, а не толкова от ежедневната информация, с която ни блъскат политиците през различните медии“, счита актьорът и пита: „Как пък някой не дойде и не постави като предизборна платформа това?“.

За пример пък дава тревожното видео, обиколило медиите, в което се вижда как младеж безпричинно рита в гръб възрастен мъж.

„Ако преди 30 години, някой беше поставил образованието, а от там науката и културата като приоритет, ценностната система на цяло едно поколение щеше да бъде много по-устойчиво формирана. Сега берем плодовете от това. Не искам да обидя никого, но в България има много хора, които имат страшна празнота в сферата на духовността. Тази празнота веднага се изпълва с друго, с агресия например“, коментира още той.

„Кризата не е просто политическа, кризата е морална“, категоричен е актьорът, според когото протестите отправят простичко послание към властимащите – махнете се! „Те отговарят: Кой ще дойде? Ама не ми казвайте това! Вие ли сте се загрижили аз кого да избера. Хората просто не ви искат. Това не го казвам аз, казват го много хора“, посочи още той.

„Страшно много искам този дух на протестите да продължи. Струва ми се, че работата няма да се докара до там да падне предсрочно правителството. Но много ми се ще като дойдат изборите, когато и да са те, тези млади хора да гласуват. Аз винаги съм ходил да гласувам. Не ми се ще да чувам съобщения по медиите, че изборната активност е 20-30%. Много отчаяни млади хора често казват, че не искат да гласуват за никого, защото нито един не ги удовлетворява. Не! Това не е начинът! Трябва да бъдем активни“, призова актьорът.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Fidd

    39 0 Отговор
    Браво за позицията!
  • 2 3336

    15 1 Отговор
    Някой ако ми каже как учтиво да кажа на някой че е боклук !!! Абе боклуци сте бе боклуци ха ха ха
  • 3 Тиквата

    17 0 Отговор
    Е пример
  • 4 Private Spaсe

    41 2 Отговор
    Просташкия език го насади е тоя където му се радваха народняка с джипката където няма една книга прочетена през живота си!
  • 5 ПЕНКО

    4 0 Отговор
    КАК МИСЛИТЕ - " ПРОСКУБАН МАЛОУМНЯК " -НАРОДЕН ГОВОРЕН ЕЗИК ЛИ Е !?!?!?
  • 6 Биби Кинг

    1 10 Отговор
    1492 година е много важна за Европа и света! В Еспаньа реконквистата завършва и започва Конквистата! Преди пет века е било и повече, но некои продължават да бадат като Колумп и да я откриват Америка отново, всекидневно и ежечасно! Ше земеме да мо помогнем лично да си направи фесбук и да мо помогнем да се фключи в соцеалната глоболизациа тоа момак отговорно загрижениа! Да не пропуска занапред с три месеца некое протесно движение против соцеалните неспаведливости.
  • 7 Искам

    1 5 Отговор
    Славуца за министър-председател.
  • 8 ТЕОРЕТИК

    10 0 Отговор
    АБСОЛЮТНТО ПРОСТАШКИЯТ ЕЗИК БЕШЕ НАЛОЖЕН НАЙ - ОФИЦИАЛНО ОТ НАЙ ОТЯВЛЕНИТЕ ПРОСТАЦИ В ПОЛИТИКАТА И ТЕ СА ОБИКНОВЕНО СРЕД ПРОСТАЦИТЕ НА ВЛАСТ В МОМЕНТА ..... ТОЕСТ КОЙТО Е НАЙ ОТГОРЕ Е НАЙ ГОЛЯМ ПРОСТАК --- ДОБРЕ ЧЕ ТОЙ НЕ ЗНАЕ ЧУЖД ЕЗИК ИНАЧЕ ТАКЪВ ПРОСТАК БИ ОПРОСТАЧИЛ ЦЕЛИЯ СВЯТ .......
  • 9 ТАЛИБАН

    6 0 Отговор
    БОКО КАРА САМОЛЕТ А РАДЕВ ГО ИНСТРУКТИРА ..............
    Румeн Рaдeв oтгoвoри нa Бoйкo Бoриcoв, кoйтo пo-рaнo зaяви, чe "вoeнният пилoт кaрa eдин caмoлeт и aкo види, чe нe мoжe дa гo кaрa – кaтaпултирa".........
    Caмoлeт нe ce кaрa, a ce пилoтирa" ВПОСЛЕДСТВИЕ СТАНА ТАКА ЧЕ БОКО ЗАПОЧНА ДА ПИЛОТИРА ЖИП !
  • 10 ТРИМА ПРОСТАЦИ

    9 0 Отговор
    ТИКВАТА ПЪК В ЧИКАГО КАЗА ЧЕ НАРОДА Е НЕКАЧЕСТВЕН ЗАТОВА НЕ ВЪРВЯТ РАБОТИТЕ МУ ЦАРЯ ЧЕ ЧИПА НИ Е КЕЛЯВ , А СОПОЛА ЧЕ НЕ СМЕ ДОРАСЛИ ЗА РЕФЕРЕНДУМ ......
  • 11 Гост

    2 0 Отговор
    Искаш да ги бием на тяхната игра с техните правила и те като съдии??? .... малко вероятно, но се е случвало в историята.
  • 12 разруха

    0 0 Отговор
    Какъвто народа ,такива и управниците му. Дебилизъм и инфантилност.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Официално

    0 0 Отговор
    Да го въведат в МИО - Варелката веднага 1 лектор, Баце естествено Декан, Марешки лице и нататък редицата от 240 е безкрайна.